Syyskukat piristävät pimeneviä päiviä - parveke- ja puutarhavaihtoehdot

Syyskukat piristävät pimeneviä päiviä - parveke- ja puutarhavaihtoehdot

Kun synkkä syksy alkaa painaa päälle ja kesän lämpö on enää muisto vain, kaipaa monen mieli piristystä. Värikästä ruskaa on mukava ihailla, mutta se ei ole viherpeukaloiden ainoa vaihtoehto. Komeat syyskukat näyttävät upeilta sekä puutarhassa että parvekkeella ja tuovat hyvää mieltä.

Syksyn kukkaset eivät toki ole sama asia kuin kesän värikkäät ja monipuoliset kasvit. Kylmää kestäviä kukkia löytyy kuitenkin enemmän kuin moni luulee, ja väriskaalakin on yllättävän monipuolinen.

Toiset kasvit pysyvät näyttävinä pitkälle syksyyn, kun taas osa antaa periksi jo muutaman yöpakkasen jälkeen. Kaikki syyskasvitkaan eivät siis ole yhtä kestäviä. Yleisesti ottaen syyskukkia yhdistää kuitenkin helppohoitoisuus: lannoitetta ei yleensä tarvita, pelkkä säännöllinen kastelu riittää.

Kokosimme yhteen omia suosikkejamme syyskukista ja muista näyttävistä syyskasveista. Osa niistä soveltuu parhaiten ruukkuihin, toiset avomaalle. Olipa käytössäsi sitten parveke, terassi tai puutarha, vaihtoehtoja riittää.

Kanerva – klassikkojen klassikko

 • Minne: Sekä ruukkuihin että kukkapenkkiin

 • Milloin: Kestävät alkusyksystä talveen

 • Hoito: Kastelu riittää

Kanerva on todellinen syyskukkien klassikko. Monelle syyskanervien ostaminen on jo suoranainen traditio ja luonnollinen siirtymä kesästä syksyyn. Kanervat ovat helppohoitoisia, joten suosio on helppo ymmärtää.

Kanervia on tarjolla montaa eri sorttia. Yleisimmät ovat Callunoja eli aitokanervia. Callunat ovat monivuotisia ja saattavat jopa selviytyä talvesta maahan istutettuina. Ruukku-Callunaa täytyy kastella säännöllisesti, kunnes lämpötila laskee 5 asteen alapuolelle. Talven tullen kukkaset voivat jäätyä, mutta säilyvät silti silmänilona varvuissa.

Kanervaostoksilla voi törmätä myös Erica-nimeen, joka on annettu isokukkaiselle kellokanervalle. Ericat voivat olla Callunoita näyttävämpiä, mutta häviävät kuitenkin kestävyydessä. Kyseessä on yksivuotinen kanervalaji, joka menestyy parhaiten ruukussa. Pakkaset saattavat koitua kellokanervan kohtaloksi, mutta hyvin hoidettuna sekin säilyy erittäin pitkään, varsinkin suojaisalla parvekkeella.

Syyskrysanteemi – kukkailoa varsinkin parvekkeelle

 • Minne: Parvekkeille ja terasseille, alkusyksystä myös puutarhaan

 • Milloin: Ei kestä kovaa pakkasta

 • Hoito: Kastelu, kuihtuneiden kukkien poistaminen

Näyttävien kukkasten ystävät kääntyvät syksyisin krysanteemien puoleen. Krysanteemit ovat kotoisin Kiinasta ja Japanista, mutta niitä on kasvatettu Euroopassakin jo 1700-luvulla. Kesälajien lisäksi saatavilla on syyskrysanteemeja, jotka kestävät paremmin kylmää.

Syyskrysanteemit ovat helppohoitoisia, eivätkä kaipaa lannoitteita. Ne voi istuttaa joko avomaalle tai ruukkuun, mutta pakkasten tullen puutarhan krysanteemit saattavat olla mennyttä. Pikkupakkasen ne voivat vielä kestää, mutta pisimpään krysanteemit säilyvät esimerkiksi valoisalla lasitetulla parvekkeella tai terassilla.

Krysanteemeja on saatavilla useita eri värejä, ja valikoima vaihtelee hieman sesongin mukaan. Yleensä tarjolla on kuitenkin keltaisia, oransseja ja punaisia vaihtoehtoja, joten krysanteemi on loistava valinta väreistä nauttivalle.

Koristekaali – erilainen syyskukka

 • Minne: Kukkapenkkiin tai ruukkuun

 • Milloin: Loppukesästä pikkupakkasiin

 • Hoito: Säännöllinen kastelu, lannoitus yleislannoitteella silloin tällöin, ruskistuneiden lehtien poistaminen

Syksyn kaunistajiksi soveltuvat myös muut kuin perinteiset kukkaset. Koristekaali on näyttävä ja erityisen hyvin syksyyn sopiva vaihtoehto, joka hehkuu yleensä upean violettina tai valkoisena.

