Lomamatkat, matkatoimistot – miten saada onnistunut kokemus

Lomamatkat, matkatoimistot – miten saada onnistunut kokemus
Loma & Matkailu

Matkatoimistot tarjoavat yleensä ympäri vuoden erilaisia matkatuotteita ja kokemuksia. Jotkut toimivat laajemmin maailmalla, toisilla on kapeampi toiminta-alue. Matkanjärjestäjissä on paljon eroja hinnassa, laadussa, palvelutasossa jne. Jo ennen lomahankinnan lukkoon lyömistä onkin tärkeää tutustua ostoksen sisältöön ja matkatoimiston luomiin sopimusehtoihin. Loma on yleensä taloudellisesti arvokas panostus ja sen suunnitteluun kannattaa hieman panostaa, vaikka matkatoimistoa käyttäisikin. Sen lisäksi, että matkatoimistolta saa pakettimatkoja, löytää sieltä myös erillisiä palveluita; esimerkiksi matkatoimistot myyvät lentolippuja irrallaan. Jos tulee tilanne, että lomamatka tarvitsee perua, niin kannattaa olla hereillä ja toimia mahdollisimman nopeasti, jotta voisi saada hyvityksiä. Suomi Arvostelut sivustolla voit tutkia muiden mielipiteitä matkatoimistoita ja halutessasi lisätä omasi.

Helppo loma matkatoimistosta

Matkatoimiston käyttö on järkevää, jos ei halua käyttää paljoa aikaa lentojen ja majoituskohteiden vertailuun ja kilpailutukseen. Toki matkanjärjestäjänkin valintaan saa hieman aikaa kulumaan, mutta kokonaisuutena se usein säästää voimavaroja, ja parhaimmillaan on todella helppoa.

Lisäksi matkantoimistoa / matkanjärjestäjää käyttämällä voi välttää monia ongelmia, sekä saada tukea varsikin ulkomaanmatkoilla mahdollisiin ongelmatilanteisiin, joita ei ole usein miellyttävää tai helppoa itse alkaa ratkomaan. Loman peruminenkin matkatoimiston sopimuksen mukaisesti on usein helpompaa, kuin silloin, kun on itse varannut kaiken erikseen. Matkatoimisto tuntuu helpolta, rennolta vaihtoehdolta, lomaa suunnitellessa, pitää vaan tietää millaisen lomakokemuksen haluaa.

Miten valita juuri oikea matkanjärjestäjä

Erilaisia matkanjärjestäjiä riittää markkinoilla, samoin riittää, ehkä vielä enemmänkin, erilaisia valintaperusteita. Kannattaa aina lähteä omista lähtökohdista ja tarpeista liikkeelle, kun valitsee matkanjärjestäjää tai matkatoimistoa. Se mikä on paras vaihtoehto jollekin muulle, ei sovi välttämättä yhtä hyvin sinun tarpeisiisi. Matkan hankintaan kannattaa kuluttaa hieman aikaa, vaikka sen tilaisikin matkatoimistolta, haluaahan sitä aina mahdollisimman miellyttävän lomakokemuksen.

Sitten monia alkaa mietityttää, miten löytää matkatoimisto, joka on juuri minulle sopiva? Millainen matkanjärjestäjä vastaa juuri tarpeisiini. Ja tähän on vastauksia ainakin melkein yhtä paljon kuin on lomailijoitakin. Muutamia yleisiä ohjenuoria voisi kuitenkin tässä mainita.

Yleensä tarjonta on tärkein peruste valinnalle. Tällä hetkellä koronavirus on vähentänyt kysyntää, mainitaan Turun Sanomien uutisessa, joka saattaa hetkellisesti lisätä valikoimaa ja madaltaa hintoja, myynnin mahdollisesti takutessa. Usein juuri myös matkatoimiston hintataso on ratkaiseva tekijä, ostopäätöksiä tehdessä. Jos arvostaa suomenkielistä apua paikan päällä matkakohteessa, tai opasta, täytyy sekin huomioida valintojen teossa. Lisäksi kannattaa vertailla useampaa matkanjärjestäjää parhaan lomakokemuksen saavuttamiseksi. Se minkä löytää ensimmäiseksi ja pitää hyvänä, ei ole välttämättä aina se paras vaihtoehto. Tämä pätee lomailussa ja yleisemminkin.

Erilaiset lomatyypit – paljon vaihtoehtoja

Matkatoimistojen tarjonnat eroavat toisistaan paljonkin. Joillakin saattaa olla kovinkin kattava valikoima matkakohteita ja -tyyppejä ympäri maailmaa, jotkin taas saattavat keskittyä vain Eurooppaan, tai jopa vielä pienemmälle alueelle. Toisaalta matkanjärjestäjiltä löytyy kaupunkilomia, rantalomia, kiertomatkoja jne. Oikeastaan lomailussa on melkein vain mielikuvitus rajana.

Myös muussa on valinnanvaraa kuin kohteessa, sillä Suomessa toimivilta matkanjärjestäjiltä löytyy huomattavan erilaisia palvelutasoja. Voit itse päättää, kuinka ohjattu lomasi on ja kuinka paljon palveluita haluat matkaasi sisällyttää. Matkatoimistolta voit saada kaikki erikseen: lentoliput, majoitus ja haluamasi lisäpalvelut. Voit räätälöidä matkan juuri tarpeisiisi sopivaksi. Toisaalta, jos haluat päästä helpolla matkan suunnittelussa ja valinnassa, voi valmismatka olla loistava vaihtoehto.

