Miten voin sijoittaa rahaa tänä vuonna?

Miten voin sijoittaa rahaa tänä vuonna?
Raha-asiat

Sijoittamalla voit edesauttaa sellaisten asioiden toteutumista, joista olet haaveillut pitkään. Siintääkö horisontissa unelma matkasta valkohiekkaiselle paratiisirannalle tai oma koti isolla pihalla ja uima-altaalla? Rahalla ei saa kaikkea, mutta se auttaa monessa asiassa. Aloittamalla sijoittamisen jo varhain pääset kerryttämään isoa pesämunaa, jonka voit käyttää juuri omien haaveidesi mukaan, tai säästää sen vaikka tulevia eläkepäiviä varten.

Miksi kannattaa sijoittaa?

Raha-asiat on tärkeää pitää hallussa taloudellisen turvan ja mielenrauhan säilyttämiseksi. Sijoittamalla voit rakentaa tulevaisuutta, jossa voit toteuttaa itsellesi tärkeitä asioita ja vakuuttaa itsesi yllättävien tilanteiden varalta. Syitä sijoittamiselle on monia, ja ennen aloittamista kannattaakin miettiä, mikä tai mitkä ovat itselle ne tärkeimmät syyt. Haluatko luoda taloudellista vakautta eläkepäiviä varten, varautua yllättäviin tilanteisiin elämässä vai kerryttää lapselle rahasampoa, jonka hän voi aikuistuessaan käyttää helpottamaan ensimmäisen auton tai asunnon ostoa? Sijoittaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, koska pienelläkin summalla kuukaudessa saa kerrytettyä suuren potin.

Erilaisiin elämäntilanteisiin voi varautua sijoittamalla ja sijoittamisessa paras ystävä onkin aika. Mikäli haluaa turvaa yllättäviin menoihin voi hyvinkin valita matalan riskin sijoituksen, jossa tuottokin näin ollen on matala, mutta pitkällä aikavälillä ehtii kasvaa sievoinen pesämuna. Taloudellinen vakaus luo rauhaa ja turvaa elämään.

Suurin osa jo jonkin aikaa sijoittaneista katuvat ainoastaan sitä, etteivät aloittaneet sijoittamista jo paljon aikaisemmin. Moni ajattelee, että sijoittamiseen tarvitaan isoja summia rahaa tai, että kaikki sijoittamiseen liittyvät termit ja sanastot vaikuttavat aivan utopialta. Myös riskit saattavat äkkiseltään kuulostaa isoilta, ja sijoittaminen tuntuu liian pelottavalta. Näin se ei suinkaan yleensä ole, vaan sijoittamisen voi aloittaa vaikka 10 eurolla kuukaudessa ja sen voi jättää täysin ammattilaisen varaan, joka pitää huolen siitä, että sijoitat järkeviin kohteisiin ja itselle räätälöityjen tavoitteiden mukaisesti.

Sijoittamisessa pitää huomioida muutamia asioita, kuten mihin sijoittaa, kuinka usein sijoittaa, minkä verran ja kuinka pitkäksi aikaa on valmis pitämään sijoitukset poikimassa, ennen kuin haluaa nostaa ne itselle. Näin aloitat sijoittamisen harkitusti, sillä suunnittelu on valttia ja mahdollistaa luultavammin korkeammat tuotot sijoituksillesi.

Koskaan ei ole liian myöhäistä sijoittaa

Monesti kuulee ihmisten harmittelevan sitä, että nyt on liian myöhäistä aloittaa sijoittaminen, olisi pitänyt aloittaa jo nuorena. Toki sitä suuremman pesämunan ehtii kerryttää helpommalla, mitä aikaisemmin on aloittanut, mutta sijoittamisen voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa. Koskaan ei ole liian myöhäistä. Usein vanhempana onkin mahdollista sijoituksiin laittaa vähän enemmän pääomaa, jos esimerkiksi asunto on jo maksettu ja kaikki muutenkin tarvittava jo hankittu.

Jos sen sijaan olet nuori ja mietit sijoittamisen aloittamista, kannattaa se aloittaa tänään, eikä huomenna. Jo 10-15 euroa kuukaudessa sijoituksiin on hyvä alku. Käy tutustumassa artikkeliin Miten löydän sijoituskohteet, se auttaa hyvään alkuun ja tarjoaa tietoa vastuullisesta sijoittamisesta.

