Kryptovaluutta - Näin se toimii

Kryptovaluutta - Näin se toimii
Raha-asiat

Kryptovaluutta on digitaalista rahaa, joka on täysin riippumaton pankeista tai valtioista. Kryptovaluutan käyttäjä hallitsee varojaan täysin itsenäisesti ja tiedot pysyvät salassa, sillä kryptovaluuttojen perustana on salakirjoitustekniikka. Minkä takia sitten kryptovaluutat ovat niin suosittuja ja miten niitä oikein käytetään?

Mitä tarkoittaa kryptovaluutta?

Lähes jokainen on kuullut puhuttavan kuuluisasta bitcoinista, jonka arvonnousu on viime vuosina ollut huima. Kryptovaluuttoja on kuitenkin useita erilaisia ja kaikessa yksinkertaisuudessaan kryptovaluutta tarkoittaa siis digitaalista virtuaalivaluuttaa. Kryptovaluutta nimenä on tullut sanasta kryptografia, joka tarkoittaa salakirjoitustekniikkaa; se on myöskin kaiken kryptovaluutan perustana. Kryptovaluutan konsepti on syntynyt siitä, että on haluttu luoda valuutta, joka on täysin riippumaton pankeista ja valtioista. Käyttäjät hallitsevat varojaan itse ilman välikäsiä, minkä vuoksi esimerkiksi virtuaalivaluutan siirto maailman toiselle puolelle on nopeaa ja edullista.

Kryptovaluutan käyttö

Kryptovaluuttaa ei suinkaan käytetä vain sijoittamisen välineenä, vaan sillä voi maksaa tavallisia ostoksia jo useissa kaupoissa. Esimerkiksi Suomessa useat ruokakaupat, ravintolat ja verkkokaupat hyväksyvät bitcoinin maksuvälineenä. Jos haluat maksaa ostoksiasi kryptovaluutalla, kannattaa ensin selvittää, missä kaikkialla se hyväksytään maksuvälineenä. Kryptovaluuttaa käytetään paljon myös netissä erilaisten rahapelien pelaamiseen, sillä kryptovaluutalla maksaminen tuo yksityisyyttä, jota monet kaipaavat. Lisäksi rahansiirrot onnistuvat nopeasti digitaalisen valuutan avulla.

Kryptovaluutan suosio kasvaa jatkuvasti ja sitä myötä myös yhä useammat kaupat ja palvelut hyväksyvät sen maksuvälineenä. Vaikka monille vielä se vaikuttaa olevan hyvin abstrakti maksumuoto, niin todellisuudessa se käy jo hyvin monessa paikassa. Jos kryptovaluutta kiinnostaa, kannattaa tutustua muiden arvosteluihin Paybis palvelusta. Se on alusta, jolla voit ostaa ja myydä kryptovaluuttaa ja esimerkiksi perustaa oman bitcoin-lompakon, jota käytetään maksamiseen vähän kuin normaalin lompakon tapaan.

Kryptovaluutan kurssit

Kryptovaluutan arvo perustuu sen kysyntään ja tarjontaan ja kryptovaluuttojen kursseja onkin lähes mahdotonta ennustaa etukäteen. Viime vuonna esimerkiksi huomattiin hyvin se, että kun taloudella menee huonosti, voi kryptovaluutan arvo silti nousta. Tämä taas on epätavallista esimerkiksi tavallisille osakkeille, eli kryptovaluutta kurssit reagoivat samoihin asioihin täysin eri tavalla. Onhan erona se, että osakkeisiin sijoittamalla ostat periaatteessa osan kyseistä yritystä, mutta kryptovaluuttaan sijoittamalla ostat vain kyseistä valuuttaa. Jotta voisit yrittää ennustaa kryptovaluutan kurssien kehitystä, sinun täytyy tutustua kyseisen valuutan taustaan, toimintatarkoitukseen, historiaan ja nykyiseen statukseen markkinoilla. Kryptovaluuttojen liikkeitä on silti vaikea ennustaa ja sen vuoksi katsotaankin, että niihin sijoittamisessa piilee korkea riski.

Mistä ostaa kryptovaluuttaa?

