Ilmankosteuden Hallinta: Arvostelut ja Vinkit Normaalin Ilmankosteuden Saavuttamiseksi

Ilmankosteuden Hallinta: Arvostelut ja Vinkit Normaalin Ilmankosteuden Saavuttamiseksi
Palvelut

Yksi puhutuimmista aiheesta varsinkin talvella on normaali ilmankosteus eikä syyttä, sillä ongelmia voi olla kotona ja toimistoissa kuten myös teollisuusrakennuksissa. Usein kotioloissa pyritään tilat pitämään energiansäästön takia mahdollisimman viileinä talvellakin, mutta aina ei ajatella, miten se vaikuttaa tilan kosteuteen. Tutustutaan hieman tarkemmin siihen, miten liian kuiva tai liian kostea ilma vaikuttaa itse tiloihin.

Millainen on normaali ilmankosteus sisällä?

Kosteudenhallinta on yksi vaikeimmista asioita. Se aiheuttaa monenlaisia ongelmia ja siitä kärsitään myös isoissa toimistorakennuksissa, joissa ilmanvaihto on automatisoitu sekä rakennettu sinällään laadukkaaksi. Ilma on usein kuivaa, jolloin ratkaisua on haettava korjauksesta, joita Airtec Solutions muiden muassa esittelee.

Sisällä normaali ilmankosteus on 30-60 % välillä. Se tarkoittaa sitä, että sama kosteus pitäisi olla jokaisessa huonetilassa. Liian kuiva ilma voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia, mutta toisaalta myös liian kostea ilma ei ole hyvä vaihtoehto. Tosin on muistettava myös se, että toimiston tai kodin sisäilmaan vaikuttavat muutkin tekijät kuin pelkkä kosteus.

Liian kuivan sisäilman vaikutukset

Liian kuivalla sisäilmalla on paljon negatiivisia vaikutuksia. Niiden ei aina uskota johtuvan siitä, että ilmankosteus ei ole normaali.

Ongelmia ovat:

  • Tilassa rappaukset, laastit ja puulattiat voivat halkeilla
  • Staattinen sähkö voi lisääntyä
  • Tiloissa oleskellessa voi tuntua kurkun kuivumista tai yskää
  • Silmät ja iho kuivuvat

Liian kostean sisäilman vaikutukset

Jos suhteellinen ilmankosteus nousee huoneessa yli 60 %, tuo sekin ongelmia sekä rakennukselle että siellä työskenteleville tai asuville henkilöille.

Ongelmia liian kosteassa tilassa ovat:

  • Kosteusongelmia voi esiintyä kylpyhuoneessa tai muussa märkätiloissa
  • Hometta esiintyy varsin nopeasti
  • Hengitystiet kärsivät kosteudessa
  • Liika kosteus tiloissa lisää myös väsymystä

Hyvä ilmankosteus on saavutettavissa

Huolestuttavaa on se, että normaali ilmankosteus on jäänyt monen asian taakse ikään kuin piiloon. Yksi tällainen aihe on energia ja etenkin sen hinnan nousu. Varsinkin rakennuksissa, joissa on sähkölämmitys, on ollut pakko vähentää lämmityksen määrää säästösyistä.

Esimerkiksi kerrostaloasunnoissa ei ole mahdollisuutta puulämmitykselle, jolloin elementtiseinien sisälle jää kosteutta. Sitä lisäävät myös pyykinpesu sekä ruuanlaitto. Lisäksi tuuletus jää vähemmälle, koska ikkunan avaaminen veisi lämmöt ulos. Hyvä ilmankosteus on siinä vaiheessa pelkkä haave.

Kaikesta huolimatta sopiva ilmankosteus sisätiloissa on helposti saavutettavissa järkevällä ajattelulla. Yleensä ensimmäisenä asukas miettii, miten raha-asiat vaikuttavat ratkaisuihin lyhyellä tähtäimellä. Kosteusvauriot syntyvät pitkällä aikavälillä ja niiden korjaus kuluttaa rahaa huomattavasti enemmän.

