Valaistus tekee kodin - näillä vinkeillä onnistut

Valaistus tekee kodin - näillä vinkeillä onnistut
Verkkokaupat

Kodin valaistus kannattaa valita huolellisesti, koska se vaikuttaa merkittävästi kodin toimivuuteen ja viihtyvyyteen. Valaistus on kannattava investointi, koska se kestää yleensä aikaa ja se tekee kodistasi kodin. Kerromme vinkkejä kodin valaistukseen tässä artikkelissa tarkemmin.

Valaistuksen merkitystä on alettu arvostaa Suomessa vasta viime vuosina ja esimerkiksi keittiöremonttia tehdessä valaistukseen kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Valaistus halutaan suunnitella hyvin ja kotiin asennetaan laadukkaita ratkaisuja. Kaikki valaisimet eivät anna samaa vaikutusta, joten niiden harkintaan kannattaa käyttää aikaa ja harkintaa.

Selvitä valaistuksen käyttötarve

Valaistuksen valinta kannattaa aloittaa määrittelemällä sille käyttötarve. Valaistuksella on erilaisia tarkoituksia huoneesta ja sen käytöstä riippuen ja tietyt ominaisuudet painavat vaakakupissa enemmän.

Jos valaisimia haetaan esimerkiksi keittiöön tai työhuoneeseen, kannattaa metsästää kirkkaampia valoja. Keskittymistä vaativa työskentely tai ruoanlaitto vaatii yleensä riittävän tehokasta valoa. Lisäksi valon ei saisi näissä tapauksissa viedä liikaa huomiota tai tilaa itse työskentelystä. Valaisu siis tukee toimintaa, eikä ole huomion keskipisteenä.

Kannattaa myös muistaa, että samassa huoneessa voi olla erilaisia käyttötarpeita. Esimerkiksi keittiössä tehdään usein muutakin kuin ruokaa, sehän on tunnetusti kodin sydän. Sen takia hyvä valaistus soveltuu lähes tilanteeseen kuin tilanteeseen ja sitä voi säädellä esimerkiksi illalliseen tai ystävien kanssa seurusteluun.

Tunnelmaa voi lisätä esimerkiksi himmentävillä valoilla, jotka voivat sopia esimerkiksi olohuoneeseenkin elokuvien katseluun. Lisäksi kannattaa hyödyntää epäsuoria valonlähteitä, koska ne eivät yleensä häikäise tai muulla tavoin häiritse silmiä.

Valaistuksen mittareita

Valaistuksen tasoa ilmaistaan yleensä kelvinillä ja sen lyhenne on K. Kelvin on tarkemmin sanottuna värilämpötilan mittayksikkö. Värilämpötila on puolestaan lampun värisävy, joka vaikuttaa merkittävästi huoneen tunnelmaan. Mitä korkeampi kelvin-arvo, sitä kylmempi tunnelma. Korkean kelvin-tason valo antaa siis sinertävämpää valoa.

Oleskelutiloissa kaivataan tämän takia valaisimia, joilla on melko matala värilämpötila. Niiden tuottama valo on lämmin tai puhtaan valkoinen, joka mielletään usein kodikkaammaksi. Julkiset tilat käyttävät puolestaan enemmän valaisimia, joissa on korkeampi kelvin-arvo.

Sisustuksessä käytetään usein noin 2000-3000 kelvinin valoja. Esimerkiksi 2200 kelvinin valo on jo melko keltaista ja sitä käytetäänkin korostuksen tehokeinona. Vertailun vuoksi päivänvalolamppujen kelvin-arvo on noin 6500, joka aistitaan yleensä jo erittäin kirkkaana. Valo on violetti ja päivänvalolamppuja käytetäänkin paljon myös kasvivaloina.

Valaistuksen kolme suurinta trendiä

Valaistuksen tämän hetken suurimmat trendit liittyvät design-valaisimiin ja älyvalaisukseen. Lisäksi kylpyhuoneen valaistukseen kiinnitetään nykyään erityistä huomiota. Tämä johtuu luultavasti siitä, että kylpyhuoneesta halutaan nykyään enemmän - se ei ole vain pakollinen paha, vaan keidasmainen paikka viettää aikaa ja helliä itseään.

Design-valaisimet ovat ehkä näkyvimmät valaisimet ja niiden halutaan usein sopivan muuhun sisustukseen. Jos huoneessa on retrohenkinen tyyli, halutaan valaistuksessakin suunnata menneisiin vuosiin.

Teknologian kehittyessä älyvalaisimet kasvattavat suosiotaan. Älyvalaistusta käytetään paljon kodin ulkopuolellakin ja se tekee ulkovalaisuksen suunnittelusta ja toteuttamisesta helppoa. Usein saatetaan kuvitella, että älykäs ulkovalaistus vaatisi pihan kääntämistä päälaelleen. Se on kuitenkin mainettaan helpompi ja älyvalaistuksen voi asentaa pihaan varsin yksinkertaisesti.

