Pidä huolta terveydestäsi kotoa käsin - miten se onnistuu?

Pidä huolta terveydestäsi kotoa käsin - miten se onnistuu?
Ruokavalio & Terveys

Terveydenhuolto on yksi tärkeimmistä asioista, joita meidän pitäisi huolehtia ja johon yhteiskunnan tulisi käyttää varojaan. Se on myös yksi vaikeimmista, koska jokainen ihminen on erilainen ja jokaisella on omat tarpeensa. Jotta voisimme pitää huolta terveydestämme, meidän on ensin tiedettävä, mikä meitä vaivaa. Kaikissa tilanteissa ei ole mahdollista lähteä lääkäriin, tai edes järkevää tai tarpeellista. Digitaalinen kehitys on tuonut meille huomattavan määrän erilaisia palveluita, joita voimme käyttää helposti netissä silloin kun tilanteemme ei ole akuutti ja kasvokkain asioiminen ei ole mahdollista esimerkiksi liian korkean tartuntariskin vuoksi. Digitaaliset palvelut mahdollistavat meille paljon. Reseptin uusiminen helposti ja nopeasti voi esimerkiksi tapahtua täysin kontaktittomasti ja oman tietokoneen tai älylaitteen välityksellä.

Yksi tavoista, joilla voidaan parantaa terveyttä ja hyvinvointia, on fyysinen aktiivisuus. Fyysisesti aktiivinen ihminen saa aikaan paljon positiivisia muutoksia kehossaan, mikä puolestaan vaikuttaa myös mielialaan ja vireystilaan paremmin. Aktiivisuuden ei tarvitse olla raskasta tai vaativaa - riittävästi liikuntaa voi saada esimerkiksi kotona tekemisen lomassa tai lenkkipolulla kulkiessaan.

Toinen tapa pidettyyn terveyteen liittyvistä asioista ovat ravinto ja uni. Nukkuminen ja ravinnon laatu ovat molemmat erittäin tärkeitä asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota kun huolehtii omasta terveydestään. Kun nukkuu tarpeeksi ja syö ravinteikkaita ruokia, keho pystyy toipumaan paremmin ja se voi tukea myös mielenterveydellisten ongelmien ehkäisyssä.

Liikunta, uni ja tasapainoinen ruokavalio ovatkin pääasiassa ennaltaehkäiseviä keinoja pitää terveydestä huolta, muttei niiden merkitystä kannata missään nimessä väheksyä. Kaikki näistä asioista ovat mahdollisia kotoa käsin ja omassa arjessa, vaikka jotkut saattavat tarvita näissäkin asioissa toisen osapuolen apua. Apua voivat tarjota esimerkiksi ravintoterapeutit, fyysisistä vaivoista kärsivillä vaikkapa fysioterapeutit sekä univaikeudesta kärsivien tapauksessa lääkärit, jotka voivat kirjoittaa reseptin uni- tai nukahtamislääkkeisiin.

Joissakin tapauksissa on tarpeen olla lääkäriin myös puhelimitse yhteydessä, jos tilanne on akuutti muttei vaadi kasvokkain tapahtuvaa tapaamista. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi vanhentuneen reseptin uusiminen jonka on tapahduttava mahdollisimman nopeasti lääkkeiden loppuessa. Joskus reseptin uusiminen puhelimitse on mahdollista, mutta tämä riippuu paljolti lääkkeestä ja sen käyttötarkoituksesta.

Pidä lääkereseptisi ajantasalla

Lääkärin määräämien lääkkeiden ottaminen on tärkeä osa terveydenhuollon ammattilaisen ja potilaan vuorovaikutusta. Lääkityksen ajantasaistaminen on tiettyjen lääkkeiden kohdalla erittäin tärkeätä, koska ne voivat vaikuttaa merkittävissä mitoissa potilaan terveyteen. Nykyisissä digitaalipalveluissa esimerkiksi reseptin uusiminen nopeasti on mahdollista vain lähettämällä sinua hoitaneelle taholle reseptin uusinta pyyntö jonka he yleensä pystyvät käsittelemään hyvinkin kiireisesti. Tämä reseptin uusiminen netissä kannattaa kuitenkin aina pyrkiä tekemään mahdollisimman hyvissä ajoin, sillä joissakin tilanteissa siinä saattaa kestää muutama päivä.

On olemassa myös palveluita, joilta lääkereseptien uusiminen voidaan hoitaa hieman nopeammin mutta maksusta. Reseptin uusiminen hinta on kuitenkin tyypillisesti myös näillä palveluntarjoajilla hyvin kohtuullinen, sillä he ymmärtävät asian tärkeyden.

Pidettynne reseptin ajantasaista tilaa helpottaa myös se, ettet joudu turhaan odottamaan saadaksesi tarvitsemiasi lääkkeitä. Pitämällä tarkasti silmällä reseptin voimassaoloa vältyt hätätilanteilta, joissa kiireellinen reseptin uusiminen on välttämätöntä. Näin voit nopeuttaa prosessia ja auttaa kaikkia osapuolia pysymään ajan tasalla.

Hyödynnä etälääkärin palveluita

Etälääkärin palvelut ovat hyödyllisiä, koska ne tarjoavat joustavuutta ja mukavuutta. Erilaiset chat-palvelut ovat esimerkiksi oivallinen keino asioida terveydenhuollon ammattilaisen kanssa asioissa, jotka eivät vaadi kasvokkain tapahtuvaa kontaktia. Etälääkärit pystyvät nykytilanteessa vastaanottamaan esimerkiksi kuvia ihottumasta ja tekemään sen perusteella arvion, onko vierailulle tarvetta. Heidän kanssaan voi onnistua esimerkiksi e pilleri reseptin uusiminen ilman vierailua tai yksityislääkärin reseptin uusiminen mikäli resepti on alunperin määrätty esimerkiksi työterveyslääkärin toimesta.

