Matti kukkarossa? Näillä vinkeillä saat taloutesi tasapainoon

Matti kukkarossa? Näillä vinkeillä saat taloutesi tasapainoon

Yhdistä entiset lainat

Yksi laina, sitten toinen edellisen maksamiseksi. Nyt kolmas laina, jotta rikki mennyt auto saadaan huoltoon. Neljäs ruokalaskuihin.

Velkakierre alkaa nopeasti ja varsin huomaamatta. Kun laskuja on määrällisesti paljon, on niistä selviytyminen helposti jopa vaikeampaa, kuin yhden isomman maksuerän toimeksianto. Kuukausittaisten menojen epämääräisyys on yksi yleisimmistä ilmiöistä, kun tarkastelun kohteena ovat maksuongelmiin johtaneet tilanteet.

Sekaannuksen vaara ei kuitenkaan ole ainut useiden lainasopimusten pitämiseen liittyvä ongelma. Konkreettisempi ongelma on se, että kuluttajille myönnettävistä lainoista peritään kuukausittain myös muitakin maksuja, kuin vain korkoja.

Siispä erilaiset tilinhoitopalkkiot ja muut kuukausittaiset menoerät voivat useiden lainojen kohdalla kasaantua merkittäväksi menoeräksi.

Viikon sääntö

Shoppailuaddiktio on tieteellisesti tarkasteltuna varsin ymmärrettävä ilmiö. Verkkokauppojen aikakaudella asiakas saa suuren dopamiinierän (hyvän olon hormonit) niin tilausta tehdessä, kuin myös pakettia noutaessa ja sitä avatessa.

Hetken riemu voi kuitenkin koitua pitkäaikaiseksi päänvaivaksi, ellei näitä mielihaluja pidetä kurissa. Siksi oikeastaan kaikkiin muihin paitsi arkisiin ruokaostoksiin kannattaisi soveltaa niin sanottua yhden viikon sääntöä.

Tämä tarkoittaa sitä, että kun näet esineen tai asian, jonka tahdot ostaa, odotat viikon ja harkitset sitten uudelleen, tahdotko todella yhä tämän hyödykkeen hankkia. Monissa tavarataloissa ja verkkokaupoissa oikeastaan kenen vain impulssiostoksiksi sopivat koriste-esineet ja muu krääsä asetetaan joko etusivulle tai käytävien lähistölle, ja pian koko koti onkin täynnä erilaisia koriste-esineitä, jotka vain tekevät siivoamisesta ja yleisestä keskittymisestä hankalampaa.

Kun siis näet jonkin tällaisen esineen, kysy itseltäsi, tarvitsetko sitä todella seuraavien päivien aikana. Jos vastaus on ei, odota viikko, ja harkitse sitten uudelleen.

Seuraa kulutustasi

Hyviä syitä budjetoinnin välttelylle ei tänä päivänä enää löydy. Älypuhelimille on saatavilla lukuisia helppokäyttöisiä budjetointisovelluksia, ja monet pankit tarjoavat omissa sovelluksissaan automatisoidut arviot omasta kulutuksesta ja sen kohteista.

Mikäli sinulla on aikaa lukea tätä tekstiä juuri nyt, on sinulla aikaa myös budjetoinnille. Siitä on suuri apu elämän suunnittelussa, ja näin voit varmistaa esimerkiksi sen, että saisit joka kuukausi ainakin parisataa euroa säästöön. Laittamalla nämä varmoihin, pitkäaikaisiin sijoituksiin, voit tulevaisuuden sinä vain kiittää itseäsi.

Lisää tuloja

Pankit tarjoavat erilaisia sijoituspalveluja, joilla osakemarkkinoista täysin tietämätönkin voi saada varoilleen edes jonkinlaista tuottoa ja suojaa inflaatiolta. Pankkitilillä rahasi arvo vain alenee joka vuosi, eli kukkaron nyörit vain kiristyvät ainaisella säästämisellä.

Sijoittaa voi toki muihinkin asioihin. Kirpputoreilta tarkkasilmäinen voi tehdä harvinaisiakin löytöjä, ja lisätienistejä voi saada myös käsitöillä tai suurempiin varallisuusluokkiin saavuttaessa vuokra-asuntoon sijoittamalla.

Elä terveellisesti

On toimia, joiden vaikutukset leviävät myös muihin elämän osa-alueisiin tavoilla, joita moni ei ehkä tule ajatelleeksi. Terveellisen kotiruoan valmistaminen tulee usein valmisruokia halvemmaksi, eli tämä tekee myös kukkarolle hyvää.

Luonnossa liikkuminen puolestaan on ilmaista, mutta tuo virkeyttä ja energiaa myös muualle elämään. Liikunnan terveysvaikutukset ovat erittäin monitasoisia, ja säännöllinen urheilu voikin säästää tätä harjoittavan monilta kalliilta lääkityksiltä ja hoidoilta.

Auringosta saatava D-vitamiini puolestaan edesauttaa vastustuskykyä, ja sairauspoissaolojen vähäisyys on taatusti työuran ja sillä etenemisen kannalta eduksi. Pienistä asioista tulee arjessa harjoitettuina suuria kokonaisuuksia, joilla voi säästää paljon aikaa, kärsimystä sekä rahaa. Eräs osuva sanonta lausuu, että tapa jolla teet jonkin asian on tapa, jolla teet kaiken. Tämä pätee elämään hyvin; yleinen elämänhallinta haarautuu myös omalla tavallaan henkilökohtaiseen talouteen. Muutos kannattaa aloittaa jo tänään pienin askelin.

Isot harppaukset harvoin johtavat pysyvään muutokseen, ja siksi tärkeintä on vain verrata itseään eiliseen minään. Mikäli toimit tänään edes hiukan paremmin, kuin aiemmin, on tämä jo riittävä edistysaskel parempaa huomista kohti.

Lisää