Messinki valaisin on lämmin designlamppu kotiin

Messinki valaisin on lämmin designlamppu kotiin
Verkkokaupat

Kodin valaisimet voidaan valmistaa mitä erilaisimmista materiaaleista. Messinki ei ole kaikkein tyypillisin ratkaisu, mutta kuluneina vuosina se on voittanut monien suosion lämpimän värinsä ansiosta. Alta voit lukea, miksi ja miten hankkia kotiisi messinkinen design lamppu ja kuinka löytää verkkokauppa.

Mitä messinki on?

Messinki on tavallisen metallin tavoin käyttäytyvä metalliseos, jota tehdään sekoittamalla kuparia sinkkiin. Siksi se muistuttaakin hieman pronssia, joka perinteisesti määritellään kuparin ja tinan seokseksi. Toisinaan pronssiksi – jota on Suomessa vanhastaan kutsuttu vaskiksi – sanotaan mitä tahansa kuparipohjaista metalliseosta. Tässä mielessä messinkiä voidaan jopa pitää pronssin alalajina. Kun kyse on lampun tai muun sisustusesineen ostamisesta, on kaikki tämä toissijaista sikäli, että sisustuksessa värillä on väliä. Messinki muistuttaa tässä suhteessa muita pronssiseoksia, sillä sen väri on sekoitussuhteesta ja kiillotuksesta riippuen jokin maanläheisen keltaisen sävy. Juuri tämä kirjaimellisesti ”messinkinen” väri on ratkaiseva tekijä, joka antaa metalliseokselle sen tunnusomaisen lämpimän sävyn. Messingistä on useampia eri variantteja, joita kutsutaan myös leejeringeiksi. Kyse on pohjimmiltaan siitä, onko messinkiin lisätty kuparin ja sinkin lisäksi lyijyä tai muita seosaineita. Leejeringeillä on väliä lähinnä teknisestä näkökulmasta. Se minkä tyypin messingistä lamppu on valmistettu, ei vaikuta sen käyttöön sisustuselementtinä, joten lamppuostoksilla voit rauhassa jättää leejeringit lamput valmistavien tehtaiden huoleksi.

Messingin lyhyt historia

Messinki on verrattain moderni metalli, sillä vaikka sen sukulainen pronssi oli suosittu metalli jo sen itsensä mukaan nimetyllä pronssikaudella, oli messingin valmistus pitkään vaikeaa. Jo muinaisilla ihmisillä oli silti tieto siitä, että kuparia ja sinkkiä sekoittamalla on mahdollista luoda hyvä, monikäyttöinen metalliseos. Nykyisellä teknologiallamme messinkiä on onneksi helppo tehdä ja työstää, mikä tekee siitä suositun vaihtoehdon mitä monimuotoisimpien tuotteiden valmistamiseen. Alla saat lukea siitä, mikä tekee messingistä niin käytännöllisen metallin esimerkiksi valaisimissa käytettäväksi.

