Mobiililaajakaista ja liittymän valinta

Mobiililaajakaista ja liittymän valinta
Tietoliikenne

Kun etsinnässä on puhelinliittymä tai internet palveluntarjoaja, Suomesta löytyy useita näitä palveluita tarjoavia operaattoreita. Välillä on hyvä vertailla tarjouksia sekä seurata uusimpia trendejä.

Erilaiset liittymät ja 5G-verkko

Tietoliikenneyritykset tarjoavat sekä mobiilipalveluita, internet- ja laajakaistaliittymiä sekä laitteita kuten älypuhelimia sekä tabletteja. Suomeen rakennetaan tällä hetkellä suurta 5G-verkkoa, mutta 4G-verkkokin tulee pysymään sen rinnalla todennäköisesti vielä pitkään. Kun kotiin valitaan internet palveluntarjoaja, saatavilla on useita suomalaisia yrityksiä tai operaattoreita, jotka tarjoavat sekä mobiili- että laajakaistapalveluita.

Usein käyttäjät toivovat nopeutta, helppoutta sekä esimerkiksi rajatonta puheaikaa ja datankäyttöä. Älypuhelinta käytetään nykyään moneen tarkoitukseen: paitsi perinteisiin viesteihin ja puheluihin, myös netinkäyttöön, musiikin kuunteluun, videoiden katseluun ja esimerkiksi sosiaaliseen median. Monelle tärkeä ominaisuus on myös valokuvaaminen sekä hyvälaatuinen kamera puhelimessa. Myös edullinen hinta on monilla toiveena.

Mobiililaajakaista on langaton, mobiilidataa käyttäviin laitteisiin SIM-kortilla asennettava verkkoyhteys, ja myös ne ovat suosittuja, erityisesti mikäli nettiä käyttää jossain muualla kuin kotona. Mobiililaajakaista (tunnetaan tuttavallisesti nimellä “mokkula”) on helppo ottaa mukaan esimerkiksi mökille.

DNA rakentaa Suomeen tällä hetkellä suurta 5G-verkkoa, jonka väestökattavuus on jo yli kaksi miljoonaa ihmistä. Televiestintä ja siihen liittyvät teknologiat kehittyvät huimaa vauhtia, ja joka vuosi on päästy kehityksessä jonkin verran eteenpäin.

Laajakaistaliittymä on operaattorin palvelu, joka tarjoaa internet-yhteyden kotiin. Liittymän perusominaisuuksia ovat laajakaistayhteyden nopeus, hinta ja mahdolliset lisäpalvelut, kuten tietoturva, kotisivutila ja sähköpostiosoitteet. Monet ostavatkin samalta operaattorilta sekä puhelinliittymän, internet-liittymän, että laitteet.

Liittymiä tarjoavat operaattorit

Suomessa on muutama suuri operaattori, jotka ovat matkapuhelinliittymän hankinnassa yleisimpiä. Monissa kotitalouksissa on sama internet palveluntarjoaja että puhelinliittymien tarjoaja. Matkapuhelinliittymä kannattaa valita huolella ja vertailla tarjouksia.

Elisa tarjoaa Kuluttaja testivoittaja -liittymiä edullisesti. Huoleton 10M -liittymään sisältyy 10Mbit/s maksiminopeus, rajaton netti ja 15Gt kuukaudessa dataa. Toinen heidän tarjoamansa testivoittaja-liittymä on Huoleton 5G 300M, johon kuuluu 300Mbit/s maksiminopeus, rajaton netti, 24Gt/kk EU:ssa, rajaton määrä puhetta ja viestejä sekä mahdollisuus saada S-Bonusta S-etukortilla. Tämän liittymän hinta on 31,90e/kk.

Yksi suurimmista operaattoreista Elisan lisäksi on DNA. Se on toinen Suomen suurimmista yrityksistä, joka tarjoaa lukuisia erilaisia 5G-liittymiä. DNA Rajaton 5G-liittymään sisältyy netin maksiminopeus 1000Mbit/s ja rajaton määrä puheluita sekä viestejä. Liittymän hinta on 49,90e/kk. Mikäli haaveena on laajakaista kotiin, DNA Koti 5G tuo helposti netin kotiin omakotitaloon, paritaloon tai rivitaloon, ja sen Avaimet käteen -asennuspaketti maksaa 495e. Kerrostaloasujille on tarjolla omat laajakaistaliittymät.

