Miten valita sopiva puhelin? 5 vinkkiä

Miten valita sopiva puhelin? 5 vinkkiä
Verkkokaupat

Älypuhelimien markkinat ovat runsaat ja kirjo on suurta. Valinnanvaraa riittää ja alan liikkeissä on tarjolla laaja valikoima älypuhelimia. Puhelin on monelle merkittävä investointi ja sitä käytetään aktiivisesti monessa toiminnassa. Sen takia uuden laitteen ostajan kannattaa paneutua älypuhelimien ominaisuuksiin ja toimintoihin ennen ostopäätöstä. Kerromme viisi vinkkiä, jotta oikeanlaisen puhelimen valinta onnistuisi helpommin.

Perustoiminnot samanlaisia

Älypuhelimet kokivat tietynlaisen läpimurron 2010-luvun aikana ja nykyään lähes jokaisella suomalaisella aikuisella on käytössään älypuhelin. Sillä hoidetaan lukuisia arkisia toimintoja, joista osa mahdollistaa tärkeiden toimintojen hoitamisen kätevästi muutamalla ruudun hipaisulla.

Älypuhelin toimii myös viihteen lähteenä ja sen kautta luodaan ja luetaan sosiaalisen median päivityksiä ja ollaan yhteyksissä ystäviin ja tärkeisiin yhteisöihin. Moni toiminta on siirtynyt tuntuvasti mobiiliin ja 5G-verkon jälkeen mobiilikäyttö yleistynee todennäköisesti entisestään.

Älypuhelimia on markkinoilla nykyään erittäin runsaasti ja niitä myydään eri ominaisuuksilla. Perustoiminnot ovat kutakuinkin samanlaisia, eli kaikilla puhelimilla voi soittaa ja lähettää tekstiviestejä. Monet sovelluksetkin toimivat käytännössä kaikissa älypuhelimissa. Huomio kiinnittyy tarkemmin älypuhelimen yksityiskohtiin ja erityisominaisuuksiin, jotka tekevät puhelimesta erityisen houkuttelevan.

  • Aloita käyttöjärjestelmän valinnalla

Älypuhelin sisältää aina käyttöjärjestelmän, jonka puitteissa se toimii. Käyttöjärjestelmän pelikentän ovat vallanneet käytännössä kaksi jättiläistä; Android ja iOS. Windows yritti kasvattaa osuuttaan käyttöjärjestelmien kilpailussa ja osuus kasvoi tovin Lumia-puhelimien aikoina. Windows on kuitenkin joutunut luopumaan asemastaan, koska sen suosio käyttöjärjestelmien kilpailussa on hiipunut ajan kuluessa.

Käyttöjärjestelmän valinta on merkittävä ensiaskel älypuhelimen valinnassa, koska sen perusteella otetaan askel joko itään tai länteen. Todellisuudessa tämä tarkoittaa sitä, että tietty älypuhelin käyttää tiettyä käyttöjärjestelmää, joka on tavallaan puhelimen luuranko. Jos valitset Androidin käyttöjärjestelmän, pääset tutustumaan tarkemmin esimerkiksi Samsungin puhelimiin. Jos suosit puolestaan Applen laitteita, joudut selvittämään iOS-käyttöjärjestelmän lainalaisuuksia.

Käyttöjärjestelmä on tärkeä ominaisuus myös siksi, että se määrittää älypuhelimen käytettävyyden. Toimiva järjestelmä kulkee sujuvasti puhelimen mukana ja siihen tottuu usein nopeasti. Tiettyyn käyttöjärjestelmään tottunut puhelimen omistaja saattaa hämmästyä, jos eteen osuu uusi puhelin vieraalla systeemillä. Eroavaisuudet voi nähdä muun muassa puhelimen hinnassa ja turvallisuudessa.

  • Määritä älypuhelimesi tarpeet

Käyttöjärjestelmän valinnan jälkeen aletaan tarkastella itse älypuhelinta. iOS-käyttöjärjestelmässä on yleensä vähemmän tietynlaisia vaihtoehtoja kuin Android-puhelimissa. iPhoneissa on kuitenkin valinnanvaraa uudemman tai vanhemman mallin välillä.

Oli käyttöjärjestelmä mikä tahansa, voit ennen puhelimen hankintaa listata sen tärkeimpiä ominaisuuksia. Pohdi siis arkeasi ja muita säännöllisiä toimintojasi. Jos tykkäät ottaa puhelimella kuvia ja videoita, kannattaa kameran laatuun kiinnittää huomiota. Pelaamiseen tarkoitetussa puhelimessa kannattaa olla laadukas näyttö. Aktiivinen puhelinkäyttäjä tarvitsee kestävän akun.