Netissä on useita kaupankäyntialustoja, joista eri kryptovaluuttoja voi nykyisin ostaa. Suosituimpia tällä hetkellä ovat eToro, Plus500, capital.com ja Revolut. SuomiArvostelut sivulta voit lukea muiden käyttäjien arvioita ja kokemuksia eri palveluista, jotta voit helpommin löytää itsellesi sopivan kauppapaikan, mikäli kryptovaluuttaan sijoittaminen kiinnostaa. Mikäli käytät mieluummin suomenkielistä palvelua on tällä hetkellä Coinmotion yksi suosituimmista. Palvelun turvallisuuden ja luotettavuuden arvioinnissa auttaa muiden arviot, joten niihin kannattaa tutustua.

Bitcoinin ostaminen

Bitcoineja voi ostaa edellä mainituilta kaupaunkäyntialustoilta ja niiden ostaminen tapahtuu hyvin samankaltaisesti, kuin esimerkiksi osakkaiden ostaminen. Ensin sinun täytyy valita palvelu, johon rekisteröidyt kaupankäyntiä varten. Sen jälkeen lisäät rahaa vahvistamallesi tilille ja valitset, mitä kryptovaluuttaa haluat ostaa, esimerkiksi bitcoinia. Tämän jälkeen voit yleensä avata itsellesi kryptovaluuttalompakon, jonka sovelluksella pystyt helposti hallinnoimaan ostamaasi valuuttaa ja tekemään sillä jatkossa kauppaa, tai käyttämään sitä maksuvälineenä. Voit tarkistaa bitcoin-maksupaikat Suomessa sekä lisätä listaan omasi, jos palvelusta puuttuu jokin tietämäsi palvelu. Myös joissain K-ryhmän marketeissa on kokeiltu bitcoinia maksuvälineenä jonkin aikaa.

Kryptovaluutan verotus

Kannattaa muistaa, että virtuaalivaluuttojen verokanta on sama kuin pääomatuloverotuksessa. Voitoista on siis maksettava veroja ja kannattaakin tarkistaa ajankohtaiset tiedot kryptovaluuttojen verotuksesta. Veroprosentti on siis 30 % aina 30 000 euron pääomatuloihin saakka, ja sitä suurempiin tuloihin 34 %. Kryptovaluuttoihin voidaan kuitenkin soveltaa myös pienten luovutusten verovapautta, mutta mikäli sijoittajalla on myös muita pääomatuloja lasketaan ne yhteen kryptovarallisuuden luovutushinnan kanssa. Veroasioissa kannattaa olla tarkkana ja pyytää asiantuntijalta apua, mikäli se vaikuttaa epäselvältä.

Kannattaako bitcoiniin sijoittaa?

Bitcoinilla, kuin muillakin kryptovaluutoilla, on ehdottomasti hyvät ja huonot puolensa. Jotkut pitävät sen parhaana puolena anonyymiyttä, mutta rikollisessa toiminnassa se voi olla myös huono puoli. Virtuaalivaluuttaa ei nimittäin pystytä jäljittämään, mikä houkuttelee myös rikollisia käyttämään sitä toiminnassaan. Toiset taas pitävät parhaana puolena bitcoinin suuria arvonnousuja ja onhan se totta, että pienelläkin summalla voit rikastua lyhyessä ajassa. Pitää kuitenkin muistaa, että riski kulkee tuoton kanssa aina käsi kädessä. Voit siis yhtä helposti menettää kaikki sijoittamasi rahat, ja hyvin nopeasti.

Bitcoinin vuotuinen tuotto on ollut keskimäärin 230 %, eli kaiken kaikkiaan se on ollut erittäin kannattava sijoitus, vaikka riskit ovatkin suuret. Hinnan vaihteluiden ja arvaamattomuuden lisäksi siihen liittyy riskejä myös tietoturvan osalta. Valuuttoihin sijoittamiseen liittyy riskejä myös siksi, että alalla esiintyy paljon erilaisia huijauksia. Kannattaa siis olla tarkkana, mitä alustaa käyttää kaupankäynnissä eikä välttämättä valita uutta palvelua, joka voikin yhtäkkiä kadota netistä ja siinä mukana katoaa myös kaikkien asiakkaiden rahat. Raha-asiat on tärkeää pitää kunnossa ja sen vuoksi kryptovaluuttoihin, kuin mihin tahansa sijoittamisessa, kannattaa muistaa se, että sijoittaa vain sellaista rahaa, jonka menettäminen ei kaada omaa taloutta. Kun säästää ja sijoittaa järkevästi ja taloudellinen puskuri on kunnossa, ei korkeamman riskin kohteisiin sijoittaminen vie yöunia. Parhaassa tapauksessa voit vaurastua pienellä sijoituksella lyhyessä ajassa!

Lisää Raha-asiat