Kuntosaliharjoittelun terveysvaikutukset
Ruokavalio & Terveys

Kuntosalilla harjoittelulla on monia terveysvaikutuksia. Se parantaa lihasten toimintaa, auttaa ylläpitämään tasapainoa ja kehonhallintaa sekä edistää hyvää ryhtiä. Kuntosaliharjoittelu myös auttaa kontrolloimaan painoa ja vahvistaa sydäntä ja verenkiertoelimistöä. Kaikenlainen liikunta on luonnollisesti ihmiselle hyväksi, mutta kuntosaliharrastus saattaa olla yksi helpoimmista tavoista muodostaa liikunnasta rutiini. Kuntosalia kun voi hyödyntää vuoden ympäri, satoi tai paistoi. Jotkut salit ovat myös avoinna vuorokauden ympäri, jolloin vuorotyöläinen tai muuten käänteistä vuorokausirytmiä elävä henkilökin voi hyötyä niiden palveluista.

Kuntosaliharjoittelulla on siis useita terveysvaikutuksia, jotka kaikki edesauttavat yleiskunnon parantumista. Mikäli tavoitteena on painonpudotus, harjoittelun tulisi olla sopivan intensiivistä, mieluiten niin sanotusti aerobista harjoittelua, jotta kaloreita voidaan polttaa. Treenaamista ei kuitenkaan monesti kannata ajatella puhtaasti painonpudotuksen kannalta, sillä siitä voi hyötyä jokainen tavoitteistaan riippumatta. Oli kyseessä sitten lihasten kasvattaminen, painon pudottaminen, peruskunnosta huolehtiminen tai fyysinen kuntoutuminen, voi kuntosaliharjoittelu tarjota ratkaisuja. Tässä artikkelissa on kerrottu kuntosaliharjoittelun erilaisista hyödyistä eri terveyden osa-alueilla, mutta asiasta on olemassa paljon valmistakin tietoa. Treenivälineitä ja -ohjelmia vertailee esimerkiksi Treenikunkku, jonka verkkosivuilta löytyy kaikki treenaamisesta, terveydestä ja ruokavaliosta. Lue lisää treenaamisesta täältä!

Kuntosaliharjoittelun hyödyt aivoille

Kuntosaliharjoittelu ei ole hyväksi ainoastaan vartalolle, vaan voi parantaa myös aivojen toimintaa, koska se lisää aivojen verenkiertoa. Se vahvistaa myös aivojen hermosoluja ja lisää aivojen uusiutumiskykyä. Treenaamisella on siis positiivisia vaikutuksia aivoihin, ja se on hyvä tapa pitää ne terveinä ja aktiivisina. Onnistunut treeni vapauttaa kehoon endorfiineja vähentääkseen treenin aiheuttamaa mahdollista epämukavaa oloa ja selvitäkseen tuntemastaan stressitilasta. Juuri tämän endorfiiniryöpyn vuoksi treenaamiseen on helppo kehittää luonteeltaan terveellinen riippuvuus. Tämän vuoksi voisi toisaalta myös sanoa, että treenaaminen tekee onnelliseksi. Ovathan endorfiinit keskushermostomme oma tapa tuottaa meille mielihyvää.

Erityisesti ikääntyvien ihmisten kohdalla kaikki urheilun harrastaminen on hyväksi. Treenaaminen voi tuoda arkeen rutiinia myös eläkepäivillä ja tulosten kirjaaminen ja seuraaminen pitää myös aivot vireinä, ei ainoastaan kehoa. Kuntosalilla voi solmia myös uusia tuttavuus- tai jopa ystävyyssuhteita arkea rikastuttamaan. Monilla kuntosaleilla onkin tavallisten aikojen ulkopuolella myös eläkeläisille suunnattuja ryhmiä eri tarkoituksiin. Nämä voivat pitää sisällään hieman iäkkäämmälle keholle suunnattua ryhmäliikuntaa, jossa asiakasryhmän erityistarpeet on huomioitu ja treeni tapahtuu pääasiassa kehonpainoilla, tai perinteistä painonnostoa, jossa heitä opastetaan laitteiden ja vapaiden painojen käyttöön. Eläkeikäiset pääsevät useimmiten myös kuntosalille alennettuun hintaan, sillä treenin ja urheilurutiinien tärkeys heidän hyvinvointinsa ylläpitämiseksi on yleisesti tiedetty tosiasia.

Kuntosaliharjoittelun vaikutukset voimaan ja kestävyyteen

Kuntosaliharjoittelulla on monia hyötyjä voimaan ja kestävyyteen, ja juuri nämä asiat ovatkin useiden treenaajien päälimmäisiä tavoitteita. Se auttaa lihaksia kasvattamaan voimaa ja tehostamaan niiden toimintaa. Kuntosaliharjoittelu myös parantaa lihasten tasapainoa, mikä puolestaan auttaa vähentämään vammojen riskiä.

