Odottaminen on osa matkailua - lue vinkit ajan tappamiseksi

Odottaminen on osa matkailua - lue vinkit ajan tappamiseksi

Jokainen vähänkään matkailua harrastanut tietää, etteivät yhteydet ja jatkolennot useinkaan osu sopivasti aikataulujen osalta, vaan joskus voi joutua odottamaan pitkäänkin. Juna-, bussi- ja lentoasemat eivät ole yleisesti ottaen niitä viihdyttävimpiä paikkoja, varsinkin jos odottamista on useita tunteja. Mitä sitten voi tehdä, odottaessaan jatkoyhteyttä seuraavaan paikkaan?

Pikavisiitti lähikulttuuriin

Jos pysähdyspaikka on lähellä jonkin kaupungin keskustaa, kannattaa ehdottomasti lähteä tutustumaan tähän paikkakuntaan, vaikkakin vain vähäksikin aikaa. Jos odotusta on esimerkiksi enemmän kuin viisi tuntia, voi olla aivan järkevää ottaa taksikyyti kaupunkiin - kunhan ottaa selville ensiksi mistä taksin saa takaisin asemalle. Myös taksien hinta määrittelee pitkälle sen, kannattaako tätä pikareissua tehdä.

Jos hinta on kohtuullinen ja taksiyhteydet varmat, voi tällaisella pikareissulla löytyä helposti vaikkapa jokin mielenkiintoinen ravintola tai baari, jossa jokunen tunti menee kuin huomaamatta. Samalla voi tutustua paikkakunnan kulttuuriin pikavisiitillä ja näin voi ainakin ystävilleen kertoa, että on oikeasti käynyt kyseisessä kaupungissa. Yksi esimerkki helposta tutustumispaikasta on esimerkiksi Italian Milano, jonka päärautatieasema sijaitsee aivan keskustassa.

Lentoasemista taas esimerkiksi Tsekin Prahan Vaclac Havelin lentokenttä sijaitsee alle 20 kilometrin päässä Prahan keskustasta. Jokainen joka on kaupungissa käynyt, tietää että paikalliset taksikuskit eivät säästele kaasujalkaa, joten pikavisiitti tähän kaupunkiin on aivan mahdollinen muutamankin tunnin sisällä.

Tekemistä verkossa

Jatkolentoja ei tokikaan kannata riskeerata sen vuoksi, että voisi olla mahdollinen myöhästyä sellaiselta. Silloin on järkevämpää odotella asemalla ja keksiä jotain tekemistä, jota voi tehdä paikan päällä. Matkamuistojen ostaminen ja syömässä käyminen ovat luonnollisesti ensimmäisenä mielessä, mutta tekemistä voi etsiä lähempääkin. Kannattaakin käyttää hyväkseen aseman mahdollisesti tarjoamaa langatonta verkkoa ja pelata hauskoja nettipelejä mobiililaitteellaan tai mukana kulkevalla kannettavalla tietokoneellaan.

Ilmaisia, selaimella pelattavia nettipelejä löytää helposti hakusanoilla “HTML5 games”. Uhkapelaamiseen viehtyneille on tarjolla runsaasti verovapaita pelejä, kuten kolikkopelit, mobiilipokeri ja jopa suomalaisille tuttu bingo. Nämäkin pelit ovat toteutettu HTML5-tekniikalla, joten ne toimivat moitteettomasti myös mobiililaitteilla.

Mobiililaitteista voi löytää myös hyödyllistä tekemistä, johon ei tunnu koskaan olevan aikaa. Milloin viimeksi olet poistanut puhelimestasi turhat kuvat - ja varsinkin tuplakuvat? Tähän operaatioon saa kulumaan helposti useita tunteja ja mikä parasta, se vaikuttaa olennaisesti myös tabletin tai älypuhelimen toimivuuteen. Jos tallennustila on täynnä videoita ja kuvia, alkavat mobiililaitteet selvästi hidastua ja pahimmillaan niihin ei voi asentaa enää lisää ohjelmia.

Matkabloggaajille tällaiset tauot voivat olla kuin taivaan lahja. Useammassa tunnissa saa kirjoitettua valmiiksi kannettavalla tietokoneella useamman blogipostauksen valmiiksi, vaikka niitä ei kaikkia vielä samalla hetkellä julkaisisikaan. Tylsät tauot ovat aivan luvallisia myös töiden tekemiselle, vaikka olisi sillä hetkellä lomareissulla. Varsinkin yksinyrittäjille ja muille yrittäjille muutaman tunnin töiden tekeminen voi helpottaa kummasti, jos rästissä olevat työt eivät odotakaan enää loman jälkeen.

Taukoja voi myös ennakoida ottamalla helposti saataville lenkkeilyyn tarvittavat asusteet ja välineet. Jos matkatavarat saa helposti säilöön odottelutuntien ajaksi, voi aseman lähistölle lähteä vaikkapa kävely- tai hölkkälenkille. Lenkkeily lentojen tai bussissa ja junassa istumisen välillä tekee hyvää kropalle, jonka vuoksi istumisia jaksaa taas huomattavasti paremmin. Lentokentillä tai bussi- ja juna-asemilla kun istuimet eivät yleensä ole muutenkaan kovin ergonomisia, joten istumisen minimointi on muutenkin todettu terveelliseksi.

On myös totta, että joskus ihmisellä on hyvä olla tylsää. Tylsyyden ansiosta osaa taas nauttia elämän huippuhetkistä, joita matkaillessa on tarjolla vaikka millä mitalla.

Lisää