Parhaat ideat ystävänpäivän viettoon

Parhaat ideat ystävänpäivän viettoon
Verkkokaupat

Ystävänpäivää vietetään vuosittain 14. helmikuuta ja se on rakkauden ja ystävyyden juhlapäivä. Maailmalla Valentine’s day on enemmänkin rakastavaisten juhlapäivä, jolloin he osoittavat kiintymystään toisiaan kohtaan erilaisilla ystävänpäivälahjoilla. Suomessa ystävänpäivä mielletään enemmänkin ystävyyden juhlana, ja ystäviä muistetaan erilaisin ystävänpäiväkortein, -lahjoin ja -tervehdyksin. Ystävänpäivä 2022 lähenee ja täältä löydät parhaat ideat sen viettoon ja ystäviesi ilahduttamiseen.

14. helmikuuta ystävänpäivänä juhlitaan ystävyyttä ja rakkautta. Päivän väriteema on vaaleanpunainen ja mikä olisikaan kauniimpi ajatus, kuin yllättää rakkaasi leipomalla sydämen muotoisia leivoksia, käärimällä ne nätiksi paketiksi ja astelemalla ystäväsi ovelle häntä yllättämään teidän päivänä. Askartelemalla ystävänpäiväkortin voit ilahduttaa kaukana asuvaa ystävää, tai jos runosuoni sykkii, kirjoita rakkaallesi ikimuistoinen ystävänpäiväruno yhteisestä matkastanne. Mikäli ystäväsi tai kumppanisi asuvat lähellä, yllätä heidät ystävänpäiväjuhlalla tai muulla yhteisellä tekemisellä. Kokosimme tänne ideoita ystävänpäivän juhlintaan ja yllättävään tekemiseen. Näillä vinkeillä ystävänpäivä 2022 tulee olemaan ikimuistoinen päivä sinulle ja rakkaillesi!

Mikä on ystävänpäivä ja miksi sitä juhlitaan?

Sukelletaanpa ensin menneisyyteen ja aikaan, jolloin ystävänpäivä (eng. Valentine’s day) syntyi. Tämä vaaleanpunaisena hehkuva päivä on aikoinaan ollut hyvin erilainen, kuin nykypäivänä. Wikipedian mukaan ystävänpäivä juontaa juurensa antiikin Roomaan ja Lupercaliaan, joka oli alkujaan puhdistusrituaali, ja juhlaa vietettiin kunnioittaakseen Junoa, roomalaista naisten ja avioliiton kuningatarta, sekä Pania, luonnon jumalaa. Juhlaa vietettiin vuosittain 15. helmikuuta ja juhlassa papit uhrasivat vuohen Lupercal-luolassa, ja tämän jälkeen läiskivät ihmisiä vuohennahasta tehdyillä remmeillä. Tarun mukaan tämä lisäsi hedelmällisyyttä ja sen vuoksi olet saattanut kuulla ystävänpäivästä puhuttavan myös hedelmällisyyden juhlana.

Kuitenkin 400-luvun lopussa kristityt yrittivät lopettaa kyseisen juhlan ja sen perinnäistapoja siirtyi edellispäivänä vietettyyn Pyhän Valentinuksen juhlaan. Valentinuksen päivään liittyi paljon romanttisia uskomuksia, muun muassa lintujen uskottiin löytävän parinsa juuri silloin. 1300-luvulla Englannissa ja Ranskassa jo vietettiin rusettiluistelun kaltaisia lemmenarpajaisia ja ystävänpäivän juhlia. Perinne siirtyi Yhdysvaltoihin 1800-luvulla ja silloin siitä alkoi kasvaa nopeasti suuri kansanjuhla. Suomessa Valentinenpäivä tuli kalenteriin vasta 1980-luvulla.

