Miten suunnitella ihanat häät? Lue vinkit häiden suunnittelemiseen!

Miten suunnitella ihanat häät? Lue vinkit häiden suunnittelemiseen!
Verkkokaupat

Häät! Monen suomalaisen unelma ja se yksi suuri ja upea päivä elämässä! Häät ja naimisiin meneminen kantaa harteillaan pitkiä perinteitä suomessa ja muualla maailmalla. Yhä 2020-luvulla häihin ja häiden järjestämiseen suhtaudutaan vakavasti ja kunnioittaen. Jos suunnittelet häät itse, tulee häiden suunnitteleminen ottamaan paljon omaa aikaasi. Oman ajan uhraaminen kuitenkin kannattaa, sillä häät ovat monelle yksi tärkeimmistä päivistä elämänsä aikana, joten sen halutaan sujuvan kuin tanssi.

Häiden suunnittelemiseen ja toteutukseen vaikuttaa hääparin ja läheisten lisäksi myös eri uskonnot sekä kansalliset tavat. Eri uskonnoissa on erilaiset hääperinteet sekä uskontojen lisäksi on paljon kansallista vaihtelua häiden juhlimisen tavoissa. Meillä suomessa häät ovat saaneet vaikutteita kristillisistä hääseremonioista ja suuri osa suomalaisista meneekin kirkossa naimisiin.

Häiden muistilista - vinkit häiden suunnittelemiseen

Häät, tuo ihana rakkauden täyteinen juhla. Häiden suunnitteleminen ja järjestäminen ei useallekkaan meistä ole ihan helppo nakki. Haluammehan kutsua häihin kaikki läheisemme, ystävämme ja muitakin sukulaisia. Häiden suunnitteleminen vaatii järjestelmällisyyttä, päätöksentekokykyä sekä budjetin rajaamista ja siinä pysymistä. Lue alta vinkit, joiden avulla pääset alkuun häiden suunnittelemisessa.

Suunnittele budjetti

Budjetti määrittää kaiken häiden suunnittelussa. Sinun ja tulevan puolisosi tulee selvittää, kuinka paljon voitte realistisesti käyttää häiden järjestämiseen rahaa. Ei ole järkevää ajaa koko taloutta vaikeuksiin yksien juhlien takia, joten olkaa realistisia. Puhukaa myös siitä, että otatteko rahaa vastaan muilta, kuten perheeltä. Jos vanhemmat tai muut osapuolet haluavat osallistua kustannuksiin rahallisesti, kannattaa selivttää, mitkä ovat heidän kolme tärkeintä prioriteettiaan häissä. Muiden mielipidettä selvittämällä jo ajoissa pystytään ehkä välttymään ristiriitatilanteilta vanhempien ja kihlaparin välillä myöhemmässä vaiheessa.

Valmistele vieraslistaa

Toinen keskeinen häihin vaikuttava asia on vieraat ja heidän määrä. Laadi siis lista henkilöistä, jotka haluat kutsua juhlapäivänäsi. Muistakaa laatia lista molempien puolisoiden toimesta. Listan teon jälkeen voitte käydä vieraslistan läpi molempien perheiden kanssa, ja tarkastaa että kummankaan läheisistä ei unohdu ketään tärkeää. Samalla voitte myös keskustella mahdollisista lisä sukulaisista, jos sellaisia ilmenee.

Kun vieraslista on sovittu ja henkilömäärä tiedossa, varmista, että sinulla on vieraiden kotiosoitteet. Tämä siis jos aiot lähettää hääkutsut postitse. Nykyään kuitenkin myös sähköisten kutsujen lähettäminen on yleisempää ja varsin nykyaikaista.

Juhlapaikan ja -päivän valinta

Ennen kuin varaat juhlapaikan, hahmottele visiosi. Selaamalla Pinterestiä ja Instagramia saat inspiraatiota ja laitat samalla pyörät pyörimään suunnittelun suhteen. Älä keskity aluksi liikaa pienin yksityiskohtiin kuin kukka-asetelmiin tai kakun koristeisiin. Seuraa myös tilejä, jotka eivät suoranaisesti liity häihin. Näistä voit tehdä havaintoja esimerkiksi suosikkitaiteesi ja -laulujesi suhteen.

