Verkkokauppa on globaali markkinapaikka

Verkkokauppa on globaali markkinapaikka
Verkkokaupat

Verkkokaupat ovat nykypäivän ostoskeskuksia. Niissä shoppailussa on mahdollisuuksia, mutta joskus saattaa olla myös uhkia. Onko kaikki aina sitä miltä näyttää?

Kaupankäynti ennen ja nyt

Kaupankäynti on kehittynyt hurjasti viimeisen parinkymmenen vuoden aikana, saati sitten vieläkin pidemmällä aikajaksolla. Nykyään kivijalkamyymälät vähenevät ja siirtävät toimintojaan usein ainakin osittain verkkoon, mutta osa joutuu lopettamaan toimintansa kokonaan kannattamattomana.

Kehitys on kulkenut kohti verkkoa ja verkkokauppojen kirjo on laaja. Nykyään voi ostaa kaiken elintarvikkeista vaatteisiin netistä, vain muutamalla klikkauksella. Ei tarvitse lähteä kotoa liikkeelle saadakseen ostokset hankittua, korkeintaan ehkä tarvitsee hakea paketti palvelupisteeltä tai pakettiautomaatista.

Vaikka kivijalkakauppoja löytyy, niillä täytyy olla nykyään lähestulkoon lyömätön liikeidea pärjätäkseen koventuneilla nykyajan markkinoilla. Ne ovat luoneet mahdollisesti jonkin palvelun tai muu lisätuotteen, joka pystyy kilpailemaan helpon verkko-ostamisen kanssa. Osa kivijalkamyymälöistä on saattanut vähitellen siirtää toimintaansa verkon puolelle, ja päämääränä saattaa olla pelkkä verkkomyynti tulevaisuudessa. Netistä löydät kaiken messinkivalaisimistaratsastukseen tarvittaviin varusteisiin. Voit jopa tilata ruokaa verkosta tai tilata muita tuotteita keittiöön.

On mielenkiintoista mikä on ostamisen tai verkko-ostamisen seuraava kehitysaskel. Muutama kymmenen vuotta sitten ei ollut tietoakaan verkkokaupoista… Aihetta tutkineessa erään opiskelijan Saimaan ammattikorkeakoulussa tekemässä opinnäytetyössä kerrotaan ensimmäisten verkkokauppojen syntyneen 1990-luvulla. Aluksi toiminta-alueet ja tuoteryhmät olivat suppeita. Sittemmin tuoteryhmät ovat siirtyneet aikuisille suunnatuista tuotteista, vaatteisiin ja muihin käyttötavaroihin, sekä nykyään jopa elintarvikkeisiin.

On mielenkiintoista nähdä, miten elintarvikkeiden myynti siirtyy verkkoon, sekä missä mittakaavassa ja kuinka nopeasti se tulee tapahtumaan. Mahtaako seuraavien kymmenien vuosien kuluttua olla taas uusi tapa tehdä ostoksia. Vaikka verkko-ostaminen on vielä suhteellisen tuore kauppatapa, maailman kehitys on tällä hetkellä valtavaa, ja myös kaupanteon on pysyttävä mukana maailman kehityksessä.

Tieto on todella tärkeää nykypäivän verkkokaupoissa ostopäätöksiä tehtäessä riippumatta siitä, ostatko juoksukenkiä vai langattomia kuulokkeita. Täällä Suomiarvostelut -sivustolla löydät tietoa monista verkkokaupoista. Moni miettii ehkä, miksi se tieto on niin tärkeää, mutta siihen on helppo vastaus. Ensisijaisesti turvallisen ostamisen kannalta kaikki tieto on todellakin oleellista.

Vaikka onkin paljon hyviä, luotettavia ja laadukkaita verkkokauppoja, osa on kuitenkin melko tuntemattomia tekijöitä. Osa verkkokaupoista saattaa olla joissain määrin huijausta – joskus tulee vääriä tuotteita, joskus ei välttämättä saa tilaukselle mitään vastinetta. Sen lisäksi, että tutustuu verkkokauppojen toimitus- ja palveluehtoihin huolella, on kaikki muualta saatu tieto lähestulkoon korvaamatonta vieraan verkossa olevan toimijan luotettavuuden varmistamisessa. Lisää tietoa verkkokaupoista ja niiden historiasta voi löytää Wikipediasta.