Normaali ilmankosteus talvella

Talvi on myös ongelmallinen, sillä kovalla pakkasella ilma on varsin kuiva. Silloin huoneilman kosteus jää alemmas suosituksesta eikä sekään ole hyvä vaihtoehto. Koneellinen ilmanvaihto toimii erittäin tehokkaasti, jolloin ilma tuntuu ihollakin erityisen kuivalta. Tämä sama pätee sekä toimistoissa että kotona.

Jos tila tuntuu liian kuivalta, voi harkita ilmankostuttimen käyttöä, jotta normaali ilmankosteus talvella saavutetaan. Kostuttimen käytön yhteydessä on tärkeää se, että hyvä ilmankosteus pysyy hyvissä rajoissa. Siksi sitä on pyrittävä seuraamaan käyttämällä apuna mittaria, sillä liiallinen kosteus tiivistyy hyvin nopeasti ikkunan pintoihin.

Talvella sopiva kosteusprosentti on 20-40 prosenttia, jolloin kosteus ei ala tiivistymään erilaisille kylmille pinnoille. Siinä vaiheessa, kun kosteus pääsee pinnoille ja vielä imeytymään niiden sisään, on ongelmia tulossa.

Normaali ilmankosteus vai säästäminen?

On ollut mielenkiintoista seurata keskusteluja, joita energian hinnannousu on herättänyt kansalaisissa. Lisäksi on saanut huomata, että erilaisia säästöohjeita on jaettu netissä sekä lehdistössä. Varsin ymmärrettävää on se, että kansalaisille pyritään antamaan ohjeita, joilla tukala tilanne saadaan korjattua.

Joitakin ohjeita lukiessa, on ollut pakko miettiä, millaisella asiantuntemuksella niitä on kirjoitettu. Monessakaan ei ole otettu huomioon sitä, miten normaali ilmankosteus pitäisi säästötilanteessa huomioida. Usein käsketään laskea huoneiden lämpöä, mutta ei kerrota miten se vaikuttaa normaaliin ilmankosteuteen.

Monissa kodeissa lämpötila on varsin korkea, joten sitä voi huomattavasti laskea alas. Se on täysin totta, mutta tärkeää olisi myös mainita se, että kosteus huoneissa ei saa nousta sen varjolla. Tarpeeton viileys esimerkiksi hidastaa huomattavasti pesutilojen kuivumista eikä näin ollen ole oikea ratkaisu

Ilmanvaihdosta huolehtiminen tuo lisäarvoa

Suhteellinen ilmankosteus pysyy huoneissa hyvällä tasolla, jos ilmanvaihdosta huolehditaan säännöllisesti. Pesutilat, sauna, keittiö sekä vaatehuone on järkevää tuulettaa huolellisesti sekä etenkin on kiinnitettävä huomiota siihen, että märkätilat kuivuvat hyvin.

Jos tiloissa on koneellinen ilmanvaihto, sitä ei kannata sulkea tuuletuksen ajaksi vaan säätää sitä pienemmälle. Lisäksi säätöä kannattaa tehdä myös sen mukaan, paljonko huoneessa on ihmisiä.

Liian tiiviiksi rakennetut asunnot ovat tämän suhteen pieni ongelma eikä siihen käyttäjä voi juurikaan vaikuttaa kuin isolla remontilla. Vaikka tuntuukin, että ikkunan avaaminen vie lämmöt ulos, niin se on järkevä ratkaisu monessa tilanteessa ja palauttaa normaalin ilmankosteuden.

Yhteenvetona normaali ilmankosteus

Normaali ilmankosteus on mahdollista saavuttaa pienillä toimenpiteillä. Hyvä ilmankosteus on yhtä tärkeää sekä toimistoissa että kotona. Sitä ei voi myöskään unohtaa teollisuushalleissa.

Liika kosteus on tiloista pyrittävä poistamaan ja sitä kautta saamaan tilalle hiukan kuivempi ilma. Jos taas ilma on kuiva luonnostaan, sitä kannattaa laitteilla kosteuttaa. Silloin on muistettava seurata kosteutta mittarilla.

Talvella on oltava tarkkana ilman kosteuden suhteen. Jos lämmitystä vähentää säästösyistä, on muistettava tarkkailla, ettei kosteus nouse liian korkeaksi. Ensimmäisenä sen huomaa ikkunoiden pinnoilla sekä märkätilojen puolella.

Lisää Palvelut