Telia tarjoaa esimerkiksi Rajaton 5G-liittymää, johon kuuluu 5G-verkon maksiminopeus (300 Mbit/s), rajaton määrä puheluita ja viestejä sekä rajaton netti kotimaassa, Pohjolassa ja Baltiassa. Tarjouksena liittymä maksaa ensimmäisen 24kk kuukauden aikana 29,90e/kk, jonka jälkeen hinta on 34,90e/kk. Mikäli harkinnassa on edullinen puhelinliittymä, tarjouksena hintaan 15,90e/kk ja 19,90e/kk on liittymiä, joissa käyttöön saa 4G-verkon maksiminopeuden.

Asiakkaille on tarjolla myös mahtavia tarjouksia, mikäli esimerkiksi harkitsee uuden laitteen hankkimista – Telia tarjoaa tabletin ja netin huikeaan yhteishintaan. Myös puhelimia ja televisioita on myynnissä tarjoushinnoin. Asiakkaat saattavatkin etsiä All-in-one-pakettia, joka kattaa kaiken internetistä, puhelimesta ja tv:stä nettiliitttymään. Matkapuhelinliittymien ja All-in-one-pakettien arvosteluja voi lukea esimerkiksi Suomiarvostelut.fi-sivustolta.

Kaikkien operaattoreiden sivuilla kannattaa vierailla säännöllisesti, sillä ajankohtaiset tarjoukset vaihtelevat. Myös asiakaspalveluun kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä, mikäli tarvitsee apua puhelinliittymän, älypuhelimen tai vaikkapa läppärin hankinnassa.

Edullisia hintoja

Monet yritykset tarjoavat myös kilpailukykyisiä, edullisia hintoja. On mahdollista myös saada puhelinliittymä luottotiedottomalle. Luottotietojen menetys on ihmiselle aina ikävä tilanne, josta kuitenkin onneksi voi vuosien kuluessa päästä eroon. Liittymää voi tiedustella kaikilta operaattoreilta ja usein sellaisen voi saadakin, mutta monesti ilman luottotietoja siihen vaaditaan erillinen vakuusmaksu.

Edullinen puhelinliittymä löytyy kaikille. Moi-operaattorilta löytyy matkapuhelin liittymätarjoukset, jotka ovat todella kilpailukykyisiä. Esimerkiksi 6 gigan simmi -liittymän hinta on 9e/kk, ja se sisältää 100 mBit/s 6Gt verran dataa. Moin puhelut kuuluvat Euroopan reiluiten hinnoiteltujen joukkoon, ja puhelut ja tekstarit ovat aina enintään 4e/kk. Moi on suomalainen yritys, ja uuden liittymän avaaminen ja sim-kortin tilaaminen heidän verkkosivuillaan on todella helppoa. Mikäli etsii erittäin edullista vaihtoehtoa, joka kaiken lisäksi on kotimainen, kannattaa vierailla Moin sivuilla.

Mobiililaajakaista kätevä vaihtoehto

Siikajokilaakso.fi:n artikkelissa pohditaan, mikä olisi paras kotiin sopiva nettiliittymä. Artikkelissa pohditaan esimerkiksi kiinteän laajakaistan ja mobiililaajakaistan eroja. Artikkelin mukaan nettiliittymän valinnassa ensimmäinen ja tärkein asia on se, missä asut. Saatavilla olevat liittymävaihtoehdot eivät ole kaikkialla välttämättä samat – nettiyhteyden valinnassa on siis syytä sulkea pois vaihtoehdot, jotka eivät ole saatavilla. Jos esimerkiksi asuntoosi ei ole saatavilla valokuituyhteyttä, on tämä vaihtoehto poissuljettu.

Kiinteässä laajakaistassa ja mobiililaajakaistassa on molemmissa on omat puolensa; kaupungissa asuessa langattomat verkot saattavat ruuhkautua, kun taas syrjäseuduilla kiinteän laajakaistan nopeus ei välttämättä ole yhtä hyvä kuin liikkuvan. Liikkuvan laajakaistan etuna on myös sen siirrettävyys, ja mobiililaajakaistan reitittimen tai mokkulan voi ottaa helposti mukaan reissuun, mikäli esimerkiksi ei halua etsiä kahviloista paikkalisia wifi-yhteyksiä.

Mobiililaajakaista on liikkuva internetyhteys, jonka saat käyttöösi SIM-kortin kautta. Jos läppäristä, tabletista, puhelimesta tai muusta päätelaitteesta löytyy SIM-korttipaikka, saat mobiililaajakaistan käyttöösi. Tarvitset tätä varten liittymän, johon kuuluu mobiililaajakaista sopivalla datamäärälla ja datanopeudella.