Verkkokaupan aloja

Kauppoja on nykyään kovin monenlaisia - on perinteisempiä vaate-, kirja-, ynnä muita kauppoja, mutta lisäksi on ruoka- ja apteekki verkkokauppoja, sekä kosmetiikka verkkokauppoja. Nämä ovat vielä melko tuoreita tuotekategorioita verkossa. Suomalaisia apteekkiverkkokauppoja säätelee tiukka lainsäädäntö, mutta kosmetiikan ja hygieniatuotteiden myynnin säätely ei ole vastaavan tiukkaa. Tutustu tästä kokemuksiin apteekkien verkkokaupoista. Voit lukea muutamien paljon kosmetiikka tuotteita myyvien yritysten arvosteluja seuraavia linkkejä klikkaamalla Kicks, The Body Shop ja Hobby Hall, näistä Hobby Hall myy myös monipuolisesti muita tuotteita ja kosmetiikka ja hygienia ovat vain pieni osa kokonaisuutta.

Ylipäätänsä varsinaisista verkkoapteekeista ei kannata missään tapauksessa käyttää ulkomaisia tai muita epäilyttäviä tahoja, joihin epäröi luottavansa. Ne saattavat koitua hyvinkin huonoiksi tai jopa vaarallisiksi ratkaisuiksi. Kannattaa luottaa suomalaisiin kunnollisiin verkkoapteekkiin, joihin pätevät myös paikalliset lait.

Kuitenkin apteekki- ja kosmetiikka verkkokaupat ovat hyvin pieni prosentti kaikista verkkokaupoista. Löydät paljon vaatekauppoja verkosta. Näitä vaatteita myyviä sivustoja on eri tyyleihin ja käyttäjäryhmiin suuntautuneita, suurimmilla on hyvinkin laajat valikoimat erilaisiin tarpeisiin. Lisäksi nykyään ovat erittäin suosittuja esimerkiksi elektroniikkalaitteita ja tarvikkeita myyvät verkkokaupat. Ainakin lähestulkoon kaikki elektroniikkaa myyvät kivijalkamyymälät ovat luoneet lisäksi toimivat ja selkeät verkkosivut, joissa verkkokauppa on kaiken keskiössä. Elektroniikkaverkkokaupat ovat kovassa nousussa. Sama alkaa vähitellen päteä myös pienempiin vaateliikkeisiin. Kaikki uudistuu jatkuvasti ja nykyään voit hankkia jopa eräluvat verkkokaupasta. Kaikki kaupankäynti on melko suuressa mittakaavassa siirtymässä kohti verkkoa.

Kaikkea kivaa edullisesti – alennuksia ja outlet verkkokauppoja

Löydät usein tarjouksia verkkokaupoista, kun luulet löytäneesi jo edullisimman hinnan, voit ehkä löytää vieläkin paremman tarjouksen toiselta sivustolta. Verkkokauppojen yksi ehkä parhaimmista puolista on se, että hintataso laskee, kun kilpailua on niin paljon samalla areenalla.

Niin kuin moni on joskus huomannut, jos pienellä paikkakunnalla on yksi kauppa, sen hinnat ovat varsin korkeat kaupungissa oleviin kauppoihin verrattuna, juuri kilpailun takia. Verkko on tavallaan koko maailman laajuinen metropoli, siellä on globaali kilpailu ja kalliilla hinnalla ei lähtökohtaisesti kannata myydä kilpailijoihin nähden. Verkossa siis hinnat ovat painuneet alas yleisesti. Ehkä joku saattaa yrittää sielläkin rahastaa korkeilla hinnoilla, mutta juuri siksi vertailu on niin tärkeää, ja sinun kannattaa tutustua eri yritysten arvosteluihin.

Outleteista voit löytää ylijääneitä tuote-eriä, jotka eivät ole menneet esimerkiksi syystä tai toisesta kaupaksi täydellä hinnalla varsinaisessa verkkokaupassa. Löydöt saattavat olla joskus erinomaisia, ja alennus tai tarjous saattaa olla huomattava suhteessa vastaavan tuotteen normaalihintoihin. Verkkokauppa outlet saattaa siis olla oikea aarreaitta, sieltä voi tehdä mahtavia löytöjä.