5 tämän hetken suosituinta sijoituskohdetta

Jos et vielä tiedä, mistä aloittaa, tässä vuoden kuumimmat sijoituskohteet:

1. Rahastot

tarjoavat helpon tavan sijoittaa arvopapereihin. Se on myös vaivatonta, sillä rahastosijoittajana sinun ei tarvitse itse seurata markkinoita, vaan rahastoa hoitaa puolestasi salkunhoitaja. Hän reagoi tarvittaessa muutoksiin ja pitää huolta sijoituksistasi.

2. Osakkeet

ovat osuuksia yhtiöstä ja ne sopivat sijoittajalle, joka hakee korkeaa tuottoa ja sietää markkinoiden heilahteluja. Tämä on historiassa jo pitkään ollut tehokkain tapa laittaa rahat tuottamaan.

3. Kryptovaluutta

on tämän hetken kuumin sijoituskohde. Siinä on omat riskinsä, mutta myös tuotto-odotus on korkea.

4. Asuntosijoittaminen

vaatii hieman enemmän vaivaa, mutta on sen arvoista. Ostamalla asunnon ja vuokraamalla sen, saatat 10-20 vuoden päästä omistaa asunnon, jonka joku muu on maksanut.

5. ETF-rahastot

eroavat perinteisistä rahastoista siinä, että niillä ei ole salkunhoitajaa, koska rahasto on sijoitettu kohteisiin, jotka eivät vaadi jatkuvaa seurantaa. Sen vuoksi myös kulut jäävät paljon pienemmiksi kuin perinteisissä, pankkien tarjoamissa rahastoissa.

Muita sijoituskohteita ovat esimerkiksi vertaislainat. Fixura on vertaislainayritys, joka yhdistää sijoittajat ja rahoitusta tarvitsevat asiakkaat molempia hyödyttävällä tavalla. Käy lukemassa muiden asiakkaiden kokemuksia, kuinka lainaamisella voi tienata ja miten hyvin Fixura on palveluna toiminut. Esketit on sen sijaan palvelu, joka yhdistää sijoittajat, lainanottajat sekä lainanantajat. Yksityiset sijoittajat eri puolilta Eurooppaa voivat sijoittaa lainanantajien myöntämiin lainoihin ja sitä kautta vaurastua. Nordnet on säästö- ja sijoituspankki, jonka tavoitteena on auttaa asiakkaita kasvamaan taloudellisesti ja viedä heidät lähemmäksi unelmiaan. Nordnet tarjoaa työkalun, jonka avulla voit löytää itsellesi parhaimmat sijoituskohteet.

Muista, että mihin tahansa sijoititkaan, niin tutustu sijoituskohteisiin ensin ja mieti, kuinka korkean riskin olet valmis sietämään. Aina tulee pitää mielessä se, että vaikka sijoittamisella voi parhaassa tapauksessa rikastua lyhyelläkin aikavälillä, niin yhtä äkisti voi myös köyhtyä. Sen takia kannattaa sijoittaminen aloittaa mieluummin varmoilla, matalamman tuoton sijoituskohteilla, joissa myös riski on matala.

Laadi budjetti, sijoita sitten

Sijoittamisen voi aloittaa pienelläkin budjetilla, eli pieni palkka ei ole este sijoittamiselle. Sen sijaan liian suuret menot voivat estää sen, että rahaa ei jää säästöjä tai sijoituksia varten. Laadi siis ihan ensimmäisenä budjetti ja arvioi kriittisesti omia menoja. Kun budjetin laatii paperille ja tarkastelee tilin menoeriä, löytää yleensä nopeastikin muutamia säästökohteita. Jos sinulla jää siis edes 10 euroa kuukaudessa ylimääräistä, laita se poikimaan rahaa, älä makuuta sitä tililläsi.

Muista myös kilpailuttaa sähkö- ja puhelinliittymien sopimukset, voit sillä säästää jo hyvän summan kuukaudessa sijoituksia varten. Jos sinulla on olemassa olevia lainoja, kannattaa miettiä niiden yhdistämistä, sillä usein siinäkin saattaa säästää useamman kympin kuukausitasolla, jotka voi sitten käyttää sijoituksiin. Tee siis suunnitelma, noudata sitä ja vaurastu. SuomiArvostelut -sivulta löydät muiden kokemuksia eri säästämisen- ja sijoittamisen palveluista, kuin myös sähkö- ja puhelinliittymien tarjoajista. Lukemalla muiden arvosteluja voit helpommin löytää itsellesi sopivan palveluntarjoajan ja edullisemmat sopimukset. Lue lisää raha-asioista täältä.

Lisää Raha-asiat