Suoratoisto on päivän sana

Suoratoisto on päivän sana

Suoratoisto elokuvien ja tv-sarjojen parissa ei ole mikään uusi juttu, vaan muutama palvelu on ollut toiminnassa kymmenisen vuotta. Osa porskuttaa edelleen, mutta monet ovat myös kaatuneet kovassa kilpailussa. Netflix on kaikista tunnetuin palvelu, mutta parina viime vuonna sille on tullut kovia haastajia mukaan.

Viimeisin kilpailija Suomenkin markkinoilla on Disneyn oma palvelu, jonka nimi on yksinkertaisesti Disney+. Monikaan ei pysty kilpailemaan sillä, että Disney sisällyttää legendaarisia animaatioelokuviaan palvelun tarjontaan, sillä muilla palveluilla niitä ei ole käytössä. Ja koska Disney omistaa nykyään myös Fox-kanavan, ovat Simpsonit myös tarjonnan kärkinimiä.

Muita kovalaatuisia palveluita ovat tietenkin jo pidempään alalla ollut HBO, jonka tv-sarjat ja dokumenttielokuvat ovat laadukkuutensa vuoksi hyvinkin suosittuja. HBO:lla on valttikorttina myös yksi televisiohistorian suosituimmista ja suurimmista sarjoista: Game of Thrones.

Amazonin Prime Video on omalaatuinen suoratoistopalvelu, joka sisältää omia tv-sarjoja ja elokuvia, mutta myös runsaasti vanhempia kulttielokuvia ja pienen budjetin elokuvia, joita ei muista palveluista löydy. Niille on olemassa pienehköt, mutta aktiiviset käyttäjäkunnat. Prime Video nappasi yksinoikeudella vastikään Borat-elokuvan jatko-osan.

Nettiyhteyden suojaajan avulla suurempi tarjonta

Vaikka VPN-tekniikan käyttö ei ole virallisesti kovin suotavaa suoratoistopalvelujen käyttöön, aukeavat hyvän palveluntarjoajan avulla myös eri maiden suoratoistopalvelujen tarjonnat. Kannattaa ottaa kuitenkin huomioon, että VPN-palveluja käyttämällä tähän tarkoitukseen voivat katselijat rikkoa palvelujen sopimusehtoja.

Tämä kuitenkin on paljastanut sellaisia seikkoja, että Suomen Netflixin ja muiden palvelujen tarjonta on todella suppeaa. On toki totta, että elokuvien ja tv-sarjojen oikeudet on myyty tiettyihin maihin, joissa niitä saa katsoa. Myös sen takia palvelut eivät halua, että tarjontaa katsellaan maissa, joihin niiden oikeuksia ei ole ostettu.

VPN:n avulla on kuitenkin mahdollista katsoa kätevästi esimerkiksi urheilua, jos haluaa vaikkapa olla ajan tasalla vedonlyöntikohteissa ja -kertoimissa. Esimerkiksi Unibet tarjoaa monia sellaisia vedonlyöntikohteita, joiden televisiointeja ei Suomessa nähdä lainkaan. On myös tärkeää muistaa, että VPN on tekniikka, jonka avulla sen käyttäjä voi parantaa myös tietoturvaansa. VPN itsessään ei ole siis laiton vaan itse asiassa suositeltava tekniikka.

Kirjastot ovat ajan hermolla

Suoratoistopalveluja tulee Suomeen myös paikkoihin, joihin niitä ei olisi muutama vuosi sitten voinut kuvitellakaan. Suomalaiset kirjastot ovat tarjonneet elokuvia suoratoistopalveluna jo hetken. Maksuton Kirjastokino on palvelu, johon kirjaudutaan kirjastokortilla. Elokuvien katsominen tapahtuu kotona älypuhelimella, tabletilla tai tietokoneella.

Kirjastokinossa on viitisen sataa elokuvaa katseltavana ja vaikka se ei keskitykään uutuuselokuviin, on se erinomainen vaihtoehto edellä mainituille Hollywood-vetoisille suoratoistopalveluille. Kirjastokino rahoitetaan verorahoilla noin viidessä kymmenessä kunnassa, joten kannattaa ottaa siis tämä palvelu käyttöön.

Kirjastoille ei ole riittänyt vain yksi ainoa palvelu, vaan Suomessa on toinenkin käytössä. Viddla on noin 90 kirjastossa käytössä Suomessa ja se käsittää lähes 400 elokuvaa. Tässäkin palvelussa on paljon vähän vanhempia elokuvia, mutta Viddlassa on myös ilahduttavasti uutuuksiakin tarjolla.

Monet muistavat varmasti vielä ajan, jolloin VHS-kasetit käytiin vuokraamassa videovuokraamoista tai lainaamassa kirjastoista. VHS-kasettien kulta-aikoina niitä pystyi vuokraamaan myös kodinkoneliikkeistä, R-kioskeista, huoltoasemilta ja vähän vaikka mistä. On totta, että tällaisena aikana elokuvia saatettiin myös odottaa enemmän ja niihin todellakin keskityttiin paremmin. Samalla tulee myös muistaa se kääntöpuoli, että tuona aikana tuli enemmän pettymyksiä, jos elokuvaa ei ollutkaan saatavilla. Samoin nykyajan tarjonnan runsaudesta ei pystynyt tuolloin edes unelmoimaan.

Kaikelle on aikansa – ja nyt on suoratoiston aika.

Lisää