Etsi juhlapaikkoja erilaisilta nettisivuilta ja kysele tuttavilta vinkkejä. Pohdi tarkkaan, millaisen juhlapaikan haluat. Vieraile juhlapaikalla ja varmista, että se sopii budjettiisi, vieraiden määrään ja näkemykseesi. Vaikka 99 prosenttia ihmisistä kysyy "Milloin on hääpäivä?!" heti kihlauksenne jälkeen, on oikeastaan päivämäärän sopiminen ajankohtaista vasta juhlapaikan valinnan jälkeen. Muista siis udella vapaita päiviä mahdollisilta juhlapaikoilta heti kun olet löytänyt mieluisan paikan.

Ulkopuolisten palvelujen tarpeen arviointi

Ikimuistoisissa juhlapäivissä kuten häissä on monesti mukana valokuvaaja. Valokuvaajan avulla ikuistat juhlapäiväsi tärkeimmät hetket ammattitaitoisiin ja hienoihin valokuviin. Valokuvaaja kannattaa varata mahdollisimman ajoissa jos teidät, että haluat ammattilaisen juhliisi. Hääsesonkina hyvillä valokuvaajilla on usein kalenterit täyteen varattuina. Valokuvauksen voi myös asettaa jonkun läheisen vastuulle, jos viralliset hääkuvat otetaan esimerkiksi häiden jälkeen tai ennen juhlaa.

Pohdi etukäteen myös haluatko paikalle esimerkiksi meikkaajan tai kampaajan. On mukava rentoutua jännittävän päivän alussa ja antaa jonkun muun hoitaa meikkaaminen ja hiusten laittaminen. Jos luonnonkiharahiuksesi vaatii elvyttämistä ennen hääjuhlia, kannattaa tutustua curly girl metodiin ja aloittaa hiusten ravitseminen ajoissa, jotta kiharasi pääsevät oikeuksiin hääjuhlassa!

Monissa suuremmissa juhlissa on monesti mukana catering palvelu, joka vastaa ruoasta ja juomasta, sekä niiden tarjoilusta. Kun ammattilainen hoitaa ruoan ja juoman arjoilemisesta sekä sen laittamisesta jää juhlavieraille enemmän aikaa nauttia tse juhlasta. Catering palvelua valitessa kannattaa pohtia, millaista ruokaa haluaa juhlissa tarjottavan.

Hääjuhlien musiikki ja äänimaailmaa kannattaa myös miettiä etukäteen. Haluatko häihin esiintyjän esimerkiksi bändin viihdyttämään vieraita vai esimerkiksi DJ:n, joka vastaa häiden musiikista. Bändin ja DJ:n varaaminen kannattaa tehdä myös ajoissa ja sopia tarkasti esityksen pituus sekä hinta. Musiikkia voi soittaa juhlissa myös omista laitteista, kuten puhelimesta.

Häämekon ja -puvun valinta

Yksi suurimmista päätöksistä häiden suhteen, varsinkin naiselle, on häämekon valinta. Häämekkoja on niin paljon erilaisia vaihtoehtoja, joten mekon valinnassa voi vaihtoehtojen määrä yllättää. Häämekon valinnassa kannattaa aluksi pohtia, haluaako mekon ostaa vai sopisiko häämekon vuokraaminen tarpeisiisi. Häämekon vuokraus tulee edullisemmaksi kuin uuden mekon ostaminen.

Uusi häämekko voi haukata isonkin osan budjetistasi, joten kannattaa pohtia tarkkaan millaisen mekon haluaa ja mistä sen haluaa ostaa. Nykyään netissä on paljon verkkokauppoja, jotka myyvät häämekkoja kohtuullisilla hinnoilla. Löydät laajan häämekkojen valikoiman esimerkiksi LightInTheBoxilta. Häämekon ostaminen verkkokaupasta säästää sinut myös usein kauhealta kokemukselta näytekokojen sovittamisesta ahtaissa sovituskopeissa muiden ihmisten nähden.