Rusettiluistelu kuuluu nykypäivänä ystävänpäivän perinteisiin ja sen sanotaan olleen seurustelua 30-luvun tyyliin, jolloin nuoret leikkimielisesti pääsivät tutustumaan toisiinsa. Roomassa aikoinaan perinteeseen kuului tyttöjen ja poikien parileikki, jossa jokainen tyttö kirjoitti paperilappuun oman nimensä ja tämän jälkeen jokainen poika nosti hatusta yhden lapun. Siitä tytöstä, jonka nimi lapussa luki, tuli pojan pari juhlan ajaksi. Tämä perinne nykyään on yhdistetty rusettiluisteluun, jossa tytöt ja pojat pääsevät näin tutustumaan toisiinsa.

Milloin on ystävänpäivä 2022?

Nykyään Pyhän Valentinuksen päivä tunnetaan ystävänpäivänä, ja edelleen vanhan perinteen mukaan sitä vietetään 14. helmikuuta. Tänä vuonna päivä osuu maanantaille. Ystävänpäivä nykyisin on vaaleanpunainen rakkauden juhla, jolloin halutaan osoittaa välittämistä ja kiintymystä kumppanille tai ystäville. Maailmalla se tunnetaan enemmänkin rakastavaisten juhlana, kun taas Suomessa paremmin ystävyyden juhlapäivänä. Toki rakastavaiset juhlivat sitä myös. Esimerkiksi ystävänpäiväkortti on perinteinen ja kaunis tapa muistaa kaukanakin asuvaa ystävää, mutta nykyään myös erilaiset yllätykset ja lahjat kuuluvat vahvasti tähän juhlapäivään.

Suomessa ystävänpäivä on vielä aika uusi perinne, vaikka sen juuret juontavatkin kauas keskiajalle saakka. Joka vuosi se tuntuu kuitenkin olevan entistä suositumpi ja sen takia nyt on hyvä aika miettiä, millaisen ystävänpäivätervehdyksen sinä voisit lähettää ystävällesi? Ystävänpäivä on myös ihana piristysruiske parisuhteelle, jolloin onkin tärkeää muistaa omaa rakasta. Ystävänpäiväruno on ehkä yksi romanttisimmista tavoista, sillä se on henkilökohtainen tapa, johon on käytetty ajatusta ja muistoja yhteisestä taipaleesta.

Vallitsevan maailmantilanteen vuoksi moni saattaa pysyä tänä ystävänpäivänä kotosalla, mutta ystävää voi muistaa monin tavoin myös etänä. Voisitko lähettää ystävällesi jonkin merkityksellisen lahjan? Voisitko itse askarrella kauniin ystävänpäiväkortin tai virkata ystävälle villasukat talven pakkasia lämmittämään? Teemalla toimisto, harrastus ja juhla löydät arvosteluita erilaisista verkkokaupoista, joista voit ostaa tarvikkeita omatekoiseen lahjaan tai valmiita lahjoja ystävänpäivää varten. Lukemalla arvosteluita muiden asiakkaiden kokemuksista eri verkkokaupoista on helpompi valita hyvä kauppa, ja löytää vinkkejä ystävänpäivän ostoksiin.

Vinkkejä ja ideoita parhaaseen ystävänpäiväjuhlaan

Kiireisen arjen keskellä monilla on vaikeaa löytää tarpeeksi yhteistä aikaa ja mikä voisi lämmittää enemmän pimeään talviaikaan, kuin ystävänpäiväjuhlat? Voit juhlia kaksin ystäväsi tai kumppanisi kanssa, tai juhlistaa ystävyyttä yhdessä kaveriporukan kanssa. Verkkokaupat tarjoavat mitä upeampia koristeita ystävänpäiväteemalla, joten aikaa säästääksesi voit tilata koristeet valmiiksi. Mikäli aikaa löytyy enemmänkin ja järjestätte juhlat vaikkapa yhdessä ystäväsi kanssa, on ystävänpäiväaskartelu hauskaa, yhteistä ajanvietettä. Lisäksi koristeista voi tehdä henkilökohtaisemmat; tehkää vaikkapa ystävänpäivän ruokapöytään jokaiselle oma vaaleanpunainen, sydämen muotoinen paikkakortti, jossa on jokin ihana muisto tervehdyksenä ystävälle.

