Blogin perustaminen
Palvelut

Oletko ajatellut, kuinka mukavaa olisi kirjoittaa blogia ja mahdollisesti tienata sillä – tai ainakin saada ilmaislippuja, -tavaraa ja -palveluja siitä hyvästä, että tekee “kaupallista yhteistyötä”?

Blogin perustaminen on helpompaa kuin koskaan ennen, sillä palveluja joille blogi voidaan perustaa, on enemmän kuin koskaan ennen. Niiden pystyttäminen on myös äärimmäisen helppoa, mutta jos haluaa saada ammattimaisen näköisen blogin, voi olla joskus parempi turvautua ulkopuoliseen apuun. Tässä artikkelissa kerrotaan enemmän blogin perustamiseen liittyvistä asioista, jotka tulee ottaa huomioon. Lue lisää alta!

Teema on tärkeä

Ensimmäinen mikä tulee ottaa huomioon blogissa, on sen aihepiiri. Aiheena tai teemana voi olla esimerkiksi matkailu eri puolilla Suomea kuten senioripariskunnan Meriharakka-blogi, tietyn kaupungin urheilujoukkueiden kuulumiset kuten Lahtis Enterprises -blogissa tai vaikkapa kokkausblogi, josta esimerkkinä Lakritsitassu. Monikaan ei jaksa lukea blogia, jossa juttujen aiheet vaihtuvat joka kerta, ellei sitten blogin kirjoittaja ole itsessään jo kiinnostava ja suosittu henkilö. Aloitteleva blogikirjoittaja harvemmin sellainen on.

Blogin voi siis perustaa ilmaisille palveluille, kuten vaikkapa WordPress.comiin, Googlen omistamaan Blogger.comiin, Wix.comiin tai lukuisille suomalaisille palveluille, kuten blogit.net. Yleensä ilmaisissa palveluissa on se haittapuoli, että ne pyörivät mainosrahoilla, eikä blogissa oleviin mainoksiin voi juuri vaikuttaa itse.

Siksi joskus kannattaakin hankkia kotisivutilaa eri palveluntarjoajilta, joita Suomessakin on jo aivan runsaudenpulaksi asti. Useimmiten sivutilaa tarjoavilla palveluilla on myös tarjota vaikkapa WordPressin versio, jossa ei mainoksia näy ja jota pääsee muokkaamaan huomattavasti paremmin haluamansa näköiseksi. WordPressin käyttöön otto tällä tavalla vaatii tosin jonkin verran tietoteknistä osaamista, vaikkakin asennusohjelmat ovat tehty kovin helpoiksi näinä aikoina. Jos kiinnostusta riittää asetusten säätämiseen, niin tässä tapauksessa WordPress voi olla aivan hyvä vaihtoehto.

Osaatko kirjoittaa, by the way?

Se mitä ei ole vielä tässä vaiheessa puhuttu lainkaan, on kirjoitustaito. Vaikka blogin kirjoittaminen voi olla rentoa eikä kaikkien äidinkielen oppien tarvitse olla hallussa, on kirjoitustaito kuitenkin äärimmäisen tärkeä. Ehkäpä tärkein osa-alue joka pitää ottaa huomioon. Joskus tosin blogin aihe voi olla niin kiinnostava, että lukijat antavat anteeksi suuretkin kirjoitusvirheet. Jos kuitenkin haluaa blogistaan jossain vaiheessa mahdollisesti tienata, tulisi tällöin kirjoitusasun olla ainakin lähestulkoon oikeaoppisesti raapustettua.

Kuinka sitten saada blogista ilmaista tavaraa tai mahdollisesti jotain palkkioita? Se riippuu pitkälle sinusta itsestäsi sekä blogisi suosiosta. Mitä suositumpi blogi, sitä helpompi ilmaisen tavaran saaminen on. Itse voi kuitenkin vaikuttaa asiaan. Kun blogissa alkaa jo jonkin verran olemaan sisältöä ja hyvälaatuisia valokuvia (tämä voisi olla jo oman artikkelinsa aihe), ei mikään estä kysymästä kokeiltavaksi ja arvosteltavaksi erilaisia tuotteita. Jos blogi keskittyy vaikkapa mobiiliteknologiaan, kannattaa ehdottomasti kysellä yrityksiltä kokeiltavaksi esimerkiksi matkapuhelinten uutuusmalleja.

Joskus yritykset lainaavat ja antavat kokeilla tuotteita tietyn ajan, jonka jälkeen ne tulee palauttaa. Joskus ne taas antavat laitteen omaksi sen arvostelleelle bloggarille. Kannattaa toki huomioida, että jos blogeissa harrastetaan ns. kaupallista yhteistyötä (ja product placementia eli tuotesijoittelua), voi hyvinkin olla etteivät yritykset pidä täysin rehellisistä blogin kirjoittajista. Ankara kritiikki tuotteita kohtaan voi tuntua blogin pitäjästä hyvältä idealta, mutta tinkimätön asenne voi myös tyrehdyttää tuotteiden saamisen hetkessä.

Suomessakin on jo palveluja, kuten Somessa.com, joka auttaa sosiaalisessa mediassa näkyvyyttä saaneita influenssereita hankkimaan ilmaiseksi tavaraa kokeiluun. Vastineena on yleensä näissä tuotekuvan julkaisu sosiaalisessa mediassa tai blogissa, sekä tiettyjen hashtagien lisääminen postauksen yhteyteen - sekä tietenkin yrityksen ja tuotteen mainitseminen. Tampereella on alkamassa myös ainutlaatuinen influensserikoulutus, jossa varmasti myös opetetaan näitä asioita vieläkin laajemmin.

Blogin perustaminen tuotteet mielessä voi olla hauska idea, mutta kannattaa kuitenkin pohtia, onko itsellä antaa jotain sellaista, mitä muut eivät vielä ole kovin paljon tehneet aiemmin.

Yhteenveto

Moni ajattelee bloggaajista ja blogin kirjoittamisesta, että se on helppoa rahaa. “Kunhan vain kirjoittelee ajatuksiaan ja ottaa muutaman valokuvan”. Näinhän se ei tietenkään ole. Kirjoitustaito ja -tyyli pitää olla hallussa, valittu aihepiiri muita ihmisiä kiinnostava ja tietenkin tekniikan pitää pelata moitteettomasti, jotta sivusto on helposti luettavissa. Vasta sen jälkeen, kun nämä asiat ovat kunnossa ja lukijoita on tarpeeksi, on mahdollista saada ilmaiseksi tavaraa kokeiltavaksi sekä palkkioita kaupallisesta yhteistyöstä.

Lisää Palvelut