Julisteita jokaiseen makuun – löydä omasi ja näytä se kaikille

Julisteita jokaiseen makuun – löydä omasi ja näytä se kaikille
Muut Yritykset

Oman persoonan mukainen sisustaminen on omiaan kohottamaan elämänlaatua ja luomaan kodista turvallisen ja kotoisan asumuksen. Yksi helpoimpia tapoja tuoda persoonallista ilmaisua osaksi kodin tunnelmaa ovat julisteet. Julisteet mahdollistavat mielenkiinnonkohteiden selkeän visualisoinnin ja integroinnin osaksi kodin sisustusta. Internetistä ostettavissa olevia julisteita on niin valtava määrä, että niitä löytyy jokaiseen tilaan, oli kyseessä sitten rustiikkinen rintamamiestalo tai moderni ja minimalistinen lasipalatsi. Fiksusti valittu juliste piristää päivää ja saa talon tuntumaan kodilta.

Julisteiden asema osana tarkkaan valittua sisustusteemaa

Laadukkaat ja harkitusti valitut julisteet voivat toimia jopa sisustuksen keskipisteinä, vetäen katsojan huomion itseensä. Kodin kalustus ja muu sisustus voidaan suunnitella julisteiden ympärille tavalla, joka tukee julisteiden värimaailmaa ja ilmaisua. Julisteet viehättävät silmää ja paljastavat katsojalle tietoa talon asukkaan mielenkiinnonkohteista.

Tarkoin valitut julisteet ovat loistava tapa tuoda esille omaa elämäntyyliä ja arvoja. Luontointoilijat voivat keräillä kauniita maisemajulisteita, ja urheiluharrastaja saattaa puolestaan ripustaa kuvan lempiurheilijastaan seinälleen. Musadiggareille taas löytyy täysin oma julistekategoriansa, eli bändijulisteet, jotka ovat suorastaan klassinen julistemuoto.

Julisteita voi sisällyttää myös työtilaan, jossa ne voivat inspiroida kovempiin työsuorituksiin, tai muistuttaa niistä syistä, jonka takia töitä tehdään. Esimerkiksi kuva legendaarisesta urheilijasta treenaamassa motivoivan sitaatin kera voi antaa valtavasti puhtia työpäivän alkuun. Toisaalta juliste vaikkapa moottoripyörästä tai lomakohteesta, jota kohti säästää, voi luoda työlle merkityksellisyyttä.

Julisteita ripustettaessa ei kannata unohtaa kehysten ja tarkkaan harkitun sijainnin arvoa. Jos käyttää rahaa laadukkaaseen julisteeseen, kannattaa myös käyttää hieman rahaa tukeviin ja kauniisiin kehyksiin, jotka nostavat julisteen ansaitsemalleen tasolle. Julisteita voi myös ripustaa vaihteleville korkeuksille, mikä voi tuoda sisustukseen hauskaa ja energistä dynaamisuutta. Kaikista tärkeintä on toki silti juliste itse, ja sen kuvan merkitys juuri sinulle.

Miten julisteet kannattaa sisällyttää osaksi kodin sisustusta?

Käyttämällä aikaa julisteen sijoituksen pohdintaan on mahdollista korostaa jo valmiiksi kauniiden huonetilojen parhaita ominaisuuksia. Jos asunnossa on jo valmiiksi tarkoin harkittu ja yhteensovitettu sisustus, täytyy julisteen sovittamista osaksi sisustusta pohtia huolellisesti.

Julisteesta voi tehdä huoneen keskipisteen käyttämällä yhtä isoa julistetta katseenvangitsijana. Toinen vaihtoehto on puolestaan niin sanotun julistegallerian luominen, jolloin erityisesti hankalasti sisustettaviin paikkoihin, kuten portaikkoihin, pystyy tuomaan säväyksen omaa personallista tyyliä. Galleriatyylistä julistesisustusta voi kehittää pidemmälle hankkimalla gallerian julisteille toisistaan eroavia kehyksiä, jotka kuitenkin tukevat toisiaan ja gallerian laajempaa teemaa. Isot katseenvangitsijajulisteet sopivat parhaiten suuriin huonekokoihin, joiden sisustus on suhteellisen minimalistista, ja galleriat puolestaan pienempiin asuintiloihin.

Julisteiden aiheita ja sijaintia pohdittaessa kannattaa pitää mielessä huoneen tarkoitus – makuuhuoneeseen ei kannata valita räikeän värikästä ja toimintaa täynnä olevaa julistetta, vaan mieluummin esimerkiksi rauhoittava merimaisema. Olohuoneeseen voi puolestaan keräillä dynaamisia ja vauhdikkaita julisteita, jotka antavat tilalle aktiivisen johteen.

Julisteita tehdään myös eri materiaalista. Paperi on hyvin yleinen julistemateriaali, mutta kangasjulisteitakin on saatavilla. Materiaalivalintapäätökseen kannattaa käyttää hetki.

Myös valon merkitys on hyvä pitää mielessä. Jos julisteen valitsemiseen käyttää rahaa ja aikaa, kannattaa myös varmistaa, että juliste on hyvin valaistu siinä kohdassa, johon se ripustetaan. Luonnonvalo sopii rauhallisempia aiheita sisältäville julisteille, ja keinovalo puolestaan aktiivisuutta ja toimintaa huokuville teoksille.

