Mitä on striimaaminen? Perusteet ja faktat

Mitä on striimaaminen? Perusteet ja faktat
Muut Yritykset

Ihmiset viettävät tänä päivänä yhä enemmän aikaa internetissä ja esimerkiksi perinteinen television katselu on erityisesti nuorten kohdalla jäänyt vuosien saatossa vähemmälle.

Tästä huolimatta useimmat kaipaavat viihdettä, sekä omien kiinnostuksen kohteiden ympärille rakentunutta yhteisöä – erityisesti silloin, kun oma harrastus ei aina tarjoa erityisen hyviä puitteita sosiaalisuudelle.

Esimerkiksi videoblogien ja tosi-tv-sarjojen suuri suosio kertoo siitä, että kiinnostavien yksityishenkilöiden elämää on haluttu seurata jo pitkään. Näiden vaihtoehtojen rinnalle on noussut myös striimaaminen, joka tarjoaa paljon mahdollisuuksia sekä tällaisen ihmiselle luontaisen uteliaisuuden tyydyttämiseen, että toisaalta yhteisöllisyyteen ja uuden oppimiseen.

Mitä striimaaminen tarkoittaa?

Käytännössä striimaamisella tarkoitetaan minkä tahansa audiovisuaalisen sisällön seuraamista suoraan netin välityksellä. Tähän sisältyvät myös erilaiset suoratoistopalvelut, kuten C More, joiden käytöstä katsojat tavallisesti maksavat kuukausimaksua.

He voivat näin välttyä mainoksilta tutustuessaan lukuisiin uutuussarjoihin ja -elokuviin, toisin kuin televisiota katsoessa. Jos kuitenkaan ei tahdo sitoutua kuukausisopimuksiin, SF anytime tarjoaa mahdollisuuden vuokrata tai ostaa elokuvia yksittäin.

Ihmiset viettävät tänä päivänä merkittävän määrän ajastaan netissä, minkä myötä striimaaminen on vakiintunut nopeasti hyvin suosituksi viihteen muodoksi. Suurien suoratoistopalveluiden lisäksi myös yksityishenkilöt voivat tuottaa omaa sisältöään muiden nähtäville ja rakentaa oman yhteisön mielenkiinnon kohteidensa ympärille. Erityisesti videopelien striimaaminen on vuosien saatossa noussut valtavaan suosioon.

Millaista sisältöä pelistriimeissä on?

Useilla suosituilla striimaajilla pelien tyylilaji on jonkin verran rajattu, jolloin he vetoavat erityisesti saman tyyppisistä peleistä kiinnostuneisiin seuraajiin.

Siinä missä yksi striimaaja saattaa keskittyä esimerkiksi The Elder Scrolls -sarjan kaltaisen pitkäjänteisten toimintaroolipelien läpi kahlaamiseen, saattaa toinen keskittyä ennemmin vanhojen retropelien mahdollisimman nopeaan läpipelaamiseen.

Myös kasinopelejä voidaan striimata. Ihmiset etsivät uusia ja kiinnostavia pelipaikkoja, joilla testailla uusiakin pelejä. Tämä auttaa ymmärtämään, miksi uusia pelipaikkoja arvostetaan pelaajien keskuudessa. He ovat jo valmiiksi tämän tyyppisistä peleistä kiinnostuneita.

Toisaalta moni striimaaja kerää yleisöä myös yksinomaan viihdyttävällä persoonallaan, jolloin itse peli saattaa olla striimissä toissijainen asia. Hyvässä striimissä näkyy tyypillisesti pelaajan oma persoonallinen ote ja aidot reaktiot valittuun peliin.

Miksi pelejä striimataan?

Striimaajan tavoitteena on tarjota katsojille viihdettä sekä mahdollisesti inspiraatiota uusien pelien kokeilemiseen. Joissakin tapauksissa kokeneella pelistriimaajalla saattaa olla hyvinkin paljon vaikutusvaltaa sen suhteen, alkavatko hänen seuraajansa panostamaan rahallisesti tuoreisiin pelijulkaisuihin.

Suosittujen pelistriimaajien ympärille muodostuu usein myös oma aktiivinen yhteisönsä, joten myös sosiaalisuus ja yhteyksien luominen ovat monesti katsojan näkökulmasta tärkeä osa harrastusta.

