Vinkkejä aamuväsymyksen torjumiseen
Ruokavalio & Terveys

Jos olet nukkunut hyvin läpi yön, et todellakaan halua herätä väsyneenä. Monet tekijät voivat vaikuttaa aamuväsymykseen ja onneksi alla on vinkkejä siitä, miten voit voittaa ja välttää aamuväsymyksen. Sen lisäksi, että saat hyödyllisiä vinkkejä, saat tietää, mistä voit kätevästi lukea ilmaisia arvosteluja kymmenistä eri yrityksistä ja verkkokaupoista, joiden tuotteet voi auttaa tässä asiassa.

Mitä on aamuväsymys?

Voi kuullostaa oudolta, mutta tosiasia on, että ihminen voi nukkua koko yön hyvin ja silti herätä väsyneenä,tuntematta oloaan levänneeksi. Ihminen tarvitsee useita tunteja unta vuorokauden aikana, koska uni vaikuttaa kaikkeen, mielialaan, tuottavuuteen, tehokkuuteen, päätöksentekokykyyn jne. Väsymyksen tunne aamulla herätyskellon soidessa ei ole harvinaista, joten on olemassa muutamia asioita, joita voimme tehdä, jotta olo olisi pirteämpi aamulla.

Lyhyesti sanottuna aamuväsymys tarkoittaa sitä, että sinun on vaikea tuntea olosi virkeäksi aamulla. Tämän vuoksi on vaikea herätä joka päivä, kun pitäisi olla levännyt ja innostunut siitä, mitä päivä tuo tullessaan. Joissakin tapauksissa aamuväsymyksen taustalla voi olla jokin sairaus, mutta seuraavassa on joitakin yleisiä vinkkejä, joita jokainen voi kokeilla.

Vältä aamuväsymys näillä vinkeillä

Kofeiinin nauttiminen illalla - Suuri osa väestöstä nauttii kahvia päivittäin, mutta voi olla kannattavaa olla juomatta kahvia tai kofeiinia liian myöhään illalla. Jotkut ihmiset voivat juoda kahvia ja mennä suoraan nukkumaan, mutta tämä ei sovi suurimmalle osalle. Kofeiini pysyy elimistössä suhteellisen monta tuntia, mikä vaihtelee myös henkilöstä toiseen. Kofeiinia ei suositella nautittavaksi vähintään kuusi tuntia ennen nukkumaanmenoa, mutta joillakin voi kestää jopa kymmenen tuntia, ennen kuin kofeiini poistuu elimistöstä.

Lopeta torkkuminen - Saattaa tuntua hyvältä saada kymmenen minuuttia lisää unta, mutta tosiasia on, että se voi väsyttää koko päivän. Kun nukut, kehosi menee useisiin eri univaiheisiin, mikä tarkoittaa, että kun painat rakastettua torkkupainiketta, kehosi luulee palaavansa näihin vaiheisiin. Kun olet täysin hereillä, kehosi on jo käyttänyt tunnin valmistautuakseen heräämiseen, minkä sinä pilasit nukahtamalla vain muutamaksi minuutiksi. Kun löydät oman univaiherytmitsi, milloin olet valmis heräämään, se voi poistaa aamuväsymyksen tunteen kokonaan. Tämä voi olla kiinni vain kymmenistä minuuteista suuntaan, tai toiseen.

Nuku vain sängyssä -Toki on hienoa maata sängyssä koko päivän katsellen leffoja, mutta se voi olla huono asia, koska sinun pitäisi opettaa kehollesi, että sänky on vain nukkumista varten.

Rutiinit - Eivät ole hyväksi vain mielialalle vaan myös unelle. Jos menet nukkumaan ja heräät lähes samaan aikaan joka päivä, kehosi luo mallin, joka auttaa sinua heräämään valppaana ja virkeänä.

Unenlaadun parantaminen

Olet nyt saanut vinkkejä aamuväsymyksen torjumiseen, mutta entä jos todellinen ongelma onkin unenlaatu? Olisi liian hienoa ollakseen totta, jos nukkuisit hyvin joka yö, mutta voit tehdä päivän aikana muutamia asioita varmistaaksesi paremmat yöunet. On todistettu, että liikuntaa harrastavat ihmiset myös nukkuvat paremmin. Jos harrastat liikuntaa, mutta nukut silti huonosti, voi olla hyvä idea harrastaa liikuntaa aamulla tai päivällä, sillä iltaharjoittelu voi heikentää unta.

On helpommin sanottu kuin tehty olla stressaamatta, mutta jos jokin ongelma vaivaa sinua jatkuvasti, voi olla hyvä ajatus hoitaa se ennen nukkumaanmenoa. Kaikkia ongelmia ei voi ratkaista yhdessä illassa, mutta voit kirjoittaa huomiseksi listan, johon voit "pysäköidä" ongelmat ja tarttua niihin seuraavana päivänä.

On myös sanomattakin selvää, että tarvitset mukavan, juusi sinulle sopivan patjan ja tyynyn. Mistä kannattaa ostaa tuotteita makuuhuoneeseen? Markkinoilla on monia yrityksiä, jotka myyvät tuotteita parempiin yöuniin, ja onneksi voit lukea arvosteluja näistä yrityksistä täällä suomiarvostelut.fi sivustolla, tietenkin ilmaiseksi.

Lisää Ruokavalio & Terveys