Vinkkejä hampaiden hoitoon ja hyvään hammashygieniaan

Vinkkejä hampaiden hoitoon ja hyvään hammashygieniaan
Ruokavalio & Terveys

Ihmisen suussa on useita satoja bakteereja koko ajan ja kaikki bakteerit eivät ole hyvästä. Hampaiden kannalta ikäviä bakteereja ovat karies ja parodontiitti bakteerit. Näitä huonoja bakteereja vastaan voi taistella perinteiseen puhdistamisella eli hampaiden harjauksella. Miksi suu kannattaa pitää kunnossa ja millä tavalla onnistut pitämään hampaasi puhataana ja ylläpitämään hyvää hammashygieniaa?

Harjaa aamuin ja illoin

Hampaiden pinnalle kertyy koko ajan paljon bakteereja ja nämä bakteerit käyttävät kaikkea mitä syömme, ravintona. Tämän takia esimerkiksi hampaiden peseminen vain aamuisin antaa bakteereille paljon aikaa tehdä tuhoa suussamme. Kun harjaamme hampaita aamulla ennen aamupalaa, varmistamme, että bakteerit eivät ole heti aamupalan jälkeen hyödyntämässä ravintoa hampaiden tuhoamiseen. Illalla hampaiden pesu puhdistaa hampaat kaikesta päivän aikana kertyneestä plakista ja lyhentää aikaa, jonka bakteerit pääsevät tekemään työtään suussamme.

Ruokailun jälkeen bakteerit pääsevät tekemään tuhojaan suussa. Siksi esimerkiksi ruokailun jälkeen on suositeltavaa ottaa ksylitolipurukumia, joka neutralisoi suussa olevia happamia aineksia ja puhdistaa suuta bakteereista. Ksylitolipurukumia voi syödä rauhassa suositellun 5 grammaa, joka on noin 6 purkkatyynyä.

Käytä hammaslankaa ja suuvettä

Hampaiden harjaamisen lisäksi on hyvä puhdistaa myös hammasvälit, koska hammasharja ei aina pysty puhdistamaan kunnolla hampaiden välistä. Hammaslankaa on hyvä käyttää kerran päivässä. Jos hammaslangan käyttö tuntuu hankalalta, voi vaihtoehtoisesti käyttää hammasväliharjoja, jotka tekevät saman asian kuin hammaslanka.

Hammaslangan tai hammasväliharjojen käytön jälkeen voi suussa purskutella suuvettä, joka desinfioi suun ja myös hammasvälit kunnolla. Tämän jälkeen suu on hyvin puhdistettu ja desinfioitu.

Mistä reiät syntyvät?

Kuten aikaisemmin todettiin hampaat reikiintyvät bakteerien toimesta, jotka hyödyntävät syömäämme ruokaa ja tuhoavat sen avulla hampaiden kiillettä. Kun hampaat ovat puhdistamatta hampaiden päälle kertynyt plakin bakteerit ja sokeri yhdessä liuottavat hampaiden pinnalta mineraaleja. Mitä useammin laitamme suuhumme ruokaa sitä useammin suussa syntyy tilanne, jota bakteerit voivat hyödyntää.

Jos napostelemme koko ajan ja juomme jatkuvasti happamia juomia ja limsoja, altistamme hampaamme suuremmalle riskille reikiintyä. On järkevää pysytellä normaalissa ruokarytmissä ja desinfioida suu ruokailun jälkeen purukumilla. Janoon kannattaa ottaa vettä, joka on neutraali juoma, eikä siitä ole suurta haittaa hampaille.

Hampaiden ja suun terveys on tärkeää

Suunterveyellä on vaikutusta myös koko kehon terveyteen ja se parantaa myös elämänlaatua. Suussa olevat tulehdustilat voivat muhia pitkään suussa ilman, että niitä huomataan ja hoidetaan ajoissa. Nämä tulehdukset voivat pahimmassa tapauksessa levitä koko kehoon. Tulehdukset leviävät verenkierron mukana ja sitä kautta ne voivat olla vaarallisimmillaan aiheuttaen verenmyrkytyksen, sydämen sisäkalvon tulehduksen tai nikamatulehduksen. Suun infektiotaudit voivat tuoda muita riskitekijöitä muuhun kehoon ja ne huonontavat joidenkin kroonisten tautien parantumista ja ovat sitä kautta iso ongelma.

Huono suuhygienia voi aiheuttaa myös sosiaalisia ongelmia. Huonoa suuhygieniaa poteva henkilö voi etääntyä toisista ihmisistä. Pahanhajuinen hengitys ja huonot hampaat eivät ole yleisesti viehättävä piirre. Tämä voi olla todella negatiivinen ongelma ihmiselle, varsinkin nuorelle.

Hoida ja huolla hampaitasi

Hampaiden hoitaminen itse on tärkeää, mutta hampaita on käytävä näyttämässä myös hmmaslääkärissä tasaisin väliajoin. On hyvin tärkeää, että pidämme hampaistamme huolta ja siksi hammaslääkärissä tulisi käydä tarkastuksessa säännöllisesti. Aikuisiällä muutaman vuoden välein ja nuorena vuosittain. Hampaiden hoitoa saa julkisten hammaslääkäreiden lisäksi myös ykeityisiltä hammaslääkäriasemilta. Hammaslääkärissä voidaan oikoa epäsuorat hampaat, valkaista hampaita ja hoitaa muutenkin suun ongelmat kuntoon.

Hammaslääkäriin mennessä on hyvä selvittää onko hammaslääkäri hyvä ja minkä hintaisia palveluita hän tarjoaa. Hammaslääkäriasemissa, niiden palveuissa ja hinnoissa on eroja. Asiaa voi selvittää verkossa tai lukea toisten käyttäjien kommentteja erilaisista hammaslääkäriasemista. Asiakkaiden palaute on tärkeää ja sen avulla saat selville onko kyseessä hyvää palvelua tarjoava toimija. Palautteet voivat myös kertoa, onko hampaiden hoitoa mahdollista maksaa erissä tai rahoittaa muuten. Rahoitusta omien hampaiden hoitoon tai erikoishoitoihin kuten hammaskruunujen laittamiseen voi myös hakea rahoitusyhtiöiltä.

Lopuksi

Hampaiden hoidon oppii nuorena, joten on tärkeää näyttää lapsille esimerkkiä sekä opettaa lapset ja nuoret pitämään hampaistaan hyvää huolto heti elämän alusta alkaen. Tällä tavalla myöhemmin säästyy monilta ongelmilta, joita voi ilmetä, jos ei pidä omista hampaistaan ja suuhygieniasta huolta. Hampaiden kunnossa pitäminen ei ole kovinkaan vaikeaa, jos sen hoitaa päivittäin. Se vaatii vain muutaman minuutin päivässä. Tämä käytetty aika on todella hyvä sijoitus terveyteesi ja hampaasi kiittävät.

Lisää Ruokavalio & Terveys