Suosittu padel villitsee Suomessakin – tutustu lajin taustoihin

Suosittu padel villitsee Suomessakin – tutustu lajin taustoihin
Ruokavalio & Terveys

Padel on suosittu mailapeli, joka villitsee meillä ja maailmalla. Peli tunnetaan helposti lähestyttävänä liikuntalajina, joka tarjoaa myös sosiaalisia kanssakäymisiä. Tutustumme padelin taustoihin ja historiaan tässä artikkelissa tarkemmin.

Padel on loistava laji, koska se sopii lähes kaikille. Se tarjoaa liikunnan riemua sekä junioreille että senioreihin. Kunto kohenee samalla kun tekniset taidot kehittyvät. Varusteina toimivat padelmaila ja pallo. Padelin suosio on ollut huimaa ja se onkin yksi nopeimmin kasvavista liikuntalajeista.

Miten padelia pelataan?

Padelin suosiosta kertoo sen harrastajamäärä. Maailmanlaajuisesti sitä harrastaa jopa noin 20 miljoonaa innokasta urheilijaa. Suomessakin lukumäärä on kasvanut nopeasti ja arviot kertovat harrastajien liikkuvan noin 70 000 määrässä. Harrastusmahdollisuuksia tarjotaan Suomessa ainakin suurimmissa kaupungeissa.

Padelin kenttä on kooltaan noin 10 x 20 metriä ja kenttää ympäröivät seinät. Ne on valmistettu lasista ja metalliverkosta. Pistelasku etenee samaan tapaan kuin tenniksessä, jota pidetään usein padelin sisarlajina. Padelin etuina ovat kuitenkin pallorallit, jotka kestävät pitkään. Pitkään kestäviä ralleja mahdollistavat seinät, jotka ympäröivät kenttää.

Padeli on nelinpeli, joten se on myös sosiaalista. Peliporukat ja erilaiset lajiin liittyvät tapahtumat ja kilpailut ovat tärkeä osa lajin kulttuuria. Padel on monien mielestä hauskaa ja mukaansa tempaavaa ajanvietettä samalla kun kunto kohenee ja mieli virkistyy. Padel yhdistää loistavasti kuntoilun, taktisuuden ja sosiaalisuuden, mihin pystyy harva muu liikuntalaji.

Helppous ja taktiikka suosion taustalla

Padelin yksi suosion salaisuuksista on sen mutkattomuus. Sitä on helppo lähestyä ja kokeilukynnys on varsin matala. Säännöt on yksinkertaiset ja ne oppii varsin sutjakkaasti. Mailan varsi on lyhyt, joten sitä on helppo käsitellä. Laji sisältää myös paljon erilaisia lyöntimahdollisuuksia, koska pallo pystyy kimpoamaan pelissä sekä kentän että seinien kautta.

Padelia onkin kuvailut mailapelien shakiksi, sillä menestyminen lajissa vaatii paljon taktisia kykyjä. Pelkällä voimalla ei heru voittoa. Esimerkiksi tenniksessäkään voimakas syöttö ei ole oleellista. Sama asia pätee padelissa, jossa oikeanlainen tekniikka ja peliäly ovat tärkeässä roolissa. Tämä suo lähes kaikille yhtälaiset mahdollisuudet edetä pelissä.

Padelin kilpailut Suomessa ja maailmalla

Padel on edennyt kilpatasolle Suomessakin. Sen yhteyteen järjestetään aktiivisesti kilpailuja ja maailmalla sitä pelataan jopa ammattilaistasolla. Suomen padeltoimintaa ylläpitää Suomen Padelliitto, joka päivittää kisakalenteriaan säännöllisin väliajoin.

Liitto toivottaa kaikki lajista kiinnostuneet tervetulleiksi seuraamaan suomalaista huippupadelia kilpailujen merkeissä. Esimerkiksi Finnish Padel Tour järjestetään kerran kuukaudessa. Internetin suoratoistopalvelusta voi katsoa myös World Padel Tourin osakilpailuja, jotka tarjoavat loistavan tilaisuuden kartuttaa tietoa lajista – vieläpä maailman parhaiden pelaajien siivittämänä.

Padelin historiaa lyhyesti

Padel sai alkunsa Meksikossa, jossa sen kehittäjä Enrique Corcuera on lähtöisin. Corcuera loi pelin 1960-luvulla ja peliä harrastettiin aluksi ympäri Meksikoa. Sen jälkeen se siirtyi Marbellaan ja lopuksi koko Espanjaan, jossa siitä tuli erittäin suosittua. Padelilla oli Espanjassa maine, jossa sitä pelasivat erityisesti älyköt.

