Miten valitset parhaat juoksukengät? 

Miten valitset parhaat juoksukengät? 
Verkkokaupat

Uusien juoksukenkien käyttöönotto on varmasti tuttua jokaiselle, joka on joskus harrastanut juoksua. Olitpa sitten kokenut juoksija tai vasta-alkaja, on tärkeää tunnistaa, millaiset kengät juoksemiseen sopivat. Ehkäpä horisontissasi siintää se ensimmäinen maratoni, tai jo kymmenes, tai haluat vain lisää raitista ilmaa etätyön vastapainoksi.

Juoksijoita on erilaisia ja niin on myös jalkojakin, mutta älä huoli, jokaiselle jalalle löytyy kyllä sopiva kenkä! Ennen juoksukengän ostamista on tärkeää tarkastella monenlaisia asioita, jotta varmasti löydät juuri sinulle sopivan juoksukengän. Juoksukenkiä voi omistaa useita, sillä käyttötarkoituksiakin on useita. Jotkut käyttävät juoksukenkiä arkipäivän jalkineina niiden mukavuuden vuoksi. Kun teet ostoksia verkossa, voit todella helposti vertailla hintoja ja juoksukenkien erilaisia teknisiä ominaisuuksia. Näin näet helposti ja stressittömästi, mitkä juoksukengät olisivat sopivat juuri sinulle. Tukenasi ostopäätöksessäsi on SuomiArvostelut, josta löydät muiden asiakkaiden arvosteluja verkkokaupoista. Suosittuja juoksukenkien valmistajia ovat esimerkiksi Nike,Adidas ja Reebok, joista löydät asiakkaiden kokemuksia ja mielipiteitä SuomiArvosteluista.

Teknisiä ominaisuuksia

Juoksukenkiä ostaessa täytyy ottaa huomioon todella monia teknisiä ominaisuuksia. Koska juoksukenkien ostamiseen liitty ihan oma terminologiansa, löydät kengänostoon räätälöidyn sanaston esimerkiksi täältä. Tiettyihin juoksukenkäbrändeihin liittyy myös täysin oma terminologiansa, koska juoksukenkämalleja saattaa löytyä kymmenittäin. Ensimmäiseksi kannattaa kiinnittää huomiota siihen, millaisella alustalla juokset. Monet juoksijat juoksevat ulkona, toiset taas pitävät enemmän juoksumatoista. On olemassa erikseen juoksukenkiä niille, jotka juoksevat luonnossa. Mikäli juokset enimmäkseen ulkona, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että kengät ovat vedenpitävät.

Juoksutekniikkasi kertoo myös paljon siitä, mikä osa jalastasi osuu ensiksi alustaan. Tämä taaskin määrittelee sitä, millainen kenkä juuri sinulle sopii. Askelpituus vaihtelee ihmisestä toiseen ja riippuu myös juoksutyylistä. Askelpituus onkin yksi sopivia juoksukenkien määrittelevistä tekijöistä. Mikäli harjoittelet juoksua tavoitteellisesti, kannattaa myös miettiä tarkkaan, millaista matkaa juokset. Juoksetko enimmäkseen lyhyitä sprinttejä vai harjoitteletko esimerkiksi maratonia tai jopa ultramatkaa varten. Tarvitsemasi kenkä on erilainen matkan pituudesta riippuen.

Juoksukengissä itsessään voi olla paljon eroja kenkien painossa. Tarvitsetko juuri sinä hyvin kevyen kengän, vai onko asialla sinulle kovinkaan paljon väliä? Joidenkin juoksijoiden jalka tarvitsee paljon tukea, eivätkä kovin kevyet kengät välttämättä tarjoa sitä. Jos juokset pehmeillä, mutaisilla alustoilla ulkona, tarvitsee jalkasi silloin enemmän tukea ja syvät urat. Tällaiset kengät antavat jalalle paljon tukea ja tarjoavat pitoa. Tällaisten kenkien urat ovat hankalat mikäli juokset asfaltilla, joten tarvitset siihen erilaiset juoksukengät. On olemassa kenkiä, jotka on tarkoitettu molempiin tarkoituksiin ja ne saattavatkin olla parhaat, jos juokset sekä maastossa että kadulla. Kenkien varren pituus kertoo usein niiden tarjoamasta tuesta, sillä kengät, joissa on pidempi varsi, tukevat myös nilkkaa paremmin. Ne eivät kuitenkaan tarjoa jalalle liikkumavaraa ja erittäin paljon tukea antavien kenkien vastakohta ovatkin paljasjalkakengät.

