- 16 Nov 2022
- Lukuaika
- 5 minuuttia
Pellavansiementen terveyshyödyt!
Pellavansiemenet sisältävät runsaasti kuituja ja se on hyvä omega-3 rasvahappojen lähde (2,3g/100g), sillä ne vaikuttavat positiivisesti vatsan ja suoliston toimintaan. Kun vatsa voi hyvin, usein myös mielikin voi paremmin. Pellava myös tutkitusti edistää terveyttä. Omega-3-rasvahapot alentavat tutkitusti kehon matala-aseteista tulehdustilaa. Pellavansiemenet tuovat hyvin usein helpotusta erityisesti kovasta vatsasta kärsiville ihmisille.
Pellavansiementen terveyshyödyt on helppo ottaa mukaan päivittäiseen ruokavalioon, sillä ne sopivat erittäin hyvin käytettäväksi esimerkiksi leivontaan pullan koristeeksi, tai suolaisten piirakoiden päälle. Pellavansiemenet ovat myös helposti ja nopeasti lisättävissä esimerkiksi myslin sekaan, jogurtiin, tai vaikka puuron päälle. Morttelissa rouhitut pellavansiemenet sopii hyvin salaatteihin, tai ne voi sekoittaa myös vaikka lasilliseen vettä ja kulauttaa ne ennen aamukahvia kurkusta alas. Pallavansiemenet kannattaa aina rouhia ennen käyttöä - siitä lisää myöhemmin tässä kirjoituksessa.
Pellavansiemenet toimii erinomaisesti monen suosikkijuomassa: Smoothiessa!
Pellavansiemenet ovat pieniä, mutta hämmästyttäviä!
Ei ehkä heti uskoisi, mitä kaikkea tuo pieni pellavansiemen voi sisältää!? Ne pitävät sisällään terveellisten ainesosien tiivistymän. Ne sisältävät hyvälaatuista rasvaa, kuitua, antioksidantteja ja valkuaista. Niissä on paljon lignaani-nimisiä kasviestrogeeneja, jotka toimivat elimistössä heikon estrogeenin tavoin. Lignaanit pyrkivät myös estämään solujen estrogeenireseptorien toimintaa ja samalla estämään möys vahvan syöpää edistävän estrogeenin pääsyn soluihin. Näin ne saattavat myös ehkäistä tiettyjä hormoneihin liittyviä syöpiä, kuten rinta-, munasarja-, ja eturauhassyöpää. Pellavansiemenet kannattaa siis ottaa mukaan päivittäiseen ruokavalioon, koska niillä on hyvä vastustaa korkeaa kolesterolia, kohonnutta verenpainetta sydäntauteja, tulehdusta ja vatsaongelmia.
Pellavansiemeniä voidaan kutsua hyvällä omallatunnolla superfoodiksi.
Kuinka paljon pellavansiemeniä voi syödä päivässä?
Pellava kasvaa maassa ja se kerää maasta ravintoa. Haittapuolena se kerää maaperästä myös haitta-aineita. Pellavansiemeniin kertyy kadmiumia, joka on haitallinen raskasmetalli. Niihin kerääntyy myös linemariinia, ja niin uskomattomalta kuin se kuullostaakin, linemaarista vapautuu elimistössä pieniä määriä syanidia - Mutta huoli pois!
Suositusten mukaan (Evira/Ruokavirasto) aikuisille pellavansiementen syöntiä suositellaan rajoittamaan kahteen ruokalusikalliseen ja lapsilla yhteen ruokalusikalliseen päivässä. Pieninä määrinä pellavansiemeniä haitallisten yhdisteiden saanti pysyy turvallisella tasolla. Tässäkin pätee vanha sanonta: "Kaikkea kohtuudella". Kahdessa ruokalusikallisessa on viidennes aikusen ihmisen päivän kuidun tarpeesta.
Pellavansiemenistä kaikki hyöty irti!
Pellavansiemen tarvitsee hieman käsittelyä, jotta siitä saadaan kaikki hyöty irti. Kovapintainen pellavansiemen ei sellaisenaan käytettynä juurikaan liukene / imeydy ruoansulatuselimistössä, joten sitä pitää hieman "kovistella".
1. Rouhi pellavansiemenet morttelilla, kahvimyllyssä, tai tehosekoittimella, ennen kuin syöt niitä. Näin saat pellavansimenen sisältämästä rasvasta, kuidusta, valkuaisesta ja muista ravintoaineista enemmän tehoa hyödyksesi.