Koristekaalin voi istuttaa ulos tai pitää ruukussa parvekkeella. Kylmänkestävänä kasvina se sopii loistavasti syksyyn, mutta menestyy hyvin myös kesällä. Koristekaalit onkin mahdollista kasvattaa itse siemenestä ja nauttia komeasta ulkoasusta kesän läpi loppusyksyyn asti.

Pikkupakkasen jälkeen kaalien värit hehkuvat entistä komeammin, mutta kovaa pakkasta ne eivät enää kestä. Koristekaalit pitävät valosta, joten niille sopii aurinkoinen tai puolivarjoisa kasvupaikka. Huolehdi riittävästä kastelusta ja jos lehtiin ilmestyy kaaliperhosen toukkia, kannattaa tuholaiset nyppiä pois.

Marjakanerva ja lamosalali – koristemarjoja puutarhaan

 • Minne: Ruukkuun tai kukkapenkkiin

 • Milloin: Selviävät jopa pikkupakkasista

 • Hoito: Kastele säännöllisesti

Marjastus kuuluu kesään ja alkusyksyyn, joten mikä olisikaan parempi koristus puutarhassa kuin marjoja kehittävä koristekasvi? Marjakanerva ja lamosalali eivät ole varsinaisia kukkia, mutta niiden kauniit ja värikkäät marjat sopivat loistavasti osaksi syysistutuksia.

Molemmat kasvit ovat kanervan sukuisia, joten ne kestävät hyvin kylmää ja jopa pientä pakkasta. Ne kannattaa istuttaa aurinkoiseen tai puolivarjoiseen paikkaan ja ainakin ruukkuversioita on syytä kastella säännöllisesti. Marjakanervaa voi halutessaan lannoittaa rodolannoksella.

Lamosalalin marjat hehkuvat punaisina kuin puolukat ja marjakanervan marjoista on kolme eri muunnelmaa: fuksianpunainen, vaaleanpunainen ja valkoinen. Huomaathan, että marjat ovat kuitenkin vain koriste, eikä niitä suositella syötäviksi.

Hopealanka, hopealehti ja hopeavitja – hopean hohdetta kukkapenkkiin

 • Minne: Ruukkuun tai kukkapenkkiin

 • Milloin: Voivat kestää myös pakkasta

 • Hoito: Säännöllinen kastelu, kun lämpötila on plussan puolella

Syyskukkien kanssa on lupa tunnelmoida, ja hopealehtiset kasvit sopivat vuodenaikaan kuin nenä päähän. Ne käyvät ruukkuun tai kukkapenkkiin sellaisenaankin, mutta toimivat erityisen hyvin muiden kasvien ja värien pareina erilaisissa asetelmissa.

Esimerkiksi hopealanka kestää hyvin pikkupakkaset, joten se sopii koristamaan niin kukkapenkkejä kuin parvekettakin pitkälle syksyyn. Kasteluveteen voi lisätä nestemäistä lannoitetta, mutta pelkkä vesikin yleensä riittää. Liian märkänä hopeakasveja ei kannata pitää, etteivät juuret pääse mätänemään.

Syyskukat piristävät pimeneviä päiviä – katso vaihtoehdot parvekkeelle ja puutarhaan

Syyskukkia löytyy runsaammin kuin äkkiä ajattelisi, eikä kanerva suinkaan ole ainoa vaihtoehto. Vaikka edellä esitellyistä kasveista ei löytyisi omaa suosikkeja, on muitakin syksyä kestäviä kukkia onneksi tarjolla.

Kukkaloistoa voi etsiä krysanteemien lisäksi myös syklaameista, hortensioista ja syysvuokoista. Näyttävää vihreyttä taas tarjoavat vaikkapa variksenmarja ja muratti, joka ei ole kylmänarka. Jos taas olet tykästynyt koristekaalin näyttäviin lehtiin, hehkuvat myös keijunkukat ja värinokkoset todella upeina.

Syyskukista ei kuitenkaan kannata ottaa paineita. Jos sait kesällä tarpeeksesi kastelusta, kitkemisestä ja istuttamisesta, voit hyvin ottaa lepotauon ja odotella kevään kylvöinspiraatiota. Kukista voi onneksi nauttia myös kimppuina ja muiden ilahduttaminen onnistuu nykyään kätevästi myös netin välityksellä. Lue esimerkiksi FloraQueen-kokemuksia ja tutustu kukkien tilaamiseen verkosta!

Lisää