Miten valita sopiva juoksumatto - huomioi nämä 5 kohtaa 

Miten valita sopiva juoksumatto - huomioi nämä 5 kohtaa 
Verkkokaupat

Äkkiseltään ajateltuna juoksumaton valinta saattaa vaikuttaa yksinkertaiselta ja nopealta päätökseltä. Monet ajattelevat, että kunhan matto rullaa ja sillä pääsee juoksemaan, on se riittävä. Tämä tietysti onkin juoksumaton se oleellisin ja tärkein toiminto, mutta ostopäätöstä tehdessä kannattaa huomioida muutama muukin seikka.

Nykypäivän juoksumatot sisältävät ehkä odotettuakin enemmän ominaisuuksia, joten ennen kuin marssit kaupoille, on hyvä tehdä hieman taustatyötä, jotta sopiva juoksumatto löytyy varmemmin.

Päätöstä ei kuitenkaan kannata hankaloittaa tarpeettomasti. Siksi listasimme 5 kohtaa tämän artikkelin puitteissa, jotka huomioimalla juoksumaton valinta sujuu vaivattomasti ja löydät varmasti itsellesi varmasti sopivan vaihtoehdon.

Mikäli aikasi on kuitenkin rajallinen, sisällössä käsiteltävät viisi tärppiä keskustelevat harjoittelun vaivattomuudesta suomalaisissa sääolosuhteissa, maton hinnasta, koosta sekä treeniohjelmista ja lopuksi myös juoksumaton kestävyydestä.

Tutustu siis näihin tärkeisiin vinkkeihin alla olevan tekstin kautta.

Miksi juoksumatto on hyvä valinta

Juoksumatto on ehdottomasti kannattava hankinta, olit sitten kokeneempi juoksuharrastaja tai vasta aloitteleva sellainen. Erityisesti juoksumaton helppous ja vaivattomuus ovat syitä, miksi niin monet ovat rakastuneet juoksumatolla treenaamiseen.

Kenties se suurin syy, miksi juoksumatto on niin monen valinta, on se, että se mahdollistaa juoksuharrastuksen säällä kuin säällä. Sisätiloissa juoksumatolla pääsee pakoon keskikesän polttavia helteitä sekä syksyn räntäsateita. Olipa ulkona sää mikä tahansa, juoksumatto tarjoaa aina hyvät olosuhteen urheilulle. Se on myös loistava lahja näin joulun lähestyessä.

Suomessa sääolosuhteet vaihtelevat vuoden mittaan paljonkin ja toisinaan voi kulua viikkoja tai jopa kuukausia niin, ettei juoksuolosuhteet ulkona ole suotuisat. Kuvittele vaikka tammikuun kasvoja pistelevät pakkaset tai alkukevään liukastelukelit. Näissä keleissä ulkona juoksu voi olla jopa vaarallista. Juoksumatolla ei tarvitse riskeerata pakkasenpuremia tai liukasteluja vaan juoksu sujuu mielyttävästi aina. Lisäksi, kun matto löytyy mukavasti kotosalta niin ei tarvitse vaivautua täyteen pakatulle kuntosalille treenaamaan.

Toinen suuri syy, miksi yhä useammat päätyvät juoksumaton valintaan, on sen tarjoamat valmiit harjoitteluohjelmat. Erityisesti juoksuharrastusta aloittelevalle tämä on iso bonus. Sinun ei tarvitse itse seurata omaa vauhtia tai arvuutella omaa nopeutta. Juoksumaton asetuksista voit säätää vauhdin juuri itselle ja kuhunkin treeniin sopivaksi ja pysyä aina oikeassa vauhdissa.

Erityisesti aloittelevilla juoksijoilla ulkona juostessa lenkit saattavat helposti päätyä toistensa kopioiksi. Juoksumaton ohjelmilla saat vaihtelua treeneihisi ja nopeammin näkyviä tuloksia aikaan.

5 vinkkiä juoksumaton valintaan

Hinta on kenties se suurin tekijä, joka usein vaikuttaa ostopäätöksen tekoon. Ennen ostoksille lähtöä onkin siis hyvä jo miettiä valmiiksi, millaisen summan juoksumattoon on valmis käyttämään.

