Tulevaisuus on jo täällä – näin arki muuttuu juuri nyt

Tulevaisuus on jo täällä – näin arki muuttuu juuri nyt

Ihmiset ovat kautta aikojen katsoneet tulevaisuuteen pohtien, miltä elämä tällöin näyttäisi. Toisinaan olemme niin innoissamme erilaisten muutosten mahdollisuudesta, ettemme huomaa niiden tapahtuvan kaikkialla ympärillämme.

Erilaiset Sci-Fi- ja dystopia-aiheiset elokuvat sekä videopelit ovat miljardien eurojen bisnes. Näiden keskiössä on usein teknologian kehitys sekä pienet mutta merkittävät muutokset ihmisten arjessa. Tällaisia muutoksia on aktiivisesti meneillään omissa elämissämme, mutta meistä monelta nämä ovat jääneet laajalti huomaamatta.

Työelämä muutoksessa

Tapamme käydä töissä, tehdä töitä sekä tekemämme työt ovat kaikki yhdenaikaisen, nopeatahtisen mullistuksen keskellä.

Koronaviruspandemian myötä etätyöskentely on yleistynyt, ja monet yritykset ovat havainneet, että esimerkiksi bisnespalaverit on huomattavasti helpompaa ja halvempaa pitää etäyhteyden välityksellä. Jotkin suuryritykset ovat lisäksi alkaneet tarjota työntekijöilleen pysyvän mahdollisuuden töiden tekoon kotoa käsin, kun on huomattu, että työmatkoissa ja kahvipöytäkeskusteluissa menee energiaa ja aikaa vain hukkaan.

Mobiililaitteiden yleistyessä myös konkreettiset tavat tehdä töitä ovat muuttuneet. Etenkin sosiaalinen media on luonut täysin uusia markkinarakoja, ja nyt töitä saattaa löytää vaikkapa Instagram-tilien hallinnoinnin parista. Päivän tehtävät annetaan monissa työpaikoissa pilvipalveluja hyödyntäen, jonne myös valmiit teksitiedostot jaetaan.

Ehkäpä yksi merkittävimmistä ilmiöistä piilee työsuhteiden muutoksessa. Itseään ”digital nomad”-nimityksellä kutsuvat freelancerit saattavat matkustaa eri maissa, tehden töitä vain muutamia tunteja päivässä. Heidän tekemänsä työnkuvat ovat usein monimuotoisia ja keskittyvät omien eri taitojen, kuten graafisen suunnittelun, kirjoittamisen tai kääntämisen hyödyntämiseen. Yksi freelancer saattaakin tehdä viikon aikana moniin eri työnkuviin luokiteltavia projekteja.

Ostaa vaiko vuokrata?

Ilmastonmuutosta koskevan yhteiskunnallisen keskustelun johdosta moni on alkanut pohtimaan tarkemmin sitä, mitä kaikkea materiaa oikeasti elämässään tarvitsee. Ennen vaihtoehtoa muulle kuin uuden tavaran ostamiselle ei kuitenkaan ole ollut, ja siksi koulukirjat, vanhojentanssipuvut ja auto on jouduttu ostamaan ja pitämään omana, vaikkei käyttöä näille kauheasti olisikaan.

Nyt alkaneen vuosikymmenen uudeksi muotitrendiksi on povattu yksityisomistajuuden muutosta. Oman auton sijaan töihin pääsee bussilla tai Uberilla. Ainutkertaiseen illanviettoon hankitaan mekko ostamisen sijaan vaatevuokraamosta. Koulukirjat vuokrataan sähköisesti netistä, ja joidenkin kuukausien kuluttua lisenssi päättyy juuri sopivasti omien opintojen mukana.

Trendi ei näytä pysähtymisen merkkejä. Kirpparikulttuuri on tehnyt muiden käyttämien esineiden uudelleenkäytöstä hyväksyttävämpää, ja tästä onkin tullut nyt ilmastotietoisen – ei vain vähävaraisen – teko.

Ruoanlaitto muiden vastuulle

Vuosituhansien ajan ruoanlaitto oli itse ruoan hankkimisen ohella yksi eniten aikaa vievistä päivittäisistä toimista. 1900-luvun jälkeen tilanne helpottui suuresti; ruoat sai nyt kaupan hyllyltä, ja kokkaus tapahtui hellalla huomattavasti avotulta helpommin.

Kehitys ei kuitenkaan näytä pysähtyneen tähän. Ravintolat ja asiakkaat yhdistävien kotiinkuljetuspalveluiden, kuten Woltin ja Foodoran suosio on vain jatkanut kasvuaan, ja markkinoille on alkanut tulla myös kotona kokkaamista helpottavia valmisreseptipakkauksia. Näissä eri ainesosat on annosteltu nopeasti ja kätevästi niin, ettei omaa aikaa tarvitse käyttää kaupassa eri ruoka-aineiden metsästykseen tai reseptien vertailuun.

Mitä kävi ostoskeskuksille?

Oikeastaan missä tahansa päin Suomea toistuu sama, haikea näky: upouudet ostoskeskukset, jonka liiketiloista moni ammottaa tyhjyyttään.

Nettikauppojen suosion kasvaessa ihmiset ovat alkaneet käyttämään vähemmän aikaa ”ostareilla” kiertelyyn. Siinä, missä pari vuosikymmentä sitten ostoskeskuksiin saatettiin mennä koko perheen voimin lauantaita viettämään, tilataan puutarhakalusteet nyt kotiinkuljetuksilla kotiovelle, ilmaisella palautusoikeudella varustettuna.

Kun ravintolat siirtyvät aiempaa enemmän kotiinkuljetuksiin ja tavaraliikkeet nettiin, herää kysymys: mitä tulemme tekemään kodin ulkopuolella?

Jopa Prismalla on nyt omat kotiinkuljetuksensa. Jos siis emme käy kaupoissa, ravintoloissa tai vaatekaupoilla, mitä oikein teemme työn ja kodin (jotka nyt ovat jo yhdistymässä) ulkopuolella? Jotkin työpaikat, kuten Piilaaksossa toimiva mediajätti Google, ovat alkaneet tekemään työpaikastaan eränlaista kodin ulkopuolista ajanviettopaikkaa. Pelisaleilla, säkkituoleilla ja ilmaisella ruoalla pyritään pitämään työntekijät työn ulottuvissa niin paljon, kuin vuorokausi suinkin sallii.

Se, yleistyisikö ilmiö myös Suomessa ei ole varmaa. Sisäänpäin kääntyneenä kansana saattaisimme vastustaa tällaista jatkuvaa sosialisointia vankemmin, kuin yltiöystävälliset jenkit. Jää nähtäväksi, mitä tuleman pitää.

Lisää