Nuoren opas sijoittamiseen

Nuoren opas sijoittamiseen
Raha-asiat

Nyt on juuri oikea aika sijoittamiseen eikä se vaadi suurta pääomaa. Kuka tahansa, jolla on hieman rahaa sukanvarressa, voi aloittaa sijoittamisen helposti. Lisäksi tietoa ja neuvontaa löytyy kätevästi netistä, jota ei ollut aikaisemmin tarjolla. Unohda siis vanhat ennakkoluulot sijoittamista kohtaan ja kokeile itse, kuinka voit saada rahoillesi vastinetta.

Voit aloittaa vaikkapa kymmenellä eurolla

Jäikö palkasta tässä kuussa viivan alle kaikkien menojen jälkeen vain kymmenen euroa? Ei hätää, se riittää myös sijoittamisen aloittamiseen. Voit kerätä pääomaa muutaman kuukauden ajan ja vasta sitten aloittaa sijoittamisen tai vaikkapa hyödyntää valmistumisesta saadut lahjarahat.

Loppujen lopuksi kaikessa on kyse vain ajasta ja tavoitteista. Mitä enemmän olet valmis odottamaan sijoituksesi kasvamista, sitä enemmän voit loppupeleissä voit mahdollisesti voittaa. Sijoittamisen toinen tärkein avain on oikeanlaiset ratkaisut ja tunteiden hallitseminen.

Hyvin monet aloittelevat sijoittajat pelästyvät heti kun esimerkiksi osakkeen arvo alkaa laskea ja myyvät salkussaan olevat sijoitukset. Etenkin osakekursseja, kuin myös valuuttakursseja, seuratessa on hyvä muistaa, että niille on luontaista liikkua ylös ja alas lyhyiden ajanjaksojen aikana.

Osakkeiden tilannetta tulisi aina arvioida pitkän aikavälin grafiikoilla eikä edellisen kuukauden. Yhtä lailla yrityksen taustojen, lainojen ja sen alan tulevaisuuden näkymien tulisi olla hyvät.

Jos yrityksellä on esimerkiksi enemmän yrityslainaa kuin omaisuutta ja huono liikevaihto, se voi merkitä sitä, että se on hyvin haavoittuvainen mahdollisissa talouskriiseissä. Nekin ovat nimittäin yleisiä nykymaailmassa.

Hyviä sijoituskohteita on monia

Voit löytää useita kannattavia sijoituskohteita etenkin osakemarkkinoilta, mutta muita varteenotettavia vaihtoehtoja ovat muun muassa sijoitusrahastot ja velkakirjat. Velkakirjat tarkoittavat valtion tai sijoittajan yritykselle lainaamaa rahaa. Ne eivät kuitenkaan tarkoita erillistä yrityslainaa, jota esimerkiksi CrediNord myöntää.

Velkakirjan haltija saa voittoa lainan kerryttämästä korkotuotosta, jota annetaan sen ajan kun laina on voimassa. Sijoitusrahasto on melkein sama kuin osakesijoittaminen, mutta silloin arvopaperit on ostanut rahoitusyritys ja kyseisellä salkulla on oma hoitaja. Yritys tekee osto- ja myyntipäätökset, joten rahastot sopivat erinomaisesti aloitteleville sijoittajille.

Pörssiyhtiöiden osakkeisiin sijoittaneita rahastoja kutsutaan myös nimellä EFT-rahastot. Niiden hallinointikulut ovat pienemmät kuin perinteisissä sijoitusrahastoissa ja niiden salkkujen sisältö vaihtelee aloittain ja jopa maittain.

Jos haluat tehdä kaiken itse, voit itse ostaa osakkeita pörssistä ja kerätä voittoa niiden arvon nousuilla ja osingoilla. Tällöin maksat kuitenkin aina välityspalkkioita jokaisesta ostosta kun taas esimerkiksi rahastoissa maksat sen vain kerran.

Tärkein strategia sijoittamisessa: hajauta

Jos haluat muodostaa pitkällä aikavälillä eli vähintään 10 vuoden päästä voitokkaan sijoitusstrategian, hajauta pääomaasi mahdollisimman paljon. Hajautusta voidaan tehdä ensimmäisten vuosien aikana sen mukaan kuin voittoja ja säästöjä syntyy tai heti alussa. Osta osakkeita useiden alojen toimijoilta ja mieti muita vaihtoehtoja.

Voit sijoittaa yllä olevien sijoituskohteiden lisäksi muun muassa asuntoihin, arvometalleihin, öljyyn ja kryptovaluuttoihin, joskin jokainen niistä sisältää aina omat riskinsä. Hajauttaminen taasen suojelee varojasi siten, että aina kun yhden sijoituskohteen arvo laskee, yleensä toisten nousee eli pysyt tasapainossa.

Lisää Raha-asiat