Vinkit turvallisen verkkokaupan valintaan

Vinkit turvallisen verkkokaupan valintaan
Verkkokaupat

Verkkokauppojen suosio on kasvanut räjähdysmäisellä tavalla viime vuosikymmenten aikana. Netti on nykyään pullollaan vaihtoehtoja – osa verkkokaupoista kuuluu osaksi suurempaa ketjua, jolla on myös kivijalkamyymälöitä, kun toiset keskittyvät vain verkkoon.

2020-luvun alussa verkkokauppojen suosion kasvu ei ole osoittanut laantumisen merkkejä , ja tämä on tietenkin myös lisännyt edelleen uusien tulokkaiden määrää ympäri maailmaa. Samalla asiakkaan voi olla vaikeampi tunnistaa luotettava paikka.

Netissä asiakkaita on monella tapaa helpompi huijata kuin kivijalassa. Tärkeiksi mittareiksi nousevatkin oman tuntemuksensa ohella myös arvostelusivustot sekä asiakasarviot, joita kuluttajat jättävät. Nämä auttavat myös esimerkiksi hakukoneita hahmottamaan selvästi epäluotettavia sivustoja.

Turvallisen verkkokaupan valintaan liittyy monia eri tekijöitä. Me kokosimme kasaan parhaita vinkkejä, joilla valitset todennäköisemmin luotettavan verkkokaupan ja onnistut välttämään huijaukset.

Verkkokaupan tietoturvalla on väliä

Yksi tärkeistä mittareista on verkkokaupan tietoturva. Tietoturvan tasoa ei tietenkään voi täysin määrittää itse, mutta tiettyjä hälyttäviä merkkejä voi ainakin oppia tunnistamaan.

Nykyajan verkkokaupalle SSL-salaus on käytännössä pakollinen. SSL-salauksen tunnistaa helpoimmin verkkoselaimen osoiterivin vasemmasta reunasta. Jos näet lukon kuvan, kyseessä on salattu sivusto, joka käyttää HTTPS-protokollaa. Jos lukon kuvaa ei ole, ja tilalla lukee esimerkiksi ei-turvallinen, sivuston tietoja ei ole salattu.

Salaus on tärkeä asia, koska sillä voidaan varmistaa, että ulkopuoliset eivät pääse esimerkiksi maksu- tai rekisteröitymistietoihisi käsiksi. Kaikki tiedot salataan alusta loppuun saakka, jolloin välissä ulkopuoliset eivät voi lukea niitä.

Nykyaikaiset selaimet ovat melko hyviä tunnistamaan muita tietoturvaan liittyviä asioita, kuten sertifikaattien ongelmia. Jos selaimesi varoittaa, että sivusto, jolle olet siirtymässä, ei ole turvallinen, tämä kannattaa ottaa tosissaan. Älä etene, jos et ole aivan varma siitä, mitä olet tekemässä.

Nykyään erilaiset säädökset vaikuttavat myös evästeiden käyttöön. Nykyaikainen, turvallinen ja sääntöjä noudattava verkkokauppa kertoo evästeiden käytöstä selkeästi kuluttajalle. Verkkokaupan nettisivuilta on myös löydyttävä esimerkiksi tietosuojaseloste ja toimitusehdot.

Turvalliset maksutavat ovat hyvä merkki

Turvalliset maksutavat ovat todella tärkeä osa verkkokaupan toimintaa.Ne pitävät huolen siitä, että voit maksaa huoletta eivätkä maksutietosi päädy väärien tahojen käsiin. Toisaalta, jos verkkosivusto on saanut yhteistyökumppaneikseen tunnettuja ja luotettavia maksutapoja, on tämä merkki siitä, että nämä yhtiöt luottavat verkkosivun toimintaan.

Kotimaisilta verkkokaupoilta voi odottaa maksutapoina ainakin kortti- ja verkkopankkimaksuja sekä usein myös esimerkiksi MobilePayta, Siirtoa tai muita erityisesti suomalaisille asiakkaille suunnattuja vaihtoehtoja.

Myös esimerkiksi PayPal-maksutavan paikallaolo on hyvä merkki, sillä PayPalin kautta on tarvittaessa tietyissä tilanteissa mahdollista saada rahansa takaisin, jos kävisi niin, että verkkokauppa ei syystä tai toisesta toimittaisikaan tuotteita.

Huonona merkkinä puolestaan voidaan pitää sitä, jos sivustolla on käytössä maksutapana vaikka vain kryptovaluutat. Vaikka kryptovaluutoista puhutaankin tulevaisuuden valuuttana, vielä toistaiseksi pelkkiä kryptoja hyväksyvään sivuun kannattaa suhtautua varauksella. Ne mahdollistavat nimittäin anonymiteetin maksamisessa, mutta myös rahojen vastaanottamisessa.

