Säästäminen kannattaa

Säästäminen kannattaa
Raha-asiat

Mikä olisikaan parempi stressinpoistaja, kuin varautuminen pahan päivän varalle? Parhaimmassa tapauksessa puskuria kasvattamalla voi tehdä sellaisia hankintoja, joista on haaveillut pitkään, ja joita muuten ei pystyisi toteuttamaan. Seuraavaksi kerromme, minkä takia säästäminen kannattaa, minkälaisia tapoja säästämiseen on ja kuinka voit säästää pienilläkin tuloilla.

Miksi kannattaa säästää?

Vastauksia on yhtä paljon kuin vastaajiakin. Toiset säästävät siksi, että käyttävät keräämänsä säästöt vuosittaiseen lomamatkaan. Jotkut säästävät harrastuksia varten, tulevaan remonttiin tai oman kodin hankkimiseen. Toiset hakevat säästämisellä taloudellista riippumattomuutta ja säästämällä vaikkapa 10 % nettotuloistasi saat hyvän puskurin pahan päivän varalle. Revolut on digitaalinen pankkisovellus, jonka tarkoituksena on edistää henkilökohtaisen talouden hallintaa. Käy lukemassa muiden kokemuksia, kuinka sovellusta voi käyttää hyödyksi esimerkiksi säästämisessä ja sijoittamisessa.

Koronapandemian myötä yhä useampi on kiinnostunut säästämisestä ja haluaa varmistaa sen, että oma talous pysyy vakaana maailman tilanteesta huolimatta. Kun raha-asiat on kunnossa ja tiedät, että auton rikkoutuessa tai yllättävän remontin tullessa voit käyttää säästöjäsi lainan ottamisen sijaan, on mieli paljon kevyempi ja yöunet paremmat. ASP-säästäminen on järkevää, kun mietit asunnon ostoa. ASP-säästämisessä on useita etuja, kuten suuremmat korot säästöille sekä asuntolainan ottaessa paremmat ehdot lainallesi.

Säästämällä ei välttämättä rikastu, mutta se helpottaa paljon elämää ja tekee siitä stressittömämpää. Kun osaat varautua tuleviin menoihin säästöillä ja tiedät, että pesukoneen hajotessa säästötililtä löytyy varoja, voit elää rauhallisin mielin. Säästäminen tuo myös mielihyvää kun saavutat säästämällä jotain sellaista, mitä et muuten saisi toteutettua. Jos kaukomaiden lomamatka houkuttelee ja viimein säästämisen lopputuloksena pääset matkan toteuttamaan, sehän on kuin lottovoitto! Tällaiset hetket motivoivat säästämään lisää ja pitämään talouden kunnossa.

SuomiArvostelut tarjoaa asiakkaiden arvosteluita sekä aitoja kokemuksia muun muassa erilaisista säästö- ja sijoituspalveluista. Lukemalla, mitä mieltä muut ovat säästämisen palveluista, on paljon helpompi valita itselle luotettava ja hyvä palveluntarjoaja.

Lapselle säästäminen

Oletko ajatellut, että voisit säästää myös lapselle tulevaisuutta varten? Voit tehdä suuren palveluksen ja helpottaa lapsen elämää esimerkiksi säästämällä lapsilisät niin kauan, että lapsi on aikuinen. Voitte yhdessä miettiä etukäteen, mihin nämä säästöt tullaan käyttämään järkevästi ja samalla opettaa lapselle säästämistä. Tarvitseeko lapsi auton aikuistuessaan? Ajokortti ja auto ovat suuri kuluerä 18-vuoden iässä, kun koulunkäynti saattaa vielä olla kesken. Myös asunnon osto nuorena kannattaa, sillä se taas luo lapselle tulevaisuutta varten pesämunaa, josta on suuri hyöty myöhemmin.

Lapsilisät säästämällä voit varautua myös yllättäviin hankintoihin, joita lapsuuden aikana tulee. Jos käy kuitenkin niin hyvin, että niitä ei tarvitse käyttää, et ole pelkästään sijoittanut lapsen tulevaisuuteen siihen asti, että hän täyttää 18 vuotta. Jos lapsi ostaa säästöjesi ansiosta oman asunnon heti nuorena aikuisena, olet sijoittanut lapseesi todella pitkälle tulevaisuuteen. Lapsesi tulee arvostamaan tätä enemmän kuin uskotkaan, koska asunnon osto varhain on järkevää kuin säästämisen, että sijoittamisen kannalta. Täältä löydät mielenkiintoisen artikkelin siitä, kuinka lapsesta voi tehdä miljonäärin sijoittamalla lapsilisät.