Puhelin ei todellakaan ole enää vain puhelin, vaan pieneen pakettiin mahtuu lähes koko maailma. Siinä hoidetaan monet työ- että vapaa-ajan asiat, jotka määrittelevät älypuhelimen tarvittavat ominaisuudet. Pohdi siis tarkkaan, mitä varsinaisesti haluat älypuhelimeltasi ja priorisoi niitä ominaisuuksia vertaillessasi. Tällöin puhelimen valinta saa huomattavan edistysaskeleen.

  • Onko koolla väliä?

Puhelimien koko on kasvanut vuosien aikana. Osa älypuhelimista on jo niin suuria, ettei niitä pysty käyttämään yhdellä kädellä. Suuri näyttö on edukseen erityisesti viihdekäytössä, mutta päivittäiseen käyttöön se ei ole läheskään aina otollinen.

Puhelimien valmistajat ovatkin ottaneet askeleita taaksepäin koon kasvattamisessa. Huomio keskittyy sen sijaan näytön pinta-alaan ja sen täydelliseen optimointiin. Tämä on johtanut siihen, että näytön koko on kasvanut ja itse puhelimen koko on pysynyt samaan aikaan entisellään.

Puhelimen koota mitatessa kannattaa miettiä taas kerran omia käyttötarkoituksiaan. Käytätkö puhelinta useimmiten taskussasi tai käsilaukussasi. Haluatko käyttää sitä ainoastaan yhdellä kädellä vai jaksatko pitää sitä hyppysissäsi kaksin käsin voimin? Tarkista myös harkitsemasi puhelinmallin muut versiot. Jotkut valmistajat ovat nimittäin kehittäneet malleistaan pienempiä versioita, jotka voivat sopia tiettyihin tarpeisiin.

  • Tarkastele elämäntyyliäsi

Laajasta kirjosta johtuen älypuhelimet sisältävät lukuisia eri toimintoja. Jotkut ominaisuudet ovat melko monimutkaisia ja ne voivat kuluttaa paljon akkua ja muistia. Peilaile ominaisuuksia elämäntyyliisi ja mieti, ovatko kaikki sovellukset ja kiemurat todella tarpeellisia. Jos elämäntyylisi on vauhdikas, kannattaa puhelimesta varmistaa esimerkiksi vahvistettu näyttö, kestävämmät kuoret ja roiskesuoja.

Älypuhelimien akut ovat olleet puheenaiheena viime aikoina. Monien toiveissa onkin mahdollisimman pitkäkestoinen akku, johon on panostettu uusimmissa älypuhelimien malleissa. Niihin on tarjolla myös lisäosia, joiden ansiosta puhelinta voidaan ladata helpommin matkalla.

  • Puhelimen valinta perheenjäsenelle

Älypuhelinta ei valita aina omaan käyttöön, vaan sitä hankitaan joskus muulle perheenjäsenelle. Lapsen tarpeet älypuhelimeen ovat todennäköisesti huomattavasti erilaiset verrattuna aikuisen. Lisäksi lapsen älypuhelimeen asetetaan todennäköisesti tiettyjä rajoituksia, jotka estävät pääsyn kiellettyihin toimintoihin ja sovelluksiin.

Lapsella on pienemmät kädet, joihin sopii paremmin pienempi puhelin. Toiveena on yleensä kuitenkin sen verran suuri kapistus, että sillä voi tehdä mukavia toimintoja. Yleensä lapselle riittää hyvä peruspuhelin, jonka ei tarvitse maksaa maltaita.

Peruspuhelimella voi hyvin hoitaa tärkeimmät toiminnot, eli puheluiden ja viestien hoitamisen. Kalleinta laitetta ei kannata hankkia isommallekaan lapselle, koska kadottamisen tai vahingoittumisen riski on edelleen olemassa.

Toisessa ääripäässä puhelinta ollaan hankkimassa ikäihmiselle. Tässä tapauksessa paras valinta on yleensä mahdollisimman helppokäyttöinen älypuhelin. Digitaidot vaihtelevat ikäihmisestä riippuen ja jotkut ovat jopa innostuneita uudesta tekniikasta. Sen takia puhelimen valinnassa kannattaa kuunnella ikäihmisen toiveita ja tarpeita ja vertailla mahdollisuuksien mukaan yhdessä eri vaihtoehtoja.

Käytä aikaa älypuhelimen valintaan

Älypuhelimen valintaan kannattaa käyttää aikaa, oli kyseessä lapsi, aikuinen tai ikäihminen. Siihen kannattaa paneutua tarkemmin, jotta se palvelee ja tukee arkisia toimintoja mahdollisimman hyvin.

Asian kanssa ei tarvitse olla yksin, sillä apua voi saada esimerkiksi tuttavapiiristä tai puhelimia myyvistä liikkeistä. Omien tarpeiden ja elämäntyylin kartoittaminen auttaa asiassa eteenpäin, mutta tietyt ominaisuudet kannattaa selvittää jokaisen harkitun puhelimen kohdalla.

Lisää Verkkokaupat