Viisi erinomaista kaupunkiloma matkakohdetta Euroopassa

Viisi erinomaista kaupunkiloma matkakohdetta Euroopassa
Loma & Matkailu

Tässä kirjoituksessa esittelemme viisi erimomaista ja romanttistakin matkakohdetta viikonlopun pienelle arjen irtiotolle. Kohteisiin on Helsingistä suht lyhyt lentoaika, joten aikaa ei kulu turhaan "putkessa" istuskelemiseen. Muutama lasillinen virvoitus juomaa ja matkaaika lentää kuin siivillä. Kaupunkeja ei ole aseteltu millään lailla paremmuusjärjestykseen, vaan viidestä kaupungista kerrotaan satunnaisessa järjestyksessä. Mukavaa lomaa!

Budapest, Unkari

Kauniissa ja historiallisessa Budapestissa yhdistyvät houkuttelevalla tavalla taidokkaasti koritellut rakennukset, kylpylät, trendikkäät baarit ja ravintolat. Menneisyyden synkkä historia näkyy rakennuksissa ja museoissa. Kaupungin halki virtaa Tonava, joka jakaa kaupungin alueen läntiseen Budaan ja itäiseen Pestiin. Budan puolella on korkeita kukkuloita ja Pest on alavaa tasankoa.

Nähtävyydet

Gellértinvuori on yksi kaupungin parhaista näköalapaikoista. Sen huipulla on vuoden 1848 vallankumouksen jälkeen rakennettu linnake Citadella ja sen edessä Vapaudenpatsas, joka näkyy kaikkialle kaupunkiin. Budan linna on rakennettu Linnavuorelle, jonka huipulla on ja keskiaikainen kaupunginosa. Tänä päivänä linnassa toimii Unkarin kansallisgalleria, Budapestin historian museo, sekäUnkarin kansalliskirjasto. Muita Linnavuoren nähtävyyksiä ovat keskiaikainen Matiaksenkirkko ja sen edustalle myöhemmin rakennettu Kalastajanlinnake.

Näyttäviä rakennuksia on mm. Parlamenttitalo, Pyhän Tapanin kirkko ja Andrássy út -katu, joka on valittu Unescon maailmanperintöluetteloon.

Budapestin kylpylät

Budapest on pullollaan erinomaisia kylpylöitä - tarkemmin sanottuna termaalikylpylöitä, eli lämminvesilähteitä, jotka ovat Budapestissa erittäin suosittuja turistikohteita ja myös paikalliset tykkäävät viettää niissä aikaa.

Suomen keskiarvoon verrattuna Budapestin yleinen hintataso on noin 40% matalampi.

Lentoaika Helsingistä Budapestiin on noin: 2 tuntia ja 25 minuuttia.

Lisää tietoa Budapestin kaupungista ja sen historiasta voit lukea wikipediasta.

Praha, Tsekki

Praha

on Tšekin pääkaupunki ja myös maan suurin kaupunki, joka sijaitsee Vltavajoen rannalla. Prahaa kutsutaan myös nimityksillä "Sadan tornin kaupungiksi" ja "Kaikkien kaupunkien äidiksi". Praha on erittäin suosittu kaupunkimatkojen kohde eritoten vanhojen ja kauniiden rakennustensa ansiosta. Kaupungin hyvin säilynyt historiallinen keskusta kuuluu Unesconmaailmanperintöluetteloon.

Nähtävyydet

Koska Prahan nähtävyyksistä voisi kirjoittaa kokonaisen tietokirja-sarjan, tähän alle on tiivistetty muutama tunnetuin kohde:

Vanhankaupungin aukiota ympäröivät rakennukset ovat todella näkemisen arvoisia:

Golz-Kinskýn palatsi, Pyhän Nikolauksen kirkko, Týnin kirkko, ja Vanhankaupungin raatihuone. Ja tietysti Vanhakaupunki itsessään Staré Město.

Vanhankaupungin eteläpuolella sijaitsee Uusikaupunki - Prahan liikekeskusta, jonka keskipisteenä on Venceslauksen aukio.

Prahassa on myös pienoismalli Eiffelin tornista, joka toimii näköalatornina.

Hradčany kaupungissa sijaitsee useasti jälleenrakennettu Prahan linna, josta kaupunki on saanut alkunsa. Linna-alueella sijaitsee useita nähtävyyksiä, joista mainittakoon Pyhän Yrjön luostari, Pyhän Vituksen katedraali, Pyhän Yrjön basilika, Kuninkaanpalatsi ja Kultainen kuja käsityöläistaloineen.

