Hyvä hautaustoimisto on ratkaisu onnistuneisiin hautajaisiin Helsingissä

Hyvä hautaustoimisto on ratkaisu onnistuneisiin hautajaisiin Helsingissä
Palvelut

Kaikki joutuvat jossain kohtaa elämässään tilanteeseen, jossa pitäisi järjestää hautajaiset läheiselleen. Surullisessa tilanteessa voi helposti jäädä tärkeitä asioita huomiotta, joten on parempi jättää ainakin osa käytännön asioista hautaustoimiston vastuulle.

Hyvä hautaustoimisto voi olla avain mahdollisimman vaivattomaan hautajaisten järjestämiseen, joten sen valintaan on käytettävä aikaa. Miten järjestät ikimuistoiset hautajaiset?

Sopiva hautaustoimisto on valittava itse

Kun joku läheisistä kuolee, ensimmäinen asia, jonka omaisten on tehtävä, on sopivan hautaustoimiston löytäminen. Kukaan ei suosittele parasta hautaustoimistoa, joten valinta on tehtävä täysin itse.

Ennen valintaa on esimerkiksi hyvä varmistaa, miten paljon hautajaisiin on mahdollista käyttää rahaa. Hautajaisten järjestäminen on nimittäin yllättävän kallista. Eri hautaustoimistoilla on hieman eri hinnat ja eritasoisesta palvelusta maksetaan erilainen hinta. Laadi siis ennen hautajaisten järjestämistä omaan lompakkoon sopiva budjetti, jonka pohjalta sopivan palveluntarjoajan valinta helpottuu. Kannattaa muistaa, että myös kuolinpesän omaisuutta voi käyttää hautajaisten järjestämiseen.

Lain mukaan hautajaisjärjestelyistä on vastuussa vainajan leski tai avoleski ja lähimmäiset perimysjärjestyksessä. Joskus vainaja on kuitenkin määrittänyt erikseen ennen kuolemaansa sitä, kuka hautajaiset järjestää.

Missä asioissa hautaustoimisto auttaa?

Hautaustoimisto auttaa omaisia kaikissa käytännön asioissa, joita hautajaisten järjestämiseen liittyy. Jos hautajaisia ei ole koskaan joutunut järjestämään, saattaakin olla kuin kissa kuutamolla. Tässä tilanteessa on hyvä, että tilanteeseen saa apua, mikä helpottaa tilanteen aiheuttamaa taakkaa. Hautaustoimisto voi hankkia vainajalle esimerkiksi sopivan hautapaikan, valita arkunkantajat, hoitaa kuolinilmoituksen sekä perunkirjoituksen ja hautajaisten käsiohjelman laatimisessa. Esimerkiksi hautaustoimisto Helsinki auttaa näissä käytännön asioissa.

Kaikkea ei kannata kuitenkaan jättää täysin hautaustoimiston niskaan, vaan on hyvä idea itsekin olla aktiivinen. Tämä auttaa surutyössä, joka on pitkä hautajaisten jälkeenkin jatkuva prosessi. Surun käsittelemiseen on hyvä muutenkin pyytää apua, mikäli sitä kokee tarvitsevansa.

Säästä tarvittaessa hautauskuluissa

Jos tuntuu siltä, että hautajaiset ovat tulossa liian kalliiksi, voi hautauskuluissa myös säästää. Jos on kova nikkaroimaan ja askartelemaan, voi esimerkiksi muistomerkin rakentaa itse. Tärkeintähän on, että vainajalle järjestetään jonkinlainen juhlava muistotilaisuus. Hautaustoimisto voi myös auttaa sinua sopivan hintatarjouksen valitsemisessa, jolloin kaikkia mahdollisia palveluita ei liitetä mukaan. Aina voi pyytää apua ja tukea myös perheeltä ja ystäviltään, sillä he auttavat mielellään.