Kuntosaliharjoittelulla on myös positiivisia vaikutuksia sydämeen ja verenkiertoelimistöön. Se auttaa tasapainoisen ja terveellisen ruokavalion lisänä ehkäisemään esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteja sekä parantamaan niiden oireita. Urheiluharrastuksesta saakin aina parhaiten hyödyn irti yhdistämällä sen tasapainoiseen ravintoon, joka auttaa jaksamaan paremmin, jolloin sen avulla on mahdollista parantaa myös omaa suoritustaan. Tavoitteellisella treenaamisella voidaan laskea kehon rasvaprosenttia, joka pitää sisällään myös viseraalisen rasvan eli niin sanotun sisäelinrasvan. Tämä rasvakerros on juuri terveydelle vaarallisinta ja sitä esiintyy eniten keskivartalolihavilla henkilöillä, eli heillä, joilla rasva kertyy painon noustessa nimenomaan keskivartalon alueelle. Kuntosalilla harjoittelu myös lisää kehon hapensaantia, mikä puolestaan auttaa parantamaan yleistä kuntoa ja tehokkuutta. Hyvä hapenottokyky tukee myös arjen toiminnallisuutta. Hyvällä kestävyydellä toimiva ihminen jaksaa esimerkiksi kiivetä portaat hengästymättä ja nauttia arkiliikunnasta sen sijaan, että kulkee lyhyetkin matkat autolla.

Kuntosaliharjoittelun vaikutukset ovat siis monipuoliset ja laaja-alaiset. Tavoitteena ei tarvitse aina olla valtavan lihasmassan kasvattaminen, vaan kyseessä voi olla myös hyvän peruskunnon ylläpitäminen, terveydellisistä hyödyistä nauttiminen taikka muu omaan terveyteen panostaminen. Kuntosaliharjoitteluun voi sisältyä niin raskaiden kuin kevyidenkin painojen nostaminen, aerobinen eli kestävyysharjoittelu kuin aktiivinen ja tavoitteellinen venyttelykin. Talvikaudella voi hyvin siirtyä lenkkipolulta sisätiloihin tekemään lenkkinsä turvallisesti juoksumatolla, jolloin laadukkaat ja kestävät juoksukengät eivät joudu sääolosuhteiden armoille. Monelle tietynlainen välineuhrielu tuokin lisää motivaatiota liikuntaan, sillä uudet treenivarusteet on aina innostavaa saada ensimmäistä kertaa käyttöön. Kehosta voidaan huolehtia monella tapaa, eikä yksi toimintatapa palvele kaikkien tavoitteita.

Kuntosaliharjoittelun vaikutukset tasapainoon ja koordinaatioon

Kuntosaliharjoittelulla on useita hyötyjä tasapainon ja koordinaation kehittymiselle. Kuntosaliharjoittelu auttaa vahvistamaan lihaksia, jotka ovat yleensä heikoimmassa kunnossa. Se myös parantaa tasapainoa ja auttaa säilyttämään hyvän ryhdin. Asiaan perehtymällä voi halutessaan löytää ja treenata sellaisia lihasyrhmiä, jotka jäisivät tavallisesti vähemmälle huomiolle ja saattavat tämän vuoksi olla muihin jähden hieman elikehittyneitä. Juuri tällaisella tarkkuudella saadaan kehon lihasmassa tasapainoon, jolloin se jaksaa kannatella itseään ryhdikkäästi eikä aiheuta arjessa kipuja tai särkyjä.

Kuntosaliharjoittelun avulla voi myös kehittää parempaa keskittymiskykyä ja reaktiokykyä, jotka molemmat vaikuttavat koordinaatioon merkittävästi. Harjoittelun aloittaessa täysin noviisin onkin hyvä sijoittaa personal trainerin palveluihin, jotta tämä voi opastaa laitteiden ja painojen oikeaoppiseen käyttöön. Raskaita asioita nostaessa on erityisen tärkeää tehdä suoritus oikeassa asennossa, sillä väärin nostettu paino saattaa johtaa suuriinkin urheiluvammoihin. Erityisesti selkä on raskaiden painojen kanssa toimiessa vaarassa, oli kyse sitten kyykystä tai maastavedosta. Tällöin aloittelija tekee helposti sen virheen, että nostaa painon selkä kumarassa sen sijaan, että aktivoisi jalka- ja pakaralihaksensa nostoa varten. Treeniohjelmia voi löytää helposti myös verkosta, mutta kuvien ja videoiden perusteella saattaa olla haastavaa tulkita oikeaa nostoasentoa.

Kuntosaliharjoittelulla on siis monia etuja tasapainon ja koordinaation kehittymiselle. Se auttaa vahvistamaan lihaksia, parantaa tasapainoa, säilyttää hyvän ryhdin sekä kehittää parempaa keskittymiskykyä ja reaktiokykyä. Oikeaoppinen nostaminen kehittää kehonhallintaa. Kun kiinnität treenin aikana erityistä huomiota kehosi ja raajojesi asentoihin ja liikkeisiin, voi siitä muodostua luontainen osa toimintaasi myös arjessa. Tällä tarkoitetaan sitä, ettei sinun tarvitse välttämättä vastaisuudessa kiinnittää asiaan tietoista huomiota, vaan kehosi ottaa luonnostaan hyvinvointinsa kannalta optimaalisimmat asennot.

Kuntosaliharjoittelu on tehokas tapa parantaa kuntoaan ja saada lisää energiaa päivittäiseen elämään. Oikein suunnitellulla treenillä on terveyshyötyjä kaikilla hyvinvoinnin osa-alueilla, ei ainoastaan lihasten kasvatuksessa. Kuntosalilla käyminen voi olla toisille tilaisuus purkaa stressiä ja rentoutua, kun taas toisille se saattaa olla sosiaalinen rutiini. Kuntosali voikin olla oivallinen paikka myös uusien ystävyyssuhteiden solmimiseen.

Lisää Ruokavalio & Terveys