Kuinka tuunata itsellesi sopiva retkeilyauto?

Kuinka tuunata itsellesi sopiva retkeilyauto?
Verkkokaupat

Retkeily ja matkailu, vaikka kotimaassa omalla autolla on monen matkailijan ja seikkailijan mieleen ja se on myös monelle mukava harrastus. Suomessa on paljon nähtävää ja oman loman saa helposti kulumaan kotimaassa eri kaupungeissa ja kohteissa käydessä. Suomi on tunnetusti täynnä toinen toistaan viihtyisämpiä ja mielenkiintoisempia kesäkaupunkeja.

Matkustaminen voi olla kuitenkin kallista, jos joutuu koko ajan yöpymään hotelleissa tai majapaikoissa. Vaihtoehtona voi seikkailunhaluisille olla telttailu tai jos kaipaat hieman emmän mukavuutta ja omaa aikaa rauhassa voisi asuntoauto tai vaunu olla sinulle sopiva vaihtehto. Asuntoauton tai -vaunun voi vuokrata loman ajaksi omaan käyttöön. Kuitein jos olet jo kokeneempi reissaaja ja haluaisit matkustaa autossa, jossa oma kädenjälkesi näkyy voisi vaihtoehtona olla oman auton tuunaaminen retkeilyautoksi tai vaikka muuntaa pakettiauto retkeilyautoksi. Lue vinkit, kuinka retkeilyauton rakentaminen onnistuu ja mistä saat hankittua tarvittavat välineet auton tuunaamiseen!

Valitse itsellesi sopiva menopeli

Sopivan auton hankkiminen ei nykypäivänä ole hankalaa, vaan se onnistuu helposti verkossa. Autoja on myynnissä monilla verkkokauppa ja myyntialustoilla. Jos on valmis hieman panostamaan retkeilyautoon voi siitä saada hyvän menopelin useaksi retkeily kaudeksi. Vaihtoehtoisesti voi hankkia halvemman vaihtoehdon, jolla yhden kesän reissut onnistuu ja loman jälkeen auton voi myydä helposti taas eteenpäin.

Jos haluat lisätä omaan menopeliisi enemmän tilaa ja ominaisuuksia, on hyvä hankkia pakettiauto, johon on mahdollista asentaa paljon enemmän ominaisuuksia kuin pienempään autoon. Myös henkilöauton voi muuntaa retkeilyautoksi, mutta silloin on vähintään hankittava farmari auto, josta syntyy pieni retkeilyauto kahdelle. Suuremmalla budjetilla ja niille, joilla on useampi ajokorttiluokka, on mahdollista hankkia vanha linja-auto. Linja autosta matkailuauto syntyy nopeasti ja siinä riittää tilaa suuremmallekin perheelle.

Auton hankintaa voi usein tarvita enemmän pääomaa kuin itsellä on säästössä. Riippuen pääoman tarpeesta, voi kätevä vaihtoehto olla ottaa hieman lainaa, jolla rahoittaa retkeilyauton rakentaminen. Erilaisia lainoja voi vertailla verkossa ja ota käyttöön Kattokorolta löytyvä lainalaskuri, jolla voit laskea itsellesi tarpeellisen lainan ja sen kulut.

Tuunaa retkeilyauto tarpeittesi mukaan

Retkeilyauton tuunauksessa on useita eri vaiheita, joita pitää tehdä, jotta autosta saa sopivan omalle reissulle. Esimerkiksi pakettiauton tuunauksessa voi ottaa huomioon seuraavat vaiheet:

Asenna sisustus

Aloita sisustuksen asentamisella. Tyhjään pakettiautoon voi asentaa ensin kehikon niin lattiaan kuin seiniin ja kattoon, jonka väleihin saa asennettua eristelevyjä. Eristelevyt suojaavat sisätiloja kylmältä ja samalla vaimentavat melua. Kehikon ja eristelevyjen päälle voi helposti asentaa haluamastaan materiaalista lattian, seinät ja katon. Asenna sellainen sisustus joka on mukava ja käytännöllinen. Voit käyttää myös kierrätysmateriaaleja, joita saa usein halvemmalla verkon markkinapaikoista, koska retkeilyautoon ei materiaalia kulu paljoa. Pienempiä ylijäämä materiaaleja myydään edullisesti verkossa.

