Kesäjuhlat kotona
Verkkokaupat

Kesä on Suomessa perinteisesti erilaisten juhlien aikaa. Pitkän talven jälkeen on vihdoin aika nauttia (toivottavasti) hyvistä kesäkeleistä ja kokoontua juhlimaan. Kesähäät, syntymäpäivät, rippijuhlat, valmistujaiset, rapujuhlat, loman aloittajaiset ja – lopettajaiset, lomavieraiden kestitys. Listaa voisi jatkaa loputtomiin, sillä syitä juhlia on niin paljon.

Etenkin jos kesälle on suunnitteilla useammat eri juhlat, voi olla varteenotettava vaihtoehto järjestää ne kotona. Suuremmissa juhlissa, kuten isot häät, juhlapaikan vuokraus on melkein itsestäänselvyys, mutta monet pienemmät juhlat on aivan mahdollista pitää omassa kodissa, vaikka tulossa olisi useampikin vieras.

Ilmojen suosiessa ja mikäli kodistasi löytyy piha (tai parveke), juhlien järjestäminen ulkona on houkutteleva vaihtoehto. Käydään seuraavaksi läpi muutamia asioita, joita kannattaa ottaa huomioon juhlia suunnitellessa.

Kalusteiden ja kattauksen sijainti

Ennen kuin katat pöydän ulos, on hyvä selvittää ensin paras paikka sille. Kannattaa sijoittaa pöytä tai pöydät kohtuullisen lähelle taloa, jotta pääset helposti liikkumaan, kun tuot ruokaa ja juhlatarvikkeita sisälle ja ulos, mutta samalla riittävän kauas, jotta sisäänkäynnit eivät tukkeudu.

Siivoa piha etukäteen ja varmista, että kulkutiet, polut ja portaat ovat selkeät ja hyvin valaistut, mikäli juhlat todennäköisesti jatkuvat pimeän tulon jälkeenkin. Varmista, että maa on kuiva, jos juhlapöytä asetetaan nurmikolle, jotta pöydän ja tuolin jalat eivät vajoa tai horju.

Jos sinulla on pieni patio tai terassi, iltacocktailit ja alkupalat saattavat olla helpompia hallita, pitäen asiat pieninä, hienostuneina ja intiimeinä. Jos taas sinulla on melko suuri piha tai puutarha, jonne mahtuu vaikka pari isompaa terassipöytää, voi päästää juhlien suunnittelun rönsyilemään hiukan enemmän.

Säänsuoja

Kesäkuukaudet, niin ihania kuin ne ovatkin, voivat olla myös hyvin arvaamattomia sään suhteen. Jos olet onnekas saadessasi isännöidä puutarhajuhlia kirkkaalla sinisellä taivaalla ja upealla auringonpaisteella, yritä järjestää vieraille varjoisa paikka, jossa he voivat tarvittaessa hengähtää iltapäivän kuumuudesta. Huvimaja katos tai suuri aurinkovarjo ei ole vain loistava paikka vieraille viilentyä, vaan se voi olla oikein sijoitettuna ihanteellinen myös ruoan ja juoman säilyttämiseen poissa suorasta auringonvalosta.

Halutessasi voit asentaa väliaikainen ulkomarkiisin, joka antaa vieraille varjoa, jos sää on erityisen aurinkoinen. Tee väliaikainen katos käyttämällä värikästä kangasta, joka sopii väriteemaasi ja koristele kauniilla nauhoilla tai kirkkailla kangastilkuilla. Käytä korkeita tankoja kankaan kiinnittämiseen paikoilleen.

Itsepalvelupöytä

Järjestä juhlapöydän ulkopuolelle erillinen alue, joka voidaan varustaa ruoka- ja juomabuffetilla, jotta vieraat voivat palvella itseään. Tämä vähentää omaa työtaakkaasi juhlien aikana ja sinulle jää enemmän aikaa nauttia vieraidesi seurasta, kun et ole juoksemassa keittiöön jokaisen lasin täyttämistä varten. Tarjoile hedelmäisiä kesäpunsseja ja juomia kirkkaissa kannuissa tai juoma-automaateissa tuomaan väriä pöytään ja jotta vieraasi näkevät helposti, mitä vaihtoehtoja on tarjolla. Varaa runsaasti laseja ja pidä lähellä ämpäri jäätä, tai jäähdyttimiä, jotta pullot pysyvät mukavasti viileinä. Pöydän voi koristella teemaan sopivan värisellä pöytäliinalla ja kukilla.

Muuta huomioitavaa

Teeman päättäminen voi auttaa minkä tahansa ulkoilmatapahtuman suunnittelussa. Sen ei tarvitse olla liian monimutkainen, mutta pari avainväriä tai piristävä kukka- ja kirkkausväriyhdistelmä, joka yhdistää sisustuksen, voivat olla hyvä lähtökohta astiastoja ja koristeita valittaessa.

Menu kannattaa pyrkiä tekemään niin, että et joudu valmistamaan monia eri ruokia erityisruokavalioita varten. Monet tuotteet voi valmistaa suoraan laktoosittomana ja gluteenittomana, ja näin sama ruoka sopii kaikille.

Kutsujen lähettäminen ajoissa ja menun suunnittelu hyvissä ajoin auttaa sinua valmistautumaan paremmin. Ja tarvikkeiden järjestäminen ja varastointi asteittain juhlia edeltävien viikkojen aikana voi auttaa hajottamaan kustannuksia ja vähentämään tapahtumaa edeltävien päivien stressiä.

Lisää Verkkokaupat