Kesällä reissaaminen: Mistä löytää parhaat hinnat?

Kesällä reissaaminen: Mistä löytää parhaat hinnat?
Loma & Matkailu

Kesä on otollista aikaa matkailun kannalta. Monille pidempi lomakausi ajoittuu nimenomaan kesään, joka onkin matkailun kuuminta sesonkiaikaa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Kesän matkojen korkea kysyntä heijastuu luonnollisesti myös lentojen ja hotellien hintoihin, jotka voivat pahimmillaan olla paljon kalliimpia kuin rauhallisemman sesongin aikana. Kesällä matkustaminen ei välttämättä kuitenkaan tarkoita automaattisesti tuhansien eurojen kustannuksia. Tällä sivulla kerrotaan tarkemmin siitä, miten kesälläkin on mahdollista matkustaa ilman vararikkoon ajautumista.

Matkan ajankohdalla on suuri merkitys

Huolellinen hintavertailu on usein hyvinkin kannattavaa, mikäli toiveena on päästä reissuun mahdollisimman edullisesti. Netin varaussivustoilla on yleensä mahdollista valita eri päivämääriä kalenterista ja tarkistaa, mitä matka maksaa eri päivinä. Tyypillisesti viikonloput ja suosituimmat lomaviikot ovat selkeästi kalleimpia ajankohtia lähteä matkalle, vaikka poikkeuksiakin saattaa toki löytyä. Matkan siirtäminen jo yhdelläkin päivällä voi paljastaa huimia hintaeroja.

Mikäli oma elämäntilanne on joustava, mahdollistaa se hintavertailun aivan eri tavalla kuin jos matka on ajoitettava tietyille kesälomaviikoille. Jos suinkin pystyy ajoittamaan kesän matkan jo esimerkiksi toukokuulle, tietää se todennäköisesti merkittäviä taloudellisia säästöjä. Monet toivovat reissultaan esimerkiksi varmaa aurinkoa ja lämpöä, ja monessa Euroopan lomakohteessa onkin mukavan lämmintä jo alkukesällä.

Jotkut kikkailevat myös esimerkiksi viikonpäivän suhteen. Tyypillisesti keskellä viikkoa matkojen kysyntä on vähäisempää, joka heijastuu myös hintoihin. Tilanteen salliessa matkan varaaminen esimerkiksi torstaista maanantaihin pelkän viikonlopun sijaan voi olla huomattavasti edullisempi vaihtoehto.

Vinkkejä matkan kokonaishinnasta nipistämiseen

On hyvin yleistä, ettei matkaan lähdetä huonon taloudellisen tilanteen vuoksi. Todellisuudessa pienemmälläkin budjetilla on mahdollista toteuttaa upeita matkoja. Kokeneet matkailijat hyödyntävät hintavertailun lisäksi monia muitakin keinoja etsiessään sopivia hotelleja ja lentoja netin kautta. Seuraavaksi listataan muutama keino, joiden avulla matkan hinta voi laskea yllättävänkin paljon ja vähällä vaivalla.

Jousta matkakohteen suhteen

Monissa netin lentohakukoneissa on mahdollista asettaa määränpääksi kaikki matkakohteet, jolloin näytetään kaikki mahdolliset matkakohteet hinnan mukaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että halvat lennot eivät välttämättä tarkoita samaa kuin halpa matka. Tietyt matkakohteet ovat kalliimpia kuin toiset. On syytä pitää mielessä, että vaikka lento jonnekin olisi houkuttelevan halpa, saattaa paikan päällä matkakohteessa eläminen olla yllättävinkin kallista. Mikäli toiveena on nimenomaan edullinen matka, ei silloin kannata tuijottaa pelkästään lentolippujen hintoja.

Kiinnostavia matkakohteita on pilvin pimein, joka voi hyvin saada aikaan valinnan vaikeuden.

Yksi hyvä tapa edetä asiassa on valita vaihtoehtojen sankasta joukosta kolme varteenotettavaa matkakohdetta, ja sen jälkeen selvitellä majoituksen ja yleisen elämisen hintoja kyseisissä kohteissa ennen lopullisen päätöksen tekemistä.

Hyödynnä hakukoneita

Vertailu lentojen suhteen on lähes poikkeuksetta kannattavaa. Ei ole kuitenkaan olemassa yhtä tiettyä sivustoa, jonka kautta lennot olisivat aina muita halvempia, vaan edullisimpien hintojen löytäminen edellyttää hiukan työtä. Toisinaan lentoyhtiöiden omilta sivustoilta varaaminen saattaa osoittautua edullisimmaksi vaihtoehdoksi, mutta yleensä erilaiset lentovertailusivustot tuottavat parhaita tuloksia, sillä niiden kautta hakukone etsii kaikkien lentoyhtiöiden tarjoukset. Mikäli kiikarissa ovat nimenomaan edulliset lomat, kannattaa hakukoneella etsiä muutamia eri päivämääriä ja sisällyttää hakuun kaikki lentoyhtiöt.

Harkitse muitakin lentokenttiä

Lentojen hinnat ovat nousseet selkeästi viime aikoina, eikä naurettavan halpoja lentoja enää löydy yhtä helposti kuin menneinä vuosina. Lennot muodostavat merkittävän kuluerän matkabudjetista, mutta mikäli on valmis joustamaan lentokentän suhteen, saattaa sillä saavuttaa selviä säästöjä.

Etenkin suurimmissa kaupungeissa on useampia lentokenttiä, jotka kannattaa ottaa mukaan hintavertailuun. Toisinaan myös lähikaupunkien sisällyttäminen lentohakuun on taloudellisesti fiksu veto. Matka voi näin olla edullisempi, vaikka siihen lisäisikin vielä juna- tai bussilipun varsinaiseen matkakohteeseen.