Ystävänpäivän brunssipöytä on varma hitti! Ystävänpäivän leivontaan sopivia reseptejä on netti pullollaan ja esimerkiksi erilaiset sydämen muotoiset ruoat sopivat loistavasti teemaan, olivatpa ne sitten pizzapaloja, keksejä tai vaikkapa snack-lautanen. Lautaselle voit asetella sydämen muotoon sinun ja rakkaasi suosikki herkkuja, kuten juustoja, hedelmiä, makeisia, pähkinöitä… Vaaleanpunaiset leivonnaiset sen sijaan vievät kielen mennessään jo pelkällä ulkonäöllään.

Vietätte sitten ystävänpäivänjuhlaa kaksin tai suuremmalla porukalla, on ihanaa muistella menneitä aikoja ja yhdessä koettuja hetkiä. Kirjoittakaa etukäteen lapulle jokin hauska tai kaunis, yhteinen muisto jokaisesta juhlaan osallistuvasta, jonka sitten vuorotellen juhlassa luette toisillenne. Hauska ohjelmanumero on myös kaverivisa, jossa jokainen osallistuja kirjoittaa jokaisesta osallistujasta jonkin kysymyksen, johon on kolme vaihtoehtoa. Jokainen osallistuja vastaa kaikkien kysymyksiin ja lopussa katsotaan, kuka on arvannut eniten oikein. Hyvä tapa muistella menneitä ja katsoa, kuka muistaa yhdessä kokemanne asiat parhaiten!

Voisiko yhteiseen juhlapäiväänne kuulua ulkoilua, uuden harrastuksen aloittaminen yhdessä tai vaikkapa ystävänpäiväelokuva? Viemällä ystäväsi tai kumppanisi elokuviin tarjoat ihanan hemmotteluhetken arjen keskelle. Voit myös järjestää tunnelmallisen elokuvahetken kotona. Kylmän talvipäivän keskellä on ihana asettua sohvalle kera lämpimien vilttien, hyvän ruoan ja laatuseuran.

Mitä tehdä kumppanin kanssa ystävänpäivänä?

Vaikka olisitte olleet kumppanisi kanssa yhdessä jo pitkään, on silti ihana ajatus muistaa kumppania ystävänpäivänä. Ystävänpäivälahja on tietenkin yksi ihana ajatus ja linkin takaa löydät erilaisia ideoita siihen. Jos teillä on kuitenkin mahdollisuus yhteiseen aikaan kyseisenä päivänä, niin tästä saat erilaisia ideoita tekemiseen, jotka takuuvarmasti piristävät parisuhdetta:

Uuden harrastuksen aloittaminen

Onko teillä yhteistä aikaa arjessa, mutta ette oikein keksi, mitä tehdä? Ystävänpäivä on loistava hetki uuden harrastuksen aloittamiseen. Mikäli olette molemmat urheilullisia, aloittakaa kuntosaliharrastus, sulkapallo, kiipeily tai uinti. Vaihtoehtoja on vaikka kuinka paljon. Kulttuurin ystäville voisi sopia teatteri, ooppera tai stand up-showt. Voisitteko käydä näytöksissä esimerkiksi kerran kuukaudessa? Mikäli kaipaatte kotiharrastuksia, aloittakaa jonkin uuden kielen opiskeleminen yhdessä, harjoitelkaa maalaamista tai kodin sisustamista tai opetelkaa soittamaan jotain uutta soitinta. Yhdessä oppiminen vahvistaa keskinäistä suhdetta entisestään.

