Tämä jokaisen pitäisi tietää bitcoineista

Tämä jokaisen pitäisi tietää bitcoineista
Raha-asiat

Vaikka bitcoineja alettiin käyttämään vasta vuonna 2008, on kryptovaluutta tällä hetkellä jo digivaluuttojen veteraanien joukossa. Nyt bitcoinin rinnalle on syntynyt satoja muita kryptovaluuttoja. Kyseessä on silti edelleen erittäin suosittu ja eniten käytetty digivaluutta. Seuraavaksi tutustutaankin hieman paremmin bitcoinin teknologiaan ja käyttöön.

Mikä on bitcoin ja miten se toimii?

Bitcoin on lähes kaikille tuttu kryptovaluutta, mutta harva oikeastaan tietää, miten valuutta toimii. Bitcoineja välitetään lohkoketjuteknologian avulla ja tämän teknologian toiminta on hyvä jokaisen ymmärtää.

Lohkoketju koostuu datan pätkistä, jotka yhdistetään toisiinsa matemaattisilla algoritmeilla. Ketjun koodi muuttuu koko ajan, sillä bitcoineja louhiessa syntyy uutta dataa. Kun bitcoineja siirretään kryptolompakosta toiseen, tiedot tallentuvat lohkoketjuun kuin virtuaaliseen tilikirjaan. Osapuolet pystyvät siis tarkistamaan maksutiedot lohkostaan, mutta kukaan ei saa tietää heidän identiteettiään. Koska bitcoinin lohkoketju on hajautettu, pystyy kuka tahansa liittämään siihen dataa ilman, että joutuisi kyberuhkien kohteeksi. Lohkoketjun hakkerointi on nimittäin erittäin haastavaa.

Bitcoinista ollaan kiinnostuneita sekä sijoituskohteena että maksutapana

Moni on varmasti kuullut tarinoita henkilöistä, jotka ovat vahingossa rikastuneet bitcoinien avulla. Nykyään tämä on kuitenkin harvinaisempaa ja se on paljon tuurista kiinni. Bitcoiniin sijoitetaan monesti kokeilunhalun vuoksi. Varsinkin jo kokeneet sijoittajat, jotka ovat jo vuosia sijoittaneet indekseihin ja osakkeisiin, näkevät bitcoinin kiinnostavana sijoituskohteena. Kun vain pieni osa omaisuudesta on kiinni bitcoinsijoituksissa, on sijoitusriskikin pienempi. Bitcoinien ostaminen kiinnostaa, sillä ne ovat hyvin erilainen sijoituskohde verrattuna esimerkiksi osakkeisiin.

Bitcoinia voi esimerkiksi käyttää myös maksutapana tietyissä yhteyksissä. Vaikka kryptovaluutat eivät ole ainakaan vielä yleisesti käytössä esimerkiksi verkkokaupoissa, on joitakin yrityksiä, jotka hyväksyvät maksun bitcoineilla. Tämä liittyy siihen, että yritykset tekevät itsekin kauppoja bitcoineilla, sillä se on halvempaa ja nopeampaa. Pankkien ulkomaiset tilinsiirrot ovat nimittäin monesti kovin hitaita ja kalliita.

Mitä riskejä bitcoiniin sijoittamiseen liittyy?

Sijoituskohteet jaetaan matalariskisiin ja korkeariskisiin sijoituksiin. Bitcoin on ehdottomasti korkeariskinen sijoituskohde, sillä kryptovaluutan arvo vaihtelee huimasti kysynnän ja tarjonnan lain mukaan. Periaatteessa tämä tarkoittaa sitä, että on mahdollista menettää kaikki kryptosijoituksensa tai tehdä sijoituksillaan paljon tuottoa. On kuitenkin vaikea ennustaa, miten bitcoinin arvo tulee vaihtelemaan, minkä takia on osattava sijoittaa viisaasti.

Riskejä voi madaltaa esimerkiksi siten, että sijoittaa bitcoineihin vain pienen prosenttiosuuden kokonaissijoituksistaan. Näin ei haittaa, vaikka häviäisi kaikki bitcoiniin sijoitetut rahat. Ei siis todellakaan kannata laittaa kaikkia sijoituksia yhteen kohteeseen, mikä pätee myös osakemarkkinoilla. On parempi aloittaa matalariskisistä sijoituskohteista, kuten rahastoista, jos sijoittaminen muuten kiinnostaa.

Mitä mahdollisuuksia bitcoin voi luoda tulevaisuutta ajatellen?

Bitcoinit ovat siis muuttaneet sijoitusmaailmaa ja luoneet monia uusia mahdollisuuksia. Bitcoinin hajautetulla lohkoketjuteknologialla voitaisiin esimerkiksi siirtää tai säilyttää tietoa turvallisemmin. Kyberuhkat ovat nykymaailmassa yksi suurimmista huolenaiheista, joten on tärkeää löytää ratkaisuja näihin ongelmiin. Jo tällä hetkellä on olemassa tietoturvallisuuteen erikoistuvia sovelluksia ja yrityksiä, jotka hyödyntävät aktiivisesti lohkoketjuteknologiaa.

Toisekseen voi olla, että bitcoin tai muut kryptovaluutat alkavat pikkuhiljaa syrjäyttää perinteisiä valuuttoja maksutapana. Ainoa ongelma tällä hetkellä on se, ettei bitcoineja pysty kontrolloimaan esimerkiksi valtiotasolla tai pankeissa. Digitalisoitumisen myötä ei olisi kuitenkaan yllättävää, jos digivaluutoista tulisi yleinen maksutapa useammissa yhteyksissä.

Yhteenveto

Bitcoinit ovat siis vanhin käytössä oleva kryptovaluutta, jonka teknologia on inspiroinut monia muita kryptovaluuttoja ja lohkoketjua hyödyntäviä yrityksiä. Bitcoin on myös sijoitusmaailmassa kohuttu aihe, mutta bitcoiniin sijoittamiseen liittyy edelleen paljon riskejä. Toivottavasti tulevaisuudessa pystytään löytämään tapoja, miten bitcoineja voisi käyttää turvallisesti.

Lisää Raha-asiat