Mitä kannattaa huomioida yrityslainaa hakiessaan?

Mitä kannattaa huomioida yrityslainaa hakiessaan?
Luotot & Lainat

Yrityslaina on kehittyvän yrityksen investointeihin, kehityshankkeisiin ja käyttöpääomaan haettava laina. Yrityksen on lähes poikkeuksetta oltava jo olemassa ennen kuin yrityslainaa voidaan myöntää.

Huomaa, että uuden yrittäjän starttiraha on avustusmuotoinen tuki, jota puolestaan tulee hakea TE-keskukselta nimenomaan ennen yrityksen perustamista. Starttirahan avulla voi päästä hyvään alkuun omassa yritystoiminnassa, mutta yritystoiminnan kasvuun ja kehittämiseen tarvitaan usein lisärahoitusta, jolloin tarvitaan yrityslainaa.

Mistä voi hakea yrityslainaa?

Yrityslainaa tarjoavat pankit ja erilaiset rahoituslaitokset. Lisäksi valtio tukee kasvupotentiaalia omaavia yrityksiä tarjoamalla esimerkiksi Finnveran kautta erilaisia yrityslainoja. Finnveran yrityslaina on yleensä edullisin, mutta sen myöntämiskriteerit ovat hyvin tiukat.

Valtion vienninedistämisorganisaatio Business Finland tarjoaa myös yrityslainoja. Näiden lainojen käyttökohteet ovat rajattuja ja vaihtelevat yritysmaailman trendien mukaisesti. Lainat voivat kohdistua esimerkiksi kansainvälistymistä edistävään digitalisaatioon tai kestävän kehityksen tuotesuunnitteluun. Riippumatta siitä, millä toimialalla yrityksesi toimii, kannattaa tutustua Finnveran ja Business Finlandin yrityslainamahdollisuuksiin.

Nopeasti liiketoiminnan ketteriin kehitystarpeisiin saa lainaa kaupallisilta rahoitustoimijoilta, joille riittää verkossa tehty hakemus. Jokaista rajoittajaa ei tarvitse erikseen lähestyä, vaan esimerkiksi laadukas lainavertailupalvelu Creddo tekee sen puolestasi yhdellä hakemuksella. Tarjoukset tulevat vuorokauden sisällä vertailtavaksi ja itselleen sopivimman lainan löytää vertailemalla parhaimpien tarjouksien yksityiskohtia.

Tee yrityslainahakemus huolella

Hyvän yrityslainatarjouksen saaminen edellyttää huolellisuutta lainahakemusta täyttäessä. Mikäli haet valtion tukemaa yrityslainaa, on lainarahan käyttökohde oltava tarkasti selvillä. Rahojen käyttökohde tulee pystyä yksilöimään tarkasti ja usein vaaditaan myös säännöllistä raportointia lainarahan käytöstä.

Lainavertailupalvelun avulla haettaessa yrityslainaa vapailta markkinoilta, ei yrityslainan käyttökohdetta ole rajattu. Lainan tarjoajat tekevät kuitenkin riskikartoituksen ja tarkistavat yrityksen elinvoimaisuuden julkisista rekistereistä, joten pienikin virhe hakemuksessa tai yritystietojen puutteet julkisissa yritysrekistereissä voivat saada rahoittajat hylkäämään hakemuksen.

Lainan suuruus tulee valita realistisesti. Liian suuri laina aiheuttaa turhia kuluja. Yrittäjän kannattaa analysoida nykyiset kassavarat sekä pääomat ja miettiä niiden optimointia yhdessä haettavan lainan kanssa. Mikäli yrityksen tilauskanta on hyvä, on suurta kassavaraa turha säilyttää. Olemassa olevia kassavaroja hyödyntämällä voi pienentää haettavan yrityslainan määrää.

Yrityslainan myöntäjän valinta

Lainavertailupalvelun kautta huolella tehty lainahakemus poikii mitä todennäköisimmin lukuisia hyvältä näyttäviä lainatarjouksia. Tarjouksiin on tässä vaiheessa perehdyttävä huolella ja peilattava niitä omiin tarpeisiin ja takaisinmaksukykyyn.

Mikäli vain mahdollista, on syytä pyrkiä valitsemaan joustavat ehdot sisältävä yrityslaina. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että lainan voi halutessaan maksaa etuajassa pois ilman lisäkuluja tai lainaan voi tarvittaessa pyytää lyhennysvapaita kuukausia.

Yrityslainan rahoittajan valinnan jälkeen aika kääriä hihat ja hyödyntää saatu lainaraha liiketoiminnassa mahdollisimman tehokkaasti. Yrityslainaa hyödyntävätkin suomalaiset yritykset laajasti. Syksyllä 2021 toteutetussa yritysbarometrissä kävi ilmi, että 44 %:lla suomalaisista yrityksistä on lainaa. Tämä on hieman aiempaa vähemmän, mutta ymmärrettävästi osa yrittäjistä on siirtänyt investointeja tulevaisuuteen. Lisää ulkoista rajoitusta on jo päättänyt lähitulevaisuudessa ottaa 20 % kaikista kyselyyn vastanneista yrityksistä. Yrityslainoituksella on siten hyvin keskeinen asema suomalaisten yritysten toiminnan kehittämisen ja jatkuvuuden takaajana.

Lisää Luotot & Lainat