Hyötyä paljasjalkakengistä?

Jokaisen juoksijan jalka on erilainen ja tarvitsee tietynlaisen pehmusteen, joidenkin jalka pitää kovemmasta alustasta. Jotkut juoksijat vannovat paljasjalkakenkien nimeen, jolloin pehmustetta ei ole ollenkaan ja jalka saa mahdollisimman luontaisen kosketuspinnan juoksualustaan. Paljasjalkakengissä, tai kevytjalkineissa, on ohut pohja, mutta ne eivät tue jalkaa ollenkaan. Kevytjalkineilla liikkuminen muistuttaa paljain jaloin liikkumista etenkin silloin jos jalkineiden kantapää on samalla tasolla päkiän kanssa. Paljasjalkakengät eivät ole suunniteltu ainoastaan juoksukäyttöön, vaan niitä voi käyttää myös työ- ja vapaa-aikana ja eri vuodenaikoina. Valikoimaa löytyy siis runsaasti, jos haluat mahdollisimman luonnollisen tuntuman jalallesi.

Paljasjalkakengillä liikkumisessa on paljon hyötyjä, sillä niillä käveleminen ja juokseminen vahvistaa jalkaa, vähentää polviin kohdistuvaa rasitusta ja niissä jalkaterä ja varpaat ovat luonnollisessa asennossa. Paljasjalkajuoksun kannattajien mukaan paljasjalkajuoksu saa juoksijan juoksemaan päkiäaskelluksella, mikä voi olla vähemmän rasittavaa jalalle kuin kantapää edellä juokseminen. Kantapää edellä juokseminen on yleisempää tavallisilla juoksukengillä. Paljasjalkajuostessa askeltiheys on suurempi, askelpituus lyhyempi ja maakosketus lyhyempi kuin tavallisilla juoksukengillä juostessa.

Paljasjalkajuoksun kannattajien mielestä vahvistaa jalan lihasten lisäksi jänteitä ja nivelsiteitä. On myös väitetty paljasjalkajuoksun venyttävän ja vahvistavan akillesjännettä ja pohjetta. On myös sanottu paljasjalkajuoksun aktivoivan pieniä jalkojen ja lantion lihaksia, jotka vastaavat tasapainosta ja koordinaatiosta. Koska paljasjalkajuoksussa päkiä osuu ensiksi maahan, ovat paljasjalkajuoksun kannattajat sitä mieltä, että tämä suojelee rasitusvammoilta kengillä juoksemiseen verrattuna.

Hinta ratkaisee

Tärkeä kriteeri juoksukenkiä valitessa on tietenkin myös hinta ja kengän muut ulkoiset ominaisuudet. SuomiArvostelut tarjoaa sinulle koottuna urheilu- ja retkeilytuotteita valmistavia yrityksiä, jotta voit löytää kerralla laajan valikoiman verkkokauppoja, joista tehdä ostoksia. Kun näet useita eri verkkokauppoja, pääset myös helposti vertailemaan useiden eri valmistajien tuotteita ja niiden hintoja. Aktiiviset juoksijat saattavat omistaa useita erilaisia juoksukenkiä, sillä myös heidän harjoittelunsa on monipuolista ja erilaiset harjoitteet vaativat juuri siihen tarkoitukseen sopivat kengät. Laadukkaat juoksukengät saattavat olla hinnakkaat, mutta laadukkailla kengillä säästyt vammoilta. Vertailemalla kokemuksia ja teknisiä ominaisuuksia löydät varmasti sinulle sopivat kengät.

Lisää Verkkokaupat