Ystävänpäivä - mitä lahjaksi ystävälle?

Ystävänpäivä - mitä lahjaksi ystävälle?
Muut Yritykset

Helmikuun 14. päivä lähestyy. Ystävänpäivää juhlitaan ympäri maailmaa, joskin sen merkitys vaihtelee maittain. Kun esimerkiksi Yhdysvalloissa päivänä juhlitaan enemmänkin rakastavaisia, Suomessa se on puolestaan keskittynyt etenkin ystävien ja muidenkin rakkaiden muistamiseen.

Suomeenkin on viime vuosikymmenen aikana vakiintunut myös amerikkalainen tapa, että päivänä rakastavaiset juhlistavat parisuhdettaan jollain tavalla muiden parisuhteen vuosipäivien ohella. Päivän aikana on yleistä muistaa läheisiä ihmisiä joko kortilla tai pienellä lahjalla.

Ystävänpäivää edeltävä aika on kuitenkin kuuluisa siitä, että kaupat ja mainokset alkavat olla täynnä toinen toistaan mielenkiintoisia lahjaideoita. Yhtä lailla hyvä ystävänpäivälahja löytyy myös netistä ja se on jopa vaivattomin tapa hankkia jokin mukava yllätys ystävälle kuin etsiä sitä tuntikaupalla monesta eri paikasta.

Alun perin antiikin Rooman hedelmällisyysjuhla

Miten ystävänpäivä kuitenkin rantautui Suomeen ja mikä on päivän tausta? Joidenkin uskomusten mukaan ystävänpäivän ensimmäistä versiota juhlittiin antiikkisessa Roomassa jopa 500 ennen ajanlaskun alkua. Tuolloin joka 15. helmikuuta nuoret miehet kokoontuivat Rooman ajan keskeiselle Palatinus-kukkulalle viettämään päivää.

Silloin ei kuitenkaan osallistujille jaettu lahjoja tai kortteja, vaan juhlan tarkoitus oli kunnioittaa luonnon jumalaa Pania ja naisten ja avioliiton jumalaa Junoa. Juhlamenot sisälsivät uhrausta ja nuoret miehet pukeutuivat vuohien nahkoihin, läiskien muita kulkijoita remmeillä. Kaiken tämän uskottiin vaikuttavan hedelmällisyyteen.

Tämä juhlinta pistettiin kuitenkin pussiin kristittyjen toimesta 400-luvulla, joskin jotkut tavoista siirtyivät päivää ennen juhlittavan pyhän Valentinuksen päivään. Neljästoista päivä helmikuuta omistettiin pyhimys Valentinukselle vuonna 350 ja se julistettiin samalla Valentinin nimipäiväksi. Kesti kuitenkin yli tuhat vuotta ennen kuin siitä muodostui nykyinen rakastavaisten juhlapäivä.

Nykyisen juhlinnan juuret ulottuvat Ranskaan ja Isoon-Britanniaan

Aikanaan Eurooppaa hallinneet Ranska ja Englanti omivat Valentinuksen päivän nopeasti itselleen. Sen tavat ja uskomukset olivat jo vahvasti esillä yhteiskunnassa ainakin 1300-luvulla, jolloin kummassakin maassa päivää juhlistettiin esimerkiksi lemmenarpajaisilla. Virallinen juhlapäivä siitä tuli kuitenkin Englannissa vasta vuonna 1537.

Kuin moni muukin eurooppalainen juhla, se siirtyi 1800-luvulla siirtolaisten mukana Yhdysvaltoihin. Siellä ystävänpäivä alkoi kehittyä vauhdilla ja se sai nykyisiä kaupallisia piirteitä lahjoineen ja kortteineen. Yhdysvaltalaiset keksivät vielä omia uskomuksiaan päivän ympärille, kuten sen, että ensimmäisestä sinä päivänä nähtävästä pojasta tulisi tytön Valentine eli hän olisi Se Oikea.

Ystävänpäivä Suomessa

Suomeen juhla saapui hyvin myöhään, vasta 1980-luvulla. Ystävänpäivä on ollut virallisesti kalenterissa vasta vuodesta 1987 lähtien. Suomalaisiin tapoihin kuuluvat etenkin korttien lähettäminen ja antaminen ystäville, ja juhla onkin kiireisin korttien lähetyspäiväjoulun jälkeen. Suomessa päivän tunnuksena pidetään punaista sydäntä, joka oli aikoinaan Tampereen sydänyhdistyksen viekas mainosidea.