Mobiililaajakaistasopimus sisältää siis SIM-kortin, johon kuuluu mobiilinetti. Mobiilinetti on siis kätevä netti mukaan, jota voit käyttää omassa laitteessasi. Jos tavoitteena on saada mobiililaajakaista kotiin, useat operaattorit tarjoavat palvelua, johon kuuluu mobiililaajakaista reititin, jota voit käyttää kotona normaalin kotinetin tavoin.

Laajakaistan valinta

Kiinteä laajakaistayhteys yhdistää kodin internetiin kaapelien avulla. Kaapelit ovat yleensä joko perinteisiä puhelin-, kaapelitelevisio- tai uusia nopeita valokuitukaapeleita tai näiden yhdistelmiä.

Mitä enemmän netillä on käyttäjiä ja mitä vaativampia käyttötarkoituksia netille on, sitä nopeampi nettiliittymä kotiin kannattaa valita. Sillä varmistat nopean ja toimintavarman netin kaikille kodin käyttäjille ja laitteille. Hyvä nyrkkisääntö on, että vähintään 100M nopeus per netinkäyttäjä takaa nopean ja toimivan netin myös silloin, kun kodissa on paljon samanaikaista netinkäyttöä. Nettiliittymät kannattaa myös kilpailuttaa ja vertailla eri operaattoreiden tarjouksia.

Laajakaista on monille hyvä ja varma valinta. Esim. kodissa, jossa asuu kolme henkilöä ja laajakaistaa käytetään normaalin asioinnin lisäksi myös pelaamiseen ja etätöihin, kannattaa valita 400M-1000M laajakaistaa. Kun hankitaan laajakaista kotiin, hinnat vaihtelevat laajakaistan koon ja teknisten ominaisuuksien mukaan.

Kotikäyttöön tarvittava hyvä netin nopeus riippuu pääosin kahdesta asiasta: mihin nettiä käytetään, ja montako henkilöä nettiä käyttää samaan aikaan. Esim. 10Mbit/s-maksiminopeudella varustettu netti voi riittää yhdelle käyttäjälle, jos netinkäyttö rajoittuu pääosin uutisten ja sähköpostin lukemiseen. Mikäli taas yhteyttä käytetään esim. useamman käyttäjän toimesta samanaikaiseen Netflixin katseluun, kannattaa valita merkittävästi nopeampi netti.

On tärkeää lukea muiden käyttäjien kirjoittamia arvosteluja ja heidän kokemuksiaan eri internet-palveluntarjoajista, näitä tarjoaa Suomiarvostelut.fi -sivusto. Muiden kokemuksia lukemalla saat helposti selville asioita, jotka eivät välttämättä tule itselle mieleen, ja pystyt lukemaan, ovatko muut olleet päätökseensä tyytyväisiä.

Elisan Laajakaistasanasto-sivulla selitetään kattavasti eri termien merkitystä (mm. ADSL, laajakaistaliittymä, lähiverkko ja reititin). Laajakaistasanastoon jokaisen hyvä tutustua, vaikka ei juuri nyt internetliittymää olisikaan hankkimassa, niin ainakin yleissivistyksen vuoksi.

Valokuituyhteydellä kiihdytät jopa gigan tiedonsiirtonopeuksiin. Valokuituliittymällä lataat videot sekunneissa ja hoidat etätyöt sekä videotapaamiset ilman häiriöitä. Valokuidun hinta on aluekohtainen. Valokuituliittymän hinta perustuu aina todellisiin kustannuksiin. Valokuituliittymän kustannukset koostuvat verkon vaatimista laitteista, valokuitukaapelin kaivamisesta maahan ja pihatontille, kaivuujälkien korjauksesta ja kotiin tulevan valokuitupäätelaitteen asennuksesta.

Operaattorien ilmoittamat nopeudet ovat aina verkon maksiminopeuksia, ja yhteydet toimivat vain harvoin todellisuudessa tällä nopeudella. Esimerkiksi liikkuvien laajakaistojen todellinen nopeus riippuu paljon siitä, missä päin Suomea liittymää käytetään. Todellisen nopeuden voi tarkastaa esimerkiksi netistä löytyvillä nopeustestisivustoilla.

5G-verkko on tulevaisuuden teknologiaa

Tietoliikenne ja teknologia kehittyvät koko ajan. 5G-verkot ovat seuraavan sukupolven mobiiliverkkoja, jotka mahdollistavat aiempaa nopeammat ja luotettavammat yhteydet mobiililaitteille. Lähivuosina mobiiliverkon tyypillinen nopeus nousee nykyisestä noin 100 megabitistä sekunnissa vähintään yhteen gigabittiin sekunnissa. Nopeudet siis käytännössä kymmenkertaistuvat nykyisestä.