Padel levisi Espanjasta muualle Eurooppaan ja siitä innostuttiin erityisesti Belgiassa, Italiassa, Ranskassa ja Saksassa. Se on suosittua myös Etelä-Amerikassa, kuten Brasialassa, Chilessä, Uruguayssa ja Venezuelassa. Lajista pidetään myös Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Padelin saapuminen Suomeen

Suomeen laji rantautui vuonna 2003, jolloin pystyttiin maamme ensimmäinen padelkenttä. Tarkempi sijainti oli Helsingin Hietaniemen ranta ja kentän taustalla hääri tuolloin suomalaisen padelin uranuurtaja Piukku Kopiloff. Seuraavana vuonna, 2004, rekisteröitiin Suomen Padelliitto. Liitto on käynyt läpi muutoksia ja se on toiminut nykyisessä mallissaan vuodesta 2009.

Suomalaiset joutuivat odottamaan ensimmäistä pysyvää sisäkenttää muutaman vuoden ja ensimmäinen saatiin pystyyn vuonna 2010. Kentän sijainniksi valikoitui Pyhtää. Kenttiä tuli lisää ja niitä nähtiin esimerkiksi Myllypuron Smash Centerissä.

Vuonna 2016 otettiin seuraava merkittävä askel, kun Espooseen avattiin Padel Club Finland. Se oli tuolloin ensimmäinen padeliin erikoistunut sisäpelikeskus. Samana vuonna päivänvalon näkivät Suomen ensimmäiset padelin erikoisseurat. Ne ovat PadeliJKL ry ja Padel Club Finland.

2020-luvun kultakausi

Vuonna 2020 valmistui Suomen ensimmäinen padelhalli, joka on siis ainoastaan padelia varten suunniteltu ja rakennettu urheilukeskus. Se avattiin Seinäjoelle. Samana vuonna avattiin toinen samankaltainen padelhalli Raisioon, jonka kantavana voimana oli Padel Club Finland.

Padelin tähänastinen huippuvuosi nähtiin vuonna 2021, joka oli siihen asti voimakkain kasvuvuosi Suomessa. Harrastajien määrä tuplaantui, samoin kenttien ja padelseurojen lukumäärät lähes kolminkertaistuivat.

Miten padelin voi aloittaa?

Padelin yksi suosion salaisuus on matala aloituskynnys. Sen yksinkertaiset säännöt, vauhdikas meno ja taktisuus vievät monet urheilijat mennessään. Varusteisiin kuuluvat padelmaila ja -pallo. Monilta padelkentiltä löytyy mailat ja pallot, joita voi vuokrata.

Lajiin kannattaa varustautua myös asianmukaisilla kengillä ja liikuntavaatteilla. Paras kenkä on sellainen, jolla on hieman karheampi pohja. Se voi olla siis samankaltainen kuin tenniksen massakentillä käytettävä kenkä. Padelin helppoihin sääntöihin voi tutustua esimerkiksi Suomen Padelliiton kotisivuilta.

Parhaimpia tapoja aloittaa padel on osallistumalla oman paikkakunnan padelseuran järjestämälle aloituskurssille. Kurssilla käydään läpi pelin säännöt ja keskustellaan peruslyöntien tekniikoista.

Padelkursseja seurojen tarjoamina

Seuroissa on mahdollista saada laadukasta yksilöopetusta ja erilaisia ryhmäkursseja. Ne auttavat kehittymään omista lähtökohdista, jossa otetaan huomioon kurssilaisen toiveet ja tavoitteet. Niissä voi asettaa tavoitteet korkealle, jopa kilpatasolle asti. Padelseura tarjoaa aktiivisesti myös junioritoimintaa, joten lajiin voi tutustua nuoresta iästä lähtien.

Jos padelia haluaa pelata pisteillä, pitää silloin pelata sitä nelinpelinä. Jos peliseuraa ei tunnu löytyvän, voi kääntyä padelseuran piiriin. Sieltä voi löytää pelikavereita, joita haetaan esimerkiksi seurojen ylläpitämien WhatsApp-ryhmien välityksellä. Ne voivat olla hyviä väyliä löytää peliseuraa ja uusia padelkavereita.

Lisää Ruokavalio & Terveys