Kuinka valita sopiva maksutapa netissä? 

Kuinka valita sopiva maksutapa netissä? 
Raha-asiat

Erilaisten maksupalveluyritysten kirjo on jo laaja ja tarjonta vain kasvaa vuosi vuodelta, kun yhtiöt haluavat luoda uudenlaisia, entistä kätevämpiä ja turvallisempia konsepteja asiakkaidensa käyttöön.

Modernit maksupalvelut mahdollistavat myös paljon muuta kuin pelkän maksamisen. Esimerkiksi Cadabrus kasino käyttää Trustlyn tarjoamaa palvelua myös tunnistautumiseen, jolloin erillistä rekisteröintiä ei tarvita. Trustlyn kaltaisten palvelujen rinnalla yleistymässä ovat myös erilaiset mobiilimaksutavat ja tietenkin paljon puhutut kryptovaluutat.

Maksutapojen valtava valikoima voi kuitenkin olla myös negatiivinen asia. Kun nettikaupan kassalla maksuvaiheessa valittavissa onkin pelkän korttimaksun lisäksi myös useita muita vaihtoehtoja, asiakkaalla voi mennä sormi suuhun. Tässä oppaassa esittelemme useampia erilaisia maksutapoja ja kerromme, mikä niistä sopii mihinkin tilanteeseen.

Korttimaksut ovat yhä varma valinta

Vaikka uudenlaisia maksutapoja onkin tullut markkinoille todella tiuhaan tahtiin, ovat korttimaksut yhä pitäneet pintansa. Netissä kortilla maksaminen on hyvin helppoa, ja uudet vahvan tunnistautumisen menetelmät ovat tehneet maksamisesta myös turvallisempaa. Korttimaksuissa piilee kuitenkin yhä riskinsä, erityisesti jos tietojaan lisäilee epäilyttäville sivustoille.

Useimmiten korttimaksuja varten vaaditaan ainoastaan kortin numero sekä useimmissa tapauksissa takaa löytyvä kolminumeroinen CVV- koodi. Lisäksi maksu on nykyään usein vahvistettava vielä oman pankin tunnistautumisjärjestelmässä esimerkiksi verkkopankkitunnusten ja mobiililaitteen tai avainlukulistan avulla.

Korttimaksu on myös verkkokauppiaalle helppo vaihtoehto. Useat eri yhtiöt tarjoavat omia vaihtoehtojaan korttimaksamiseen, ja nykyään esimerkiksi PayPalia käyttävillä sivustoilla on mahdollista maksaa PayPalissa suoraan kortilla, vaikka omaa PayPal-tiliä ei olisikaan.

Korttimaksut: ·

 • Varsin helppo maksutapa.
 • Vaatii aina tietojen syöttämisen uudelleen.
 • Melko turvallinen erityisesti uuden vahvan tunnistautumisen myötä.
 • Monelle tuttu vaihtoehto.

Suorat verkkomaksut yleistyvät joka paikassa

Suorat verkkomaksut, eli käytännössä verkkopankkitunnuksilla tehtävät maksut, ovat hyvin yleisiä niin kotimaisissa kuin ulkomaissakin verkkopalveluissa. Myös mukana olevien pankkien määrä on mittava.

Kotimaiset verkkopalvelut käyttävät useamman eri yhtiön verkkomaksuja, ja niiden kautta maksaminen on erittäin turvallista. Varmista vain, että syötät pankkitunnuksesi oman pankkisi järjestelmään.

Ulkomaisissakin verkkopalveluissa suoria verkkomaksuja tarjotaan suomalaisille yhä enemmän. Muun muassa Trustly, Zimpler ja Euteller ovat kaikki alkaneet tarjota asiakkailleen suomalaisten verkkopankkien tukea. Myös näiden kautta maksaminen on turvallista.

Nykyään suoralla verkkomaksulla voi oikeastaan säästää yhden välivaiheen kokonaan korttimaksuihin verrattuna. Kun korttimaksutkin täytyy erikseen vahvistaa pankkitunnuksilla, on suora verkkopankkitalletus yleensä nopeampi ja helpompi vaihtoehto. Ja kuten mainittua, on palvelu turvallinen valinta, kunhan käyttää vain luotettuja vaihtoehtoja.

Suorat verkkopankkimaksut:

 • Korttimaksua nopeampi vaihtoehto.
 • Turvallinen.
 • Suosittu erityisesti kotimaisissa verkkopalveluissa.
 • Tukee myös mobiilipankkia.

Verkkolompakot lisäävät turvallisuutta

Niin sanotut verkkolompakot, kuten PayPal ja Skrill, on luotu erityisesti turvallisuus ja helppous mielessä pitäen. Ajatuksena on, että asiakkaan ei tarvitse jatkuvasti syöttää maksutietojaan eri paikkaan, vaan riittää, että käytössä on yksi verkkolompakkotili, jolle rahat aluksi siirretään.