Etälääkärit ovat yleensä helposti saatavilla ja heidän palveluitaan tarjoavat juuri yksityiset lääkärit ja terveysasemat. Etävastaanotto voi toimia chatin, puhelimen tai videon välityksellä ja se voi olla paras ratkaisu esimerkiksi sellaisissa sairastapauksissa, joissa liikkuminen on vaikeaa tai liian uuvuttavaa. Sillä säästetään toisaalta myös paljon resursseja terveydenhuollolla, sillä esimerkiksi pitkään käytössä olleen lääkereseptin uusiminen ei monesti ole sellainen tilanne, jossa olisi tarvetta hukata kaikkien aikaa saapumalla vastaanotolle. Joissakin tapauksissa on kuitenkin hyvä keskustella lääkärin kanssa esimerkiksi lääkkeen aiheuttamista sivuoireista, minkä vuoksi pelkkä lääkereseptin uusiminen netissä ei välttämättä riitä, vaan on syytä sopia tapaaminen juuri etävastaanotolle ja keskustella asiasta.

Niiden avulla voit säästää aikaa ja rahaa sekä välttää turhaa stressiä. Etälääkityksen avulla voit myös saada lisätietoja ja tukea oman terveydentilasi ylläpitoon.

Seuraa terveydentilaasi verkossa

Verkossa on saatavilla useita erilaisia työkaluja, joiden avulla voit seurata terveydentilaa. Nämä työkalut ovat hyödyllisiä, koska ne auttavat sinua pysymään ajan tasalla siitä, miten kehosi toimii ja miten se reagoi muuttuviin olosuhteisiin. Jos sinulla on ollut pitkä hoitokontakti jonkin sairauden tai muun vaivan hoidossa, pystyt nykyään seuraamaan koko hoitopolkusi netissä niin, että sinua hoitaneiden osapuolten kirjauksien perusteella on rakennettu sinulle selkeä kuva siitä, mitä missäkin vaiheessa on tapahtunut ja mitä on suunnitteilla seuraavaksi.

Terveydenhuollon kirjaukset ovatkin tässä tärkeässä roolissa, sillä joissakin tilanteissa saattaa asiakkaana olla vaikeaa pitää mielessä kaikki, mistä on hoitajan tai lääkärin kanssa keskusteltu. Tämä pätee erityisesti vaikeisiin ja pelottaviin uusiin terveyteen vaikuttaviin tilanteisiin. Toisaalta samoissa palveluissa voit tarkastella sitä, kuinka paljon sinulla on esimerkiksi reseptilläsi vielä jäljellä tiettyjä lääkkeitä, jolloin sinun ei tarvitse stressata sitä milloin ja miten uusia resepti kun noudat viimeisen annoksesi apteekista. Reseptin uusinta netissä voi tapahtua juuri oikeaan aikaan ja kätevästi, kun pystyt helposti digitaalisten palveluiden avulla tarkistamaan milloin sille on tarve.

On myös kätevää, että voit tarkistaa tiedoistasi milloin sinulle on tehty mitäkin tutkimuksia ja milloin olet saanut diagnooseja. Tämä voi olla hyödyksi esimerkiksi sairaspäiville tai kuntoutukseen myönnettäviä sosiaalietuuksia haettaessa, sillä on aina hyvä pystyä kertomaan päivälleen mistä alkaen tukea tarvitaan. Päivämääriä voi olla hankalaa muistaa joka kerta itse, joten digipalvelut ovat tässäkin hyödyksi.

Joidenkn työkalujen avulla voit myös seurata muutoksia terveydentilassasi ja ottaa tarvittaessa yhteyttä lääkäriin tai muihin terveydenhuollon ammattilaisiin. Seuraamalla terveydentilaa verkossa voit varmistaa, että pystyt reagoimaan nopeasti mahdollisiin ongelmiin ja estämään niiden pahenemisen. Lisäksi pystyt merkkaamaan tietoja esimerkiksi voimassa olevista lääkityksistäsi ja yleisistä elintavoistasi ennen vastaanottokäyntiä tai esimerkiksi leikkausta, säästäen näin kaikkien aikaa. Antamiesi tietojen perusteella sinulle pystytään hyvissä ajoin kertomaan, jos esimerkiksi tietyt lääkitykset on syytä laittaa tauolle vaikkapa viikkoa ennen leikkausta tai onko resepti uusiminen tarpeen, jos tulet olemaan hyvän tovin toimintakyvytön toipuessasi.

Terveydenhuoltoon on lähivuosina kehitetty mittava määrä erilaisia työkaluja, joiden avulla ihmisen on mahdollista huolehtia terveydestään kotoa käsin ilman vastaanotolle saapumista. Nämä digitaaliset palvelut helpottavat sekä terveydenhuollon ammattilaisten työtä että asiakkaan arkea, sillä jotkin asiat kuten reseptin uusiminen paikan päällä vastaanotolla saattavat viedä vain kaikkien osapuolten aikaa. Joidenkin lääkevalmisteiden käyttäminen edellyttää seurantaa, mutta tämäkin voi useissa tapauksissa tapahtua verkossa täytettävien lomakkeiden tai etävastaanoton välityksellä.

Lisää Ruokavalio & Terveys