Tekemistä vauhtihirmuille

Mikäli kaipaatte enemmän vauhtia, voisi teille sopia hurvittelu trampoliinipuistossa. Hiki ja hauskuus ei taatusti lopu kesken ja päivän treeni on samalla hoidettu. Mikäli haluatte kokeilla jotain jännittävää ja tarkkuutta vaativaa, ammunta käsiaseilla on hyvä vaihtoehto. Harva on sitä ennestään kokeillut ja kokemus on varmasti molemmille vertaansa vailla. Tai miten olisi virtuaalinen pakohuonepeli? Virtuaalitodellisuudessa toteutettavat pakohuonepelit ovat aika uusi elämys ja tarjoavat jotain sellaista, mitä oikeassa elämässä et koskaan voisi kokea. Talven parhautta tarjoavat myös hiihtokeskukset ja laskettelurinteet. Talvella voit kokeilla myös talvisurffausta. Siinä vältyt laudalta tippumiselta ja opit samalla purjeen käyttöä. Loistava vaihtoehto hyvällä säällä!

Intohimona ruoka ja juoma

Mikäli makunystyröitä kutkuttaa, olisiko aika kokeilla Michelin-tähden ravintolaa, josta molemmat olette haaveilleet? Ruoka ja erityinen kokemus yhdistettynä on romanttinen ja ikimuistoinen yllätys ystävänpäivänä. Kahvin ystävälle sen sijaan maistuisi varmasti kahvitasting tai kotibaristakurssi. Viini- tai kakkumaistelu ovat hyviä vaihtoehtoja, mikäli haluat mieluummin järjestää ohjelmanumeron kotona. Lue viineistä etukäteen netistä ja kirjoita pienille lapuille muistiinpanoja, jolloin voit kertoa jokaisesta viinistä tarkemmin maistelun yhteydessä. Jos leipurin hattu ei pysy päässä, niin pienet kakkupalat voit ostaa leipomostakin. Jos suunnittelette ystävänpäivän ohjelmaa yhdessä, järjestäkää sokkomaistelu, johon molemmat valitsevat erilaisia raaka-aineita, joita toisen sitten pitää maistelussa arvata.

Pienet asiat merkitsevät

Toisilla saattaa lyödä pää ihan tyhjää, kun pitää miettiä ystävänpäivänlahjoja tai yllätyksiä, ja hikipisarat valuu jo pelkästä ajatuksesta. SuomiArvostelut tarjoaa kattavan valikoiman eri verkkokauppojen arvosteluja, joiden avulla voit helpommin löytää rakkaallesi lahjan. Turhaa stressiä siitä ei kannata ottaa, sillä pienetkään asiat eivät jää näkymättömiksi. Onko kumppanisi valitellut niskakipuja ja voisit tarjota hieronnan merkeissä siihen avun? Onko kodissanne jokin korjausta vailla oleva esine tai vaikkapa kaapin ovi, jonka voisit korjata? Huomioimalla jonkin toiselle tärkeän asian voit antaa suuremman lahjan, kuin osaat kuvitellakaan. Aamiainen sänkyyn tai auton pesu ovat myös vaihtoehtoja, joista varmasti jokainen ilahtuu.

Jos kuitenkin haluat yllättää kumppanisi tänä ystävänpäivänä ihan erityisellä tavalla, tässä muutama konkreettinen idea siihen.

1. Varaa hyvissä ajoin pöytä ravintolasta, jota molemmat olette halunneet kokeilla. Pukeudu hienosti ja kun kumppanisi tulee töistä kotiin, pyydä häntä myös siistiytymään ja varaa tähän tarpeeksi aikaa ennen ravintolaan lähtöä. Soita ravintolaan etukäteen ja pyydä heitä tuomaan ruokailun jälkeen pöytään vaikkapa sydänleivokset tai ravintolassa esiintyvää orkesteria soittamaan yhteisen kappaleenne. Voit myös ruokailun jälkeen antaa rakkaallesi lahjan, jonka olet ostanut etukäteen. Tämä kruunaa varmasti koko illan!

2. Onko kumppanisi aina halunnut kokeilla parisalsaa tai onko hän intohimoinen oluen ystävä? Varaa etukäteen aika kokemukseen, josta toinen on haaveillut, vaikka se ei olisikaan välttämättä oma lempijuttusi. Näin osoitat suurinta, mahdollista välittämistä rakastasi kohtaan ja hän on varmasti kiitollinen panostuksestasi.

