Aloittelijan tietopaketti kryptomaailmaan

Aloittelijan tietopaketti kryptomaailmaan
Raha-asiat

Kryptovaluutat ja kaikki niihin liittyvät asiat ovat enenevässä määrin ihmisten huulilla. Vaikka itsellä ei olisikaan kokemusta kryptovaluuttaan sijoittamisesta, ei ole kuitenkaan liian myöhäistä oppia hiukan perusasioita aiheesta.Katso vuoden 2022 mielenkiintoisimmat kryptovaluutat.

Mitä on kryptovaluutta?

Kryptovaluutalla tarkoitetaan tavallisesti hajautettua digitaalista rahaa, joka on suunniteltu käytettäväksi Internetissä. Bitcoin oli ensimmäinen tunnettu kryptovaluutta, ja se pitää pintansa edelleen ylivoimaisesti suurimpana ja tunnetuimpana kryptovaluuttana. Viimeisen vuosikymmenen kuluessa Bitcoin ja muut kryptovaluutat, esimerkiksi Ethereum, ovat kasvaneet siihen mittakaavaan, että niitä harkitaan jo digitaalisiksi vaihtoehdoiksi hallitusten liikkeeseen laskemalle rahalle.

Krypto mahdollistaa arvon siirtämisen verkossa ilman välikäsiä, kuten pankkia tai maksujen käsittelijää, mikä mahdollistaa maailmanlaajuiset, lähes välittömät, ympärivuorokautiset ja alhaisilla maksuilla tapahtuvat siirrot. Nämä ovat pääsyyt siihen, miksi kryptovaluuttojen suosio jatkaa kasvuaan.

Ethereum

Ethereum on vuonna 2015 lanseerattu, markkina-arvoltaan toiseksi suurin kryptovaluutta Bitcoinin jälkeen. Mutta toisin kuin Bitcoin, Ethereumia ei alun perin luotu digitaaliseksi rahaksi. Sen sijaan Ethereumin perustajat halusivat rakentaa uudenlaisen globaalin, hajautetun laskenta-alustan, joka hyödyntää lohkoketjujen turvallisuuden ja avoimuuden ja laajentaa nämä attribuutit useisiin eri sovelluksiin.

Kaikkea taloustyökaluista ja peleistä aina monimutkaisiin tietokantoihin on jo käynnissä Ethereum-lohkoketjussa ja sen tulevaisuuden potentiaalia rajoittaakin todennäköisesti ainoastaan kehittäjien mielikuvitus.

Ethereum-pohjaiset sovellukset on rakennettu "älysopimuksilla". Älysopimukset, kuten tavalliset paperisopimuksetkin, määrittelevät ehdot osapuolten väliseen sopimiseen. Toisin kuin perinteisessä sopimuksessa, älysopimukset toteutuvat automaattisesti, kunsopimusehdot täyttyvät, ilman että kummankaan osallistuvan osapuolen tarvitsee tietää, kuka sopimuksen toinen osapuoli on. Lisäksi nämä sopimukset eivät tarvitse minkäänlaista välittäjää.

Ethereum, kuten Bitcoinkin, on avoimen lähdekoodin projekti, jota ei omista tai hallinnoi yksittäinen henkilö. Jokainen internetyhteyden omaava henkilö voi käyttää Ethereumia.

Mitä tarkoittaa lohkoketju?

Kryptovaluutat, kuten esimerkiksi Bitcoin ja Ethereum, käyttävät lohkoketjuksi kutsuttua tekniikkaa. Kaikessa yksinkertaisuudessaan lohkoketjulla tarkoitetaan luetteloa tapahtumista, joita kuka tahansa voi tarkistaa ja tarkastella. Esimerkiksi Bitcoin-lohkoketju sisältää tietueen jokaisesta ajasta, kun joku on vastaanottanut tai lähettänyt bitcoineja. Kryptovaluutat ja niitä tukeva lohkoketjuteknologia mahdollistavat arvon siirron verkossa ilman välikäsiä, kuten pankkia tai luottokorttiyhtiötä.

Useat eri kryptovaluutat on suojattu blockchain-verkkojen kautta. Tämä tarkoittaa, että niiden tarkkuus tarkistetaan jatkuvasti valtavalla laskentateholla.

Lohkoketjun sisältämä tapahtumaluettelo on olennainen useimmille kryptovaluutoille, koska se mahdollistaa turvallisten maksujen suorittamisen ihmisten välillä, jotka eivät tunne toisiaan ilman, että heidän tarvitsee käyttää kolmannen osapuolen varmentajaa, kuten pankkia.

Näiden verkkojen kryptografisen luonteen vuoksi lohkoketjun kautta suoritetut maksut voivat olla turvallisempia kuin tavalliset pankki- tai luottokorttitapahtumat, sillä suorittaessasi maksua, sinun ei tarvitse luovuttaa mitään arkaluonteisia tietoja. Tämän vuoksi riski sille, että henkilötietosi vaarantuvat tai että identiteettisi varastetaan, on lähes olematon.

Lohkoketjutekniikka on mielenkiintoista myös siksi, että sitä käytetään moneen muuhunkin tarkoitukseen kryptovaluuttojen lisäksi. Lohkoketjuja käytetään esimerkiksi lääketieteellisen tutkimuksen tekemiseen, terveydenhuoltotietojen tarkkuuden parantamiseen ja toimitusketjujen virtaviivaistamiseen.

Lisää Raha-asiat