Prahastä löytyy myös eläintarha!

Suomen keskiarvoon verrattuna Prahan yleinen hintataso on noin 40% matalampi.

Lentoaika Helsingistä Prahaan on noin: 2 tuntia ja 10 minuuttia.

Lisää tietoa Prahan kaupungista ja sen historiasta voit lukea wikipediasta.

Brugge, Belgia

Brugge on Belgian merkittävä matkailunähtävyys, koska sen keskusta on lähes kokonaisuudessaan säilytetty keskiajan aikaisessa kunnossa. Bruggea kutsutaan usein "Pohjoisen Venetsiaksi", koska kaupungissa on paljon kanavia.

Talot ja rakennukset Bruggessa ovat silmiä hivelevän kauniita, ihan kuin arkkitehtuuri olisi kopioitu satukirjoista - tai satujen kuvat ovat kopioitu Bruggesta.

Bruggen keskustan alue kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon.

Nähtävyydet

Neitsyt Marian kirkko - Onze Lieve Vrouwekerk on valmistunut 1200-luvun alussa ja se tunnettu Michelangelon Madonna ja lapsi -patsaan kotipaikkana. Kirkossa on useita muita vaikuttavia 1400-luvun taideteoksia. Näkemisen arvoisia ovat myös pronssista ja kivestä tehdyt Kaarle Rohkean ja hänen tyttärensä haudat.

Sint-Janshospitaal - On entinen 1200-luvun sairaala, joka on muutettu museoksi. Museosta läytyy 1400-luvulta peräisin olevia taiteen mestariteoksia. Museon kuuluisin teos

on kullattu tamminen reliikkikaari, jonka on tehnyt Hans Memling. Teos kertoo Pyhän Ursulan kihlauksesta pakanallisen prinssin kanssa.

Pyhän veren basilika - on eräs niistä harvoista paikoista, jossa säilytetään veren tahrimia kankaita tai veripulloja, joissa kerrotaan olevan Jeesuksen verta. Veripulo on esillä koristeellisessa tabernaakkelissa, joka nostetaan esille katseltavaksi päivisin kello 14.00.

Belgialainen suklaa ja olut

Suklaa - Godiva Chocolatier on Pierre Drapsin vuonna 1926 perustama belgialainen suklaata valmistava yritys. Yritys sai nimensä Lady Godivan mukaan, jota hänen perheensä ihannoi. Yritys pääsi vuonna 1968 Belgian kuninkaalliseksi hovihankkijaksi ja nykyään yrityksellä on yli 600 liikettä yli sadassa maassa, joten maistamattakin voisi kuvitella, että suklaa on maailman parhaimmistoa! Liekö kyseinen suklaa peittoaisi aidon Fazerin Sinisen?

Olut - Belgialainen olut on muuallakin maailmassa tunnettua ja Belgiassa on yli sata erilaista olutta. Pääasiassa Belgiassa tuotetaan kolmenlaista olut-tyyppiä:

  • Spontaanisti käyneet oluet, joiden käymisen saa aikaan bakteerit ja villihiiva.
  • Pohjahiivaoluet, joista tunnetuimpia merkkejä ovat La Stella ja Jupiler.
  • Tavallisemmat pintahiivaoluet
  • Belgiassa on myös erikoisoluita esim. vahvat oluet Duvel ja Roodenbach.

Suomen keskiarvoon verrattuna Bruggen yleinen hintataso on 2% korkeampi.

Lentoaika Helsingistä Bruggeen on noin: 2 tuntia ja 45 minuuttia.

Lisää tietoa Bruggen kaupungista ja sen historiasta voit lukea wikipediasta.

Amsterdam, Hollanti

Miljoonien tulppaanien luvattu maa! Suvaitsevaisuudesta ja vapaamielisyydestä Amsterdam tunnetaan varmasti monessa maassa Punaistenlyhtyjen alueessa, pienistä kahviloista, joissa myydään laillisesti kannabistuotteita ja monipuolisesta yöelämän vietto mahdollisuuksista

Perustuslain mukaan Amsterdam on Alankomaiden pääkaupunki, vaikka kuningashuone, hallitus, parlamentti, korkein oikeuskin ja diplomaattiset edustustot sijaiitsevat Haagissa.

