Mitkä kotitalouden säästövinkit oikeasti toimivat?

Mitkä kotitalouden säästövinkit oikeasti toimivat?
Raha-asiat

Internet on täynnä erilaisia säästövinkkejä ja oppaita, jotka kertovat, miten rahat saa riittämään.

Moni suomalainen kuluttaa kesäisin hieman yli normaalin. Kesälomalla tehdyt matkat tai muu vapaa-ajan vietto tuo mukanaan kuluja, joita normaalissa arjessa ei tule vastaan.

Moni suuntaa syksymmällä erilaisten blogien tai aikakauslehtien sivuille etsimään toimivia säästövinkkejä. Vinkkejä löytyy niin paljon, että niiden joukosta voi olla vaikea erottaa oikeasti tehokkaita keinoja saada rahaa jäämään yli.

Pyrimme tässä säästövinkkilistassa tiivistämään parhaimmat säästövinkit kahdeksaan kaikkein parhaiten toimivaan säästökeinoon. Parhaiten toimivalla tarkoitamme siis sellaista säästövinkkiä, jolla saa eniten muutoksia aikaan.

Säästövinkkejä etsivä löytää kyllä satapäin vinkkilistoja, joista löytyvät todelliset klassikot, kuten “jätä päivittäinen kahvikuppi R-kioskilta ostamatta” tai “bongaa ruokakauppojen tarjouksista edullisimmat vessapaperit”.

Ihmisen energia, aika ja kyvyt ovat kuitenkin rajallisia. Siksi omat resurssit kannattaa suunnata mahdollisimman tehokkaasti sellaiseen toimintaan, joka tuottaa eniten tuloksia.

Seuraavat kahdeksan vinkkiä oikeasti toimivat, joten laita ne ihmeessä kokeiluun!

1. Kilpailuta kaikki pakolliset palvelut

Jokaisella meistä on tiettyjä kulueriä, joista ei vaan pääse eroon.

Koska näitä kuukausittain tai vuosittain laskuja lähettäviä palveluita voi olla mahdoton lopettaa, niiden kustannuksissa kannattaa yrittää säästää.

Säästö saadaan helpoiten aikaiseksi kilpailuttamalla. Kilpailutus on niin sanottu “win win -tilanne”, koska onnistuneen kilpailutuksen jälkeen saat edelleen samaa palvelua, mutta halvempaan hintaan.

Varmista siis ensimmäiseksi, että kilpailutat kaikki nämä:

• Vakuutukset

• Sähkön

• Puhelinliittymät

• Asuntolainan

• Muut lainat kuten autolainan

• Kestotilaukset

• Muut vastaavat

Monille juuri vakuutukset ovat näistä kaikkein suurin kuluerä.

Kilpailuttamalla vakuutukset voi saada aikaan suurempien kotitalouksien kohdalla jopa tuhansien eurojen säästöt vuodessa.

Koska yllä mainituista palveluista voi olla vaikea päästä eroon (tarvitseehan ihminen tiettyjä vakuutuksia ja talossa pitää olla sähköt päällä), kilpailutus on ainoa tehokas keino laskea niiden kustannuksia.


2. Hankkiudu eroon kalliista kulutusluotoista ja muista veloista

Yllä mainittujen kilpailutettavien asioiden joukossa oli asuntolainan lisäksi myös muut lainat, kuten autolaina.

Todellisuudessa monilla suomalaisilla on näiden kahden lainan lisäksi myös luottokorttivelkaa, osamaksuja ja erilaisia pikavippejä.

Tällaiset lainat kahmaisevat suuren osan kotitalouden kuukausibudjetista. Vaikka lainojen kilpailutus on hyvä lähtökohta korkokulujen laskemiseksi, kaikkein tehokkainta olisi päästä kokonaan eroon veloista.

Lainakorkojen kilpailutus on järkevä ensiaskel korkojen madaltamiseksi ja se taas helpottaa niiden loppuun maksamista.

Keinoja veloista eroon ovat muun muassa lainojen vyöryttäminen, lumipallotekniikka, ja lainojen yhdistäminen halvemmaksi kokonaisuudeksi.

Kun kotitaloudesta saadaan esimerkiksi 400 euron kuukausittaiset lainanlyhennykset korkoineen eliminoitua, tekee se vuositasolla 4800 euron ylimääräisen summan vuositasolla.


3. Vuokraa väliaikaiseen tarpeeseen tulevat tavarat

Aivan liian usein ihmisillä on tarve omistaa kaikki, mille on vähänkään tarvetta.

Säästämisen ja kulujen minimoinnin kannalta olisi viisainta, että väliaikaiseen tarpeeseen tulevat asiat vuokrattaisiin ostamisen sijaan.