Vaatetusta häiden osalta kannattaa pohtia muutenkin tarkasti. Vaatevalintaan vaikuttaa häiden muodollisuus, juhlapaikka, juhlien ajankohta sekä budjetti. Pohtikaa huolella siis millainen vaatetus sopii hääparille ja hääjuhlan teemaan. Häämekon lisäksi on phdittava myös puolison vaatetusta. Miehillä vaihtoehtona on myös juhlavaatteiden ostaminen tai vuokraaminen. Hääparin vaatteiden lisäksi voit pohtia millaisiin vaatteisiin morsiusneidot ja bestmanit sonnustautuvat.

Juhlapaikan koristelu

Pohdi, millaisia juhlakoristeita haluat juhlatilaasi. Inspiroivia kuvia, joita olet kerännyt talteen kannattaa nyt katsoa ja pohtia, millaisia yhteneväisyyksiä kuvissa on. Haluatko esimerkiksi oikeita kukkia koristamaan tilaa. Pohdi myös millaiset asetelmat ovat mieleisiäsi.

Kuitenkin, jos tiedät että et ole kukkaihmisiä, voit somistaa juhlatilaa muilla koristeilla, esimerkiksi kynttilöillä, persoonallisilla kirjapinoilla, paperikoristeilla. Kotimaisesta My Dream Day verkkokaupasta löydät laajan valikoiman erilaisia juhlakoristeita eri teemojen mukaan. Juhlapaikan lisäksi voitte panostaa myös hääauton koristeluun. Hienolla hääautolla poistuminen tuntuu tavallista autoajelua speliaalimmalta, joka tietenkin kuuluu hääpäivän teemaan.

Selailemalla Pinterestin ja Instagramin lisäksi verkkokauppojen valikoimaa voit saada hyviä ideoita, joita käyttää inspiraationa koristelun suunnittelemisessa. Verkkokauppojen tarjontaa tutkailemalla on helpompaa saada selville, millaisia hääkoristeita kaupoilla on tarjota. Koristekauppojen kiertely väärän sesongin aikana voi olla turhauttavaa, koska osa koristeista voi olla piilotettuina kuumimman hääsesongin ulkopuolella.

Älä unohda näitä…

  • Hääkakku - mitä olisivatkaan häät ilman kakkua? Suunnittele ajoissa, millaisen hääkakun haluat ja etsi konditoria, jonka haluat valmistavan kakun. Jos juhlasi ovat suuret tai kakkusi vaatii erityistoimenpiteitä kannattaa olla ajoissa kakun valinnan ja tilaamisen kanssa.
  • Häälahjat - jokainen vieras varmasti kyselee juhlien lähestyessä lahjavinkkejä häälahjaksi. Jos hääparilla on mielessä jokin mieleinen häälahja kannattaa siitä kertoa ajoissa vieraille. Näin mieleisen lahjan saaminen on todennäköisempää.
  • Pukukoodi - pohtikaa millainen teema häissänne on. Vieraiden pukeutumiskoodin ei tarvitse olla tiukka tai sitä ei tarvitse olla laisinkaan. Kuitenkin, jos juhlissa halutaan noudattaa jotakin tiettyä teemaa voi pukukoodi olla kiva tunnelman lisääjä.

Muista käyttää nettiä hyödyksesi etsiessäsi inspiraatiota hääjuhlaan. Inspiroidu häikäilemättömästi verkkokauppojen valikoimasta ja tutustu palveluntrajoajiin. Kun teet hankitoja, jätä meille SuomiArvosteluille arvokas kommentti omasta kokemuksestasi. Haluamme kuulla, miten juuri sinun asiointisi sujui verkkokaupan tai palveuntarjoajan kanssa. Samalla voit kertoa, kuinka yritys auttoi sinua järjestämään unelmiesi hääpäivän. Näin muutkin omien häidensä suunnittelijat voivat tutustua yritykseen. Jätä meille niin risut, ruusut, kehut ja haukut, haluamme kuulla kaiken juuri sinun kokemuksestasi!

Lisää Verkkokaupat