Miten saada paras mahdollinen matkakokemus?

Miten saada paras mahdollinen matkakokemus?
Loma & Matkailu

Matkustelu on monille ihmisille automaattisesti itsestään selvä tapa viettää lomaa. Mutta matkustustapoja sekä paikkoja on hyvin paljon erilaisia. Matkanjärjestäjät tarjoavat mitä mielenkiintoisempia kohteita ja pakettimatkat ovat usein jopa suhteellisen edullisia. Toisaalta nykyajan trendi on, että pakettimatkojen rinnalle on noussut myös yksin tai pienellä porukalla reissaaminen ympäri maailman. Miten siis järjestää se täydellinen matkakokemus?

Jokainen ihminen on yksilö, joka nauttii erilaisista asioista. Kaikki lähteekin siitä, että miten haluat matkustaa, sekä millaisia odotuksia matkustukselle olet asettanut. On hyvin tärkeää miettiä myös mahdollisia rajoituksia, kuten joidenkin maiden asettamat matkustuskiellot, oma käytettävissä oleva aika sekä luonnollisesti myös raha. Kun tiedät mitä haluat, on matkalle lähtökin helpompaa.

Matkustelu yksin tai yhdessä

Kun olet selvittänyt niin taloudellisen puolen, matkustusrajoitukset sekä käytettävissä olevan ajan, niin voit alkaa huoletta suunnittelemaan matkaa. Koetko olevasi enemmän yksin reissaaja, hyvässä seurassa reissaaja vai kenties pakettimatkoille lähtijä. Kaikissa kolmessa tyylissä matkustaa on omat puolensa, eikä niistä kaikki sovi kaikille ihmisille. Matkaseura onkin hyvä valita ensimmäisenä.

Yksin matkustelu on rohkeille ihmisille, joita ei jännitä yksin vieraassa paikassa olo. Nämä ihmiset ovat yleensä kielitaitoisia ja omissa oloissaan viihtyviä ihmisiä. He nauttivat kun saavat matkustella ja ajoittaa liikkumisensa ja tekemisensä juuri niin kuin itse haluavat. He nauttivat päivän seikkailusta ulkomaailmassa ja illalla rennosti ottamisesta yksin, esimerkiksi mobiilipelejä pelaamalla ja rentoutuen. He eivät tarvitse niinkään seuraa, kun lomailevat.

Ystävien tai perheen kanssa matkustelu on myös suosittua. On mukava lähteä esimerkiksi reissaamaan niin, että autolla kuljetaan päämäärästä toiseen ja tutustutaan samalla niin erilaisiin ympäristöihin kuin kulttuureihin. Toisaalta ystävien kanssa voi lähteä myös rantalomalle tai kaupunkikohteisiin. Hyvä on kuitenkin huomioida, että matkan tulee olla kaikille osallistujille mieleen.

Pakettimatkat ovat monille tuttu tapa matkustella. Pakettimatkojen hyviin puoliin kuuluu, että kaikki on järjestetty etukäteen matkatoimiston puolesta. Saat valmiit lentoliput, kuljetuksen hotellille, majoituksen, ruoat sekä parhaimmillaan myös ohjelmaa. Pakettimatkat ovat suosittuja, sillä mukana on matkaopas, jolloin myös kielitaidottomat voivat matkustella hyvin mielin. Pakettimatkat kuuluvat myös kuluttajasuojan piiriin, joten on hyvä selvittää etukäteen millaisia oikeuksia sinulla pakettimatkalle lähtiessä olisi.


Määränpää on tärkeä osa matkaa

Oleellisimmat asiat ovat, että minne haluaa matkustaa ja paljon matkustukseen on mahdollista käyttää aikaa. Esimerkiksi Suomesta Thaimaahan tai Meksikoon lomalle lähtö voi olla haastavaa, jos matkustusaikaa on vain viikko. Jo lennot itsessään vievät tuolloin ison osan ajasta. Toisaalta kaksi viikkoa Seitsemisen kansallispuistossa voi osoittautua liian pitkäksi ajaksi.

Oletko enemmän kotimaan matkailija vai ulkomaan matkailija? Kiinnostavatko enemmän rantalomat vaiko kaupunkikohteet? Kun tiedät mitä haluat, on matkan järjestäminen huomattavasti helpompaa. Kotimaan matkailu sujuu helpoiten junalla, bussilla tai omalla autolla liikkuen. Mutta miten valita ulkomaan kohde?