Kylpyhuoneessa valaistuksen käyttötarkoitus kannattaa huomioida erityisen tarkasti. Kylpyhuone toimii eräänlaisena monitoimihuoneena, jossa peseydytään, ehostaudutaan ja tehdään kodinhoitoon liittyviä askareita.

Huomioi kylpyhuoneen valaistuksessa kauneudenhoito ja kodinhoito erikseen ja harkitse valaisimia molempiin tarkoituksiin. Esimerkiksi peilin sivuille asennettavat valot vähentävät varjoja kasvoilla, mikä helpottaa meikkaamista tai parranajoa.

Epäsuorien valonlähteiden vaikutus

Epäsuorat valonlähteet eivät ole näkyvissä. Sen sijaan valo voi heijastua esimerkiksi led-valoista, jotka on asetettu portaiden alle. Silloin valo tulee rappusten pintojen kautta. Epäsuoria valonlähteitä on hyödynnetty paljon, koska sillä on monipuolisia käyttötapoja. Ne auttavat omalta osaltaan luomaan kauniin ja tunnelmallisen kokonaisuuden.

Epäsuorien valaistuksen hittejä on esimerkiksi lineaarinen valolista, joka kulkee katon ja seinän välissä. Tätä ratkaisua näkee paljon makuuhuoneissa, kylpyhuoneissa ja olohuoneissa. Se on mainio ratkaisu nimenomaan kylpyhuoneeseen, koska se mahdollistaa hienon spa-henkisen tunnelman, joka on ihana mahdollisuus sauna- ja rentoutumisiltoihin.

Muista luonnonvalon mahdollisuudet

Valaistus ei ole ainoastaan peräisin valaisimista, vaan luonnonvalolla on oma osuutensa asiaan. Sitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää mahdollisuuksien mukaan. Päivänvalo vaihtelee luonnollisesti vuorokauden- ja vuodenaikojen mukaan, mikä pitäisi ottaa huomioon jo talon suunnittelussa.

Kun huoneessa on riittävästi luonnonvaloa, se tekee tilasta viihtyisämmän ja toimivamman. Luonnonvalo voi rentouttaa ja antaa sisustukseen uutta ilmettä. Luonnonvaloa voi korostaa tietyillä valinnoilla. Muista, että kiiltävät materiaalit heijastavat valoa ja tekvät tilan suuremman tuntuiseksi. Suosi siis kiiltäviä lattiamateriaaleja, tekstiilejä, peilejä ja metalleja sisustuksessasi, jos haluat ottaa luonnonvalosta mahdollisimman paljon irti.

Kodin ulkotiloissa luonnonvalo saa luonnollisesti niin ikään oman merkityksensä. Pihat, terassit, parvekkeet ja kulkureitit asettuvat uomiinsa rakennuksen tontilla, jonka suunnittelulla on pitkät vaikutukset. Tontti voi rajoittaa näkymiä ja viranomaiset saattavat suorittaa erilaisia kaavamääräyksiä.

Päivänvalon hyödyntäminen kannattaa siis ottaa huomioon jo talon rakentamisvaiheessa. Samaan aikaan tulisi muistaa Suomen kylmä sijainti, joka asettaa omat vaatimuksensa lämmöneristävyydelle. Auringonvalo ja tulokulma vaihtelevat reippaasti Suomessa vuodenajan mukaan, mikä voi tuoda omat nyanssinsa valaistukseen kodin sisä- ja ulkopuolella.

Valaistuksen perusteet kertauksena

Koti ei ole ainoastaan rakennus, vaan jokaisessa kodissa on omat asukkaansa. Tämä vaikuttaa myös valaistukseen, jossa on niin ikään paljon eroavaisuuksia. Kodin valaistus saa ja melkeinpä pitääkin olla asukkaidensa näköinen, jotka loppujen lopuksi tekevät kodista kodin.

Toiveista ja elämäntyyleistä huolimatta valaistuksessa kannattaa miettiä muutama perussääntö, joka tekee valinnoista helpompia ja kestävämpiä. Valaistuksen käyttötarkoitus kannattaa määritellä ensimmäiseksi, jotta tiedetään tarkemmin valaistukseen tarvittavista ominaisuuksta.

Inspiraatiota hakiessa kannattaa tarkistaa ajankohtaiset trendit ja lähteä haaveilemaan valaistuneemmasta kodista sitä kautta. Tiloihin saadaan valoa myös luonnonvalosta ja epäsuorista valoista, jotka molemmat voivat huomattavasti vaikuttaa kokonaisuuteen. Valaistus koostuukin monesta eri osatekijästä, joilla kaikilla on oma vaikutuksensa tunnelmallisen kodin luomisessa.

Lisää Verkkokaupat