2. Rouhituttuja pellavansiemeniä kannattaa säilyttää jääkaapissa, tai muussa kuivassa ja viileässä paikassa valolta suojattuna, koska sen sisältämät omega-3 rasvahapot "härskiintyvät" helposti. Tumma lasipullo soveltuu säilytseen erittäin hyvin. Kaupasta kotiin kannettu pellavansiemenpussi säilyy kyllä avattunakin huoneenlämmössä.
3. Useat öljyt eivät kestä kovaa lämmitystä, eikä pellavansiementen öljyt ole tässä mikään poikkeus. Kuumennus saa aikaan öljyssä reaktioita, jotka muokkaavat omega-3 rasvahappoja epäsuotuisammiksi.
Pellavansiementen hyödyt painonpudotuksessa!
Painonpudotuksen perusajatus on kehoon kertyneiden ylimääräisten kaloreiden polttaminen ja pellavansiemenet ovat tähän luonnollinen apu. Pellavansiementen antioksidanttiset ominaisuudet parantavat aineenvaihduntaa ja niiden ravintokuidut saavat olon tuntumaan kylläiseltä pidempään, jolloin nälän tunne ei aiheuta turhaa levottomutta.
Lisäksi omega-3 rasvahappojen tiedetään vähentävän makean himoa.
olon kylläiseksi, mikä auttaa ehkäisemään nälästä johtuvaa levottomuutta, ja lisäksi niiden Omega-3 -rasvahapot vähentävät makeanhimoa.
Tiesitkö tätä? Pellavansiemenet vaikuttavat kolesterolin aj verensokerin säätelyyn!
Pellavansiemenen ravintoarvot keskimäärin per 100 grammaa.
Energiaa 1905 kJ / 460 kcal
Rasvaa 41,9 g
josta tyydyttyneitä rasvahappoja 3,3 g
kertatyydyttymättömiä rasvahappoja 6 g
monityydyttymättömiä rasvahappoja 30,5 g
Hiilihydraatteja 1 g
joista sokereita < 1 g
Ravintokuitu 26,4 g
Proteiini 19,8 g
Suola 0 g
Kymmenen syytä syödä pellavansiemeniä!
Pellavansiemenöljy.
Todetaan tähän kohtaan, että sokerijuurikas ei ole sama asia, kuin sokeri. Ja aivan kuten oliivit on täsysin eri asia, kuin extra virgin oliiviöljy. Pellavansiemenet ei tee poikkeusta tässäkään asiassa, sillä ne erovat myös pellavaöljystä. Pellavansiemenöljyssä ei ole mahdollisesti syöpää ehkäiseviä lignaaneja.
Pellavansiemenöljyssä on kuitenkin 50-60-prosenttisesti alfalinoleenihappoa (ALA), joka on ihmiselle välttämätöntä omega-3-rasvahappoa. Alfalinoleenihappoa saa vain kasviksista. Yleisesti kansan keskuudessa tunnettut omega-3-rasvahapot, kuten eikosapentaeenihappo (EPA) ja dokosaheksaeenihappo (DHA), joita saa parhaiten villinä kasvaneista kaloista.
Pellavansiemenöljyä voi ostaa nykyään lähes mistä tahansa perus ruokakaupasta ja tietenkin luontaistuotekaupoista.
Pellavanseimenen historiaa.
Mielenkiintoista pellavasta tekee se, että se on yksi maailman vanhimmista viljelykasveista ja siitä on saatu siemeniä, kuituja ja öljyä jo tuhansien vuosien ajan. Pellavan käytöstä ravintona on kirjallisia lähteitä Babyloniasta jo 3000 vuotta ennen ajan laskumme alkua.
Mahdollisesti ensimmäinen tunnettu tieto sen käytöstä lääkkeenä on Hippokrateelta, joka tiettävästi käytti sitä avuksi vatsavaivoihin. Roomalaiset lääkärit ovat määränneet pellavaa ummetukseen, virtsatieongelmiin ja yskään.
Rouhittuja pellavansiemeniä käytettiin Pohjois-Amerikassa hauteena haavaumiin, tulehduksiin ja paiseisiin. Pellavansiemenöljy myös ollut suosittu ainesosa yskänlääkkeissä.
Lisää tietoa pellavasta wikipediassa!