Juoksumattojen hintahaarukka on nimittäin todella suuri ja hinnat vaihtelevat noin parista sadasta jopa useisiin tuhansiin. Oma budjetti on hyvä siis miettiä hieman valmiiksi, jotta tiedät suurin piirtein mihin kohtaa tätä haarukkaa asetut.

Toinen tekijä, johon kiinnittää huomiota on juoksumaton koko. Mihin juoksumatto tulee ja kuinka paljon sille on varattu tilaa. Myös maton käyttötarkoitus vaikuttaa sen kokoon. Rennosti hölkkäävälle tai kävelevälle kuntoilijalle pienempi ja kapeampi juoksumatto on riittävä. Jos kuitenkin matolla on tarkoitus juosta reippaammin, tulisi sen olla leveämpi ja mieluusti vähintään 140cm pitkä.

Pieni taitettava juoksumatto kulkee tarvittaessa jopa matkassa mukana. Olipa sinulla sitten kohteena vaikka kesämökki tai Tampere hotellit, niin juoksumaton saa kuljetettua autossa tai junassa mukana.

Juoksumaton ohjelmat on tekijä johon kannattaa myös kiinnittää huomiota ostovaiheessa. Tässäkin kohtaa tulee miettiä omat tarpeet ja halut valmiiksi. Jos juoksumatto tulee esimerkiksi lähinnä kävelykäyttöön, ei siltä välttämättä vaadita monipuolisia valmiita harjoitusohjelmia. Jos kuitenkin tavoitteena on esimerkiksi maratonille treenaaminen tai oman kunnon kohotus, ovat valmiit harjoitusohjelmat iso bonus.

Valintaa tehdessä kannattaa myös varmistaa, että kyseisen juoksumaton juoksuhihna on riittävän kestävä, jotta se kestää käytössä paremmin. Kiinnitä siis huomiota erityisesti hihnan paksuuteen.

Viimeinen kohta, johon kannattaa kiinnittää huomiota on juoksumaton mahdolliset rajoitukset. Jotta käytössä ei tule yllätyksiä, kannattaa varmistaa onko matolla jotain painorajoitusta ja kuinka nopeasti sillä pystyy juoksemaan. Myös mahdolliset kaltevuus asetukset kannattaa varmistaa, jos tarkoituksena on harjoitella ylämäkijuoksua tai -kävelyä.

Bonusvinkkinä voisi myös mainita juoksumaton käyttöön hyödynnettävän energian talteenottamisen varsinkin tekniikan kehittyessä lähitulevaisuudessa.

Yhteenveto

Kävimme tämän artikkelin puitteissa läpi sitä, miten on mahdollista valita itselleen sopiva juoksumatto monien eri ominaisuuksien avulla. Aloitimme sisällön läpikäymisen pohtimalla tekijöitä siitä, miksi juoksumatto on hyvä valinta niin aloittelevalle juoksijalle kuin aavistuksen verran kokeneemmallekin harrastelenkkeilijälle.

Seuraavana listasimme viisi tärkeää vinkkiä oman juoksumaton valintaan. Nämä tärpit sisälsivät sellaisia tekijöitä kuten millaisen hinnan on valmis sijoittamaan juoksumaton hankintaan. Toisena tärkeänä pointtina mainitsimme juoksumaton koon. On erittäin järkevää olla selvillä siitä, mihin ja miten mahdollisesti jopa suurenkin tilan vaativan juoksumaton kykenee asettamaan.

Kolmantena tekijänä nostimme esiin juoksumaton sisältävät treeniohjelmat. Näistä etukäteen asennetuista ammattitason harjoittelutasoista saa roppakaupalla asiantuntevaa opastusta oman kunnon kohottamiseksi turvallisella tavalla. Lopuksi käsittelimme vielä juoksuhihnan kestävyyttä sekä juoksumatosta löytyviä mahdollisia rajoitteita. Nämä seikat kannattaa myös pitää tarkasti mielestä välttyäkseen epämiellyttäviltä yllätyksiltä juoksumaton hankkimisen ja pidempiaikaisen käytön jälkeen.

Lisää Verkkokaupat