Näin saat lomamatkasta kaiken irti – 4 vinkkiä

Näin saat lomamatkasta kaiken irti – 4 vinkkiä

Näillä vinkeillä saat matkastasi juuri sitä rentoutumista ja piristystä, mitä lähdit sillä hakemaankin!

Pidä huoli terveydestä

Eri maissa vallitsevat erilaiset vitsaukset ja lievät sairaudet, joille paikalliset saattavat olla jo laajalti immuuneja. Varmista siis ennen matkalle menoa, että tarvittavat rokotteet ovat kunnossa. Muista ottaa myös mukaan kaikki lisäravinteet, vitamiinit ja mahdolliset lääkkeet – tällaisten unohtuminen kun voi viedä energian innokkaastakin matkustajasta täysin.

Etukäteen olisi hyvä myös tutustua siihen, onko paikan päällä mahdollisesti meneillään siitepölykausi tai jokin muu mahdollisesti lievää terveydellistä haittaa aiheuttava tekijä. Kivuliaat, kutiavat silmät ovat taattu keino matkan yleisen rasittavuuden lisäämiseen.

Matkakohteesta riippuen hyödyksi on olla varovainen sen kanssa, mistä ja keneltä ostaa ruokaa. Kehittyvissä maissa turisteille kaupataan usein hanakasti erilaisia katukojujen tuotteita, jotka usein joko epähygieenisten olosuhteiden tai liian mausteisuuden myötä sotkevat herkän suomalaisvatsan läpikotaisin.

Tee säästöjä

Matkailussa on huomioitava myös lomareissun jälkivaikutukset. Lomaillessa houkuttelevaa on sivuuttaa raha-asiat täysin, mutta tämän hinta maksetaan aina kotiin palatessa.

Säästöjen tekeminen ei edellytä eri liikkeissä ravaamista ja hintojen tiukkaa kyyläämistä. Nykyisin tietoa löytyy paljon netistä, ja vaikkapa jo vain matka-arvosteluista voi saada luotettavaa tietoa siitä, miten vaikkapa jonkin hotellin yöhinta vastaa huoneiden yleisilmettä.

Viidenkymmenen euron huoneesta ei kannata maksaa tuplahintaa, ja paikan päällä on myös tärkeää osata välttää turisteihin kohdistuvat huijausyritykset. Monissa maissa etenkin laivasatamien tai lentokenttien lähistöllä pyörivät feikkitaksit laskuttavat ulkomaisilta asiakkailtaan jopa tupla- tai triplahintoja paikalliseen hintatasoon verrattuna.

Siispä tutustu kohteen majoitukseen, yleiseen kulttuuriin ja rikollisuuteen etukäteen. Näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä, ja voit tulla takaisin varmoin mielin tietäen, että myös seuraavan viikon ruokalaskut tulevat maksetuiksi.

Tutki ympäristöä

Moni menee ulkomaille vain kävelläkseen hotellin ja sen viereisen suomalaisbaarin väliä. Tällaisesta matkailusta ei saa oikeaa tuntua paikalliseen kulttuuriin, ja myös muistot voivat jäädä vähäisiksi kaikkien ympärillä olevien ihmisten ollessa aivan yhtä hämmästyneitä turisteja, kuin itsekin ole.

Lähde siis rohkeasti – joskin vaarat huomioiden – tutkimaan myös olinpaikkasi ympäristöä. Jos olet harvinaisen urhealla tuulella, kokeile vaikkapa etsiä seuraava ruokapaikka silmäpelillä; siis tutkimalla ympäristöäsi Kartat-sovelluksen sijaan.

Näin opit paikallista kieltä, näet matkakohteen lähistöllä asuvien ihmisten elämää sekä pystyt myös tukemaan asukkaiden liiketoimia. Sen sijaan, että rahat menisivät suuren hotelliketjun baariin, koita etsiä iltajuomat vaikkapa jostakin toisaalta. Moni paikallinen taatusti arvostaa tätä, ja saatat hyvinkin saada sellaisia ystäviä, joiden näkeminen on jo itsessään hyvä syy uudelle lomamatkalle.

Älä pyri täydellisyyteen

Elämä ei ole samanlaista, kuin elokuvissa. Kaiken ei tarvitse olla täynnä jännitystä ja hehkeitä valoja. Moni lomamatka menee pilalle jo vain siitä, että jokin matkustajista stressaa liikaa matkan täydellisyydestä nauttiakseen tästä ensinkään.

Muista siis myös levätä ja vain kiinnittää huomiota ympäristöösi. Miten hotellin ikkunasta näkyvä maisema eroaa Suomesta? Millaisia ihmiset ovat? Aina ei tarvitse olla menossa johonkin tiettyyn historialliseen museoon, muistomerkille tai muuhun turistirysään.

Lomamatkan tarkoituksena on juurikin mahdollistaa lomailu. Hengähdä siis rauhassa, tuoksuttele paikallista ilmaa. Nauti ennemmin hetkestä sen sijaan, että pyrit napsimaan juuri täydelliset perhekuvat joka ikisen rannalla olevan kyltin tai kojun luona.

Oikeasti katsomme konserteilta ja matkoilta ottamiamme kuvia paljon harvemmin, kuin mitä niitä ottaessa luulemme. Keskity siis mieluummin oikeaan, silmiesi edessä tapahtuvaan kokemukseen – näin muodostuvat oikeat ja rakkaat muistot. Lopulta tärkeintä on tietenkin se, että loma on itselle mieleinen ja vastaa sitä, miltä lomalta lähdit hakemaan. Jos siis vaikkapa säästäminen ei innosta, voit toki jättää taloudelliset huolet toisaalle loman ajaksi. Muista myös, että rentoutua voi kotimaassakin – tällöin ei tarvitse huolehtia pitkästä lennosta tai passien unohtumisesta.

Lisää