1100-luvulta alkaen Amstel-joen suistoon rakennettu Amsterdam tunnetaan parhaiten vanhoista taloistaan ja kauniista kanaaleistaan, joissa varmasti lähes jokainen turisti on päässyt opastetulle veneajelulle.

Amstel-joen varressa aloitti uransa itsenäinen olutpanimo vuonna 1870 ja nimesi oluen joen mukaan. Noin sadan vuoden kuluttua siitä Heineken osti panimon nimiinsä. Amstel-olutta on edelleen saatavissa.

Schipholin lentoasema

sijaitsee 18 kilometriä Amsterdamista ja se on siitä mielenkiintoinen lentokenttä, että se on rakennettu 7 metriä merenpinnan alapuolelle.

Nähtävyydet

Amsterdamin kapearakenteisten talojen ja kanaalien lilsäksi nähtävää riittää, joten listataan niistä muutama tähän:

  • Kaupunginmuurista säilynyt osa, Schreierstoren, kyyneltentorni.
  • Tuulimylly De Gooyer.
  • Kuninkaanlinna, Koninklijk Paleis.
  • Homomonument, maailman ensimmäinen homoseksuaaleille omistettu muistomerkki, joka pystytetty toisen maailmansodan homoseksuaalivainojen muistoksi.
  • Tiede- ja tekniikkakeskus NEMO, joka esittelee tieteen saavutuksia maallikoille[16]

Suomen keskiarvoon verrattuna Amsterdamin yleinen hintataso on 2% matalampi.

Lentoaika Helsingistä Amsterdamiin on noin: 2 tuntia ja 40 minuuttia.

Lisää tietoa Amsterdamin kaupungista ja sen historiasta voit lukea wikipediasta.

Pariisi, Ranska

Valon kaupungiksikin kutsuttu Pariisi on ollut jo kauan yksi maailman suosituimmista matkakohteista. Eikä suotta, kukapa ei haluaisi kulkea Riemukaaresta ja nähdä Pariisin kaupungin kauneus ylhäältä päin Eiffel-tornista. Eikä Pariisi olekaan mikään ihan pikku kaupunki, sillä siellä asuu noin 2,2 miljoonaa ihmistä. Pariisia pidetään maailmalla yhtenä tärkeimpänä gastronomian, kulttuurin ja muodin keskuksista.

Nähtävyydet

Merkittävimmät nähtävyydet keskittyvät Pariisin ydinkeskustaan. Kaupungin sydämessä Île de la Citén saarella sijaitsevat Notre Damen katedraali, Pariisin oikeuspalatsi ja Pariisin vanhin sairaala Hôtel-Dieu de Paris.

Pariisin palatseista tunnetuin on tietysti Louvre taidekokoelmineen, joka on toiminut taidemuseona jo vuodesta 1791 saakka.

Pariisin kirkoista täytyy mainita seuraavat, Saint-Sulpice, Sacré-Cœur, La Madeleine, Saint-Germain-des-Prés ja Saint-Eustache.

Pariisin Riemukaari on upean näky ja usein ajatellaan, että se on ainoa maailmassa, mikä ei pidä paikaansa, sillä riemukaaria on muissakin maissa.

Yksi maailaman kuuluisimmista maamerkeistä on tietysi Eiffel-torni. Se huipulta voi nähdä jopa 80 kilometrin päähän ja se on rakennettu vuonna 1889 maailmannäyttelyä varten.

Palatseja Pariisissa on useita ja niistä mainittakoon presidentin virka-asunto Palais de l'Élysée, parlamentti Palais-Bourbon, ja 1900 maailmannäyttelyyn rakennettu Petit Palais.

Pariisin läpi virtaava Seinejoki jakaa kaupungin kahteen osaan: ”oikeaan” rantaan pohjoisessa ja ”vasempaan” etelässä. Siltoja joen ylittämiseen löytyy yli kolmekymmentä, joista vanhin on Pont-Neuf, joka yhdistää Île de la Citén saareen mantereeseen.

Pariisissa sijaitsee maailman toiseksi suurin kirjasto Bibliothèque nationale de France.

Suomen keskiarvoon verrattuna Pariisin yleinen hintataso on 2% korkeampi.

Lentoaika Helsingistä Pariisiin on noin: 3 tuntia ja 10 minuuttia.

Lisää tietoa Pariisin kaupungista ja sen historiasta voit lukea wikipediasta.

Lisää Loma & Matkailu