Kuinka nopea netti on hyvä puhelinliittymään?

Kuinka nopea netti on hyvä puhelinliittymään?
Tietoliikenne

Tänä päivänä lähestulkoon jokainen, joka käyttää mobiililaitetta, käyttää siinä myös internetiä. Nettiä käytetään erilaisesta viihteestä aina pankkiasioihin saakka, jonka vuoksi monelle käyttäjälle nimenomaan netin nopeus on tärkeää. Nettiyhteyteen vaikuttaa monet asiat, kuten sijainti, siirtotekniikka ja esimerkiksi käyttämäsi laite. Helpoin tapa tarkistaa nettiyhteytesi tämänhetkinen nopeus, on käyttää nopeustesti.eu testausta. Se kertoo näppärästi oman internetnopeutesi – on liittymäsi sitten Telia, DNA tai jokin muu. Nopeustesti auttaa sinua ymmärtämään, mikä on tarpeeksi sopiva nopeus omaan käyttöösi.

Suurin osa älypuhelimien käyttäjistä luokitellaan niin sanotuiksi tavallisiksi käyttäjiksi, jotka eivät niinkään erityisen nopeaa nettiä tarvitse. Niin sanotulla normaalilla nopeudella pystyy jo tekemään todella paljon, kuten käyttämään sosiaalista mediaa, katsomaan Youtube-videoita ja suoratoistopalveluita, käyttämään navigaattoria, hoitamaan pankkiasioita ja lähettämään videoita ja kuvia eri viestintäsovelluksissa, kuten Messengerissä.

Puhelinliittymien internetnopeudet

Puhelinliittymien internet-yhteydet esitetään aina muodossa mbit/s tai mb/s, mikä siis kertoo sen, kuinka monta megabittiä per sekunti internet siirtää dataa älypuhelimeen. Usein nettiyhteyksien nopeuksiin on tarjolla esimerkiksi 1mbit/s, 5mbit/s, 10mbit/s ja 100–200 mbit/s. Näistä ensimmäinen riittää hyvin sähköpostien ja uutisten lukemiseen sekä esimerkiksi Whatsapp-viestipalvelun käyttöön. 10mbit/s sopii hyvin esimerkiksi Spotify-musiikintoistopalvelun käyttöön, videoiden katseluun ja äänikirjojen ja podcastien kuunteluun. 100–200 mbit/s puolestaan tarjoaa jo enemmän mahdollisuuksia. Voit katsoa 4K-videoita ja striimata suoratoistopalveluita sekä jakaa nettiä televisioon ja tietokoneelle esimerkiksi Netflixin katselua varten.

Tänä päivänä mukaan on hypännyt myös kehittyneemmät 5G-liittymät, joiden nettiyhteyksien nopeudet pyörivät 300–1000 mbit/s välillä. Nämä liittymät sopivat etenkin niille, jotka tarvitsevat äärimmäisen nopeaa nettiä pelaamiseen.

Kun puheena ovat esimerkiksi 3G, 4G ja 5G, tarkoittaa näiden lukujen perässä oleva G simppelisti sukupolvea (eng. generation).

Mobiilidatan käyttö on lisääntynyt huomattavasti viimeisen 10 vuoden aikana, minkä vuoksi se on tuonut haasteita operaattoreille. Tiedonsiirtonopeuteen vaikuttaa erityisesti käyttäjien lukumäärä sekä se, kuinka paljon verkossa liikkuu yhtäaikaisesti dataa. Jos tietyn tukiaseman lähellä surffaa suuri määrä ihmisiä, jakavat he kaikki 4G-verkon keskenään, jolloin jokaisen yhteys saattaa hieman heikentyä verkon ylikuormituksen vuoksi.

Tutkimusten mukaan tiedonsiirtonopeudet ovat viimeisen neljän vuoden aikana laskeneet jopa neljänneksellä. Jotta yhteydet eivät kärsisi enää enempää, tulisi operaattoreiden lisätä tukiasemiaan ja laajentaa verkkoa.

Tällä hetkellä Helsingissä ja Turussa nautitaan huippunopeuksista, kun taas esimerkiksi Porvoossa ja Vaasassa nopeudet ovat olleet keskiarvoa matalammat.

Milloin käyttää puhelimen nettiä ja milloin liittyä Wifiin?

Useimmilla on puhelimissa joko nimenomaan 3G- tai 4G-verkko, jotka pyörittävät hyvin kaikkea tavallista nettisurffaamista, jolloin siis Wifille ei oikeastaan ole edes tarvetta. Useimmat myös ottavat sellaisen puhelinliittymän, jossa on rajaton internetin käyttö – tämä on itseasiassa harvinaista herkkua juuri täällä Suomessa! Tällöin voit siis tiettyyn kiinteään hintaan käyttää puhelimen mobiiliverkkoa niin paljon kuin vain suinkaan pystyt eikä siitä tule mitään ylimääräistä maksua.

Jos kuitenkin olet valinnut rajoitetun netinkäytön, voi sinulla olla rajana esimerkiksi 4 gigatavua kuukaudessa. Tällöin onkin suositeltavaa käyttää puhelimen mobiiliverkkoa vain silloin, kun Wifiä ei ole saatavilla. Jos kuitenkin istut esimerkiksi kotona, kannattaa mobiiliverkko pistää pois päältä ja siirtyä Wifin käyttöön, jotta säästät omaa nettiäsi. Operaattori ei nimittäin veloita mitään Wifi-verkon käytöstä.

Myös ulkomailla kannattaa olla varovainen mobiiliverkon käytössä. Suurimmalla osalla operaattoreista on kalliimmat hinnat ulkomailla surffailuun, ja esimerkiksi EU:n ulkopuolelle matkustettaessa voi hinnat kohota nopeasti hyvinkin suuriksi.

Lisää Tietoliikenne