Lahjaideoita ystävälle

Ystävänpäivään kuuluu lahjan antaminen ja yleensä juuri sopivan ja mieluisan lahjan löytäminen on vaikeaa. Etenkin jos haluaa pitää huolta siitä, että lahja kuvaa jotenkin ystävää ja yhteistä taivalta, voi persoonallisen lahjan etsimisessä kestää viikkojakin. Tällöin voi olla myös hyvä idea tehdä lahja itse.

Joskus taas mietitään enemmänkin sitä, että mitä poikaystävälle lahjaksi tai olisiko ystävänpäiväleivonta hyvä idea? Tärkeintä lahjan annissa on kuitenkin ajatus eikä siis se, kuinka hieno lahja olisi tai kuinka paljon siihen on käytetty rahaa. Ideoita löytyy nimittäin jokaiseen budjettiin ja makuun.

Yleensä suklaa on suosittu lahja, joka on samalla mieluisa kaikille. Siitä on tehty niin ikään monenlaisia variaatioita, kuten vaikkapa henkilökohtaiset suklaarasiat - jopa jättikoossa - tai miltä kuulostaisi maukkaan juoman valmistavat kaakaopallot tai suklaatikut, joita voitaisiin dipata kuumaan maitoon ja muodostaa herkullinen suklaakaakao.

Ystävänpäivänä voi yhtä lailla hauskutella ja hyvä ystävänpäivälahja rakkaalle voi olla esimerkiksi toisiaan suutelevat soppakulhot, huumorilla höystetty kahvimuki tai jättimäinen nallekarhu. Vain mielikuvitus on rajana ja netti on täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia ystävänpäivälahjaideoita.

Tee ystävänpäivälahja itse

Jos et haluat ostaa mitään, itsetehty lahja on yhtä merkityksellinen. Voit esimerkiksi leipoa jotain herkullista syötävää, jota tiedät ystäväsi rakastavan. Lisäksi kaikenlainen ystävänpäiväaskartelu on hyvä idea. Voit tehdä koruja, koristeita, avaimenperiä tai mitä vain, mitä käsistäsi syntyy. Joillekin itsetehty lahja on jopa arvokkaampi kuin kaupasta valmiiksi ostettu.

Etenkin ystävänpäiväkorttiin tulisi panostaa. Siihen voidaan kirjoittaa oma runo tai tehdä koko kortti itse alusta lähtien. Korttiin voidaan lisätä yhteisiä kuvia, kiiltokuvia, lehtileikkeitä tai mitä vain mieleen juolahtaakin. Ystävänpäiväkortti voidaan nykypäivänä tehdä digitaalisessa muodossa ja luoda yhteisistä kuvista kollaasi esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ja lähettää se ystävälle.

Tekemistä ystävänpäivänä

Entä mitä ystävänpäivänä tehdään? Jos ystäväsi asuu lähellä, voit yllättää hänet ilmestymällä oven taakse ja antamalla lahjasi tai korttisi hänelle kasvotusten. Taatusti rakkaan henkilön näkeminen tärkeänä päivänä on yksi parhaista lahjoista. Ystävän, poika- tai tyttöystävän voi niin ikään viedä kahville tai ulos syömään.

Lisäksi hyvä idea on yhteinen retki ja vaikkapa päivän teeman mukaan valmistettujen eväiden napostelu laavulla tai muussa ulkoilmapaikassa. Aterian voi helposti valmistaa myös kotona ja tehdä hetkestä romanttisen. Älä kuitenkaan unohda jälkiruokaa aterian päätteeksi!

Yritä löytää jotain uutta

Hyvät lahjaideat ja yhteinen tekeminen ovat ideoina hyviä vain sen yhden vuoden ajan. Älä siis toista samaa kaavaa vuodesta toiseen, vaan päivitä niitä. Ihmissuhteissa toisen arvostaminen ja sen näyttäminen ovat tärkeitä. Osoita täten arvostustasi keksimällä joka kerta jotain uutta ja yllättävää, joka taas signaloi läheisellesi, että olet todellakin käyttänyt häneen aikaa.

Lisää Muut Yritykset