- 17 loka 2021
- Lukuaika
- 5 minuuttia
Aina on sopiva hetki aloittaa uusi harrastus, mutta vaihtoehtoja on toisinaan liiaksikin. Eräs jännittävä vaihtoehto on ratsastaminen, joka on monipuolinen ja palkitseva ajanviete. Tässä tekstissä kerromme sinulle, miten ja miksi kannattaa aloittaa ratsastus.
Monta syytä aloittaa ratsastus
Ratsastusharrastuksen aloittamiseen on monia hyviä syitä – kenties yhtä monta kuin ratsastuksen harrastajia yhteensä. Jos luet tätä artikkelia, on sinulla kenties jo mielessä jokin erityinen syy, jonka vuoksi harkitset juuri ratsastuksen aloittamista. Ehkä haluat luoda vahvemman yhteyden hevosiin ja siksi haluat oppia aktiviteetteja, joista voit nauttia yhdessä eläinten kanssa. Kenties alueellasi on vahva ratsastuskulttuuri ja harrastus on siksi tärkeää koko yhteisölle. Olivat henkilökohtaiset syysi mitkä hyvänsä, esittelemme tässä sinulle oman valintamme syistä, miksi ratsastaminen kannattaa. Toivottavasti saat niistä motivaatiota oman harrastuksesi aloittamiseen!
Ratsastaminen on luonnonläheinen harrastus
Kun otsikko sanoo ”luonnonläheinen”, muodostuu sinulle varmasti tietynlainen mielikuva. Se saattaa olla stereotyyppinen kuva metsästä, jossa kaikki ovat yhtä luonnon kanssa. Vaikka hevosratsastus voi toki tarkoittaa monille jotain tämänkaltaista, käytämme me tässä sanaa ”luonnonläheinen” paljon laajemmassa merkityksessä. Esimerkiksi kävely on ihmiselle hyvin luonnollinen aktiviteetti – onhan ihmiskeho suorastaan suunniteltu kävelemään ja juoksemaan. Kun ihminen oli vielä metsästäjäkeräilijä, oli kyky kulkea pitkiä matkoja yksi tärkeimmistä ominaisuuksista selviytymisen kannalta. Kun kaikki syömiskelpoinen oli kerätty alueelta, täytyi ihmislauman vaeltaa muualle välttääkseen nälkään nääntyminen. Metsästykseen ihminen käytti hikoilun voimaa. Ihminen on hidas eläin mutta pystyy juoksemaan ällistyttävän pitkään. Siinä missä koiran on pakko pysähtyä läähättämään palautuakseen, voi ihminen palautua liikkeessä hikoilemalla. Siten hyväkuntoinen ihminen pystyy teoriassa juoksemaan kiinni vaikka hevosen. Nopeudessa ihminen ei kuitenkaan pärjää hevoselle. Lopulta ihminen onnistui kesyttämään niin hevosen kuin koirankin (tai tarkemmin sanottuna niiden esi-isät), ja niistä tuli ihmisen parhaita ystäviä. Aivan kuten koiratkin, hevoset ovat paitsi hyödyllisiä eläimiä, myös fiksuja ja sosiaalisia. Niinpä ne kykenevät muodostamaan ihmisen kanssa hienon suhteen. Juuri tällainen läheinen suhde eläimeen muodostaa ”luonnonläheisyyden”, jota niin monet ratsastajat harrastuksessaan arvostavat. Jos kävely ja juokseminen ovat ihmisen luonnollisimmat harrastukset, on ratsastus varmasti hyvä kolmonen. Ratsastus alkoi käytännöllisenä aktiviteettina, mutta siitä on sittemmin kehittynyt monimuotoinen laji, jonka piiriin kuuluu niin hevosurheilu kuin tavanomainen matkantekokin.
