Omasta taloudesta huolehtiminen - budjetointi ja sijoitukset hyvään alkuun

Omasta taloudesta huolehtiminen - budjetointi ja sijoitukset hyvään alkuun
Raha-asiat

Hyvä taloudenpito on toimivan arjen ja elämänkin perusta, koska se on suorassa yhteydessä arjen hallintaan ja elämänlaadun ylläpitoon. Tämä ymmärretään yleensä varsin hyvin, mutta käytännönpuoli saattaa kaivata korjaustoimenpitoa. Asiaa ei kannatta paeta, vaan tarvittaessa talouteen kannattaa tehdä remontti, jossa työkaluina toimivat budjetointi, säästäminen ja sijoittaminen.

Talous saadaan yksinkertaisesti sanottuna kuntoon, kun tulot ja menot ovat tasapainossa. Arjesta suoriutumisesta tulee näin helpompaa ja se tekee myös suurempien hankintojen suunnittelusta mahdollisempaa. Tulojen ja menojen tasapainottelu aloitetaan ensin kartoittamalla niiden välinen suhde, eli tulojen yhteen laskemisella, josta erotetaan menot.

Jos viivan alle jää ylijäämää, voi sen laittaa säästöön tai sen voi investoida harkitusti johonkin harkintaan. Jos lopputulos on miinusmerkkinen, on menojen karsiminen ja vastaavasti tulojen mahdollinen lisääminen tarpeen. Lainaa haetaan arjen eri hankintoihin, mutta ennen sen harkitsemista hakijan täytyy ehdottomasti selvittää sen liittyvät ehdot ja kulut huolellisesti. Huolellista selvittelyä varten, lue lisää sivustolla www.lainat.fi.

Kartoita tulot ja ota selvää kiinteistä kustannuksista

Kestävä taloudenpito ja siihen liittyvä budjetointi eivät ole onneksi rakettitiedettä, vaan sen voi aloittaa selvittämällä molempiin suuntiin menevistä rahavirroista. Ensin sinun täytyy tietää, kuinka paljon tuloja sinulle kertyy esimerkiksi kuukauden aikana.

Tuloja tulee tyypillisesti palkasta, tuista ja pääomatuloista. Jos tulosi ovat epäsäännölliset, kannattaa sinun laskea niistä kuukausittainen keskiarvo tai yrittää arvioida vähin mahdollinen määrä. Älä koskaan yliarvioi tulojasi ikävien yllätysten välttämiseksi.

Kun tulot ovat selvillä, voit alkaa tarkastella arjen kiinteitä kulujasi. Menojen listaaminen on hyvä aloittaa tästä, koska ne pystyy useimmiten selvittämään helpommin ja ne ovat tyypillisesti melko joustamattomia kuluja ainakin nopealla aikataululla.

Kiinteiden menojen alle lasketaan säännölliset ja välttämättömät kulut, joihin kuuluvat muun muassa vuokra, lainanlyhennys ja vakuutukset. Ne voivat olla myös erilaisia välttämättömiä laskuja ja kulkemiseen liittyviä kustannuksia.

Arjessa lisätään helposti myös vähemmän välttämättömiä kustannuksia, jotka ottavat säännöllisen osuutensa esimerkiksi kuukausitasolla. Näitä ovat esimerkiksi lehtitilaukset, harrastukset ja internetin striimauspalvelut. Jos säästät säännöllisesti, huomioidaan tämäkin kustannuksien kohdalla, sillä summa ei ole tarkoitettu omaan päivittäiseen käyttöön.

Jotkut säännölliset laskut eivät ilmaannu jokaiselle kuukaudelle, mutta nekin on ehdottomasti hyvä ottaa huomioon, jotta budjetissa on varausta kaikkiin menoihin. Niille voi esimerkiksi laskea kuukausittainen keskiarvo.

Harkitse joustoa muuttuvista kustannuksista

Arjen talous sisältää jonkin verran muuttuvia kustannuksia, jotka ovat kuitenkin omalta osaltaan välttämättömiä. Näitä ovat esimerkiksi ruoka- ja vaateostokset, joita voi olla kiinteitä kuluja vaikeampia ennakoida. Niiden arvioinnin tueksi voi ottaa esimerkiksi menot kaikista ostoksista, jotka ovat yhden kuukauden ajalta kertyneet ja päätellä siitä, kuinka paljon rahaa tällaiset ostokset tyypillisesti vievät.

Sen jälkeen kannattaa rehellisesti pohtia niiden realistisia säästömahdollisuuksia. Voisitko esimerkiksi ruokakaupassa tarkistaa kaupan tarjoukset ja välttää parhaasi mukaan hävikkiruokaa? Onko uusi paita- tai takkiostos välttämätön ja tarjoaako kirpputorit hyviä vaihtoehtoja?

Vapaa-ajan riennot tuovat budjettiin omat muuttuvat kustannuksensa ja niitä voi tulla esimerkiksi elokuva- ja museolipuista. Sitä kertyy myös tietyistä heräteostoksista, joita voi olla takeaway-kahvit, pidempi bussi- tai junamatka ja erilaiset herkutteluhetket.

Näidenkin kanssa kannattaa rehellisesti miettiä, voisiko ne tehdä harkitummin tai voisiko niistä säästää. Älä mene kuitenkaan äärimmäisyyksiin, sillä elämä on elämää varten ja liiallinen talouskuri syö motivaatiota pitkällä ajalla ja rahankäyttö voi tehdä uhmakkaan käännösliikkeen jopa tuhlaamisen puolelle.

Sijoittamista kannattaa harkita

Kun taloudenpito on päässyt hyville raiteille ja arjen pyörittämisestä jää jopa ylimääräistä, kannattaa varoja harkita sijoittamiseen. Sijoittaminen voi olla hyvä ratkaisu ja siitä on tullutkin Suomessa suositumpaa säästämisen ohella.

Rahan arvo heittelee ja inflaation takia raha ei ole esimerkiksi kymmenen vuoden kuluttua yhtä arvokasta kuin tällä hetkellä. Sen takia tilillä makaavat säästöt voivat menettää arvoaan, mutta sijoitettujen rahojen arvo voi nousta tulevaisuudessa.

Sijoitukset voivat toimia myös taloudellisena turvana, sillä esimerkiksi sairastumisen tai työttömyyden kohdalla sinulla on sijoituksen ansiosta rahaa sukanvarressa. Niitä on helpompaa myydä tarvittaessa pois esimerkiksi asuntoon verrattuna, joka voi olla ainakin henkisesti paljon kuormittavampaa.

Lisää Raha-asiat