5 tapaa parantaa kodin turvallisuutta

5 tapaa parantaa kodin turvallisuutta
Verkkokaupat

Vuosikymmeniä sitten suvut asuivat samassa pihapiirissä ja naapurit tunsivat toinen toisensa. Tämä loi turvallisuuden tunnetta eikä matkalle lähtiessä tarvinnut olla samalla lailla huolissaan, toisin kuin nykyään.

Nykyään emme välttämättä tunne naapureitamme ollenkaan ja tämä tuo mukanaan tietyllä tapaa turvattomuutta. Etenkin suurissa kaupungeissa emme välttämättä osaa arvata, kuka kotikadulla liikkuvista asuu jossain lähistöllä vai ovatko tarkastelemassa esimerkiksi mahdollisia murtokohteita.

On syy mikä hyvänsä, niin useat suomalaiset tuntevat turvattomuuden tunnetta. Seuraavat viisi vinkkiä auttavat hallitsemaan tätä tunnetta ja parantamaan kodin turvallisuutta:

 • Pidä koti asutun näköisenä

 • Koti ja sen ympäristö kannattaa pitää asutun näköisenä. Varkaiden huomion kiinnittää ensisijaisesti sellaiset asunnot, jotka ovat asumattoman näköisiä. Tyhjennä postilaatikko, pidä pihapiiri siistinä ja jätä mitä tahansa elämisen merkkejä.

  Voit ehkäistä asuntomurron ihan sillä, että levität lelut ympäri pihaa, vaikka et olisikaan kotona. Kiinnitä erityistä huomiota siihen, ettei näkyville jää mitään arvokasta. Etenkin pyörät kiinnittävät pitkäkyntisten huomion, koska ne ovat kohtalaisen arvokkaita ja helposti kuljetettavissa.

 • Valaise piha-alue

 • Turvattomuutta omassa kodissa saa aikaan ajatus ulkopuolisista, kutsumattomista vieraista. Varkaat ja muut rikolliset eivät halua olla valokeilassa. Laittamalla pihavalot kuntoon voit kiinnittää heidän huomion muualle.

  Sijoita valaistus etu- ja takapihalle, autotalliin tai ulkorakennusten läheisyyteen. Tehokkaimman valaistuksen saat kun käytät liike-aktivoituja valoja tai asetat niihin ajastimen.

 • Sulje ovet ja ikkunat

 • Voimme kokea oman asuinalueen turvalliseksi ja rauhalliseksi. Siitä huolimatta on hyvä opetella laittamaan ovet ja ikkunat kiinni. Ikkunan kautta näkyviltä paikoilta kannattaa kerätä arvotavarat pois, jotta ne eivät houkuttele varkaita pistäytymään sisään.

 • Asenna hälytysjärjestelmä kotiin

 • Mikä tahansa hälytysjärjestelmä itsessään saa mahdolliset murron yrittäjät varuilleen. Kukaan ei aivan suotta ota riskiä kiinnijäämiseen, joten paikat joista löytyy turvakamera jätetään hyvin usein rauhaan.

  Jos syystä tai toisesta kotiin on tunkeuduttu tai omaisuudelle on aiheutettu vahinkoa, niin tekijä mitä todennäköisemmin saadaan kiinni videokameran ottamien kuvien perusteella. Laitteiden olemassaolo tuo myös itselle turvallisuuden tunnetta, kun tietää tapahtumien tallentuvan hetki hetkeltä.

 • Hyödy erilaisista varoittimista

 • Palovaroitin löytyy itsestäänselvyytenä jokaisesta kodista. Muista kuitenkin tarkistaa niiden toimintakunto ja vaihtaa patterit aika ajoin uusiin. Tämän lisäksi turvaa mahdollisten ongelmien varalta tuovat muun muassa häkävaroitin, sammutuspeite, käsisammutin ja kosteusvaroitin.

  Laitteiden tarkastuksen yhteydessä on hyvä tarkastaa myös sähkölaitteiden kunto. Rikkinäiset laitteet tulee poistaa käytöstä tai korjauttaa.

  Tekniikka luo turvan omaan kotiin

  Kiinnittämällä huomiota pieniin seikkoihin saat lisäturvaa ja sujuvuutta arkeen. Muistat vain jättää kodin ympäristöön elämisen jälkiä ja tarkistaa käytössä olevien laitteiden kunnon. Tämä jo yksinään tuo turvallisuuden tunnetta omaan arkeen.

  Tietoisuus erilaisista riskeistä ja niiden ehkäisemisestä on paras mahdollinen tapa pitää koti ja rakkaat turvassa. Luota niin paljon kuin mahdollista tekniikkaan ja sen tuomaan apuun. Monet niistä ovat etäohjattavissa puhelimen välityksellä, joten pääset tarkastamaan kodin tilanteen, vaikka et olisi itse kotona.

  Lisää Verkkokaupat