Hevosurheilu sopii jokaiselle
Juuri edellä mainitun takia ratsastus sopii kaikenlaisille ihmisille iästä tai taustasta riippumatta. Ratsastuksen ei ole pakko olla fyysisesti haastavaa hevosurheilua, vaan se voi ottaa myös rauhallisemman muodon, jossa liikuntaa tärkeämpää on matkan taittuminen tai yhteys eläimeen ja luontoon yleensä. Vastaavasti himourheilijakin voi löytää ratsastuksesta paljon palkitsevaa. Kuva ratsastuksesta passiivisena toimintana, jossa ratsastaja istuu hevosen selässä mitään tekemättä, ei kuvaa todellisuutta. Hevonen ei tee yksin kaikkea, vaan ratsastus on ihmisen ja hevosen välistä yhteistyötä. Hevosen ohjastaminen on haaste sekä fyysisesti että henkisesti. Etenkin jalkalihaksille tulee hevosurheilussa paljon käyttöä. Myös keskivartalolihakset ja yleiskunto joutuvat koetukselle, kun hevosen selässä istuu ja etenkin jos kyyti on vauhdikasta. Jo rauhallinen käyskentely hevosen selässä vaatii vahvaa koordinaatiota ja keskittymiskykyä. Hevosurheilun ”monipuolisuudella” voidaan tarkoittaa monia asioita, mutta yksi niistä on ehdottomasti juuri tämä: Ratsastus vaatii lihaksia, se vaatii kuntoa ja se vaatii mielenlujuutta. Hyvä ratsastaja on siksi vahva monella eri tapaa – sekä kirjaimellisesti että kuvaannollisesti.
Miten aloittaa ratsastus?
Monen aloittelevan ratsastajan matka alkaa jonkinlaiselta alkeiskurssilta. Hevosen ohjastaminen vaatii paljon harjoitusta, ja jokaisen omista lähtökohdista riippuu, kuinka nopeasti taito on mahdollista oppia. Oppimisnopeuteen vaikuttavat etunenässä koordinaatio, rytmitaju, yleiskunto ja rohkeus. Ratsastusta opettelevan on joka tapauksessa oltava valmis haastamaan itsensä – mutta juuri siksihän uuden harrastuksen aloittaminen on niin jännittävää. Menemällä aloittelijoille sopivalle kurssille voit oppia olennaiset perustaidot hallitussa, ammattimaisessa ympäristössä. Herää tietysti kysymys siitä, missä kurssin voi tai haluaa tehdä. Lisäksi on syytä miettiä, mistä hankkia ratsastusvarusteet. Näihin kysymyksiin ei tokikaan ole mitään yleispätevää ratkaisua ja monesti harrastuksen voi aloittaa lainatuin varustein, mutta pieni tiedonhaku ei ole koskaan pahitteeksi. Informoimalla itseäsi hevosalan yrityksistä voit varmistua siitä, että uusi harrastuksesi alkaa mahdollisimman stressittömästi, koska saat keskittyä rauhassa ratsastukseen huolehtimatta siitä, mistä ostaa itselle sopiva ratsastuskypärä. Voit hakea tietoa aiheesta esimerkiksi lukemalla yhteenvetoja alan yrityksistä sivuiltamme ja etsimällä sinulle sopivia verkkokauppoja. Voit aloittaa etsintäsi vaikkapa lukemalla yhteenvetomme yrityksistä Horze ja Zooplus. Huomaat, että jokaisen yhteenvedon yhteydestä löytyy myös kommenttipalsta, jolle yrityksen asiakkaat saavat jättää palautetta. Toivottavasti muiden ihmisten kommenteista on sinulle hyötyä! Halutessasi voit jättää myös oman kommenttisi ratsastustarvikeliikkeestä, josta sinulla on kokemusta. Voit etsiä lisää yrityksiä myös tutustumalla Eläinkaupat -kategoriaan. Näillä eväillä voit lähteä etsimään ensimmäistä ratsastuskurssiasi ja mahdollisesti tarvitsemiasi varusteita. Kun alkeiskurssi on suoritettu, voit lähteä viemään uutta harrastustasi juuri siihen suuntaan kuin itse haluat. Toivotamme sinulle hauskoja hetkiä ratsastuksen parissa!