Korroosio – valaisimen pahin vihollinen

Eräs messingille tyypillisistä ominaisuuksista on sen hyvä kyky vastustaa korroosiota. Ne lukijat, joilla on peruskoulun fysiikkakemia vielä tuoreena mielessä, muistavat varmasti, että korroosiolla tarkoitetaan aineen heikkenemistä. Tämä tapahtuu ympäristön voimien takia eroosion tapaan ja ilmenee metallien tapauksessa pääosin ruostumisena. Korroosio on pahaksi sisustusesineille useammastakin eri näkökulmasta. Korrosoituneet valaisimet saattavat hajota odottamattomasti puhumattakaan siitä, että ruosteinen lamppu pilaa huoneen viihtyisyyden alta aikayksikön. Korroosio on siten designlampun pahin vihollinen, sillä se voi tuhota arvokkaankin ostoksen. Korroosiota voi onneksi pyrkiä välttämään monin eri tavoin. Koska korroosio tapahtuu ympäristön vaikutuksesta, on ympäristöltä suojaaminen erittäin tehokas tapa suojella metalliesineitä sen tihutöiltä. Kannattaa siksi huolehtia siitä, että lamppu on paikassa, jossa kosteus ja muut luonnonvoimat eivät pääse kuluttamaan sitä. Ulkovalaisimet kärsivät korroosiosta ymmärrettävästi sisävalaisimia enemmän. Niinpä etenkin ulos sijoitettavaa valaisinta ostettaessa on hyvä ajatus kiinnittää huomiota siihen, mistä metallista valaisin on valmistettu. Vaikka kaikki metallit kärsivät korroosiosta jossain määrin, on messingillä muihin metalleihin ja metalliseoksiin verrattuna varsin hyvä korroosionsietokyky. Siksi laadukas messinkinen valaisin on ostos, joka voi hyvin huollettuna palvella omistajaansa pitkään. Huollon merkitystä ei sovi unohtaa, sillä paraskin metalli heikkenee ajan kuluessa, jos se jätetään täysin huomiotta elementtien armoille. Toisinaan messinki saattaa kärsiä esimerkiksi sinkinkadosta, joka heikentää sen laatua. Vaikka messinki on kestävä valinta, vaatii sekin huolenpitoa.

Design lamppu – Miksi valita juuri messinki valaisin?

Messinki on hyvä lamppumateriaali useammastakin syystä. Näistä ensimmäinen on juuri edellä mainittu korroosionsietokyky. Sen ansiosta huolella valittu designlamppu voi palvella kotia vuosikaupalla. Messinki on lisäksi vahva metalli eikä siksi hajoa helposti, jos lamppu esimerkiksi kaatuu – vaikka lampunvarjostin ja valonlähde itsessään kärsivät väistämättä. Lujuudestaan huolimatta messinki on myös helposti muokattava metalli, mikä tekee siitä suositun lampunvalmistajien keskuudessa. Sen sijaan muut pronssityypit, jotka sisältävät tinaa, ovat yleensä paljon messinkiä ”jäykempiä”. Siksi messinkiä ei käytetä ainoastaan lampuissa, vaan myös esimerkiksi riippulukoissa, soittimissa ja kaappien tai ovien kahvoissa. Toisinaan messinkituotteet päällystetään toisella metallilla – esimerkiksi kromilla – mikä mahdollistaa eriväristen tuotteiden valmistamisen kuitenkin siten, että ne kaikki pääsevät nauttimaan messingin hyvistä ominaisuuksista. Myös messingin luonnollinen väri on kaunis, minkä vuoksi se on suosittu materiaali sellaisten ihmisten keskuudessa, jotka haluavat, että heidän kodistaan löytyvät lamput ovat mahdollisimman elegantteja.

Tyypillisesti messinkivalaisimia kuvaillaan lämpimiksi, ja siksi ne sopivat hyvin yhteen esimerkiksi puisten huonekalujen kanssa. Toisaalta messingillä voi yrittää tasoittaa modernia, metallisemman väristä sisustusta, jonka suurin ongelma on yleensä sen kylmyys. Oli syysi hankkia messinkivalaisin mikä hyvänsä, toivomme, että löydät sivustoltamme arvokasta tietoa siitä, mistä lamppu kannattaa ostaa. Voit etsiä tietoa esimerkiksi selaamalla Huonekalut & Kodintavara -kategoriassa esiteltävien yritysten profiileja. Jokaisesta yrityksestä on tehty yhteenveto, joka antaa sinulle perustietoa kyseisestä yrityksestä. Lisäksi löydät yrityskohtaisia kommenttipalstoja, jotka toimivat kolmannen osapuolen alustana, jonne asiakkaat voivat vapaasti jättää risunsa ja ruusunsa yrityksistä. Voit aloittaa etsintäsi esimerkiksi lukemalla yhteenvetomme yrityksistä Nettilamppu ja Inessa. Toivotamme sinulle onnea laadukkaan messinkivalaisimen metsästykseen!

Lisää Verkkokaupat