Retkeilyauton sisustus on myös tärkeä. Materiaalien lisäksi kannattaa suunnitella retkeilyauton kalusteet valmiiksi ja miettiä miten ne voi sijoitella parhaiten auton sisälle. Kalusteet voi valmistaa itse tai ostaa käytettyinä ja muokata niistä sopivat kalusteet retkeilyautoon. Sisustuksen luominen retkeilyautoon kannattaa myös miettiä valmiiksi, jotta sisätiloista tulee mukava ja viihtyisä. Esimerkiksi boho sisustus voi toimia hyvin retkeilyauton sisustuksessa. Tämän lisäksi vinkkejä retkeilyauton sisustamiseen voi hakea vaikka yksiön sisustus vinkeistä.

Lisää käyttömukavuudet

Retkeilyautoon on hyvä lisätä huonekalujen lisäksi mukavuuksia, jotka helpottavat retkeilijän elämää. Keittiö on helppo valmistaa kannettavasta kaasuliedestä sekä yhdestä pesualtaasta, joka toimii niin astioiden pesuun kuin myös lieden säilyttämiseen matkan aikana. Pesualtaan päälle voi asentaa levyn ja käyttää sitä vaikka ruokapöytänä, kun ruoka on valmiina. Pesualtaan alle voi asentaa pienen jääkaapin sekä säiliön puhdasta vettä varten. Veden saa helposti virtaamaan pumpulla pesualtaaseen ja lisäämällä käsisuihkun pesualtaaseen, voi sitä käyttää myös suihkuna, kunhan letkusta teke riittävän pitkän, jotta se riittää ulos asti.

Retkeilyautoon on myös järkevä lisätä valaistusta ja muita mahdollisia mukavuuksia. Virtaa kaikkiin mukavuuksiin saa helposti aurinkopaneelien avulla, joita voi asentaa pakettiauton katolle. Aurinkopaneeleista saatavalla energialla saa kaikki mukavuudet käyttöön, kun pysähtyy retkeilyalueelle viettämään aikaa. Jotta energia saa säilöttyä talteen on retkeilyautoon asennettava huviakut, joihin aurinkopaneeleista saatava energia voidaan varastoida. Lisäksi kannattaa asentaa mahdollisuus käyttää ulkopuolista virtalähdettä, jos viettää aikaa esimerkiksi retkeilyalueella, jossa on sähköpistokkeet saatavilla.

Retkeilyautoon on hyvä hankkia myös työkaluja ja varusteita sekä auton varaosia, jotta auton pienet korjaukset tai asennukset onnistuu retkeilyn yhteydessä. Trodo tarjoaa varaosia ja elektroniikkaa autoosi, joilla matkan voi helposti turvata.

Varusta retkeilyauto lisävarusteilla ja tuunaa

Lisävarusteet ovat myös tärkeä osa retkeilyautoa. Katolle voidaan asentaa telineet, joiden päällä kulkevat mukana kajakit, pyörät tai muut harrastusvälineet, joita on mukava käyttää retken aikana. Muista myös asentaa sisätiloihin palovaroitin sekä muita turvavarusteita kuten hälytysjärjestelmä, jotta kaikki tavarat pysyvät turvassa, kun et ole auton läheisyydessä.

Ulkopinnan uudelleen maalaaminen antaa autolle uuden ilmeen. Vanhat pinnat voivat olla narmuuntuneita mutta auton naarmun kojruas itse on helppoa. Kun suurimmat naarmut on korjattu, voi retkeilyauton maalata uudelleen. Maaliksi kannattaa valita maali, joka kestää sään vaihteluita. Voit myös tuunata auton ulkopuolen lisävaloilla, jotka toimivat hyvin pimeillä metsäteillä ja kylmempiä iltoja varten voit hankkia autoon lisälämmittimen ja ilmastoinnin kesän helteitä varten. Lisävarusteita tarjoavat useat eri verkkokaupat, joista voi ostaa niin valoja kuin erilaisia pienlaitteita retkeilyä varten. Jos et tiedä, mistä kannattaa ostaa tuotteita ja mistä saa parhaimmat tarjoukset, voit tutustua toisten käyttäjien kommentteihin SuomiArvostelut sivustolla.

Retkipaku tai retkeilyauto ja sen tuunaaminen voi olla todella hauska kesäprojekti, josta on iloa moneksi vuodeksi. Lisäksi oman retkeilyauton valmistaminen voi olla paljon halvempi vaihtoehto, kuin vuokrata tai ostaa kesämökki, jonka maisemat eivät vaihtele sillä tavalla kuin automatkalla ympäri Suomea. Oli sitten kyseessä kahden hengen henkilöauto tai suurempi pakettiauto, pienillä muutoksilla saat autostasi mukavan pelin pidemmällekin reissulle Suomessa tai ulkomailla.

Lisää Verkkokaupat