Tämä interaktiivisuus ja yhteisöllisyys on todella oleellinen ero elokuvien tai tv-sarjojen ja pelien striimaamisen välillä. Katsojat voivat lähetyksen aikana kommunikoida sekä striimaajan että toistensa kanssa, mikä tekee kokemuksesta huomattavasti palkitsevamman. Osa striimaajista saattaa jopa valita aktiivisten seuraajien joukosta moderaattoreita, jotka huolehtivat keskustelun säilymisestä asiallisena.

Miten striimaaminen on noussut valtavirtaan?

Nykypäivän nopeat internetyhteydet mahdollistavat laadukkaan kuvavirran lähettämisen ja myös laitteiden kehitys on antanut harrastelijoille mahdollisuuden striimata kotoaan käsin.

Toisaalta myös digitaalinen pelaaminen itsessään on yleistynyt valtavasti, minkä seurauksena se on yhä laajemmin alettu hyväksymään potentiaalisena työllistymisen muotona – juuri esimerkiksi striimaamisen kautta.

Informaation aikakaudella kasvaneet suomalaiset, eli niin kutsutut diginatiivit, osaavat tyypillisesti myös kommunikoida vähintään kahdella kielellä, sillä internetin pääkieli on englanti.

Tämä tarjoaa heille mahdollisuuden tuottaa sisältöä myös kansainvälisille markkinoille ja lyödä siten läpi suuremmassa mittakaavassa. Ansaintamallina striimaajat käyttävät yleisimmin affiliate-markkinointia.

Millaisia alustoja lähetyksissä käytetään?

Livestriimausta voidaan toteuttaa useilla erilaisilla alustoilla, joista osa on toisia suositumpia. Sopivan alustan valintaan voi vaikuttaa esimerkiksi tuotetun sisällön teemat ja haettu kohdeyleisö.

Tunnetuimpia alustoja ovat:

  • Twitch
  • YouTube Gaming live
  • Mixer
  • DLive
  • Facebook Gaming

Näistä ehdottomasti tunnetuin ja suosituin on kuitenkin jopa yli 15 miljoonan päivittäisen katselijan volyymilla Twitch, jonka palveluissa nähdään tänä päivänä pelien lisäksi myös huomattava määrä muuta live-sisältöä.

Millainen on Twitch?

Twitch.tv on alunperin suunniteltu nimenomaan videopelien striimaamiseen ja sen palvelussa on tänä päivänä yli 2 miljoonaa striimaajaa, jotka julkaisevat tekemisiään reaaliaikaisesti seuraajilleen. Palvelun yleisin käyttökieli on englanti, mutta myös muulla äidinkielellään striimaaville käyttäjille on yleisönsä.

Vaikka pelaaminen oli alun perin Twitchin pääpaino, tänä päivänä sen valikoimasta löytyy lukuisia striimiä myös täysin toisenlaisilla teemoilla.

Myös podcastit ovat löytäneet jalansijaa palvelusta yleistyttyään niin ikään valtavasti lähivuosina. Striimaaja saattaa myös jutella seuraajiensa kanssa reaaliaikaisesti ilman, että striimiin sisältyy sen suurempaa aktiviteettia.

Yhteenveto

Striimaaminen, eli audiovisuaalisen sisällön reaaliaikainen tuottaminen ja seuraaminen on vakiintunut osa nykypäivää, erityisesti nuorten keskuudessa. Sisältöä tuotetaan useiden erilaisten teemojen ympärille aina leipomisesta ja kuvataiteesta podcast-tyyppiseen keskusteluun tai kuntosaliharjoitteluun. Videopelien striimaaminen on kuitenkin saanut näillä markkinoilla erityisen järkkymättömän jalansijan.

Tänä päivänä käytännössä kuka tahansa voi ryhtyä striimaamaan. Tämän mahdollistaa esimerkiksi internetyhteyksien ja laitteiden kehittyminen siihen malliin, että niiden avulla voidaan lähettää hyvälaatuista kuvaa reaaliaikaisesti muidenkin kuin ammattilaisten toimesta.

Vaikka ihmiset viettävät tänä päivänä huomattavan määrän ajastaan netissä, on yhteisöllisyydelle silti yhä kysyntää. Usein suosittujen striimaajien ympärille muodostuu oma aktiivinen yhteisönsä, joka kommunikoi lähetysten aikana sekä striimaajan, että toistensa kanssa.

Lisää Muut Yritykset