Asiakaskokemukset kertovat paljon

Asiakaskokemusten kautta eri verkkokauppoja voi vertailla keskenään, ja räikeät huijaukset on mahdollista tunnistaa. Ongelmana on kuitenkin se, että arvioita voi olla vaikea suodattaa ja myös luotettavista verkkokaupoista löytyy aina huonojakin kokemuksia.

Asiakkaat myös tyypillisemmin kirjoittavat arvioita silloin, jos homma ei toimi, ja hyviä arvosteluita voi olla vaikea löytää. Joissain arvostelupaikoissa ongelmana on myös tekaistut arvostelut. Huonomaineiset verkkokaupat voivat itse kirjoitella tekaistuja positiivisia arvioita, eikä näitä välttämättä pysty erottamaan aidoista.

Asiakaskokemukset ovat äärimmäisen tärkeä mittari, mutta niitä pitää osata tulkita oikein. Lue siis huolella kokemuksia ja päättele itse, mitä mieltä olet asiakkaan kommenteista ja kokemuksista. Arvostelujen lukeminen voi auttaa tekemään tietoisen päätöksen.

Vinkit asiakaskokemuksia selatessa:

· Suhtaudu epäilyksellä ylipositiivisiin kommentteihin oudoilla arvostelusivuilla.

· Huonotkin asiakaskokemukset voivat olla väärinkäsityksiä, joten pyri pääsemään kommenttien perusteella selville siitä, mikä ongelmana on tarkalleen ottaen ollut.

· Lue arvosteluita luotettavista paikoista.

Tunnetut verkkokaupat ovat varma valinta

Jos et halua ottaa riskejä, tunnetut verkkokaupat ovat kaikista varmin valinta. Kivijalassakin toimivien isojen yhtiöiden verkkokaupat ovat lähes aina turvallisia ja luotettavia. Suoria huijauksia niillä on todella harvoin, mutta tietysti esimerkiksi toimituksen kanssa voi aina tulla satunnaisia ongelmia.

Isot kotimaiset verkkokaupat vastaavat merkittävästä osasta kaikkea verkkokauppatoimintaa. Myös monet kansainväliset verkkokauppasivustot toimittavat Suomeen, ja myös niiden osalta isot jätit tuovat merkittävän osan tavarasta.

Kääntäen suosittelemme olemaan aina erityisen varuillaan pienempien verkkokauppojen kanssa. Yhtä lailla ne voivat olla turvallisia ja tarjota jopa todella henkilökohtaista palvelua, mutta toisaalta niitä täytyy arvioida aina tarkoin – huijaritkin, kun sattuvat lähes aina olemaan kytköksissä pienempiin verkkokauppoihin.

Jos löydät hyvältä vaikuttavan pienemmän verkkokaupan, tutustu sen tietoturvaan, maksutapoihin sekä mahdollisiin asiakaskokemuksiin. Tarvittaessa voit vilkaista myös toimitusehtoja tai sivuston tietosuojakäytäntöä.

Liian hyvät tarjoukset ovat vaarallinen merkki

”Liian hyvää ollakseen totta” -sanonta pätee erityisen hyvin verkkokauppoihin. Jos olet päätynyt nettikaupan sivuille vaikka epäilyttävän mainoksen tai sähköpostiin tulleen linkin kautta, ole erityisen varovainen.

Jos sivusto lupaa jotain todella hyvää tarjousta, kannattaa aina miettiä kaksi kertaa ja pohtia taustalta löytyviä motiiveja.

Monesti merkkinä huijauksesta voi olla myös todella aggressiivinen mainostus, epäilyttävän huono suomen kieli tai hutaisten tehty sivusto. Verkkorikolliset harvoin jaksavat käyttää huijauksen rakentamiseen niin paljoa aikaa, että sivustolta löytyisi esimerkiksi runsaasti eri kategorioita tai tuotteita. Todella yksinkertainen verkkokauppasivusto voi olla huijauksen merkki.

Yhteenveto – arvioi verkkokaupan turvallisuutta kokonaisvaltaisesti

Verkkokauppahuijauksissa on paljon samoja piirteitä kuin muissakin verkkohuijauksissa. Selkeitä huijauksia voi välttää kiinnittämällä huomiota sivuston yleiseen ilmeeseen, ja usein myös selaimen varoituksiin.

Varmin valinta on luottaa tunnettuihin verkkokauppoihin ja brändeihin, jotka ovat toimineet Suomessa jo pitkään ja joista asiakkaat ovat jättäneet positiivisia arvioita. Turvallisia vaihtoehtoja löytyy sekä kotimaasta että ulkomailta.

Tärkeimmät keinot verkkokaupan luotettavuuden arvioinnissa ovat:

· Tietoturva

· Turvalliset maksutavat

· Asiakkaiden arviot

· Tunnettavuus

· Sivuston laatu.

Lisää Verkkokaupat