3. Onko teillä aikaa arjen irtiotolle? Klassinen hotelliyö pysäyttää hetkeksi arjen kiireen ja antaa teille yhteistä luksusaikaa. Pyydä etukäteen hotellia tuomaan huoneeseenne ruusuja, shampanjaa tai vaikka hedelmälautasen. Jos haluatte viettää rauhallisen hotelli-illan vain kahden kesken huoneessanne, katsokaa Netflixiä ja tilatkaa pizzaa hotellihuoneeseen.

4. Rakastaako kumppanisi kylpylöitä? Vie hänet nauttimaan veden ja saunan rentouttavasta vaikutuksesta ja varaa kylpylästä parihieronta etukäteen. Se nimensä mukaisesti toteutetaan pariskunnalle samanaikaisesti rentouttavan musiikin soidessa taustalla ja kynttilöiden luodessa tunnelmaa valollaan. Mikä olisikaan romanttisempaa!

Täältä löydät 21 romanttista ideaa deiteille. Voit yllättää kumppanisi yhtä hyvin myös kotona. Valmista kynttiläillallinen tai tilaa ruokaa kotiin, osta ruusuja tai kumppanisi lempi suklaata ja nauttikaa ajastanne vain keskittyen toisiinne ja jutellen. Hierontahetki tai yhteisten, vanhojen valokuvien katselu ja menneiden muistelu kiireettömyydestä nauttien kruunaa taatusti jokaisen illan. Muista, että miten ikinä päätitkään kumppanisi yllättää ystävänpäivänä, tärkeintä on ajatus ja yhdessäolo!

Mitä tehdä ystävän kanssa ystävänpäivänä?

Useimmat toivovat enemmän yhteistä aikaa ystävien kanssa ja ystävänpäivä on loistava ajankohta unohtaa kiireet ja keskittyä olennaiseen. Kaunis talvisää houkuttelee lähtemään kaupungin rusettiluisteluun tai laavuretkelle eväsrepun kanssa. Pidättekö molemmat kokkailusta ja voisitte valmistaa ystävänpäivän menun yhdessä? Erilaista puuhaa löytyy nollabudjetilla, kuin vähän suuremmalla kukkarolla.

Tässä 10 parasta vinkkiä:

• Sisäsurffaus tai keilaus.
• Tanssitunti tai jooga.
• Leffa- tai peli-ilta.
• Kylpyläpäivä tai spa-hoito.
• Pulkkamäki tai patikkaretki.
• Pakohuone- tai virtuaalipeli.
• Talvinen valokuvausretki.
• Panimovierailu tai viinimaistelu.
• Illallinen sokkona tai muu jännittävä makuelämys.
• Miniristeily tai reissu läheiseen kaupunkiin.

Jos haluat yllättää ystäväsi toden teolla, älä paljasta etukäteen, mitä olette tekemässä. Ilmoita vain tarpeelliset varusteet, mitä hän tarvitsee mukaansa, ja pyydä häntä tulemaan luoksesi. Näin luot päivään lisäjännitystä ja ystäväsi ei malta odottaa, mitä erityistä olet keksinyt teille ystävänpäivän kunniaksi. Vielä parempi, mikäli voit yllättää ystäväsi menemällä hänen ovelleen, jos tiedät, että hän on silloin vapaana ja ilahtuisi seurasta.

Ystävänpäivästä voi tehdä erityisen myös ihan vain olemalla yhdessä kotona, jutellen, muistellen vanhoja ja suunnitellen tulevaa. Oletteko miettineet vaikkapa yhteistä ulkomaanmatkaa tai muuta reissua? Nyt on hyvä aika ottaa kynät käteen ja suunnitella matkaa valmiiksi. Katsella kuvia kohteesta ja käydä läpi, mitä kaikkea molemmat haluaa kokea reissun aikana ja missä paikoissa haluatte kumpikin vierailla. Tämä luo ihanaa odotusta arjen keskelle ja tekee siteestänne vielä vahvemman, kun tulevaisuudessa siintää jokin jännittävä, yhteinen kokemus.