Kun tiedät suunnilleen mitä olet etsimässä, niin sen jälkeen kannattaa vertailla useampaa palveluntuottajaa. Löydät tietoa ja mielipiteitä monista matkatoimistostoista Suomi Arvostelut sivustolla. On hyödyllistä myös selailla itse matkatoimistojen sivuja ja etsiä mielekkäitä lomakohteita.

Lomalennot

Jos jo tiedät missä aiot majoittua, voit hankkia pelkät lentoliput. Tähän on ainakin pari tapaa, kilpailuttaa itse tai etsiä lentolippuja matkatoimistoilta. Halpojen lentojen ja lentolippujen saalistaminen on kuitenkin useimmiten työlästä hommaa, ja se tulee aloittaa hyvissä ajoin ennen matkaan lähtöä.

Mutta, matkatoimisto voi ehkä pelastaa, jos ei jaksa saalistella halvimpia lentoja, tai vaihtoehtoisesti aikaikkuna on päässyt turhan tiukaksi. Pitää ottaa huomioon, että matkatoimistot ovat lentoyhtiöiden suurasiakkaita ja saavat paikkoja edullisesti. Täten halvin lippu ei ole välttämättä aina se lentoyhtiöiden kilpailutuksen tulos – sen voit saada mahdollisesti myös matkatoimistosta.

Lähtisinkö mökkilomalle

Mökkeily on lähellä monen suomalaisen sydäntä. Lomamökkejä voi vuokrata helpolla Suomesta ympäri vuoden erityylisiin lomiin. Kesän mökkeilyt sijoittuvat enimmäkseen etelään, talvella taas halutaan lähteä lomailemaan usein pohjoiseen, missä silloin on rinteet ja ladut lumisessa kunnossa.

Mökin hinta riippuu paljolti sesongista ja kohteen suosiosta. Erämaamökin voi saada vuokralle helpostikin, joskus jopa keskellä kuuminta sesonkia, mutta sen varustelutaso poikkeaa usein huomattavasti laadukkaammista mökeistä.

Miten toimia – tuli este, ja joudun perumaan lomani

Onneksi ainakin monilla matkatoimistoilla on sopimuksissa yleensä pykäliä, joilla saat tietyin ehdoin hyvityksiä, mikäli lomasi peruuntuu. Riittää vain, että otat yhteyttä yhteen paikkaan, ei tarvitse tavoittaa lentoyhtiötä, majoitusta ym., kaikkia erikseen. Yksi yhteydenotto laittaa pyörät pyörimään.

On huomioitava, että perumisessa kannattaa olla nopea välittömästi esteen ilmetessä. Useimmiten hyvitys on sitä pienempi, tai sitä ei välttämättä edes enää saa (vaikka ajoissa peruessa olisikin ollut mahdollista), jos peruu matkansa kovin myöhässä. Jos tällainen tilanne huolestuttaa kertoo Kilpailu ja kuluttajavirasto matkapakettien kuluttajasuojasta.

Matkatoimiston hyödyt omatoimimatkailuun verrattuna

Tässä onkin jo joitain mainittu, mutta ehkä se suurin hyöty on stressittömyys, kun joku huolehtii lomajärjestelyistä puolestasi – sinun täytyy vain hankkia lomamatka ja sen jälkeen rentoutua lomalla ilman suurempia huolia käytännön järjestelyistä.

Onnistuneen lomakokemuksen ABC

Miellyttävä, onnistunut loma on se tavoite, mutta miten siihen päästään. Tässä on ihan muutama vinkki, jotka voivat lisätä lomasta nauttimista ja vähentää niiden lomalla ärsyttävin stressitekijöiden vaikutusta

  • Mieti kunnolla, mitä haluat lomaltasi.
  • Matkatoimistoa käyttäessäsi tutustu laajasti eri toimijoihin, varsinkin jos sinulla ei ole paljoa kokemuksia niistä.
  • Mieti vastaako matkanjärjestäjän tai matkatoimiston tarjonta lomatarpeisiisi.
  • Valitse sinulle sopiva loma ja tarkista ennen varausta kaikki matkaan liittyvät ehdot.
  • Jos joudut perumaan lomasi, tee se ennemmin aikaisin, kuin viime hetkellä, näin voit hyötyä taloudellisesti.

Mistä tietoa matkatoimistoista – lomamatkan suunnittelun alkuun

Löydät täältä Suomi Arvostelut sivustolta muiden lomailijoiden mielipiteitä arvosteluja matkatoimistojen toiminnasta. Näistä mielipiteistä voit saada arvokasta tietoa valintojesi tueksi. Tämän lisäksi kannattaa selailla eri matkatoimistojen kotisivuja ja etsiä erilaisia blogeja, matkaesitteitä ym., joihin tutustua. Monille loma on tärkeä hankinta ja siihen kannattaa panostaa ehkä jopa hieman ylimääräistä suunnittelu ja hankintavaiheessa. Onnistuneen loman jälkeen pienet ylimääräiset ponnistelut eivät enää tunnu missään.

Lisää Loma & Matkailu