Säästä budjetoimalla

Budjetointi on yksi erittäin tehokas tapa säästää sekä löytää lisää säästökohteita. Kun laitat joka kuukausi paperille tai exceliin ylös kaikki tulot ja menot, näet konkreettisesti sen, kuinka paljon rahaa kuluu ja minne sitä kuluu. Jos ruokaostoksiin menee esimerkiksi 200 euroa kuukaudessa, voit varmasti säästää siitä pari kymppiä ostamalla alennustuotteita tai suunnittelemalla tarkemmin etukäteen, mitä ruokaa milloinkin teet. Jos rahaa kuluu joka viikko esimerkiksi kahviin tai ulkona syömiseen, päätä, että syöt ulkona vain joka toinen viikko ja keität kahvit kotona. Nämä voivat äkkiseltään tuntua pieniltä menoeriltä, mutta niistä tulee kuukausittain yllättävän suuri summa.

Kun olet laskenut, paljonko sinulle jää nettotuloista kaikkien pakollisten menojen jälkeen käytettäväksi kuukauden aikana, lisää menoihin vielä summa, jonka haluat laittaa säästöihin. Laita säästösumma menemään suoraveloituksena säästötilille, jolloin et huomaamattasi käytä sitä johonkin muuhun. Nostamalla käteisenä loppukuulle jäävän käyttösumman pystyt konkreettisemmin seurata, paljonko rahaa on vielä jäljellä muita ostoja varten. Päätä esimerkiksi, että käytät 400 eurosta vain 50 euroa viikossa, jolloin voit olla varma, että käyttövara tulee riittämään koko kuukaudelle. Nordea tarjoaa asiakkailleen työkaluja taloudenhallintaan ja säästämiseen. Käy tutustumassa muiden asiakkaiden palvelukokemuksiin.

Kuinka säästää rahaa?

Edellä mainittujen lisäksi hyviä säästövinkkejä ovat esimerkiksi kirpputoreilta tehtävät hankinnat, tavaravaihtarit ystävien kanssa ja heräteostosten karsiminen. Päätä, että ostat vain silloin, kun oikeasti tarvitset jotain. Vielä parempi on miettiä jokaista ostosta parin päivän ajan ennen ostoksen tekemistä, jolloin huomaat, tarvitsetko todella haluamaasi tuotetta vai onko se vain hetken mielijohde. Kirpputoreja on nykyään paljon ja niitä löytyy netistäkin useita. Jos hankinnassa on esimerkiksi polkupyörä tai lastenvaunut, katso ensin, löytyisikö sopiva tuote käytettynä. Jo yhden hankinnan kohdalla voit säästää kymppejä tai jopa satoja euroja, joten mieti tarkkaan. Mobify on talouden hallintaan suunniteltu sovellus, josta voi olla apua säästämisessä.

Varsinkin lapsiperheiden kesken tavaravaihtarit ovat loistava keino hankkia tarpeellisia tavaroita ja säästää. Toisen roska on toisen aarre - pätee tässä hyvin ja varsinkin lapsille voi toisen vanhat lelut tuottaa suurta iloa, sillä sieltä voi löytää vaikka minkälaisia aarteita. Näin molemmat perheet hyötyvät eikä rahaa kulu turhaan uusiin ostoksiin. Jos on hankinnassa vaikka luistimet tai muita urheiluvälineitä, näissä on loistava tilaisuus säästää tekemällä vaihtareita muiden perheiden kanssa. Miksi ei sitten soveltaa samaa esimerkiksi vaate- ja asustevaihtareissa ystävien kanssa?

Pienestä palkasta säästäminen - Näin onnistut

Säästäminen sopii kaikille tuloista huolimatta. Perus sääntö säästämisessä onkin se, että mikään summa ei ole liian pieni. Mikäli tulosi ovat pienet, pääset aloittamaan säästämisen helposti seuraavilla vinkeillä:

• Pidä kirjaa menoista ja tuloista. Konkreettiset laskelmat auttavat hahmottamaan sen, mihin rahaa oikeasti kuluu ja mistä voisi karsia. Suunnittele budjetti hyvin.

• Siirrä päättämäsi summa säästötilille heti, kun saat palkan.

• Älä yritä säästää liian isoa summaa aluksi, jotta rahasi riittävät loppukuulle.

• Aloita pienestä. 10-20 euroa on hyvä summa säästää alussa. Summaa tärkeämpää on säännöllisen säästämisen oppiminen.

• Säästä ruoka-ostoksista kertyvät bonukset.

• Ota käyttöön pankin oma säästöpossu, jonne menee 1 euro jokaista pankkikortilla tekemääsi ostosta kohden.

Iltalehti on listannut pienituloisen säästövinkkejä. Lue lisää raha-asioista täältä. Käy lukemassa vinkit ja aloita säästäminen jo tänään!

Lisää Raha-asiat