Aina suurempi lentokenttä ei välttämättä ole sen lähempänä varsinaista matkakohdetta, vaan matkantekoon kuluu yhtä pitkä aika kuin pienemmältä lentokentältä. Varasipa lennon sitten mille lentokentälle hyvänsä, on aina järkevää selvittää jo etukäteen, kuinka kauan sieltä kestää matkustaa varsinaiseen määränpäähän ja mitä se maksaa.

Hyödynnä VPN-yhteyttä

Viime vuosina VPN-verkko on tullut tutuksi yhä useammalle matkailijalle. Se tarjoaa anonymiteettiä ja turvallisuutta netin käyttöön riippumatta siitä, missä päin maailmaa surffailee. Etenkin ulkomailla reissussa ollessa ja julkisia Wi-Fi-yhteyksiä käytettäessä VPN-verkko tarjoaa kullanarvoista suojaa ja parantaa näin kyberturvallisuutta merkittävästi. VPN-palvelu on kuitenkin hyödyllinen jo ennen matkalle lähtöä varauksia tehdessä.

Koska VPN-verkko mahdollistaa IP-osoitteen muuttamisen todellisesta sijainnistaan lähes mihin tahansa muuhun maahan, voi sen avulla yrittää kikkailla parhaiden tarjousten löytämiseksi. Joskus voi esimerkiksi olla niin, että Suomesta käsin lentoja tai hotelleja tarkasteltaessa hinnat ovat hiukan korkeampia kuin vaikkapa Espanjasta käsin. Tällöin voi muodostaa VPN-yhteyden espanjalaiselle palvelimelle, jolloin hakukone luulee käyttäjän olevan Espanjassa ja näyttää hänelle täkäläisiä hintoja.

Varaa ajoissa

Äkkilähdöt ovat toki asia erikseen, mutta nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että reippaasti etukäteen varatut matkat ovat keskimäärin halvempia. Esimerkiksi monilla hotelleilla on käytössään niin sanottu dynaaminen hinnoittelu, mikä tarkoittaa sitä, että hinnat nousevat sitä mukaa, kun saatavuus pienenee. Lennot ja hotellit ovat yleensä varattavissa jopa vuosi ennen varsinaista matkaa, jolloin niihin on usein erilaisia tarjouksia aikaisin varaaville. Tällaiseen tarttuminen säästääkin turhalta stressiltä. Mikäli matka on mahdollista toteuttaa hyvin rajallisessa

aikahaarukassa, on todella riskialtista jättää matkan ostaminen viime tippaan siinä toivossa, että luvassa olisi huippuhyviä tarjouksia.

Tartu majoitustarjouksiin

Etenkin jos päättää matkustaa kiivaimman matkailusesongin ulkopuolella, on hyvin todennäköistä, että saatavilla on majoitusvaihtoehtoja tarjoushintaan. Hyvässä lykyssä myös kiireisempinä aikoina on mahdollista löytää edullisia tarjouksia hotelleista, mutta niistä harvemmin tiedotetaan hotellien omilla sivustoilla. Sen sijaan kannattaa vierailla muutamalla eri hotellivaraussivustolla, joilla saattaa hyvinkin olla hotellista riippumattomia erikoistarjouksia. Niin Trivago, Booking, TripAdvisor kuin muut vastaavat varaussivustot julkaisevat säännöllisesti erikoistarjouksia esimerkiksi mobiilisovelluksen käyttäjille tai alennuskoodin syöttäville, joten majoitus on usein kannattavaa varata tätä kautta.

Monen suosima Airbnb on usein hotelleja edullisempi vaihtoehto etenkin silloin, jos matkalle lähtee suurempi porukka tai jos toiveena on säästää esimerkiksi ruokamenoissa matkan aikana laittamalla ruokaa itse. Airbnb ei itse julkaise tarjouskampanjoita, mutta yksittäiset myyjät saattavat pudottaa majoituksen hintaa viime hetkellä, mikäli kohde ei ole tullut varatuksi.

Airbnb-majoituksille tyypillistä on myös se, että useamman yön yöpyville tarjotaan hiukan alennusta majoituksesta.

Älä unohda matkavakuutusta

Matkavakuutuksen hyödyllisyyttä ei toki osaa välttämättä arvostaa ennen kuin sille on todella tarve. Vaikka matkavakuutus onkin ylimääräinen matkaan liittyvä kuluerä, ei sitä kannata kuitenkaan lähteä karsimaan. Se on suositeltavaa ottaa heti kun tuleva matka on varmistunut, sillä yleensä se kattaa myös matkan peruuntumisen esimerkiksi sairauden yllättäessä. Myös matkoilla matkavakuutuksesta on hyötyä sairaalaan jouduttaessa, sillä ilman sitä matkailija joutuu pahimmillaan maksamaan huimia summia sairaalahoidosta ulkomailla.

Kaikki keinot käyttöön

Taloudellisesti epävarmoina aikoina monet ovat ymmärrettävästi tarkempia rahankäytöstään. Reissaamisesta ei tarvitse kuitenkaan välttämättä luopua pienen budjetin vuoksi, kunhan valjastaa käyttöönsä erilaisia keinoja pudottaa matkan kokonaiskustannuksia. Edellä mainitut konstit siivittävät jo hyvin alkuun ja mahdollistavat edullisen matkan tulevana kesänä. Avainsanoja ovat joustavuus ja suunnitelmallisuus, joiden myötä todennäköisyys matkan toteutumiseen ja onnistumiseen on monin verroin korkeampi.

Lisää Loma & Matkailu