Toimitus- ja palautusmahdollisuudet vaihtelevat

Verkkokaupoissa on yleensä useita erilaisia toimitusvaihtoehtoja – ainakin suuremmissa verkkokaupoissa. Voit saada tuotteet kotiin saakka kuljetettuna tai sitten voit noutaa ne itse noutopisteeltä. Jos tilaus on hieman arvokkaampi, jotkut verkkokaupat voivat tarjota alennuksia toimituskuluista. Kotiinkuljetus on helppo, mutta yleensä vähän kalliimpi palvelu kuin nouto, mutta joskus tekee mieli nauttia asioiden helppoudesta.

Kuljetus- ja toimituspalveluja on hyvin eritasoisia, ja niihin kannattaa tutustua huolella etukäteen, että ei tule turhia mutkia matkaan. Sekä verkkokaupan sivuilla olevista toimitusehdoista, että muiden asiakkaiden kokemuksista voi olla merkittävää hyötyä siihen, että kaikki sujuisi mahdollisimman mukavasti. Tämä pätee yleisesti, minkä tahansa toimitusmuodon valitsee.

Turvallisuus verkosta ostoksia tehdessä

Ylipäänsä kaikkien verkkokauppojen kanssa kannattaa olla varovainen – varsinkin jos et ole käyttänyt kyseistä kauppaa aiemmin. Jos verkkokauppa vaikuttaa jollain tavalla epäilyttävältä kannattaa ennemmin lukea kokemuksia verkkokaupasta jostain muualta, joltain riippumattomalta taholta, ennen kuin luottaa itse kaupan lähteisiin. Tämä on erityisen tärkeää, jos tekee kalliimpia hankintoja, kuten ostoksia elektroniikka verkkokaupasta tai verkossa toimivasta kultasepänliikkeestä. Toisaalta, jos kauppa on luotettava ja toimiva voi saada miellyttävän ja huolettoman ostokokemuksen.

Millaisten merkkien pitäisi herättää huoli verkkokaupan turvallisuudesta? Ensimmäisenä merkittävänä tekijänä, jonka tulisi herättää kysymyksiä, ovat selvästi kilpailijoita matalammat hinnat. Erityisesti silloin tulisi olla huolissaan, jos nämä eivät ole hetkellisiä alennuksia. Kannattaa kysyä itseltään, voinko saada tämän ja tämän oikeasti tähän ja tähän hintaan. Jos epäröi vielä tämän jälkeen kannattaa etsiä muiden mielipiteitä ja arvosteluja kyseisestä kaupasta.

Toinen mikä voi herättää huolta on verkkokaupan ulkoasu, jos se ei ole ammattimaisen näköinen, ja lisäksi et tunne yritystä kunnolla – kannattaa taas miettiä kahdesti, ennen kuin tekee mitään hätiköityä, ja etsiä muiden kokemuksia kyseisestä verkkokauppa toimijasta. Kolmas pohdintaa vaativa tilanne on, jos verkkokaupassa on jatkuva ale. On kauppoja, joissa suurin osa tuotteista on koko ajan alennuksessa, ja usein alennukset ovat kovinkin houkuttelevan kuuloisia. Voi miettiä onko tällainen liiketoiminta pohjimmiltaan kestävää, ainakaan pidemmällä aikavälillä. Kannattaa pohtia mahtaako kaikki olla ihan niin kuin sanotaan, vai onko kuitenkin taustalla jotain hämärää.

Siis aina kun edes vähän epäröi, että onko tämä kauppa oikeasti luotettava. Onko se juuri sitä mitä se väittää olevansa, kannattaa etsiä tietoa kaupoista ja lukea muiden kirjoittamia mielipiteitä ja arvosteluja. Silloin voi säästyä paljolta harmilta ja pääsee paljon helpommalla. Rahaakin voi säästyä, kun ostaa luotettavilta verkkosivuilta ja saa kunnon vastinetta panostukselle, kun tuote on hyvin todennäköisesti lopulta juuri sitä, mitä oli odottanut saavansa. Kaikkiin verkkokauppoihin ei kannata luottaa, siksi kannattaa lukea mielipiteitä ja tutustua muiden antamiin arvosteluihin täältä Suomiarvostelut -sivustolta.

Lisää Verkkokaupat