Muista, että voit osoittaa välittämistä ja ilahduttaa ystävääsi myös ihan vain toivottamalla hänelle hyvää ystävänpäivää! Muistaminen on tärkeää, tavalla tai toisella. Jos et pääse paikan päälle tai et ehtinyt lähettää ystävänpäiväkorttia, ei hätää. Soita ystävälle, lähetä lämmin tekstiviesti tai tee videotervehdys.

Ystävänpäivä on meidän kaikkien päivä

Joillekin meistä ystävänpäivä voi tuntua yksinäiseltä, mitä sen ei suinkaan pitäisi olla. Voi kuitenkin olla, että huonon tuurin tai epäonnisten sattumien vuoksi elämässä ei juuri sillä hetkellä tunnu olevan sellaista ystävää, jonka kanssa ystävänpäivää voisi viettää. Hakeudu silloin harrastuksiin, vaikkapa kuntosalille tai mukaan johonkin täysin uuteen harrastukseen, josta voit löytää uusia ystävyyssuhteita. Erilaiset käsityökerhot, seurakunnan tai järjestöjen tapahtumat tai musiikkiharrastukset ovat oiva paikka löytää ystäviä, joiden kanssa voit yhteisen harrastuksen lisäksi löytää sen elämänmittaisen ystävyyden.

Muista, että ystävänpäivää viettävät yksin monet muutkin ja netistä löytyy paljon erilaisia sivustoja uusien ystävien tapaamiseen. Mikä olisikaan ihanampi ystävänpäivä, kuin tutustua uuteen ystävään juuri silloin? Monien järjestöjen kautta etsitään ystäviä yksinäisille, joten voisitko itse käydä ilahduttamassa jotain toista yksinäistä? Tähän voi tietysti osallistua kuka tahansa, yksinäisiä voi ilahduttaa vaikkapa kaveriporukalla tai lähettämällä ystävänpäiväkortin vanhukselle eri järjestöjen kautta. Ystävänpäivän iloa voi jakaa eteenpäin myös niille, jotka sitä eivät pääse syystä tai toisesta muuten kokemaan.

Jos kuitenkin vietät ystävänpäiväsi yksin, nauti siitä täysin rinnoin. Unohda surkuttelu, sillä päivä voi olla yksi vuoden parhaista! Saat nauttia vapaasti juuri siitä, mistä itse haluat. Tässä muutama vinkki, joilla voit ilahduttaa itseäsi:

1. Osta itsellesi kukkia

. Kukapa ei ilahtuisi ihanalta tuoksuvasta, kauniista kukkakimpusta.

2. Varaa pöytä lempiravintolastasi

. Yksin käyminen ravintolassa voi aluksi tuntua oudolta, mutta siihen tottuu nopeasti. Yllättävän moni muukin harrastaa sitä, vaikka löytyisikin joku, jota pyytää seuraksi!

3. Osta itsellesi lahja.

Oletko pitkään haaveillut jostain vaatteesta, hajuvedestä tai vaikka minireissusta? Nyt on se päivä, kun voit muistaa itseäsi!

4. Hemmottele itseäsi.

Onko töissä ollut kiire ja puhelinkin tuntuu piippaavan jatkuvasti? Unohda työt ja puhelin. Käy kylvyssä, lue lempikirjaasi ja tilaa lempiruokaasi, katso elokuvia.. Nauti vain omasta ajasta.

5. Unelmoi ja suunnittele.

Oletko ajatellut vaihtaa työpaikkaa, muuttaa ulkomaille tai aloittaa muuten uuden ajanjakson elämässäsi? Nyt on hyvä hetki lähteä kohti unelmia.

6. Vietä yö hotellissa.

Puhtaat, muhkeat petivaatteet ja aamupala pöytään. Mitä luksusta!

Täältä löydät lisää hauskoja vinkkejä talvipäivän viettoon.

Lisää Verkkokaupat