Miten valita sopivin pelituoli? 

Miten valita sopivin pelituoli? 
Verkkokaupat

Tietokone on mullistanut arkeamme monella tapaa ja sitä käytetään aktiivisesti sekä työ- että vapaa-ajalla. Tietokoneella pelaaminen on suosittu vapaa-ajan harrastus, jonka oheistuotteet ovat kehittyneet ajan saatossa merkittävästi. Pelituoli on tärkeä osa ergonomisesti mukavaa ja sujuvaa pelaamista ja sen valinta kannattaa tehdä huolellisesti.

Pelituolin merkitys on kasvanut pelaajien keskuudessa ja niiden ensisijainen tarkoitus on tukea pelaajan asentoa ja ergonomiaa. Erilaista tietokone- ja nettipelaamista harrastetaan nykyään runsaasti ja valikoima on kasvanut lähes räjähdysmäisesti. Pelaajilla onkin valittavanaan suuri määrä eri pelejä, joita alan sivustot, kuten William Hill tarjoavat.

Ulkomuodoltaan pelituoli muistuttaa tavallista toimistotuolia, mutta se on vuosien kuluessa kehittynyt omanlaisekseen istuimeksi. Pelituoli käsitteenä ei ollut suuren yleisön tietoisuudessa vielä 2010-luvun alussa, mutta pelaamisen muodostuessa yhä ammattimaisemmaksi, niitä alkoi esiintyä esimerkiksi elektronisen urheilun turnauksissa. Ammattilaispelaajat kilpailivat keskenään hienoilla ja massiivisillakin pelituoleilla, jolloin tavallinenkin pelikansa alkoi himoita niitä koteihinsa.

Pelituoli kokonaisvaltaisen pelikokemuksen osana

Pelituolien tarjonta on kasvanut hurjasti ja niitä löytyy markkinoilta lähes joka lähtöön. Se on oleellinen osa ergonomista pelaamista, johon kuuluvat myös muun muassa sopiva pelihiiri ja tietokoneen näyttö sekä näppäimistö. Pelituolien hintahaitari on melko leveä ja sen alkupää liikkuu noin sadassa eurossa ja loppupäässä huidellaan jo tuhannen euron tuoleja. Valmistusmateriaalilla on suuri vaikutus ja laadun kohotessa kasvaa tyypillisesti myös hinta. Tavallisimmissa pelituoleissa pintamateriaali on tekonahkaa ja sen lisäksi ulkomuodossa on havaittavissa erilaisia muoviosia.

Pelituolien suosio on kasvanut nopeasti ja lisääntynyt etätyö on kiinnittänyt monen huomion ergonomiseen tietokonetyöskentelyyn. Jos pelaamista harrastaa säännöllisesti, kannattaa oikeanlaisen tuolin hankintaa harkita vakavasti, sillä se on keskeisessä asemassa miellyttävässä pelaamisessa.

Eri vaihtoehtoja kannattaa selvittää ja niiden ominaisuuksia verrata, jotta ne istuvat parhaiten omaan käyttötarpeeseen. Se kannattaa olla myös visuaalisesti miellyttävä, sillä tietokonepelaaminen liittyy vapaa-aikaan, jolloin se on usein enemmän esillä. Vastaavasti työskentelyyn tarkoitettu istuin halutaan nykyään piilottaa työpäivän jälkeen.

Pelituolin perusominaisuudet

Pelituolin perusominaisuuksia ovat pehmustettu selkänoja ja istuin, jonka korkeutta tulee pystyä säätämään. Tämä on tärkeä seikka, jotta se on sopivassa suhteessa tietokonepelaamista varten tarkoitettuun pöytään nähden. Harvalla pelaajalla on käytössään sähköllä säädettävä pöytä, jolloin istuimen pitää mukautua pöydän tasoon.

Koska pelituoleja on nykyään yhä enemmän tarjolla, kannattaa niitä vertailla keskenään alan luotettavilta sivustoilta. Sieltä voi saada tärkeää tietoa eri tuolien vahvuuksista ja kehittämiskohdista, jotka helpottavat määrittelemään omat prioriteetit tuolin valinnassa.

Vertailun avulla pelaaja pystyy tarkemmin selvittämään mitä eri pelituolit pitävät sisällään, kuinka paljon ne maksavat ja mistä niitä voi ostaa. Koska pelaamiseen voi vierähtää pitkäkin tovi, on omat ergonomiset tarpeet tärkeää ottaa huomioon. Pelaamisessa rasituksen alla eivät ole ainoastaan kädet ja hartiat, vaan hyvä pelituoli tukee kokonaisvaltaista istumista ja se ottaa huomioon muun muassa lanteet, niskan ja selän. Lisäksi materiaalin tulee olla miellyttävä ja hyvä pelituoli sisältääkin esimerkiksi hengittävän täytteen.

Lisämukavuuksia ja miellyttäviä ominaisuuksia saa suuremmalla budjetilla, mutta hinnoilla ei kannata ryhtyä keulimaan harkitsemattomasti. Parin sadan euron pelituoli voi olla jo oivallinen vaihtoehto ja sopia monen pelaajan tarpeisiin. Aloittelevan pelaajan kannattaa tutustua vasta itse harrastukseen ja harkita, onko pelaaminen itselleen mieluisinta.

Lisää Verkkokaupat