Tein itse ja säästin – julisteiden omatoiminen askartelu

Jos haluat todella saada julisteisiisi omalaatuisuutta ja uniikkiutta, kannattaa harkita julisteen tekemistä itse! Itse luodut taideteokset mahdollistavat parhaiten talon asukkaan oman tarinan kertomisen. Ne antavat mahdollisuuden tuoda esille yksilöllisyyttä tekijän luovuutta hyödyntämällä. Itsetehdyt julisteet ovat harvinaisia sisustuselementtejä, sillä jos teet julisteen itse, kenelläkään muulla ei ole samanlaista!

Luomisprosessi kannattaa aloittaa teeman valitsemisella. Teeman tulee puhutella juuri sinua, mutta sopia myös kodin yleiseen tyyliin. Teema voi olla yksinkertainen ja konkreettinen, kuten lempielokuva, lempiväri, tai lempisitaatti. Toisaalta teema voi olla myös abstrakti, kuten vaikkapa tunne – kaipaus, rakkaus, suru, ilo, jopa odotus – valinta on täysin sinun. Kun teema on valittu, ovat seuraavat askeleet konkreettisempia: Kerää materiaalit ja suunnittele työnvaiheet. Voit käyttää niin sanotusti analogisia työkaluja, eli maaleja ja tusseja, tai voit myös tulostaa esimerkiksi haluamasi valokuvan.

Julistetta luodessasi voit myös kokeilla erilaisia pinnanmuotoja ja materiaaleja paperista jopa luonnonmateriaaleihin. Kolmiulotteiset elementit ovat hätkähdyttävä ja vaikuttava tapa tuoda julisteellesi erottuvuutta.

Muista myös kehystää valmis julisteesi. Kehystäminen viimeistelee prosessin, ja myös suojaa teostasi. Kehystyylejä on lukuisia, ja voit itse päättää, sopivatko teokseesi paremmin klassiset kehykset vai modernimmat kehykset.

Julisteen tekemisessä itse on myös lisähyötyjä itse teoksen luomisen ohella. Askartelu ja käsillä tekeminen voi olla rentouttavaa ja jopa terapeuttista. Nykyajan työelämässä ei alasta riippuen pääse enää tekemään fyysistä työtä, joten askarteluprosessi voi olla omiaan auttamaan arjesta ja työelämän hälinästä irrottautumiselle. Luova prosessi opettaa ”huonostikin” päättyessään aina jotakin, ja luo parhaimmillaan sellaisia onnistumisen kokemuksia, joita ei muualta saa.

Itsetehdyt julisteet toimivat myös erinomaisesti lahjoina. Itsetehty lahja kertoo aina siitä, että lahjan antaja on käyttänyt lahjan hankintaa aikaa sekä pohdintapuolella että tekopuolella. Julisteet sopivat lahjoiksi lähes mihin tahansa tilaisuuteen, ja niitä on myös helppo kantaa mukana juhlatilaisuudessa. Sukella pelottomasti luovaan prosessiin, ja saatat yllättää sekä itsesi että tuttavasi.

Miksi taidetta kannattaa tuoda kotiin

Taiteella on kotiympäristössä monia hyötyjä. Sen ohella, että taide tietysti kohottaa, kehittää ja parantaa sisustusta, se voi tuoda esiin myös psykosomaattisia hyötyjä edistämällä mielen hyvinvointia. Kun näet aamulla keittiöön tai olohuoneeseen kävellessäsi sinulle rakkaan ihmisen valitseman hienon julisteen, hymy saattaa helposti livahtaa huulille, ja olokin tuntua rauhalliselta.

Stressinlievitys on yksi taiteen suurimmista, mutta samalla myös aliarvostetuimmista hyödyistä. Kun olet tehnyt asuinympäristöstäsi kauniin ja omanlaisesi, on paljon helpompaa päästää irti arjen kiireestä ja kaaoksesta. Tunteiden ilmaisu taiteen kautta purkaa stressiä ja rentouttaa oloa.

Yhteisten taideprojektien tekeminen voi auttaa parantamaan perheensisäisiä sosiaalisia suhteita etenkin vaikeina aikoina. Kun kaikki saavat mielensä pois huolista osallistumalla yhteiseen luovaan toimintaan, voi jokaisen olo helpottua. Taidetta voidaan toisaalta käyttää myös hankalien tunteiden käsittelyyn kanavoimalla ikävä olo taideteokseen.

Taiteellinen ilmaisu on loppujen lopuksi tapa tutkia ja kehittää omaa identiteettiä. Taiteen tekeminen vaatii omien ajatusten, arvojen ja tunteiden tutkimista, ja voi tuoda esiin asioita ja rikkoa tunnelukkoja, jotka muuten pysyisivät piilossa ja suljettuina. Taiteellinen ilmaisu rikastaa elämää lukemattomilla tavoilla.

Julisteet helpottavat myös kausisisustusta

Onko kulman takana taas yksi juhlapyhä tai jopa pyhäkausi, joka vaatii panostusta koristeluun ja kodin sisustuksellisen hengen sovittamiseen? Julisteista voi olla iso apu kausisisustamisessa. Julisteen ripustaminen on lopulta yleensä melko helppoa, ja jo yksikin juliste voi auttaa suuresti kodin tunnelman asettamisessa aikaan sopivaksi. Talvella on helppo suosia lumisia maisemia ja tietysti jouluaiheita, ja keväällä kirkkaat vihreät värit erottuvat puolestaan edukseen. Syksyllä seiniä puolestaan piristävät kauniit ruskasävyiset julisteet, joista saa helposti hyvinkin koristeellisia sopivanvärisillä kehyksillä ja teosten sommittelulla. Julisteita kannattaa hyödyntää sisustamisessa vuoden ympäri, sillä niitä on rullattuna pienen kokonsa ansiosta helppo säilyttää.

Lisää Muut Yritykset