Miten tehdä parhaat banaanipannukakut

Miten tehdä parhaat banaanipannukakut
Ruoka & Juoma

Monelle meistä aamupala on kaikkein mieluisin ateria ja siihen panostaminen on tärkeää. Mikä voisi olla parempi tapa aloittaa aamu kuin pannukakut? Ei mikään! Kullanruskeat pannukakut, joiden päälle voi laittaa hilloa, siirappia tai voita. Kuulostaa hyvältä! Pannukakkujen tekeminen ei ole vaikeaa kunhan omistaa tasapintaisen pannun ja seuraa seuraavia ohjeita, joiden avulla voit tehdä parhaat pannukakut itsellesi.

Mistä pannukakut tulevat?

Pannukakku on pannulla paistettu tasainen kakku, joka koostuu tavallista aineksista kuten kananmuna, maito, jauho ja leivinjauhe. Pannukakkuja on syöty kautta ihmisten historian ja niiden alkuperä voidaan jäljittää esihistoriallisiin aikoihin asti. Monissa kulttuureissa on omat pannukakkunsa ja oma tapa paistaa kakku pannulla. Toisille pannukakut ovat ohuita lettuja kuten ranskalaiset crepet ja toisaalta taas pannukakkuja voidaan valmistaa kokonaisella pellillä, kuten monesti Suomessa tehdään.

Tunnetut pannukakut, joita näemme mainoksissa ja televisiossa, tulevat Pohjois-Amerikasta. Ne ovat pyöreitä kakkuja, jotka ovat melko paksuja ja niiden päälle laitetaan usein vaahterasiirappia, voita tai hilloa. Jotkut haluavat syödä pannukakkunsa pekonin kanssa. Miten kunnollisten amerikkalaisten pannukakkujen teko onnistuu?

Amerikkalaiset banaanipannukakut

Kaikki alkaa taikinasta, jonka voi tehdä helposti tehosekoittimessa, laittamalla kaikki ainekset koneeseen ja sekoittamaan kunnes taikina on tasaista. Toisaalta taikinan voi myös sekoittaa käsin, riittävän suuressa kulhossa.

Ainekset:

  • 3 teelusikallista leivinjauhetta
  • 1/2 teelusikkaa suolaa
  • 1 ruokalusikallinen sokeria
  • 2 suurta kananmunaa
  • 30 grammaa sulatettua voita
  • 300 millilitraa maitoa
  • 230 grammaa vehnäjauhoja
  • öljyä tai rasvaa paistamiseen
  • 2 kypsää banaania viipaloituna

Valmistus:

Sekoita kaikki ainekset kulhossa yhteen kunnes massa on täysin tasaista. Tämän jälkeen annetaan taikinan nousta hetken aikaa esimerkiksi jääkaapissa. Lämmitä pannu keskiteholla kuumaksi. Tämän jälkeen voit laittaa öljyä tai rasvaa pannulle ja kaada taikinaa pannulle muutamaksi pieneksi ympyräksi. Lisää viipaloidut banaanisiivut kakkujen pinnalle.

Kun pannukakkujen pinta alkaa kuplimaan, on aika kääntää pannukakut ympäri. Tämän jälkeen paista pannukakkuja toiselta puolelta noin minuutin ajan ja siirrä ne syrjään lautaselle odottamaan.

Tuunaa pannukakkusi

Pannukakkuja voi helposti tuunata oman mielen mukaan ja niistä voi tehdä myös hieman terveellisempiä. Monet yritykset tarjoavat myös ohjeita, miten voit parantaa ruokavaliota ja tehdä siitä terveellisemmän. Alla vinkkejä kuinka voit tuunata pannukakkuja.

Kun olet laittanut pannukakut paistumaan pannulle voit asettaa kakkujen pinnalle marjoja, jonka jälkeen paista kakut valmiiksi. Voit myös tuunata pannukakkuja vaihtamalla jauhot tai osan jauhoista proteiinijauheeseen, kookos- tai mantelijauhoihin. Tällä tavalla saat kakuista hieman vähemmän hiilihydraatteja sisältäviä, ja näin ollen kevyempiä. Nämä voivat toimia paremmin terveellisen ruokavaliosi kanssa. Monista ruokaohjelmista voi löytää banaanipannukakun ohjeita, jotka voivat auttaa myös painonpudotuksessa.

Perinteinen suomalainen pannukakku

Amerikkalaisen banaanipannukakun sijasta voit nauttia myös perinteisestä suomalaisesta pannukakusta. Suomessa pannukakkua paistetaan uunin pellillä ja tarjoillaan usein hillon ja kermavaahdon kanssa. Tämä perinteinen pannukakku on monessa paikassa torstainen jälkiruoka hernekeiton jälkeen. Alla ohjeet, miten teet perinteisen suomalaisen pannukakun:

Ainekset:

  • 1 teelusikka leivinjauhetta
  • 1 teelusikka suolaa
  • 1 teelusikka vaniljasokeria
  • 2 suurta kananmunaa
  • 100 grammaa sulatettua voita tai margariinia
  • 4 desilitraa vehnäjauhoja
  • 8 desilitraa maitoa

Valmistus:

Sekoita kaikki ainekset keskenään, joko tehosekoittimessa tai käsin kulhossa kunnes taikina on täysin tasaista, ilman paakkuja. Anna taikinan tekeytyä hiukan aikaa jääkaapissa. Tämän jälkeen kaada taikina syvälle uunipellille, jonka päälle on asetettu leivinpaperi. Paista pannukakkua uunissa noin 200-225 asteessa puolen tunnin ajan, kunnes pannukakku on päältä kauniin ruskea.

Ota valmis pannukakku uunista ja leikkaa siitä sopivan kokoisia palasia. Tarjoile valmis kakku kermavaahdon, sokerin ja hillon kera.

Muita pannukakkuja

Ahvenanmaalta löytyy myös yksi versio perinteisestä suomalaisesta pannukakusta, joka on hieman tuunattu versio. Siinä käytetään jauhojen lisänä mannasuurimoita sekä mausteena lisäksi kardemummaa. Tämä onkin Ahvenanmaalainen perinneruoka, jota tarjoillaan luumuhillon ja kermavaahdon kera. Tätä perinneherkkua syödään varsinkin Ahvenanmaan autonomian päivänä 9. kesäkuuta.

Japanissa on useita erilaisia pannukakkuja, joista ehkä kuuluisin on kohokas pannukakku. Tämä pannukakku on korkeampi ja kuohkeampi kuin mikää muu pannukakku ja se valmistetaan erillisissä renkaissa, jotka asetetaan pannulle, ja jonne pannukakkutaikina kaadetaan.

Monissa maissa pannukakut eivät ole makeita. Päälle ei laiteta makeita aineksia vaan pannukakkutaikina tehdään hieman enemmän suolaisemmaksi ja päälle asetetaan esimerkiksi sipulia, kaviaaria tai mätiä ja smetanaa. Tällainen pannukakku on tyypillinen esimerkiksi Venäjällä, jossa sitä kutsutaan bliniksi.

Erilaisia pannukakkuja voi kokeilla eri maissa ja ne ovatkin hyvä tapa päästä sisälle maan kulttuuriin. Verkosta voit löytää arvosteluja eri ruokapaikoista ja saada tietoa, mitkä ravintolat mahdollisesti tarjoilevat pannukakkuja. Selvitä, missä voit nauttia pannukakkuja ja lähde kokeilemaan tätä perinteistä herkkua.

Lisää Ruoka & Juoma