Tässä esimerkkejä siitä mikä kannattaa vuokrata:

• Työkalut satunnaiseen remontointiin (ollut suosittua korona-aikana)

• Urheiluvälineet (älä osta hienoja suksia, jos hiihdät kerran talvessa)

• Siivoustarvikkeet (esimerkiksi monen sadan euron höyrypesureita saa vuokrattua 15 eurolla vuorokaudeksi)

• Loma-asunnot (omasta mökistä koituu merkittäviä ylläpitokustannuksia)

Kun vuokraa väliaikaiseen tarpeeseen tulleet asiat, ei tarvitse myöskään kärsiä arvonalenemisesta eikä siitä, että ylimääräinen roina vie kotoa kaiken tilan.


4. Karsi autoilun kustannuksista

Autoilu on suurimmalle osalle ihmisistä selkeästi suurin kuluerä asumisen jälkeen. Siksi siinä aikaansaadut säästöt myös tuntuvat eniten kukkarossa.

Tee nämä toimenpiteet:

• Vaihda auto halvempaan (unohda egosi)

• Käytä julkisia, kävele tai pyöräile mahdollisimman paljon

• Luovu autosta kokonaan, jos et aidosti tarvitse sitä (silloin tällöin auton vuokraaminen tai muutamat taksimatkat tulevat paljon auton omistamista halvemmaksi)

Kannattaa myös aina muistaa vertailla huollot, vakuutukset ja eri auton osat huolellisesti.

Säästöjä voi saada esimerkiksi tilaamalla renkaat tai varaosat netistä tai kilpailuttamalla katsastuksen sekä huollot.


5. Matkusta sesongin ulkopuolella

Lomailusta ei kannata luopua, koska pitäähän elämää elää ja välillä palautua työn kuormituksesta.

Pyri kuitenkin mahdollisuuksien mukaan matkustamaan sesongin ulkopuolella. Moni pomo on vaan tyytyväinen, jos pyydät viettää kesäloman syyskuussa heinäkuun sijaan.

Jos varaat vaikka matkan Eurooppaan, pääset syyskuussa todennäköisesti 30-50 prosenttia kesäsesonkia halvemmalla.

Sama on totta kotimaan matkailussa. Mökki leviltä maksaa moninkertaisesti enemmän hiihtolomalla verrattuna kevättalven muihin ajankohtiin.


6. Eroa kirkosta etenkin jos olet hyvätuloinen

Kirkollisvero on noin 1,4 prosenttia vuosipalkasta. Keskituloinen suomalainen siis maksaa vuosittain noin 500 euroa kirkon palveluksista.

Jos käyt esimerkiksi kerran vuodessa joulukirkossa laulamassa (johon pääsee muuten myös kirkkoon kuulumaton), tulee yhdelle käynnille melkoinen hinta.

Jokaisen arvopohja on erilainen, mutta jos koet ettet saa vastinetta kirkollisverolla, voit erota kirkosta.

Kirkosta eroamisen voi hoitaa siihen erikoistuneella nettisivulla vain muutamissa minuuteissa ja saada siten merkittävät säästöt aikaiseksi hyvin pienellä vaivalla.


7. Lopeta tupakan poltto ja alkoholin kuluttaminen

Tämän vinkin pitäisi löytyä jokaisesta säästövinkkilistasta. Tupakointi ja alkoholin juominen maksavat maltaita ja kaiken lisäksi niillä heikentää terveyttään.

Tupakan lopettamisella säästetyn rahasumman suuruutta voi arvioida Stumppi.fi:n säästölaskurilla.

Selvää on kuitenkin ilman laskuriakin se, että jos säästät pari tuhatta euroa vuodessa ja lisäksi kohennat terveyttäsi, kannattaa hyödyntää tämä säästövinkki ihan ensimmäisten joukossa.


Lopuksi: Noudata 80/20 sääntöä säästämisen jokaisella osa-alueella

Viimeisenä vinkkinä ja samalla yhteenvetona koko säästämisen prosessiin tulee seuraava vinkki: muista aina noudattaa säästämisessä Pareton periaatetta.

Periaatteen mukaan 20 prosenttia asioista tuo 80 prosenttia tuloksesta.

Tätä voi säästämisessä soveltaa juuri tämän artikkelin tyyliin, eli listataan vain ne säästövinkit, jotka oikeasti toimivat ja keskitytään niihin.

Esimerkki: jos haluat säästää ruokaostoksissa, mene suoraan Lidliin äläkä käytä tuntia K-supermarketissa tarjousten kyttäämiseen.

Toinen esimerkki: älä juokse viiden euron säästön perässä vertaillessa autokatsastusten hintoja, vaan vaihda suosiolla se Audisi vaikka Toyotaan.

Säästämisessä kyllä onnistuu, kun pitää fokuksen oikeissa asioissa. Tsemppiä säästöjen kerryttämiseen!

Lisää Raha-asiat