Rantalomat ovat suosittu valinta silloin, kun ajatuksena on nauttia lämmöstä ja rannalla olosta oikeastaan sen kummempia tekemättä. Rantalomilla nautitaan uimisesta ja rentoudutaan mitä kauneimmilla rannoilla, levätään ja kenties tutustutaan uusiin ihmisiin. Rantalomat ovatkin hyvin suosittuja varsinkin talviaikaan, kun kotimaassa on kylmää ja pimeää.

Kaupunkilomat taas soveltuvat silloin, kun toiveissa on esimerkiksi ostoksien teko tai museoihin tutustuminen. Suosituimpiin kaupunkikohteisiin Euroopassa kuuluvat Amsterdam, Berliini, Pariisi sekä Barcelona. Kaupunkikohteessa ei vietetä aikaa rannoilla, vaan nautitaan kaupungin elämästä.


Maksaminen ulkomailla

Ulkomaille lähtiessä on hyvä miettiä, että miten raha-asiat on paras hoitaa. Toiset tykkäävät vaihtaa euroja kohdemaan valuutaksi jo Suomessa, mutta nykyisin on myös monia muita maksutapoja, jotka toimivat usein myös kansainvälisesti. Tutustumalla erilaisiin maksutapoihin, on mahdollista löytää se itselleen mieluisin tapa maksaa ulkomailla.


Korteilla maksaessa ulkomailla on hyvä varmistaa, ettei kortti tule kopioiduksi. Jos siis maksat pankkikortilla, niin seuraa kortin veloituksia, jotta näet lähteekö kortilta epäilyttäviä summia. Tuolloin kortin kuoletus kannattaa tehdä välittömästi. Kannattaa myös miettiä, että kuinka paljon käteistä rahaa on turvallista kuljettaa mukanaan.

Mitä muuta tulee ottaa huomioon?

Ulkomaille lähtiessä on hyvä huomioida, että matkavakuutus kannattaa olla kunnossa. Matkavakuutus kannattaa ottaa jokaiselle matkustajalle ja varmistaa, että myös matkatavaroilla on vakuutus. Monet lentoyhtiöt mahdollistavat joustavan lipun hankinnan, näin esimerkiksi sairastuessa voit siirtää lippuja ilman erillisiä lisäkuluja. Kannattaakin punnita, että millaiset vakuutukset ja lisäturvat matkalle on kannattavaa ottaa.

Kohteesta sekä matkantekoon liittyvistä yhtiöistä on lähes aina olemassa arvosteluita. Arvosteluihin on hyvä tutustua kunnolla, jotta päätöksenteko on helpompaa. Esimerkiksi matkanjärjestäjistä tehtyjä arvosteluita on helppo löytää esimerkiksi suomiarvosteluiden loma & matkailu osiosta. Myös matkakohteista on paljon arvosteluita.

Oleellista on myöskin lukea Suomen Ulkoministeriön ohjeistukset matkakohteeseen. Ulkoministeriön sivulta pääsee tutkimaan kohdemaan turvallisuus tilanteen, huomioon otettavat asiat, sekä tehtyä matkustusilmoituksen. Ulkoministeriön sivut ovatkin hyvä työväline matkalle lähtiessä. Matkustusilmoitus on aina hyvä tehdä, jotta Ulkoministeriö tietää, että missä päin suomalaisia on ja kuinka paljon. Tämä on hyvä esimerkiksi luonnonkatastrofien sattuessa.

Varaudu aina matkalle lähtiessä, että matkalaukku saattaa tulla vasta jälkikäteen. Näin käsimatkatavaroissa on hyvä pitää esimerkiksi vaihtovaatteet sekä muut hyvin oleelliset asiat. Luonnollisesti matkustusasiakirjat, puhelin ja tietokone kulkevat aina käsimatkatavaroissa. Selvitä myös etukäteen, että kuinka suuren laukun voit käsimatkatavaroihin mukaasi ottaa.

Millainen on hyvä matka?

Kaiken kaikkiaan onnistunut matka on sellainen, jossa matkustetaan itselle mieluisan seuran kanssa ja sinne missä viihtyy. Kun etukäteen perehtyy kohdemaan kulttuuriin ja turvallisuus tilanteeseen, voikin päästä jo pitkälle. Matkustus onkin täysin erilaista jos matka kohdistuu Amsterdamiin kuin Thaimaaseen. Toisen unelmaloma ei välttämättä ole toiselle unelmaa, joten matkusta seurassa, joka haluaa samoja asioita kuin itse haluat.

Loma on onnistunut, kun sen jälkeen olet rentoutunut ja hyvällä mielellä. Matkustellessa kannattaakin olla itsekäs ja mennä kohteisiin minne haluaa.Unelmien loma voi vaatia taustatutkimusta, mutta lopulta se on myös sen arvoista.

Lisää Loma & Matkailu