Kuluttajien kannalta nopeat 5G-yhteydet tulevat näkymään arjessa esimerkiksi turvallisempana liikenteenä, nopeampana mobiiliverkkona sekä laadukkaampina livestriimeinä. 5G-yhteyden hyödyt ovat vielä merkittävämmät teollisuuskäytössä, sillä uusi verkkoteknologia mahdollistaa lukuisten antureiden samanaikaisen liittämisen nopeaan mobiiliverkkoon, jossa on alle yhden millisekunnin viive. Yleisesti ottaen teknologia mahdollistaa älykkäämmän ja yhtenäisemmän elinympäristön.

MikroBitin artikkelissa Mikä on 5G? Faktat 5G-verkosta, puhelimet, liittymät ja laitteet kerrotaan seikkaperäisesti, mikä 5G on. Tiivistettynä se on on mobiilidatayhteyksien uusi tekniikka. 5G-verkon myötä tiedonsiirtonopeudet nousevat kymmen- tai jopa satakertaisiksi verrattuna edelliseen, neljännen sukupolven 4G-tekniikkaan.

Verkkoteknologian kehitys on ottanut viime aikoina valtavia harppauksia eteenpäin. Ensimmäiset 5G-verkot otettiin käyttöön Suomessa jo vuonna 2019. 5G-verkot toimivat rinnakkain olemassa olevien 3G- ja 4G-verkkojen rinnalla, joten yhteyden saa myös heikommalla kuuluvuusalueella. 5G-teknologia on vielä kehitysvaiheessa, joten on mahdotonta antaa tarkkaa arviota siitä, kuinka nopea se tulee olemaan nykyiseen 4G-verkkoon verrattuna.

Uuden verkkoteknologian pitäisi silti joka tapauksessa parantaa verkon nopeutta merkittävästi. Kansainvälinen operaattoreiden etujärjestö GSMA (GSM Association) arvioi, että 5G-verkon alin latausnopeus tulisi olla noin yksi gigabitti sekunnissa. Suurin osa asiantuntijoista arvioi 5G-verkkojen keskinopeuden nousevan 10 gigabittiin sekunnissa, mutta optimistisimpien arvioiden mukaan nopeus saattaisi nousta peräti 800 gigabittiin sekunnissa.

Älä kuitenkaan huoli, vaikka olisit ostanut vastikään kalliin 4G-älypuhelimen, sillä nykyinen verkko (ja jopa 3G-verkko) tulevat toimimaan vielä vuosien ajan. 5G-liittymät tulevat myös aluksi olemaan melko hintavia suurimmalle osalle kuluttajista. Tällä hetkellä liittymä on tarjolla jo koko operaattorikolmikolla: Elisalla, Telialla ja DNA:lla. Liittymien hinnat vaihtelevat nopeudesta riippuen noin 30-50 euron välillä.

Digimaailman turvallisuus

Mikäli etsit sopivaa tietoturvapalvelua, kannattaa ehdottomasti tutustua F-Securen palveluihin. Heiltä voi ostaa esimerkiksi kattavan tietoturvapaketin tai palvelun, joka suojaa henkilötietojasi verkossa. Nykypäivänä on erittäin tärkeää tuntea digimaailman vaaroja. Huijausviestejä saatetaan lähettää sekä tekstiviesteinä että sähköposteina – huijarit saattavat esiintyä esimerkiksi pankkina, postina tai rahaa lainaan pyytävänä yksityishenkilönä.

Epäilyttäviä linkkejä ei koskaan kannata avata, eikä omia tietoja, kuten henkilötunnus tai pankkitunnukset, pidä koskaan kirjoittaa verkon kautta saataviin pyyntöihin. Yleensä esimerkiksi pankit eivät koskaan lähetä sähköpostejä tai viestejä, joissa pyydetään avaamaan epämääräinen linkki, tai joissa pyydetään kirjoittamaan omia henkilökohtaisia tietoja. Melkein aina kyseessä on huijaus. Jos on epävarma siitä, onko viestin lähettäjä todella se kuka sanoo olevansa, kannattaa tahoon ottaa yheyttä ja kysyä viestistä. Rahaa ei koskaan pidä siirtää verkossa tuntemattomille tahoille.

VPN on lyhenne sanoista Virtual Private Network. VPN:llä voi suojata omaa nettiyhteyttä esimerkiksi ulkomailla tai avoimessa wifi-verkossa. Mikäli etsit laadukasta ja edullista VPN-palvelua, niitä tarjoaa esimerkiksi NordVPN. VPN-palvelut ovat usein edullisia, mutta voivat tarjota hyödyllisen suojan yksityiseen netinkäyttöön.

Lisää Tietoliikenne