Hautaus ja muistotilaisuus

Itse hautaus ja muistotilaisuus ovat olennaisimmat asiat, jossa hautaustoimisto auttaa omaisia. Hautaus pyritään aina järjestämään vainajan ja omaisten toiveiden mukaan. Jos vainaja ei esimerkiksi kuulunut kirkkoon, eikä halunnut tulla haudatessaan siunatuksi, ei papin siunausta tehdä. Muussa tilanteessa hautaustoimisto ottaa suoraan yhteyttä seurakuntaan ja varaa kirkosta ajan muistotilaisuutta varten.

Riippuen vainajan tai omaisten toiveesta vainaja joko tuhkataan tai haudataan arkussa. Uurnan tai arkun voi hankkia suoraan hautaustoimistolta. Hautaustoimisto vastaa myös vainajan muistomerkistä sekä kukkakoristeista, jotka tuodaan haudalle ennen hautajaisia.

Ellei vainaja ole selvästi toivonut, millaiset hautajaiset hän haluaa, voi hautaustoimisto auttaa myös esimerkiksi muistopuheen laatimisessa. On tärkeää, että tässäkin tehdään yhteistyötä omaisten kanssa.

Kutsu ystävät ja rakkaat mukaan järjestelyihin

Hautaustoimisto voi auttaa järjestelyissä, mutta ystävät ja läheiset voivat auttaa ideoimisessa, mikä voi olla surijalle haastavaa. Surullisessa tilanteessa on erittäin tärkeää, että pidetään yhtä, sillä läheiset ovat tärkeä elämän voimavara. Mikäli vainaja ei ole ennen kuolemaansa kertonut, millaiset hautajaiset juuri hän haluaisi, voitte yhdessä miettiä, miten muistotilaisuudesta tulisi ikimuistoinen tapahtuma.

Vaikka kyseessä on surullinen juhla, ei se tarkoita, että juhlatilaisuuden olisi pakko olla ainoastaan surullinen. Muistotilaisuudessa voi olla aivan hyvin myös hauskoja ohjelmanumeroita, mikäli vainaja oli itse hassutteleva persoona. Voitte myös luoda ohjelmanumeron, jossa käydään läpi hänen elämäänsä kuvien ja videoiden kautta. Kun ihminen kuolee, hänestä jää jälkeensä paljon muistoja, joita läheiset voivat myöhemmin nostalgisesti muistella.

Yksi tärkeä osa hautajaisista on myös muistopuhe, jonka suunnitteluun on hyvä käyttää aikaa. Kenties lähipiirissäsi on taitava kirjoittaja tai puheen pitäjä, joka voisi ottaa tehtävän hoidettavakseen?

Käytännön asiat hautajaisten jälkeen

Kun hautajaiset ovat ohi, on edelleen muistettava hoitaa muutamia asioita, joiden tapauksessa laadukkaan hautaustoimiston palveluista on paljon hyötyä. Peruskirjoitus on tärkeää hoitaa hautajaisten jälkeen. Tähän asiakirjaan merkitään, mikä oli kuolinpesän tilanne vainajan menehtyessä. Siitä selviävät esimerkiksi pesänosakkaat, perilliset sekä testamentin saajien yhteystiedot. Lisäksi perunkirjaan merkitään myös mahdolliset kuolinpesän velat.

Omaisena on hyvä muistaa, että perunkirjoitus on hoidettava viimeistään kolmen kuukauden jälkeen vainajan menehtymisestä. Tarvittaessa verotoimistolta voi anoa lisäaikaa, jos tuntuu, että perinnönjakamisen suhteen tulee haasteita. Tällaisessa tilanteessa voi olla ihan järkevää pyytää apua myös ammattilaiselta, joka tietää, miten perintö pitäisi lainopillisesti jakaa. Olisi ikävää, jos välit perheen tai sukulaisten kanssa menisivät huonoksi perinnönjaon takia.

Suomessa on lukuisia hautauspalveluntarjoajia

Hautaustoimistolla on tärkeä rooli hautajaisten järjestämisessä ja surutyössä. On siis viisasta vertailla eri palveluntarjoajien vaihtoehtoja sekä arvosteluja. On parasta luottaa sellaiseen hautaustoimistoon, joka on tunnettu laadukkaasta palvelustaan.

Lisää Palvelut