Väkipyörä helpottaa raskaiden taakkojen nostamista

Väkipyörä helpottaa raskaiden taakkojen nostamista
Verkkokaupat

Monissa eri työpaikoissa raskaiden ja suurten taakkojen nostaminen ja siirtely on tärkeä osa jokaista työpäivää. Esimerkiksi rakennustyömaalla tai telakalla yksikään päivä ei kulu ilman useaa nostoprosessia. Työpaikkojen lisäksi monet harrastus- ja vapaa-ajan projektit vaativat suurten taakkojen nostamista.

Raskaiden ja suurten taakkojen nostamisessa on aina omat haasteensa. Nostaminen kuluttaa runsaasti voimaa ja energiaa. Lisäksi nostoja tehdessä tulee olla erittäin varovainen, sillä lukuisat työtapaturmat ja muut onnettomuudet johtuvat juuri raskaiden taakkojen putoamisesta ja epäonnistuneista nostoista. Yksi keino nostojen helpottamiseen ja työn keventämiseen on väkipyörä. Se keventää työn tekemistä ja tekee siitä turvallisempaa tekijöille.

Mitä käyttötarkoituksia väkipyörällä on?

Väkipyörä on hyödyllinen apuvälinen useissa eri yhteyksissä. Monissa työtehtävissä raskaiden taakkojen nostaminen on arkipäiväistä. Esimerkiksi tehtailla, rakennustyömailla, varastoissa ja telakoilla väkipyörien käyttö voi helpottaa työtehtäviä paljon.

Lisäksi erilaisissa harrastuskäytöissä väkipyörä voi osoittautua oivalliseksi apuvälineeksi. Esimerkiksi purjeveneissä köysien ja purjeiden käsittely on huomattavasti helpompaa väkipyörien kanssa kuin ilman. Myös partio- tai muu eräharrastus on monipuolisempaa ja hauskempaa kun mukana on väkipyörä tai pari. Luonnossa liikkuminen, rakentaminen ja selviytyminen saattaa sisältää yllättävän suurten ja raskaiden kuormien nostamista.

Käytännössä mikä tahansa nostotyö on helpompi ja turvallisempi väkipyörän avulla. Tämä vaatii kuitenkin sen, että väkipyörä on mahdollista kiinnittää ja asetella turvallisesti ja asianmukaisesti. Eri tarkoituksia varten on saatavissa hieman erilaisia väkipyöriä, joskin ne kaikki toimivat samojen perusperiaatteiden mukaan.

Miten väkipyörä toimii?

Väkipyörä on täysin mekaaninen laite, joka toimii yksinkertaisin perustein. Väkipyörään kuuluu pyörä, jonka ympäri köysi, hihna tai naru pyörii, pyörän suojus ja mahdolliset kiinnitysmekanismit. Käytännössä laitteen toiminta on yksinkertaista. Väkipyörä voidaan kiinnittää nostettavaan kuormaan, minkä jälkeen köysi tai muu nostoväline pujotetaan pyörän ympärille. Tätä kutsutaan liikkuvaksi väkipyöräksi. Kun kuormaa nostetaan ylhäältäpäin, liikkuvan väkipyörän avulla sen nostamiseen tarvitaan vain puolet voimasta, jota tarvittaisiin ilman väkipyörää nostettaessa.

Väkipyörän voi myös kiinnittää ylhäällä olevaan telineeseen tai kattoon. Tällöin kyseessä on kiinteä väkipyörä. Sitä käytettäessä kuorman nostaminen on mahdollista alhaalta käsin. Lisäksi köyden vetäminen alaspäin helpottaa kuorman ohjaamista.

Väkipyörän käyttö yhdessä vinssin kanssa

Usein raskaiden kuormien siirtämiseen käytetään myös sähköisesti tai mekaanisesti toimivaa vinssiä. Joskus nostettava kuorma saattaa olla liian raskas ja suuri jopa vinssille. Tai joskus tila, jossa kuorma on nostettava voi olla epäkäytännöllisen pieni vinssiä varten. Tällöin avuksi voi ottaa väkipyörän. Myös vinssiä käytettäessä väkipyörä puolittaa nostamiseen tarvittavan voiman määrän. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että väkipyörän avulla voisi nostaa raskaampia tavaroita kuin ilman vinssiä. Väkipyörällä on aina maksimipaino, jota raskaampia esineitä sillä ei saa nostaa.

Vinssin ja väkipyörän käyttäminen yhdessä onnistuu, jos vinssin käyttämä köysi tai hihna sopii myös väkipyörään. Monet vinssit ja väkipyörät on valmistettu yhteensopiviksi, joka helpottaa oikeiden apuvälineiden löytämistä.

Lisää Verkkokaupat