Homma toimii siis niin, että asiakas siirtää omalle verkkolompakkotililleen, esimerkiksi PayPaliin, rahaa. Tämän voi tyypillisesti tehdä tilisiirrolla tai nopeammin korttimaksulla tai muulla palvelun tarjoamalla maksuvaihtoehdolla.

Kun omassa verkkolompakossa sitten on varoja, voi niitä käyttää verkkokaupassa lompakkotilin käyttäjätunnusten kautta. Sen sijaan, että esimerkiksi korttitietojaan syöttäisi koko ajan uusille sivustoille, voikin käyttää samaa verkkolompakkotiliä kaikkialla.

Verkkolompakoiden ensisijainen tehtävä on tuoda turvallisuutta, mutta samalla ne ovat varsin kätevä maksutapa erityisesti monessa eri paikassa asioivalle asiakkaalle. Jos käytät paljon pienempiä verkkokauppoja tai teet verkkomaksuja monessa paikassa, voi verkkolompakko toimia hyvänä kokoavana vaihtoehtona.

Verkkolompakon kautta on myös helppo nähdä, mihin rahojaan on käyttänyt. Muun muassa PayPaliin liittyy myös ostajan turvaa parantavia ominaisuuksia- tarvittaessa rahat voi saada suoraan PayPalin kautta takaisin, jos tuote ei esimerkiksi tule ikinä perille.

Verkkolompakot:

 • Helppo vaihtoehto monessa paikassa asioivalle.
 • Vaatii, että verkkolompakkotilille siirretään aluksi rahaa.
 • Eri verkkolompakot eivät ole saatavilla kaikkialla.
 • Erityisen turvallinen vaihtoehto.

Maksaminen laskulla

Verkkokauppaostosten maksaminen laskulla onnistuu myös muutenkin kuin luottokortilla. Esimerkiksi Klarna on suomalaisille tuttu yhtiö, joka tarjoaa maksupalveluitaan erityisesti pohjoismaisissa verkkokaupoissa.

Klarnan kautta ostoksilleen voi usein saada esimerkiksi 14 päivää korotonta maksuaikaa, tai ostoksen voi jopa pilkkoa pienempiin kuukausiosiin. Klarna tarjoaa ostosten maksamiseen ja seuraamiseen myös oman, varsin näppärän mobiilisovelluksensa.

Laskulla maksaessa on tärkeää tutustua tarkoin maksuehtoihin. Liian suuria korkoja ei tietenkään kannata hyväksyä, eikä ostoksia pidä ikinä tehdä yli varojensa.

Klarnan ohella joissain palveluissa voi maksaa myös puhelinlaskullaan. Tällaiset maksupalvelut ovat kuitenkin yhä harvinaisempia,ja moni pitää nykyään omassa puhelinliittymässään estoja, joka rajoittaa maksupalveluiden käyttöä.

Laskulla maksaessa asiakkaan on syötettävä kaikki henkilötietonsa, mukaan lukien oma henkilötunnuksensa. Yleisesti ottaen palvelut ovat turvallisia, mutta myös huijauksia voi esiintyä.

Laskulla maksaminen:

 • Koko ajan yleistyvä.
 • Joustava vaihtoehto.
 • Oltava tarkkana maksuehdoista. ·
 • Yleisesti turvallista.

Kryptovaluutat

Kryptovaluutat ovat trendikäs vaihtoehto maksamiseen. Useimmissa verkkopalveluissa kryptoilla ei vielä pääse maksamaan, mutta jotkut, kenties hieman edistyksellisemmät sivustot tarjoavat myös niitä vaihtoehtona.

Yleensä kryptovaluuttoja, kuten Bitcoinia, vastaanottavat verkkopalvelut tekevät yhteistyötä jonkun maksupalveluntarjoajan kanssa, joka toimii välikätenä. Verkkopalvelu itse ei todennäköisesti siis vastaanota rahoja kryptovaluuttana.

Suosittelemme olemaan varuillaan, jos jokin verkkopalvelu hyväksyy maksutavakseen vain kryptovaluutat. Kryptot ovat tunnettuja niiden anonymiteetistään, joten huijaukset ovat mahdollisia.

Kryptovaluutat:

 • Hitaasti yleistyvä vaihtoehto.
 • Itse maksutapana turvallinen.
 • Kuuluisa myös huijarisivustojen maksutapana.
 • Kenties tulevaisuudessa yleisempi.

Yhteenveto – vaihtoehtojen kirjosta jokainen löytää omansa

Eri maksuvaihtoehtoja on nykyisin tarjolla sen verran paljon, että jokaiselle varmasti löytyy oma vaihtoehtonsa. Perusmaksuihin korttimaksut ja verkkopankkimaksut ovat turvallinen ja helppo vaihtoehto sopien useimmille asiakkaille. Verkkolompakot taas ovat hyvä vaihtoehto paljon eri verkkokauppoja käyttävälle. Kryptot sopivat asiakkaalle, joka haluaa olla aikaansa edellä.

Lisää Raha-asiat